خط مشی وکیل منگل کاندید پست ریاست جمهوری

 

باختر

    بسم الله الرحمن الرحیم

خواهران و برادران عزیز !

مردم افغانستان در چند دهه اخیر تجارب و ازمایش های خیلی تلخ را انجام دادند ولی بازهم اگر تجارب و دانش افغانها تکمیل نگردیده باشد حل اقل به این نتیجه رسیدند که گفتار ، وعده ها و پلان هائیکه خیلی دلچسپ  نیز باشد ولی جنبه عملی نداشته باشد برای انها دارای کدام اهمیت نمی باشد . من به این باورم که نسبت به وعده های بزرگ و یا کوچک که امکانات عملی شدن انها موجود نباشد و عملی نگردد ، دادن وعده های کم که امکانات عملی شدن ان ها موجود باشد و عملی گردد ، عمل و کردار مفید میباشد روی این ملحوظ اینجانب بخاطر اینده افغانستان این خط مشی سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی را با در نظر داشت شرایط واقعی و تحلیل درست جامعه افغانی و بین المللی در پرتو دین مبین اسلام و قانون اساسی افغانستان طرح و تدوین نمودم تاجامعه افغانی نسبت به هر وقت دیگر به سوی ترقی ، عدالت اجتماعی و زنده گی عالی گام های سریع و استوار بردارد زیرا حیات ملی ما مطابق به واقعیت تاریخ ، فرهنگ ملی و مقتضیات عصر باید تنظیم گردد .

در عرصه دولتی :

تشکیل و بوجود اوردن یک اداره سالم و باکفایت دولتی خادم همه مردم افغانستان امر ضروری بشمار می اید . توازن و همکاری بین قوای ثلاثه دولت شرط مهم تامین دموکراسی را تشکیل میدهد بنا" به ولسی جرگه شخصیت های را به حیث وزرا ، روسا و قضات پیشنهاد خواهم کرد که دارای تحصیلات عالی و مسلکی ، کار شناس ، عادل و نسبت به دیگران به منافع ملت و مردم افغانستان صادق و دارای اخلاق پسندیده ووقار عالی باشد و به صورت عموم کار به اهل کار سپرده خواهد شد .

تقلیل جدی در مصارف تجملی ادارات دولتی به میان خواهد امد و در عوض به همه کارمندان دولت معاش تعیین خواهد شد که حداقل برای فامیل های شان برای زنده گی انسانی کافی باشد بعداز این از طرف حکومت بالای مامورین و کارمندان دولت به منظور بوجود اوردن یک اداره سالم و با کفایت کنترول همه جانبه ، جدی و نیرومند اغاز و دوام خواهد یافت . فضاء معقول و مناسب مکافات و مجازات به میان خواهد امد به عبارت دیگر تا زمانیکه برای کارمندان دولتی معاش کافی وجود نداشته باشد از بین بردن رشوت اختلاس و فساد اداری و بوجود اوردن اداره خدمتگزار مردم امکان پذیر نمی باشد .

بست ها و اداراتیکه موجودیت انها ضروری نباشد لغو و یا اینکه در ادارات و شعبات دیگر مدغم خواهد شد که جهت کاری و اهداف انها یکسان و یا با همدیگر نزدیکتر باشد . کمیت و کیفیت اردو ملی را  با درنظر داشت شرایط و امکانات ملی و بین المللی با ارتقای وضع مادی و معنوی ان بمیان خواهد امد . برای پولیس ملی مبرا از هر نوع تبعیض انعده از افسران نیز جلب و جذب خواهد شد که دارای تحصیلات نظامی باشد ولی در کدام ارگان نظامی ایفا وظیفه نمی نماید . تعلیم و تربیه پولیس ملی در راس وظایف دولتی قرار خواهد گرفت در حالیکه علیه تروریستان ، قاچاقبران مواد مخدر ، دزدان ، راهزنان ، قاتلان و نقض کننده گان قانون و مقررات یورش نیرومند و خستگی ناپذیر اغاز و نسبت به تمام وظایف دولتی در سراسر افغانستان به حاکمیت قانون بر بنیاد قانون حق اولیت داده خواهد شد تا مردم رنجدیده افغانستان تحت سایه قانون زنده گی مصئون را اغاز و عدالت اجتماعی بال های خود را برتمام خاک افغانستان پهن نماید .

در بخش اقتصادی :

هدف اصلی مارا براساس دموکراسی بلند بردن سطح زنده گی مردم ما تشکیل میدهد و ساختار اقتصادی جامعه افغانی ما دارای چند قسمت عمده و اساسی است که عبارت اند از زراعت ، مالداری ، صنعت و تجارت .

زراعت : -  افزایش پیهم  نفوس مملکت و لزوم تولید مواد غذایی کافی و تقاضا مواد خام صنعتی از جانب دیگر توسعه سریع تولیدات زراعتی را ایجاب می نماید . افغانستان کشور زراعتی است که عرصه کشت کاری ان خیلی مهم میباشد لذا انکشاف ، توسعه و عصری شدن ان از جمله احتیاجات عصر کنونی بشمار می اید . جامعه افغانی با کشت گندم ، برنج ، جواری ، جو ، حبوبات و نباتات طبی احتیاج فراوان دارد که دولت به ان توجه خواهد کرد . حکومت دهقانان را به تخم های اصلاح شده ، استعمال کود کیمیاوی و استعمال ادویه جات ضد افات نباتی تشویق و تا حد امکان به انها همکاری خواهد کرد و طرق جدید و مفید کشت کاری به دهقانان  را نشان خواهد داد . همچنان برای فروش محصولات زراعتی شان بازار های مناسب پیدا خواهد کرد

دولت به بازسازی و اعمار جدید بندها ، کاریزها و جوی ها توجه بیشتر مبذول خواهد کرد و بندهای برق را توسط ماشین های جدید و عصری مجهز و پروژه های سریع الثمر زراعتی و ابیاری طرح و عملی خواهد شد

اگر دولت به دهقانان بی زمین و کم زمین ، زمین های بایر دولتی را طور رایگان توزیع نماید و در اعمار خانه ها ،تخم های زراعتی و کشیدن ابهای تحت الارضی همکاری نماید خیلی دلچسپ خواهد بود ولی اگر چنین همکاری میسر نگردید این امکان بدون شک وجود دارد که دولت زمین های بایر دولتی را در بعضی مناطق طور رایگان توزیع و در مناطق دیگر در بدل پول نسبتا" کم به فروش برساند . در دشت هائیکه امکانات زنده گی کردن برای دهقانان وجود نداشته باشد بخاطر بوجود اوردن شرایط مساعد زنده گی به انعده از افغانها به فروش خواهد رسید که دارای امکانات مالی و فنی بوده و به دولت برای ابادی ان تضمین دهد که در این مورد بعداز پیروزی اینجانب بدون وقفه اقدامات ممکن اغاز خواهد شد .

 به عوض کوکنار و بنگ ، نباتات دیگر مفید ترویج خواهد شد و برای از بین بردن کشت کوکنار موسسات کریدتی فروش تولیدات زراعتی و تهیه وسایل و ماشین الات زراعتی برای عصری سازی و تقویه زارعین از تمام امکانات ملی و بین المللی استفاده می نمایم . همچنان باغداری یکی از سکتور های دیگر مهم اقتصادی در افغانستان میباشد که راجع به انکشاف و توسعه ان از امکانات داخلی و خارجی استفاده خواهد شد . برای فروش میوه جات ؛ بازارها و مارکیت های مناسب در داخل و خارج پیدا و بخاطر ترانسپورت ان سهولت های  ممکن بمیان خواهد امد . همچنان برای حفظ میوه جات مختلف اعمار جاهای مناسب و مخصوص در نظر گرفته خواهد شد .

 مالداری :- بخاطر پیشرفت این بخش با ترویج نسل های بهتر ، توسعه چراگاه ها برای تهیه مواد غذایی حیوانات در موسم های مختلف سال ، اکمال ادویه با کیفیت ضد امراض حیوانی ، تربیه و ترنر ها به سویه عالی و استخدام ان توجه خواهد شد . برای فروش پشم ، پوست ، روده ها ، استخوان و سایر محصولات حیوانی در داخل و خارج بازار های مناسب و پرمنفعت پیدا خواهد شد .

کوچی هاکه از مدت ها قبل به این سو مصروف مالداری هستند توجه قابل ملاحظه به انها مبذول نگردیده است . برای انهاچرا گاه های تابستانی و زمستانی توسعه خواهد یافت و از هیچ نوع همکاری ممکن دریغ نخواهد شد و زمین های بایر دولتی را به طور مجانی و عادلانه با تهیه امکانات زنده گی برایشان توزیع خواهد شد .

 صنعت : - در افغانستان از مدت ها قبل عنعنه تولیدات صنعتی موجود است ولی پیشرفت لازم را نه نموده . با سرمایه داران ملی همکاری همه جانبه صورت خواهد گرفت اما در بخش هائیکه سرمایه داران افغانی توانائی سرمایه گذاری دران نداشته باشد ، سرمایه داران خارجی برای این نوع سرمایه گذاری تشویق و ترغیب خواهد شد و برای شان شرایط و محیط مطمین بمیان خواهد امد . به صنایع سبک توجه بیشتر مبذول خواهد شد و صنایع سنگینی که توانائی رقابت با تولیدات صنایع سنگین خارجی داشته باشد در نظر گرفته خواهد شد در حایکه بارشد صنایع مواد غذایی بر بنیاد محصولات زراعتی توسعه و انکشاف داده خواهد شد بهمین ترتیب بخاطر رشد اقتصادی بهتر در استخراج منابع اقتصادی تحت الارضی از امکانات داخلی و خارجی استفاده خواهد شد .

 تجارت :

به صورت عموم از بازار ازاد اقتصادی پشتیبانی بعمل خواهد امد . به تجارت داخلی و خارجی با درنظر داشت نورم های تجارتی و منافع مردم افغانستان رشد و انکشاف داده خواهد شد .

 با تجدید نظر در قانون مالیات و حمایه جدی از تاجران ملی ، تاجران افغانی و خارجی تشویق خواهد شد تا تولیدات و محصولات افغانی را با درنظر داشت منافع ملی ما به خارج صادر نماید علاوتا" موازنه صادرات وواردات را با در نظر داشت منافع ملی و رفع احتیاجات مردم افغانستان حفظ خواهد شد و از لحاظ کیفی به اموال وارداتی توجه جدی صورت گرفته که مطابق خواست بازار ها تهیه گردد و در مورد واردات همیشه قوه و توانائی خرید مردم در نظر بوده و از اجناس بی کیفیت جدا" کنترول صورت گرفته تا از ضرر و زیان مردم جلوگیری شده بتواند همچنان برای اجناس تجملی و غیر ضروری تعرفه ها ی گمرکی خاص در نظر گرفته خواهد شد .

 کشیدن لوله های نفت و گار از طریق خاک افغانستان به نفع مردم افغانستان است روی این ملحوظ کمپنی های خارجی تشویق خواهد شد تا بخاطر کشیدن این نوع لوله ها از طریق خاک افغانستان حق اولیت دهند .

در عرصه فرهنگی:

رشد متوازن زبان و فرهنگ همه اقوام و ملیتها از طریق  آموزش اطفال به زبانهای مادری صورت خواهدگرفت.

زیرا به نظرما افغانستان جز گنجینه ثقافت ملی وطن مان میباشد.رسانه های گروهی مطابق به قانون اساسی  افغانستان مستقل خواهد بود. رادیو  تلویزیون، جراید و مجلات دولتی مان ووسایل  تبلیغانی ملت و مردم افغانستان است و در خدمت  آنها خواهد بود. به رسانه های گروهی غیر دولتی مطابق  به قانون و مقررات اجازه فعالیت داده خواهدشد و از طرف  دولت به طور دوامدار حمایه و تقویه خواهد گردید و از هیچ نوع همکاری دریغ نه خواهد کرد.

از ابدات تاریخی افغانستان حفظ  و مراقبت جدی بعمل  خواهد آمد و دولت راجع به باز سازی آنها همکاری  همه جانبه  خواهد کرد. به باز سازی موزیم های منقول و غیر منقول  و مراقبت از آنها توجه جدی و ممتد مبذول خواهد  شد زیرا میراث فرهنمگی و گنجینه تاریخ ما میباشد.

تعلیم و تربیه:

بخاطر ازبین بردن بیسوادی، کورسهای سواد آموزی را برای افراد  مسن و بیشتر و کیفیت آنها بلند خواهدشد.

جلب و جذب اطفال در سرتاسر افغانستان برای مکاتب

ابتدائی و متوسط بیشتر وسریعتر خواهدشد وبه شاگردان مذکور خصوصا" شاگردان قرا و قصباتی که برای  تعلیم و تربیه  اماده  میگردد کمک های مادی به پیمانه و سیع آغاز خواهد شد تا والدین آنها برای اطفال  خویش اجازه رفتن به مکتب  بدهد، استادانیکه برای تعلیم و تربیه  به قرا و قصبات آماده میگردد، امتیازات  فوق العاده از آنجمله  معاش امتیازی داده خواهدشد همچنان اگر اشخاص  و موسسات غیر دولتی  مکاتب خصوصی در دهات  تاسیس و اعمار مینماید نه تنها به پیشانی باز قبول خواهدشد.

بلکه از طرف حکومت به تاسیس کننده گان و گرداننده گان  انها همکاری  و کمک های لازم و همه جانبه نیز بعمل خواهد آمد.

محصلین در پوهنتون ها بر بنیاد لیاقت  جذب  خواهدشد و را های  غیر قانونی را به طور کامل مسدود و از بین برده  خواهدشد. بخاطر بلند بردن سویه تعلیمی و تربیتی پوهنتون های افغانی از همه امکانات داخلی و خارجی استفاده خواهدشد تاسویه علمی و آموزشی آن به سویه  پوهنتون های جهانی برسد که دارای  معیار های تعلیمی و آموزشی عصری  و پیشرفته باشد.

تازمانیکه  برای پوهنتون ها ضرورت استادان ایکه  دارای معیار های علمی و تربیتی  به سویه  بلند  ملی و بین الملی باشد، رفع  نگردد و سویه علمی و تربیتی پوهنتون ها بلند نگردد ، پوهنتون یا پوهنحی جدید  تاسیس و اعمار نخواهد شد و کمیت موجوده آنها  بادر نظرداشت معیارهای تعلیم و تربیه  و قانون اساسی محد ود شده میتواند ولی سعی بعمل خواهد آمد تا بخاطر رفع کمبودی استادان  ورزیده و لایق در پوهنتون ها از کشور های خارجی  جلب و جذب گردد. در پهلوی اینها جوانان افغانی را برای تحصیلات عالی به  سویه ماستر و دوکتور به کشور های خارج فرستاده خواهدشد. به  خارجی ها زمانی  اجازه  تاسیس پوهنتون هاداده خواهدشد که سویه علمی  و تربیتی آن نسبت به پوهنتونهای افغانی بلند و مطابق  به  معیار های علمی وتربیتی  بین المللی باشد. برای  استادان پوهنتون همه  شرایط و سهولت های زنده گی  که شایسته آنهاست تهیه خواهدشد.

خدمات اجتماعی:

دولت برعایدات و سرمایه  ملت و مردم زنده گی میکند و تمام  ارگانهای دولتی و ظایف  حفظ  منافع ملت و مردم خویش  را به عهده دارند. علاوه بر اینکه دولت از حاکمیت ملی ، عدالت  اجتماعی، وحدت ملی ، تمامیت ارضی و استقلال کشور خویش  حراست میکند،  و ظایف خدمات اجتماعی  را نیز به عهده دارد. دولت آینده مادر این زمینه  به وظایف  ذیل توجه جدی مبذول خواهدکرد.

تمام شاهراه ها که شمال  را با جنوب و شرق را با غرب و صل  مینماید به طور اساسی و پخته اعمار وولایات کشور را توسط سرک  حلقوی که آن هم به طور اساسی و پخته  اعمار خواهدشد، باهم وصل مینماید. در پهلوی این سعی  بعمل  خواهد آمد تا از مراکز  ولایات  الی مراکز ولسوالی ها سرک های جدید بوجود  اید  که اینها نیز  به طور اساسی  و پخته  اعمار خواهدشد.

اعمار بندها ی جدید برق و آبیاری، کانال ها و جوی های بزرگ  حتمیست ولی تعداد و مدت اعمار آنها مربوط  به عایدات  داخلی  و کمک های خارجی میباشد، همچنان  ساختن میدانهای هوائی  در مرکز وولایات از جمله  احتیاجات جامعه ماست که به آن نیز  توجه خواهد شد. کوشش  خواهدشد تا شفاخانه ها و کلینیک های صحی  تاحد رفع احتیاج مردم  اعمار و تکمیل گردد. ولسوالی های که  دارای کلینیک  صحی نباشد اعمار شفاخانه و یا کلینیک  صحی در آنها حتمیست.سویه  تعلیمی و داکتران  طب  بلند خواهدشد.از کلینیک های صحی و شفاخانه های دولتی و خصوصی کنترول و مراقبت جدی را به طور دامدار بعمل خواهد آمد. همچنان کنترول جدی برای تولید و تورید ادویه  بلا وقفه  جریان خواهدیافت. به آب آشامیدنی در تمام شهر ها و دهات افغانستان  توجه  جدی  خواهدشد.

پیشرفت سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی تمام اقوام   وولایات  به طور متوازن  صورت خواهد گرفت.  کمک های خارجی ایکه به افغانستان صورت میگیرد توسط دولت در اعمار کشور به مصرف  خواهدرسید و حکومت مکلف خواهدبود تابه ملت  حساب پاک و روشن دهد. بخاطر اعمار  خانه ها در شهرکابل و مراکز ولایات زمین های وسیع توزیع خواهدشد و  هیچ  خانواده ایکه  توان مالی اعمار خانه خویش را داشته باشد بیخانه  نخواهد  ماند.  مهاجرینیکه به وطن عودت نموده ویا مینماید و خانه های شان در جریان جنگ ها نابود گردیده باشد همکاری ممکن  بعمل خواهد آمد. که در این رابطه  موسسات خارجی نیز تشویق  خواهدشد. برای  کمک  با یتیمان و بیوه  ها پرو گرام های جدید را در چوکات امکانات  داخلی و  خارجی  بمیان  خواهد آمد وبرای اینکه  معیوبین  و معلو لین  بخود متکی گردد تعلیمات حرفوی  مطابق  به خواهش و علاقمندی شان بوجود خواهدآمد وبه آنها آموخته  خواهدشد.

معاش متقاعدین ازدیاد خواهدیافت و به طور منظم  پرداخته  خواهدشد.

به اعمار مساجد و مدارس دینی  توجه بیشتر خواهدشد. برای ملا امامان معاش کافی  تعیین و از طرف دولت به نظر قدر نگریسته  خواهدشد  و شعور سیاسی مردم ما در پرتو دین  مقدس اسلام  طوری  تربیه خواهد شد که در زنده گی روز مره خویش با اضرار  افراط و تفریط آگاه  و اعتدال را اساس زنده گی خویش قرار دهد. راجع به   تعلیمات عمومی  زنها  و ارتقای  سطح دانش  حقوقی و از  نقطه  نظر  اقتصادی  متکی  بخود شان توجه همه جانبه  صورت میگیرد.

سیاست  خارجی:

افغانستان نیز مانند سایر کشورهای جهان  جز جامعه بشری بوده  و با کشور های جهان بدون روابط  بوده نمیتواند، بناء"  سیاست خارجی نیز مطابق به روحیه  و خواست های دین برحق اسلام  و قانون اساسی افغانستان تنظیم و عملی خواهدشد. روابط  جمهوری اسلامی افغانستان با ممالک همسایه و همه کشور های جهان به اساس احترام متقابل ، عدم مداخله در امور یکدیگر  و همکاری در مسایل  بین المللی  استوار و به منشور ملل متحد وفادار  خواهد ماند وبه قوانین مربوط  حقوق بشر احترام  خاص  خواهد گذاشت ودر عملی نمودن آن پیکار  خواهد کرد.

افغانهایکه برای  سیاحت، تجارت و سایر  ملحوظات  به کشور های خارج  سفر میکنند وهم    برای اتباع کشورهای خارجی  سهولت  های فراوان بمیان خواهد آمد وبه کشور های جهان چنین شرایط  تعیین خواهدشد که برای افغانها ی مقیم خارج و داخل  قابل  قبول باشد. دیگر افغانها درداخل و خارج بی قدر و بی اهمیت نخواهدبود. مصارف سفارتها و نماینده گی های خارج کشور کنترول وبکار انداختن سفارتها، نماینده گی های سیاسی و تجارتی،

و استخدام پرسونل مربوطه  آنها در ارتباط با احتیاجات مردم  انجام خواهد شد. مسافرت های رسمی  و غیر رسمی دولتی ایکه اهمیت  و احتیاج  بیشتر به آنها احساس نگردد  تقلیل خواهد یافت  و تابعیت  دو گانه  افغانها تائید خواهدشد.

افغانهایکه از سبب ملحوظات سیاسی، مذهبی  ، آید یو لوژیکی و امنیتی  در خارج  زنده گی میکنند از فکر  و قلب من بیرون نخواهدشد به آنها چنان شرایط مهیا خواهدشد که به طور  داو طلبانه  به کشور شان عودت نمایند.  مهاجرینیکه در حال  حاضر به وطن عودت میمنایند آغوش  کشورشان  به آنها باز است ولی خواهش جدی من از آنها زمانی خواهد بود که در افغانستان وضع  وشرایط لازم و قابل قبول برای  مهاجرین بمیان آید در حالیکه آنها هیچ گاه و به  هیچ صورت توسط   زور و جبر برای عودت به افغانستان مجبور نخواهد شد. علاوه برهمه اینها در ساحات مختلف جامعه افغانی ماچنان  مشکلات و نارا سائی ها موجود است که ذکر همه  آنها در این جاممکن نمیباشد اما این مطلب را واضح و آشکار میسازم  که اینجانب به این اصل برای ابد وفادار  خواهم ماند که هر عمل و کردار ما مطابق با منافع ملت و مردم مسلمان افغانستان انجام میگردد.

 


بالا
 
بازگشت