گفت و شنود اختصاصي فضل الرحيم  رحيم  با فاروق فاراني نويسنده،شاعر و محقق افغان مقيم المان پيرامون  شخصيت ادبي ،هنري و فرهنگي  شاعر ، نويسنده  و فرهنگي فرهيخته داود فاراني که تاريخ 30 نوامبر  در کابل بدرود حيات گفت .
رحيم:من از دوران نو جواني وجواني  نام داود فاراني را چون يک نام آشنا در عرصه ادبيات ،راديو ،تياتر  و سينما به ياد دارم،مي شود شما اندکي بيشتر و مشخص تر در زمينه معرفي کار کرد هاي  وي در عرصه ادبي وفرهنگي معلومات دهيد؟
فاروق فاراني:در نيمه قرن بيستم  در افغانستان  در سالهاي قبل از آغاز جنگ  ،تغيرات  فراواني در عرصه  هاي گوناگون  زندگي اجتماعي  رخ داد اين تغيرات و تحو لات  در عرصه  فرهنگ،هنر و ادبيات نيز تجلي يافت.درميان  نوآوران  و بازيگران  عمده  اين عرصه  نام هاي  معدودي  ماندگار اند.نام داود فاراني،بدون شک  يکي  از اين نام ها ميباشد .
رحيم:مي شود بصورت مشخص از نوآوري هاي  داود فاراني  در عرصه هاي فرهنگي،ادبي کشور ما تو ضيح دهيد؟
فاروق فاراني:داود فاراني  باورود خود در کارزار هنر وادبيات بويژه درراديو کابل(بعدآراديو افغانستان)رکود  مسلط  برآن دستگاه را شکست،با برنامه  هاي جديد و ابتکاري و جانشين ساختن زبان گفتاري  به جاي زبان نوشتاري در برنامه ها، انطوريکه امروز در راديو هاي جهان  بهعنوان يک نورم قبول شده ،ارتباط شنوندگان را با را ديو  نزديکتر نمود.
رحيم:کدام برنامه ها در چوکات نشرات راديو به ابتکار داود فاراني ايجاد گرديد؟
فاروق فاراني:داود فاراني خستگي نا پذيري  و نا ايستائي او در زمينه ابتکار  از صفات  مشخصه  او بود، داود فاراني با آغاز بر نامه هاي  ترازوي  طلائي ،داستان هاي دنباله دار  همراه با مصاحبه هاي ابتکاري کيفت  برنامه هاي راديوئي را به سطح  با لا ارتقا داد.همچنان در هنر نطاقي سرآمد نطاقان ماند ، و يک نام آشنا و فراموش ناشدني.وي با بنياد  گذاري بر نامه داستان هاي دنباله دار  و نوشتن  داستان  هاي که بسيار شان در  برنامه مذکور و بخش  آن در مجلات و جرايد  انتشار يافتند.داود فاراني نقش قابل توجهي  در سمت يابي  داستان نويسي مدرن  افغانستان  داشته است،اين نکته متآسفانه  روي هر دليلي از طرف کساني  که به اين  دوره داستان نويسي مدرن بازنگري مي کنند ،در ابهام  مي ماند.
رحيم:آيا نگرش  داود فاراني را منحيث يک شاعر  چگونه  ارزيابي مي کنيد و در زمينه شعر  و ساير موارد  آفريده  ها ي داشته اگر داشت کدام ها اند ؟
فاروق فاراني:داود  فاراني  در فن  فصاحت و بلاغت و ادبيات کلاسيک از يک ديد تازه نگرشي هاي داشته ،طرز تفکر غير مصلحت جويانه ئ  در پيش گرفت. با آنکه  در شعر  و اصول شعر وابعاد  گسترده شعر مطالعه ژرفي داشت  و خود  نيز  اشعار فراواني سروده است  اما نمي خواست  شعر سرائي را عرصه اصلي کار خود قرار دهد.داود  فاراني  به تحقيق در عرصه هاي گوناگون اجتماعي دست يازيد او بانوشتن کتابهاي،الفباي ژورناليزم و يادداشت ها و رساله  در زمينه تحقيق عصر  اماني  .
رحيم:داود فاراني بعد از برگشت بو طن آيا کار هاي در عر صه ادب و فرهنگ  رويدست داشت؟
فاروق فاراني:داود فاراني   در ين اواخر سناريوي را نوشت اما  نسبت مشکلات مالي  نتوانست  فلم آنرا تهيه نمايد،نوشته هاي اخيرش و کتابهاي کامل که در  عرصه هاي مختلف  نوشته  بود  اينکه بعد از 30 نوامبر روز شهادتش  در کابل به چه سر نوشتي  دچار مي  شوند ،هنوز در سايه اميد و نا اميدي  قرار دارند.
داود فاراني  در شرايطي  تصميم گرفته بود که در وطن اقامت  گزيند و به غربت   پايان دهد با مرگ مواجه شد او که در ابراز  نظراش حريم ودرانتقاد  از زشتي  ها بي امان  بود، او که در صحبت  هايش در مجامع مختلف بويژه در صحبت  هايش  با افرادي  که  براي  ياد گرفتن از او  در عرصه هاي گو ناگون  به او مراجعه مي کردند  از سياهي هاي حاکم  برجامعه ما بازبان  تند انتقاد مي نمود. آيا  باز هم مي توانست  براي  کساني که افغانستان  را به  خاک و خون کشيده اند وآنرا  به چندين دست فروخته اند  قابل تحمل باشد؟ مر گ  او نشان داد که جنايت  سالاران  هرگز  نمي توانند  خودرا  با روشنائي حقيقت تطابق  دهند.
رحيم: من به شما و باز مانده گان  داود فاراني ابراز تسليت گفته  از اينکه به پرسش هاي ام پاسخ گفتيد  ممنون شما

بالا
 
بازگشت