سيداحمد شاه دولتى

انتخابات رياست جمهوری سرآغاز دموکراسی

در کشورهاييکه مردم طبق اصول دموکراسی زندگی مينمايند انتخابات و رفتن به پای صندوق های رای دهی بمنظور گزينش شخص مورد نظر برای رياست جمهوری و يا هيئت پارلمانی از جمله عادی ترين مسئله در چارچوب پرنسيب های دموکراتيک بشمار ميرود. اما در کشورهاييکه مردم هنوز بشيوهً قرون وسطايی و تحت فرمان ديکتاتوری زيست می نمايند رفتن به پای صندوق های رای دهی و گزينش فرد مورد نظرشان ازجمله کانديدا ها يکی از آرزومندی های ديرين آنهاست.

افغانستان با داشتن بيشتر ازپنجهزارسال تاريخ گويا دوره های گوناگون فرمانروايی ها را که گاهی با عدالت و  صداقت و گاهی با خيانت و جباريت همراه بوده است پشت سرگذاشته برای نخستين بار است که زير نام دموکراسی با استفاده از آراء و خود اراديت حکومت ملی و دموکراتيک را بنيان گذاری مينمايد و خواب های طولانی يکصد ساله مردم ما را که برای دموکراتيزه کردن حيات سياسی افغانستان با تاسيس انجمن سری جنبش مشروطه خواهی ويش زلميان ، حزب دموکراتيک خلق افغانستان و دهها سازمان  و احزاب سياسی مذهبی ديگر برای ايجاد دموکراسی و قوام بخشيدن آن تا آخرين مرحله ملی گردانيدن قدرت سياسی و رويکار نمودن ارگان های محلی از طريق انتخابات و گزينش زعيم و رهبری ملی از طريق انتخابات تصبير شده و يا زمينه تصبير آن فراهم گرديده است.

ساعت هفت صبح شنبه 18 ميزان 1383 خورشيدی ( 9 اکتوبر 2004 ميلادی )  در تاريخ افغانستان جديد برای هميشه بحيث آغازين مرحله پيروزی تاريخی و بنيان گذاری دموکراسی ملی با براه انداختن انتخابات در سراسر افغانستان با خط زرين ثبت گرديد. در صفحات قلوب کوچک و بزرگ ملت افغان بصفت يکروز خجسته و ميمون حک شده نسل با نسل منتقل خواهد گرديد. جای دارد که روز 18 ميزان همه ساله بعنوان آغاز دموکراسی و انتخابات در افغانستان گرامی داشته شود و اين روز با عظمت تاريخی در شمار روزهای ملی ثبت و همه ساله با جشن و سرور از آن تجليل بعمل آيد تا ارزش و منزلت انتخابی بودن رئيس جمهور و ارگانهای محلی و ملی شدن قدرت سياسی با مشارکت مردم در انتخابات در همه جا و در همه اذهان همسايگان متبلور باشد.

باآينکه آغازين مرحله انتخابات در نهم  ماه اکتوبر 2004 ميلادی ( 18 ميزان 1383 خورشيدی ) سرخط همه رسانه های سمعی و بصری را در کشور های دارای روابط حسنه با افغانستان بخود اختصاص داده بود با ظهور تقلبات نابخرادانه و تخلفات در بعضی حوزه های رای گيری در کابل ـ هرات ـ جلال آباد ، بدخشان ، بغلان و برخی  از نقاط ديگر ولايات شمال جار و جنجال هايی ايجاد گرديد.

کانديداتورهای رقيب کرزی که اين تقلبات و تخلفات را سازمان داده شده از طرف افراد وابسته به او ميدانستند هر کدام دلايل و اعتراضات خاص خود را داشتند ، بخصوص زمانی که همه اين کانديدان متعرض در خانه دوکتور ستار سيرت سابق وزير عدليه افغانستان که يکی از جمله 18 کانديد پست رياست حمهوری بود گرد آمدند بعد از دو ساعت شور و بحث متحدانه قطعنامهً را صادر کردند وجههً انتخابات در ديدگاههای رسانه های بين المللی مخدوش به نظر رسيد ، بسرعت از سرخط خبر ها و تبصره ها کنار زده شد و از ارزش دموکراتيک بودن انتخابات رياست جمهوری کاست.

ولی با وجود همهً اين کاستی ها ، تقلب ها و تخلف ها و جار و جنجال های ايجاد گرديده ، انتخبات بصورت درنگ ناپذير ادامه يافت و ساعت شش  بعدا از ظهر همان روز رسما خاتمه يافت. اما برای جقيقت يابی و ارضای خاطر کانديدان معترض کميسيون مستقل از سوی سرمنشی ملل متحد با ترکيبی از شهروندان کانادا ، سويدن و اتحاديه اروپا توظيف شد تا با همکاری نمايندگان کانديداهای معترض جريان تخطی ها  زير بررسی گرفته شود.

نزد ملت افغانستان و هواداران دموکراتيزه سازی حيات سياسی مردم با ملی ساختن قدرت سياسی ، مشارکت مردم به انتخابات با ارزش تلقی ميگردد و اينکه کدام شخص ويمپل پيروزی را به اهتزاز می آورد و به قدرت تکيه زده و زمام امور کشور را بحيث رئيس جمهور در دست می گيرد اهميت درجه دوم قرار دارد.

 

شک و ترديد ها در مورد شرکت در انتخابات

ئر نزد بسياری از مردم در داخل و خارج افغانستان شک و ترديدهايی در مورد ميزان مشارکت مردم در انتخابات وجود دارد و طبق تلقيات اين شکاکان کافهً دونيم مليون نفر واجدان شرايط رای دهی بالاتر از 18 سال بنابر دلايل متعدد ممکن است نخواسته و يا نتوانسته اند به 25 هزار حوزه رای دهی در سراسر کشورشرکت نمايند که فشرده ای اين دلايل مانع شرکت مردم در انتخابات به شرح ذيل است :

1 ـ در ولسوالی های ولايات قندهار ، هلمند ، زابل ، ارزگان ، پکتيکا ، خوست ، پکتيا ، نورستان ، کنر ، لغمان ، جلال آباد ، پشاور و بلوچستان پاکستان  شبنامه هايی از طرف طالبان و گلبد الدين حکمتيار وابسته به القاعده در هفته های قبل از از آغاز انتخابات پخش گرديد که گفته شده بود هر کس که به انتخابات شرکت کند جان و مالش به خطر می افتد. ازاين سبب ممکن است عدهً از واجدان شرايط از ترس به حوزه های انتخاباتی برای رای دادن شرکت نکرده باشند.

2 ـ در برخی مناطق مثل غور ، بدخشان ، حجلال آباد ، تاله و برفک و سالنگها برفباری شديد و باران موسمی جريان داشته است  احتمالا مردمان واجد شرايط رای دهی مخصوصا زنان وپير مردان

نتوانستند به حوزه های رای دهی بروند و رای بدهند.

3 ـ وقت تعيين شده برای رای دهی ساعت 9 بوده و در بعضی جاها به 11 ساعت بالا برده شد با آنهم کافی نبوده است. مردم نسبت نبود ترانسپورتيشن از فاصله های دور و راه های صعب العبور با طی طريق توسط اسپ و مرکب و يا با پای پياده وقتی به حوزه های رای دهی خود را رسانيدند که وقت رسمی برای رای دادن ختم گرديده بود و عده ای از مردم با در نظر داشت بُعد فاصله و کمی وقت به حوزه انتخاباتی برای رای دادن حاضر نشده اند.

4 ـ  نبود آگاهی لازم از ميتود و ميکانيزم رای دهی مخصوصا زنان و پيرمردان بیسواد را واداشته است در اکثر جاها در محلات وولايات به حوزه رای دهی حضور نيابند. بعضی ها که حضوز يافته بوده اند کارت خود را سفيد به صندوق ها انداخته اند. کارت برخی از اينگونه افراد که جمع آوری شده تا به صندوق انداخته شود تقلب و تخلف از قانون تلقی گرديده و سروصدا هايی را ايجاد کرد.

5 ـ قبلا اعلام شده بود که يکصد نفر خبرنگاران داخلی و خارجی به قندهار آمده اند تا پروسه رای گيری و رای دهی را پوشش خبری بدهند و آنرا منعکس سازند اما هيچيک ازاين خبرنگاران تصوير و يا خبر و راپور تاژ مصور ويا غير مصور از جريان انتخابات قندهارولسوالی های مربوط آن و يا ولايات همچو قندهار ارايه  نکردند يک صحنه از قطار ايستادن مردم در کابل و يک صحنه دست بدست  منتقل کردن صندوق های رای توسط عده ای از زنان نشان داده شد و حتی از بسياری از ولايات راپور تاژ و يا مختصر خبر انتخابات را گزارش نکردند. تنها راديوی بی بی سی مختصری از جريان انتخابات شهر قندهار ، خوست ، جلال آباد ، زابل و سمت شمال کشور پخش نمود که مبين واقعيت های عينی در محلات و حوزه های انتخاباتی سراسر افغانستان را نمی توانست بازگو و منعکس بنمايد. بی بی سی از اروزگان بجای راپوتاژ انتخابات بمباردمان طياره امريکايی و کشته شدن 14 نفر را بشمول زنان و اطفال از قول مردم محل خبر داد اما والی ارزگان گفت که در اثر بمباردمان 24 نفر طالبان  کشته شدند.

اين خبر به شنوندگان اين ذهنيت را القاح کرد که روز انتخابات به قصد اخلال پروسه رای گيری افراد مسلح طالبان بالای حوزه های انتخاباتی در ارزگان حمله کرده اند که از افراد مسلح آنها به اين تعداد بقتل رسيده اند.

6 ـ  مسئولين جمع آوری آرای مردم در حوزه های انتخاباتی در کشور های جهان راپور و احصائيه دقيق از ميزان رای دهندگان را لحظه به لحظه ياداشت می نمايند و يا کمپيوتر اين کار را ميکند. بناء درهر زمانی ميتوانند ميزان رای مشارکت مردم را از مجموع واجدان شرايط رای دهی ارايه بکنند ولی در افغانستان اين ميزان مشارکت يا ثبت نشده بود و يا ميزان مشارکت در مجموع در حل اقل کمتر از 50 درصد قرار داشت. ازين رو اين موضوع که آيا ده و نيم مليون نفر واجدان شرايط رای دهی بالاتر از 18 سال چه تعداد و چند درصد به پروسه رای دهی حضور يافته  و رای داده اند در پرده ابهام نگهداشته شده و برملا نگرديد. هنوز هيچ کس در داخل و خارج بجز همان آدم های خاص نميدانند که از کدام ولايات بيشتر و از کدام ولايات مردم کمتر به حوزه های رای گيری    رای داده اند و اين هم اعلام نشده است که ميزان مشارکت مردم به پروسه انتخابات به چه حد بوده است که بدان مشروعيت ببخشد و يا از حد نصاب کمتر بوده که مشروعيت انتخابات را زير سوال قرار ميدهد.

7 ـ  مسکوت گذاشتن و اعلام نشدن اين موضوع مهم شک و ترديدها را در مورد اقدام به تقلب و برای پوره کردن کمبود رای 51 درصد را با افزودن کارت های نشانی و مهر شده و حساب شده توسط متقلبين تازه کار برای مشروعيت بخشيدن به پروسه انتخابات و مشروعيت بخشيدن به شخص مورد نظر متقلبين و برنده اعلام نمودن آن را بيشتر می سازد و همهً اين موارد که يقينا ناظرين بين المللی بخصوص 40 نفر از ناظرين سازمان امنيت و همکاری اروپا صرفا برای ارزيابی عملکردها و جمع آوری اشتباهات و فاکت هايی که برای جلوگيری از اشتباهات انتخابات آينده کاربرد و موثريت خواهد داشت به پروسه انتخابات افغانستان شرکت کرده اند ياداشت و زير اناليز قرار خواهند داد.

8 ـ  شک و ترديد در مورد اينکه چرا هيئات های ناظر بين المللی صرفا در 19 ولايات افغانستان که به نظر شان تا حدی امنيت بود برای نظارت به حوزه های انتخاباتی سفر کردند و 15 ولايات افغانستان را در جنوب کشور به فراموشی سپزدند ، نيز سوال هايی نزد مردم افغانستان در داخل و خارج وجود دارد. اين شکاکان ميگويند در کابل و ساير ولايات بالنسبه اينکه تقلب  و تخلفات زير ريش و بروت هيئات های داخلی  و ناظرين خارجی به حد چشمگير صورت گرفت در ولايات جنوبی بخصوص در مناطق قبايلی که سران قبيله تهديد کرده بودند هرکس به کرزی صاحب رای ندهد خانه اش به آتش کشيده ميشود آيا با رای گيری عادلانه و دموکراتيک و طبق قانون صورت گرفته و يا خائنانه ، ضد دموکراتيک و طبق خواست سران قبيله خريده شده توسط وزير سرحدات افغانستان صورت گرفته است؟

9 ـ هرکدام ازين شک و ترديدهای سوال برانگيز و زير سوال قرار دهنده مشروعيت انتخابات بشمار ميرود و با آنکه بعضی کوتاه نظران معتقد اند همينکه ده و نيم مليون نفر واجدان شرايط ثبت نام کردند خودش يک موفقيت است. اين جمله از همان چرند های خنده دار است زيرا در ظرف ده ماه 35000 کارمند استخدام شده از طرف دفتر نمايندگی ملل متحد در کابل وولايات و محلات خانه بخانه رفتند و آنها را ثبت نام کردند. تا با دعوت کردن آنان به انتخابات زمينه های تهداب گذاری دموکراسی در افغانستان را فراهم نمايند وقتی موفقيت درين راه بدست می آيد که اين ثبت شدگان به حوزه های رای دهی رفته رای خود را به شخص مورد نظر شان ارايه نمايند. و اگر نسبت ترس از ناامنی و يا نبود وسايل لازم برای رفتن به حوزه انتخابات درخانه بمانند و رای ندهند ما آنرا يک موفقيت ارزيابی بکنيم هم خود را فريب ميدهيم و هم مردم را

 

اخلال در پروسه رای گيری وواکنش

پروسه رای گيری که تا ظهر روز شنبه 18 ميزان بصورت نارمل جريان داشت بعد از ظهر با بروز تقلبات و تخلفات انتخاباتی  در بعضی از مراکز رای گيزی تشنج و مشاجرات لفظی بين نمايندگان کانديدان معترض و مسئولين رای گيری در حوزه های انتخاباتی رخ داد. برخی مردم بعنوان واکنش به اين تقلبات و تخلفات و برخی ها از ترس بروز جنگ و خشونت احتمالی در تعدادی از حوزه های کابل ، هرات ، پنجشير ، دايکندی محل رای گيزی را ترک نموده از حوزه هابيرون رفتند.

15 نفر کانديدان معترض در نشست دوساعته در خانه دوکتور ستار سيرت سابق وزير عدليه و کانديد رياست جمهوری در 7 مورد اعتراض خود را رسما اعلام نمودند که بقسم يک قطعنامه اعتراضيه توسط ستار سيرت به خبرنگاران ابلاغ گرديد.

 

قطعنامه اعتراضيه 15 نفر کانديدان کرسی رياست جمهوری افغانستان

18 ميزان 1383 خورشيدی

 

 1 ـ رنگ انگشت رای دهندگان به سادگی در ظرف چند دقيقه با شستن محو ميگرديد درحاليکه قبلا اعلام شده بود رنگ انگشت رای دهندگان تا سه روز محو نميگردد و هيچکس بيشتر از يکبار رای داده نميتواند.

بابکارگيری رنگ تقلبی هر يک از رای دهندگان ميتوانستند بعد از رای دادن انشگت دست خود را بشويند و مجددا رای بدهند و اين عمل را چندين بار ميتوانند تکرار نمايند چرا که مسئولين ارشد رای گيری به اين جرم تقلب شريک  اند از تکرار رای دادن جلوگيری نه نمودند.

2 ـ هزاران کارت سفيد ( حدود 3000 کارت سفيد ) مخفيانه به بعضی جاها تقسيم و توزيع گرديد و اين خلاف قانون انتخابات بوده و تقلب شمرده ميشود.

3 ـ خارجی ها در کابل و قندهار بنام افغان در حوزه های انتخاباتی راه يافته به شخص مطلوب خود ( حامد کرزی ) رای دادند.

4 ـ در بعضی مناطق کارتها از مردم گرفته شده ، سوراخ گرديد و نگهداشته شد و بدست صاحب کارت داده نشد تا با نشانی کردن کانديد مورد نظرش آنرا به صندوق می انداخت که اين عمل مخالف قانون انتخابات بشمار ميرود که ميگويد هرکس رای خود را مستقيما به صندوق بياندازد.

5 ـ در چند مراکز رای گيری که مردم به حامد کرزی رای ندادند مسئولين رای گيری با واکنش به اين موضوع همان حوزه ها را بستند و رای مردم جمع آوری و به صندوق انداخته شد.

6 ـ موظفين داخلی و خارجی در حوزه های انتخاباتی به رای دهندگان گفتند که به حامد کرزی رای بدهند و اين خلاف قانون است. خارجيان که در افغانستان خود را با صلاحيت ميدانند مردم را گوسفند و خود را چوپان فکر ميکنند. دور از امکان نيست که چنين دستور صادر کرده باشند.

7 ـ ناظرين و نمايندگان بعضی از کانديدا ها در برخی حوزه های رای گيری که نسبت به تقلبات و تخلفات اعتراض کرده بودند از حوزه رای گيری بزور پوليس اخراج شدند. اين موضوع را حاجی محمد محقق يکی از کانديدان معترض نيز در مصاحبه با خبرنگار بی بی سی  به وضاحت بيان نمود.

دوکتور ستار سيرت با برشمردن تقلبات و تخلفات فوق الذکر گفت : نتايج انتخابات هرچه که باشد غير مشروع بودن طرف قبول ما نيست. ما کانديدان معترض اين اعمال ( تقلب و تخلف ) را ضد دموکراتيک و مناقض منافع ملی و منافی حيثيت بين المللی انتخابات افغانستان می دانيم. نتايج انتخابات روز شنبه 18 ميزان 1383 را باطل اعلام مينماييم. ما با ارجگذاری از استقبال مردم شريف افغانستان از انتخابات و انتظار بی شائبه مردم دراين راه و مشارکت سياسی آنها اجرای انتخابات مجدد رياست جمهوری را بزودترين فرصت تقاضا می نماييم که بصورت شفاف ، عادلانه و دور از هرنوع تقلب ، تذوير زير نظر هيئات های بين المللی صورت بگيرد. بدون انتخاب مجدد هر شخصی که در نتيجه اين انتخابات تقلبی و غير قانونی تاريخ 18 ميزان خود را برنده شمرده بخواهد کابينه خود را تشکيل دهد نزد مت مشروعيت ندارد.

از نيمه روز 18 ميزان که روز انتخابات پر از تقلب بود ما پانزده نفر نامزد پست رياست جمهوری نمايندگان خود را از حوزه های مناطق مختلف فراخوانديم که با فراخوانده شدن آنها حامد کرزی بحيث يگانه کانديدا تجريد شده و بی رقيب در ميدان  تنها مانده است خود بخود هم نزد ما و نزد ناظرين اعزام شده در حوزه های انتخاباتی نتايج انتخابات هرچه که باشد رسميت ، قانونيت و مشروعيت ندارد.

 

گفتار شاهدان عينی ار تقلبات :

 احمدشاه احمدزی يکی از کانديدان رياست کرسی رياست جمهوری افغانستان گفت : در کميسيون انتخابات که افغانها و خارجی ها مشترکا کار ميکنند در تقلب کاری شريک اند با اين قلم رنگ تقلبی و معمولی نه تنها رنگ انگشتان رای دهندگان در ظرف دو دقيقه زايل ميگردد بلکه توسط اين رنگ در مقابل نام کانديدای مورد نظر نشانی کرده و به صندوق انداخته شود در ظرف چند ثانيه اين نشانی از بين ميرود و رنگ محو ميگردد و کارت رای سفيد شده در جملهً آرای باطل قرار ميگيرد و اين به معنی به ابطال کشانيدن آرای طرفداران کامنديدا های رقيب حامد کرزی است. از همين سبب است که ما کانديدان معترض ميگوييم انتخابات مجدد صورت بگيرد و اگر به اين تقاضای ما ترتيب اثر داده نشود خودش يک زورگويی و ظلم است.

خبرنگار بی بی سی در هرات گفت : در حوزه انتخاباتی چند نفر توانسته بودند با استفاده از فرصت ( با پاک کردن رنگ انگشت خود ها ) دو سه بار به شخص مورد نظر رای بدهند. يکنفر در هرات گفت وقتی من رای دادم به خانه برگشتم دستم را شستم رنگ به سادگی پاک شد و هيچ اثری از آن ديده نمی شد.

روزنامه چراغ در کابل نوشت : نامطمئن و تقلبی بودن رنگ قلم مورد استعمال در روند انتخابات و ساير اعمال خلاف قانون علامه ضعف مديريت کميسيون مشترک تنظيم انتخابات را وانمود ميکند که اشخاص داخلی و خارجی درآن کار ميکنند بايد اعضای کميسيون مورد بازپرس قرار بگيرند.

آرمان ملی چاپ کابل نوشت : مردم در سطح وسيع شاهد رفتار ها و برخورد های زيانبار مسئولين دفتر تنظيم انتخابات بوده اند و حکومت ناشی ازين انتخابات تقلبی نا مشروع خواهد بود.

يونس قانونی کانديدای رياست جمهوری گفت : تقلب و تخلف نه تنها در حوزه های انتخاباتی در کابل وولايات افغانستان صورت گرفته بلکه در حوزه های انتخاباتی پاکستان و ايران در وقت اخذ رای از مهاجران افغان صورت گرفته است و حتی کارتهای تقلبی دسته دسته به صندوق های رای به نفع شخص مورد نظر انداخته شده است ( منظور احتمالا حامد کرزی است ) . قانونی گفت : اعضای کميسيون مشترک انتخابات که از افغانهای خود ما هستند در آغاز تنها ازطرف محترم حامد کرزی برگزيده شه بودند  که ما بالای آنها اعتماد نداشتيمچندين بار تقاضا کرديم که اعضای کميسيون مطابق قانون با موفقه 18 کانديدای رياست جمهوری بايد برگزيده شود که قبول نگرديد بناء معتقديم که بعضی از اعضای اين کميسيون در سربراه کردن تقلب و تخلفات شريک اند که در بررسی معلوم خواهد شد.

همايون شاه آصفی يک کانديد ديگر پست رياست گفت من در 13 ولايت نماينده داشتم در بعضی از ولايات توسط پوليس و ديگران تهديد شده اند.

خانم نيلاب مبارز معاون همايون شاه آصفی گفت : انتخابات روز 18 ميزان عادلانه و دموکراتيک نيست با تقلب و تخلف توام شده به يک افتضاح تبديل گرديده ، آيا انسان های عاقل می پذيزند که با اين افتضاح انتخبات صورت بگيرد  و نام آنرا انتخابات دموکراتيک بگذارند!

 راديوی بی بی سی گفت ک سران قبيله رنی در خوست گفته بودند کسانيکه به کرزی صاحب رای ندهند خانه های شان به آتش کشيده ميشود. تا حال اين کار صورت نگرفته است.

کميسيون مستقل حقوق بشر افغانستان در مورد انتخابات اعلاميهً منتشر ساخته و در آن ضمن توضيح يک سلسله مسايل گفته است از آزار و اذيت رای دهندگان در حوزه کابل و سالنگ از طرف برخی ها به مشاهده رسيده که مغاير قانون و حقوق بشر است. همچنان کمبود مراکز رای گيری  و کاستی های ديگر را بشمول کمبود مواد لوژيستيکی ياد آور شده است.

درکابل گفته شده که در ولايات دايکندی ، پنجشير  بدخشان ف نورستان ، غور و چند ولايت ديگر بشمول حوزه های تقلب شده در هرات و کابل و رای گيری مجددا صورت گرفت.

کميسيون مستقل تعيين شده از طرف سرمنشی سازمان ملل در باره تقلبات و تخلفات انتخابات در افغانستان گفته است تا امروز 14 اکتوبر 43 شکايت از 14 ولايت در باره  تخطی ها در انتخابات بما رسيده است ( مردم در افغانستان فکر ميکنند در همين 14 ولايت انتخابات مجدد صورت خواهد گرفت ).

باوجود بروز اين تقلبات که شاهدان عينی و شخصيت های معتبر ارايه کرده اند نفر مسئول ملل متحد در امور افغانستان که برای برگزاری انخابات بيشتر از يکصد مليون دالر از کمک های جامعه جهانی بمصرف گرفته و يکصد هزار نيروی مختلف امنيتی از جمله پرسونل نظامی داخلی و خارجی در سراسر افغانستان برای تامين امنيت بسيج شده بودند برای اينکه انتخابات مجدد با مصرف گزاف ديگر و سرگردانی اضافی بردوش شان سنگينی نکند تقلا دارد که همين انتخابات با تمام کاستی های آن بعنوان يک انتخابات دموکراتيک وانمود گردد و برای تسلی خاطر کانديدان معترض با براه انداختن اجرات بروکراتيک بالای غليان احساسات شان آب ياس بپاشد.  در حاليکه افغانها و کانديداتور های معترض پافشاری می نمايند که سنگ بنياد دموکراسی در افغانستان کج نهاده نشود ( سنگ اول گر نهد معمار کج      تا ثريا ميرود ديوار کج ).

نماينده ملل متحد در امور افغانستان به اين امر متوجه نيست هم صدا با حامد کرزی روز اول انتخابات اعلام نمود موضوع تقلب و تخلفاتی که صورت گرفته توسط کميسيون ويژه بررسی ميگردد و نميشود انتخابات را با وجود تقلب و تخلف غير مشروح دانست.

 

پندار مردم در داخل و خارج درباهً انتخابات

تا زمان بروز تقلب در انتخابات بسياری از مردم باورمند بودند که برندهً احتمالی انتخابات حامد کرزی خواهد بود و دليل می آوردند که او نماينده مستقيم يا بگفته مخالفانش دست نشاندهً امريکاست و مجامع بين المللی نيز نسبت همسو و متحد بودن با امريکا در امور افغانستان از او حمايت مينمايند. چهرا نفر تيم حامد کرزی و چند نفر اقمار آنها در کابينه و خارج از آن نيز در سطوح مختلف بشمول مبلغان عدهً از رسانه ها در رکلام کردن به نفع کرزی تلاش های فراوانی کردند چنانچه طبق ارزيابی های صورت گرفته نشان داده شد که مطبوعات و نشرات سمعی و بصری 35 درصد بيشتر از ساير کانديدا ها خلاف قانون به نفع کرزی تبليغات کرده اند.

زمانی که انتخابات آغاز گرديد توام با آن يک سلسله تقلبات و تخلفات قبلا سازمان داده شده يکی پی ديگری افشا شده علاوه برآنکه کانديدان رقيب را به واکنش واداشت ملت افغانستان را از جنوب تا شمال و از شرق تا غرب به بهت و حيرت فرو برد که چرا اينگونه تقلبات و تخلفات صورت گرفت و چهره انتخابات را مخدوش ساخت ؟؟؟

سرانجام اين سوال در مخيله بعضی از مردم خطور کرد : حامد کرزی شايد نسبت سرکوب نمودن بيرحمانه افراد ی بنام طالبان و القاعده در جنوب کشور بخصوص در قندهار ، هلمند ، ارزگان و زابل که باشگاه اصلی و پايگاه طالبان بود جز چند قشر روشنفکر مداح ، هواداران چشمگير نداشته است.

در پکتيا نيز نسبت سازمان دادن جنگ در سال 2002 که منجر به کشته شدن بيش از 70 نفر گرديد و همچنان بمباردمان پيهم و تلاشی خانه بخانه در محلات پکتيا ، خوست ، پکتيکا و قبايل آزاد شمال خط ديورند واقع در قلمرو اين ولايت دستگيری افسران نظامی شامل خدمت در پکتيا و خوست ، مردم از حامد کرزی ناراض بوده اند که فير راکت بالای او در گرديز و دوبار سوء  قصد بجان او در قندهار سمبول نارضايتی های مردم از حامد کرزی بوده است که در وجود طالبان تبارز نموده است.

سران قبيله تيران در ولايت خوست که به گفته همايون شاه آصفی از طرف وزيرسرحدات تطميع گرديده با آگاهی داشتن از نارضائيتی قبيله که احتمالا حاضر نبوده اند به حامد کرزی رای بدهند قبل از آغاز انتخابات با تهديد اعلام نمودند : کسانيکه به کرزی رای ندهد خانه های شان به آتش کشيده ميشود.

در مشرقی که ولايات ننگرهار ، لغمان ، کتر و نورستان را در بر ميگيرد نسبت عدم توجه به محاکمه قاتلين حاجی قدير معاون رياست جمهوری ووزير فوائد عامه ، همچنان عزل و نصب های فراوانی دراين ولايت نارضايتی های چشمگير از حامد کرزی و تيم او در بين مردم وجود داشته است که خود حامد کرزی و ياران همرازش آنرا احساس نموده اند.

معزولی اسماعيل خان والی هرات چند روز قبل از انتخابات و جنگ سالار ناميدن مجاهدين ، کنار گذاشتن مارشال فهيم ، قبولی برادر احمد شاه مسعود بحيث معاون اول رياست جمهوری و جذب برهان الدين ربانی به تعقيب دامادش احمدضيا بمنظور ايجاد تفرقه در بين تنظيم جميعت به قصد ضربه زدن به يونس قانونی از طريق تقسيم آرای آنها نيز ميزان علاقمندی مردم به حامد کرزی را در مناطق تحت نفوذ تنظيم جميعت تا حدی کاهش داده که سوء قصد عليه شهرانی معاون حامد کرزی و گل آقا شيرزی وزير فوايد عامه در عرض راه قندوز و تخار و همچنان انفجار بمب بعنوان سوء قصد بجان احمدضيا مسعود معاون برگزيده تاکتيکی حامد کرزی در شهر فيض آباد بدخشان که بمنظور تبليغات به نفع کرزی سفر کرده بود از طرف هرکسی که باشد واکنشی است که ميتواند بعنوان بازگو کننده و نارضائيتی های مردم در شمال تلقی گردد.

همچنان مردم ميگويند حامد کرزی با پيروی از سياست تفرقه انداز و حکومت کن علاوه بر متفرق کردن و مقابل هم قرار دادن کادرها رهبری تنظيم جميعت اسلامی دو اقدام تفرقه افگنانه ديگر را نيز انجام داده است.

مثلا نورمحمد قرقين جوزجانی را که از طرف جنرال دوستم در آغاز تشکيل حکومت برهبری حامد کرزی بحيث عضو کابينه معرفی گرديده بود بعنوان وزير امور اجتماعی شامل کابينه شد و بمرور زمان با استفاده از خوش قلبی اش او را شکار کرد و برضد جنرال دوستم و ساير همکارانش قرار داد. همچنان داکتر اعظم دادفر اندخويی را که در کنفرانس بن بصفت نماينده خاص جنرال دوستم شرکت نموده بود و بعد مدتی نيز بحيث نمايندهً جنبش ملی در کابل فعاليت داشت با کاربرد دام سياسی و دانه تذوير او را زير فرمان گرفت و برائث کمپاين تبليغاتی خود به مزار شريف فرستاد تا بدينوسيله ساحهً نفوذ سياسی عبدالرشيد دوستم را محدود و برای خود کانال های نفوذ در ولايات جوزجان ، سرپل و فارياب قبل از انتخابات دست و پاکند. اين سه ولايت که بعد از سقوط دوکتور نجيب الله تا ماه آگست 1998 به رژيم منحوس طالبان در شمال سايه گسترد مدت هفت سال تحت رهبری جنرال دوستم و ساير همکاران نظامی و ملکی اش بقسم سيستم فدرال اداره ميگرديد. امنيت و ثبات برای مردم محل وجود داشت. کاهش دادن نفوذ سياسی دوستم در بين مردم آسان نبود چنانچه مردم در جوزجان و فارياب و همچنان در سرپل و حتی مزارشريف گفته اند هرگونه تلاش به ضرر کارهای سياسی نظامی ولايات شمال از طرف هر شخصی که باشد باعث کاهش وزنه سياسی و نفوذ قومی اش گرديده و پشيمانی بار خواهد آورد چنانچه تورقين و اعظم دادفر هيچ کار موثر به نفع حامد کرزی انجام داده نتوانستند.

حامد کرزی با برگزيدن کريم خليلی بحيث معاون دوم خود خواسته است بين حزب وحدت نيز تفرقه ايجاد نمايد. اما عدهً از طرفداران حاجی محمد محقق ميگويند کريم خليلی بعد از انشعاب از عبدالعلی مزاری رهبر حزب وحدت اعتبار قبلی خود را در بين مردم ندارد و بقول آنها در انتخابات هم همانطوريکه حامد کرزی توقع داشت او نتوانست کار موثری انجام دهد.

مردم ميگويند همين چل ول ها و تفرقه افگنی ها دست بدست هم داده محبوبيت حامد کرزی را نسبت به گذشته کاهش داد و احتمالا همين توهمات کاهش محبوبيت حامد کرزی  در کل کشور بود که ياران با مشور های نادرست حامد کرزی را به کوچه های حسن چپ بردند و راههای تقلب و تخلف را به او نشان دادند .

اکتوبر 2004

هالند


بالا
 
بازگشت