معيارها و مميزات يك رئيس جمهور خوب

 ولي گل منگل

 

هر قدر كه وعده انجام انتخابات، نزديك و نزديكتر مي شود عطش و انتظار مردم ما هم براي مشاهده صحنه انتخابات، افزونتر ميگردد تا ببينند كه از ميان عالي جناباني كه خود را براي تصدي مقام رياست جمهوري كانديد كرده اند كدام شان به قعر گلخانه راه خواهد يافت ؟

اين شخص بايد چه معيارهاو مميزاتي داشته باشد، رفتار و سلوك و اخلاقياتش چگونه بايد باشد تا كتگوريهاي مختلف مردم به او بعنوان رئيس جمهور كشور اعتماد نمايند؟ و اطمينان حاصل كنند كه او مي تواند كشتي شكسته و شقه شقه شده افغانستان را از گرداب حوادث و توفان هاي خوفناك نجات دهد.

اگرچه در چوكات قانون اساسي جديد افغانستان به تعدادي ازاين معيارها و مميزات اشاره شده است ولي قبل از پرداختن به اين موضوع، اين نكته بسيار حايز اهميت است كه كانديداهاي محترم بايد بدانند كه صداقت و درستكاري، براي جلب اعتماد مردم درحكم آهن رباست.

با گپ و گفتار، شايعه و شعار و وعده هاي سرخرمن، قلوب مردم را نمي توان تصرف كرد. بايد با صداقت وارد معركه انتخابات شوند و اگر ميدانند كه نمي توانند افغانستان را اداره و اسب چموش بحران را مهار نمايند بايد ازهمين حالا، صادقانه اعتراف كنند و برروي نام خود در ليست كانديداها خط بكشند و به عقيده بنده اينكار، شرافتمندانه تر از آنست كه فردا با چوكي رياست بر سر جمهور ملت بكوبند.

مردم افغانستان دراين مدت بيست و چند سال، آبديده و آزموده شده اند و تجربه هاي فراواني اندوخته اند، افراد باغي در حكومت ياغي را هم ديده اند. بناء امروز اگر راي ميدهند، خود كار طلب مي كنند، امنيت مي خواهند، برق و فابريكه و سرك و مكتب و شفاخانه از رئيس جمهور توقع دارند اين مردم مي خواهند رئيس جمهور كسي باشد كه به كشور خدمت كند، دار و دسته باز نباشد، دين را به دنيا و كشور را به انگريز نفروشد، شريك دزد و رفيق قافله هم نباشد بلكه فردي باشد صاف، بچه افغان، مسلمان وطندوست و خدمتكاراولاد وطن و... .

يك امتحان به ظاهر كوچك، ولي در معني خيلي مهم و اساسي در پيش روي است. هموطنان ما با تمام هوش و حواس خودمراقب اند تا ببينند رئيس جمهور اولين سنگ تهداب اعتماد بين خود و ملت را چگونه مي گذارد ؟

او آيا با تقلب و فريب و نيرنگ و دستكاري در صندوق هاي انتخابات به پيروزي مي رسد و يا نه با آراي اكثريت مردم اين چوكي را بدست مي آورد ؟

اين يك آزمايش مهم براي شناخت شخصيت و سايكولوجي رئيس جمهور آينده مملكت ماست.

اگر خداي ناخواسته، سنگ تهداب را كج گذاشت و در انتخابات، از زور و قوه كار گرفت، تقلب كرده، مردم را فريب داده و با دغل كاري، خطا و خيانت، خود را به چوكي رياست جمهوري رسانده و آنوقت فهميده مي شود كه چنين آدمي ممكن است به درد خود و خاندان و قوم و قبيله اش بخورد اما مسلما ً به درد ملت و مملكت نخواهد خورد، و هر تعميري كه برروي سنگ لغزنده و تهداب كج، آباد كند ولو آسمان خراش باشد بازهم كج و غير قابل سكونت خواهد بود.

برخي از معيارها و مميزات رئيس جمهور، در قانون اساسي جديد افغانستان تصريح گرديده است.

از جمله در ماده (60) اين قانون مي خوانيم''رئيس جمهور در برابر ملت، مسئول مي باشد'' طبق ماده 62 همين قانون، رئيس جمهور بايد تبعه افغانستان، مسلمان و متولد از والدين افغان بوده و تابعيت هيچ كشورديگري را نداشته باشد.

براساس ماده 63 قانون اساسي ''رئيس جمهور قبل از تصدي وظيفه، مطابق به طرز العمل خاص كه توسط قانون تنظيم مي گردد حلف آتي را به جا مي آورد.''

بسم الله الرحم الرحيم

بنام خداوند بزرگ جل جلاله سوگند ياد مي كنم كه دين مقدس اسلام را اطاعت و از آن حمايت كنم. قانون اساسي و ساير قوانين را رعايت و از تطبيق آن مواظبت نمايم. از استقلال، حاكميت ملي و تماميت ارضي افغانستان حراست و حقوق و منافع مردم افغانستان را حفاظت كنم و با استعانت از بارگاه پروردگار متعال و پشتيباني ملت، مساعي خود را در راه سعادت و ترقي مردم افغانستان بكار ببرم.

براساس احكام مندرج در قانون اساسي، رئيس جمهور الزاماً و ضرورتاً بايد:

1- حامي و مدافع ارزشهاي دين مقدس اسلام باشد.

2- از استقلال، حاكميت ملي وتماميت ارضي افغانستان، با وسايل وامكاناتي كه در مملكت وجود دارد نگهباني كند.

3- حافظ حقوق و منافع مردم افغانستان باشد.

4- درراه سعادت و ترقي مردم و جامعه افغانستان تلاش كند.

5- تابعيت هيچ كشور ديگري را نداشته باشد.

6- دربرابر ملت و نمايندگان منتخب آنها مسئول و جوابگو باشد.

7- از مواد و احكام مندرج در قانون اساسي بعنوان وثيقه ملي افغانستان و از ساير قوانين جاري در مملكت، حمايت كرده و همه اين قوانين را در اجراءآت و تصميم گيريهاي خود رعايت كند.

و اما ''اطاعت و حمايت از دين مقدس اسلام'' كه از اساسي ترين وظايف رئيس جمهور است به شعار و ادعاهاي لفظي محدود نميشود، بايد زمينه هاي تطبيق و جلوه هاي عملي پيدا كند. رئيس جمهور يك تبعه معمولي نيست، او خطوط اساسي و سياست كشور را تعيين ميكند. صلاحيتها و اختياراتش وسيع وگسترده است و لذا مسئوليتهايش نيز به مراتب سنگين تر از مسئوليت هاي يك فرد عادي است.

يك رئيس جمهور بي كفايت، يك رئيس جمهور مسئوليت ناپذير، يك رئيس جمهور منحرف و زورگو و قانون شكن ميتواند كل جامعه را به آشوب بكشاند. بناءً وقتيكه رئيس جمهور براساس حكم قانون اساسي، مكلف به اطاعت و حمايت از دين مقدس اسلام است بايد:

1- از اجراي حدود واحكام شريعت در كليه شئون جامعه حمايت كند.

2- نگذارد قوانين و مقررات غيراسلامي در هيچ يك از عرصه هاي ملكي و نظامي تصويب و اجرا شود.

3- از نفوذ فرهنگ هاي بيگانه و بدعت هاي مخالفان اسلام در اجتماع مسلمين جداً خودداري نمايد.

4- ازكليه مذاهب اسلامي، بدون تبعض و تعصب، حمايت و پشتيباني كند.

يك رئيس جمهور خوب، شايسته و خداشناس، كسي است كه به آراي مردم كه به حمايت از او در صندوقهاي انتخابات ريختهاند احترام قائل ميشود و به وعدهها وتعهداتي كه داده است بعنوان يك افغان مسلمان، وفادار ميماند.

يكي ديگر از معيارها و مميزات يك رئيس جمهور خوب، آنست كه افكار تبعيض نداشته باشد و از يك قوم، قبيله و گروه خاص حمايت نكند.

هدف يك رئيس جمهور خوب، تحصيل رضاي خداوند و خدمت به بندگان خدا، به خصوص به قشر ضعيف، كم در آمد و آسيب پذير جامعه است.

ملت افغانستان به اين خاطر در پاي صندوق هاي راي حاضرنمي شوند كه فردا رئيس جمهور منتخب آنها، يار ظلم و سركوبگر مظلوم باشد.

يك رئيس جمهور ترسو و ضعيف النفس كه حتي محافظان شخصي خودش خارجيها باشند به درد ملت افغانستان نميخورد.

او بايد آنقدر اعتماد به نفس داشته و به حمايت هاي دلسوزانه ملت خود اميدوار و پشت گرم باشد كه بتواند به قواي خارجي افغانستان ''نه'' بگويد.

يك رئيس جمهور خوب، براي بقاي حكومت خود متكي به حضور قوت هاي خارجي بيگانه در افغانستان نيست و حضور دهها هزار عسكر و صاحب منصب مسلح و خود مختار بيگانه را در افغانستان، مغاير استقلال كشور ميدادند.

رئيس جمهور كه قرض ها و كمك هاي خارجي را تكيه گاه اقتصاد افغانستان نمايد يك زمامدار مطلوب و آينده نگر نخواهد بود.

از ديگر مميزات و معيارهاي يك رئيس جمهور خوب در افغانستان اين است كه وي فردي شجاع، مستقلالراي، خدمتكار مردم و كسي است كه مرعوب قدرتهاي خارجي نمي شود، ساده زندگي ميكند و چوكي رياست جمهوري را نه يك وسيله تفاخر و امتياز طلبي، و بلكه يك امانت از جانب ميليونها انساني ميداند كه به او اعتماد كرده اند و راي داده اند.

هرگاه رئيس جمهور آينده افغانستان، از چنين صفات و مميزاتي كه به آن اشاره كرديم برخوردار باشد ميتواند به حول و قوه الهي و با اتكاء به حمايت هاي بيدريغ ملت افغانستان، برهمه مشكلات كشور از جمله بحران ناامنيها و ديگر بحرانهاي اجتماعي فائق آيد و بعنوان يك رئيس جمهور شايسته و محبوب، مورد احترام ملت افغانستان قرار گيرد.

به اميد آنكه زمامدار آينده افغانستان، چنين فردي باشد.

10 سنبله 1383


بالا
 
بازگشت