انجنير غلام يحيي جاويد

 

آب زور، سربالامي‌رود ... ولي تا كجا؟

 

در باره انتخابات آتي رياست جمهوري در كشور ما گپ‌ها و گفتني‌ها خيلي زياد است ولي آنچه كه ظاهر و هويداست توافق‌‌هاي پشت‌پرده براي جلب متحدين از جانب آقاي كرزي مي ‌باشد كه درين روزها آثار و علايم مشهود اين توافقات پنهاني را به رأي‌العين مي ‌بينيم و در نشريات و روزنامه‌ها مي‌خوانيم، و از زبان راديوها مي‌شنويم؛ متأسفانه در مسئله انتخابات نيز قدرت، حرف اول را مي‌ زند و اين عنصر بسيار مهم يعني قدرت، با جاذبه‌هاي مغناطيسي خود، تعداد زيادي از افراد و شخصيت‌ها را بر گرد محوريت صاحب قدرت جمع كرده است.

       از جمله پير سيد احمد گيلاني، پروفيسر صبغت‌ا... مجددي، استاد رباني، آيت‌ا... آصف محسني، محمد كريم خليلي، احمد ضياء مسعود و برخي افراد سرشناس ديگر و تعدادي از كلان‌هاي قوم، در جريان يك سلسله زد و بند‌هاي سياسي و توافقات اعلام نشده، كه طبعاً فوايد و امتيازاتي براي آنها خواهد داشت در صف آقاي كرزي قرار گرفته‌اند.

       اگرچه در جريان رقابت‌هاي انتخاباتي، مخصوصاً اگر طرفين مدعي قدرت، نيرومند و قوي باشند تشكيل ائتلاف و زد و بندهاي سياسي و فشرده شدن صف‌ها، يك امر طبيعي و متفاوت در دنياي امروز است. ولي درين زمينه دو نكته اساسي حائز اهميت است:

       يكي اينكه كانديداي كه محور قرار ميگيرد بايد فردي با صلاحيت و توانا براي اداره كشور و مديريت جامعه باشد و افرادي كه برگرد اين محور جمع مي‌شوند واقعاً تشخيص داده‌باشند كه شخص مورد نظر اصلح، مدير، مدبر و به اصطلاح خير‌الموجودين است.

       ثانياً تباني‌ها و سازش‌ها در صورتي مي‌تواند قابل دفاع باشد كه با توطئه و دسيسه و نيرنگ و وعده و وعيد‌هاي بعد از انتخابات در‌آميخته نباشد. ولي متأسفانه اينجور آمدن‌ها، از بعضي جهات براي ملت ما، شك برانگيز و قابل سوال است و حتي در بعضي موارد، از مجموع اين جريانات، بوي تند توطئه به مشام مي‌رسد.

       مردم حق دارند از خود بپرسند چرا بعضيها حاضرند به اين آساني حقيقت را قرباني مصلحت‌هاي سياسي كنند و تابع زور و بلي ‌گوي قدرت شوند. در جريان اين سازش‌هاي پشت پردة حضرات، عنصر امتيازطلبي به وضاحت به چشم مي‌خورد؛ آقاي كرزي براي شكست دادن رقباي خود درانتخابات، تشنة حمايت‌هاي تعدادي از شخصيت‌ها و رهبران جهادي است، و چنانكه تا به حال نشان داده‌است در عوض اين حمايت‌ها، چوكي هديه مي‌كند، وزارتخانه مي‌بخشد، و براي نورچشمي‌هاي متحدين جديد خود پست و مقام در نظر گرفته است؛ چنانچه هرگاه با اين حمايت‌ها در انتخابات برنده شود براي خود آقاي رباني و پسر ايشان چوكي‌هاي كلاني وعده داده است. همچنين براي فاطمه گيلاني و پسر آقاي مجددي پست و مقام بلند در سطح وزارتخانه قول داده شده‌است. تكليف احمد ضياء مسعود و آقاي خليلي از همين حالا روشن است؛ مسلماً آيت‌ا... محسني نيز ازين خوان نعمت بي‌بهره نخواهد ماند. به اينصورت بازار بده بستان، فوق‌العاده داغ و پرحرارت است و آقاي كرزي براي جلب طرفدار و پركردن جيب شخصيت‌ها، از بيت‌المال ملت يا در واقع از خزانه غيب يا از كيسه كدام شخص مي‌بخشد و يا شايد هم به گفتة اهل قمار، جيزگران ايشان بسيار پولدار و لك پتي هستند.

       تا بحال در ماجراي انتخابات، آب زور سربالا رفته، و آقاي كرزي براي اينكه حريفان خود را شكست دهد هم مثل ريگ پول خرج مي‌كند و هم پاي يكعده افراد را به چوكي بسته است، ولي اين ماجراهاي غم‌انگيز هم وجهة انتخابات افغانستان را لكه‌دار مي‌كند و هم به حيثيت آقاي كرزي كه هنوز تعدا زيادي از مردم افغانستان به ايشان اعتماد دارند صدمه وارد مي‌كند؛ بلأخره درين انتخابات، يكي از كانديداها، كرزي يا غيركرزي برنده خواهد شد و به چوكي رياست جمهوري افغانستان تكيه خواهد داد، ولي براي سلامت انتخابات و مشروعيت يافتن آن، چند مسئلة مهم و الزامي وجود دارد كه همه كانديداها و بيش از همه جناب آقاي حامد كرزي بايد به اين مسايل عطف توجه داشته‌باشند.

1-      كانديداهاي مخالف آقاي كرزي، ايشان را متهم مي‌كنند كه گويا از اختيارات و صلاحيت‌هاي خود به عنوان رييس دولت انتقالي، و همچنين از امكانات دولتي  و حتي از وجود برخي مأمورين عاليرتبة دولت، در جهت پيشبرد اهداف انتخاباتي خود سوء استفاده مي‌كند، هرگاه چنين سوء استفاده‌هايي واقعيت داشته‌باشد و يا در آينده صورت بگيرد به منزله شمشير دولبه است كه هم به سلامت انتخابات صدمه وارد مي‌كند و هم چهرة سياسي سوء استفاده كننده را مي‌خراشد. نگذاريد اين انتخابات كه نخستين تجربة دموكراسي نيم بند در كشور عزيز ماست خاطرة ناخوشايندي در اذهان عامة ملت از خود برجاي بگذارد.

2-      تقلب، آفتي است كه ممكن است دامنگير هر انتخاباتي شود. روي سخن ما بيشتر جانب آقاي كرزي است زيرا كانديدايي كه قدرت و امكاناتش بيشتر از ساير رقباست بيش از ديگران براي تقلب كردن در انتخابات وسوسه مي‌شود. تلقب در هر مرحله ممكن است رونما شود. جناب آقاي كرزي بايد بيش از تمام رقباي انتخاباتي خود مواظب باشد تا هيچ نوع تقلبي در هيچ يك از مراحل انتخابات صورت نگيرد. اگر چنانچه تقلب در انتخابات روي دهد آقاي كرزي بيش از ديگران در مظان اتهام قرار خواهند گرفت. به اين دليل هيچ كانديدا و منجمله جناب صاحب نبايد تحت تأثير وسوسه‌هاي دروني و تحريكات بيروني، با انگيزه تلقب‌كاري وارد كارزار انتخابات شوند.

3-      رقابت آري- دسيسه سازي، توطئه و تخريب شخصيت رقبا هرگز.

4-      يكي از چيزهايي كه متأسفانه بر گرده افغانستان تحميل شده، و در آستانه تدوير انتخابات، از لحاظ كمي و كيفي افزايش يافته است مسئله جنجال برانگيز حضور نظاميان خارجي در كشور ماست. هرقدر به روز موعود (18 ماه ميزان) نزديك‌تر مي‌شويم سر و كلة اجانب و بيگانگانٍ چكمه پوش تفنگ به شانه و عساكر زرد موي و آبي چشم، در سرك‌ها و محيط‌هاي داخل شهرها زيادتر به چشم مي‌خورد.

مسلماً اينها نه براي رأي دادن بلكه براي جنگيدن تشريف آورده‌اند. خداوند نفرين كند تروريست ‌هايي را كه با ارتكاب قتل و جنايت و انفجـار و دهشت‌گري، براي ورود اشغالـگران اين  فرنگي‌ها به افغانستان نقش جاده صاف كن را بازي كردند.

حالا كه اين مهمانان ناخوانده تشريف فرما شدند و در حاليكه انگشت روي ماشه تفنگ گذاشته‌اند، مي‌خواهند ولو براي يك روز امنيت را براي تدوير انتخابات تأمين نمايند؛ زيرا آقاي بوش در قصر سفيد موفقيت خود را در انتخابات رياست جمهوري آمريكا در گرو انجام انتخابات در افغانستان مي‌داند، بعبارتي ديگر انتخابات 18 ماه ميزان بيش از آنكه براي افغانستان مهم باشد براي جورج بوش اهميت دارد؛ بنابراين افغانها چه بخواهند و جه نخواهند تا پايان مرحلة انتخابات رياست جمهوري افغانستان شهرهاي ما به قشلة عسكري ناتو و ائتلاف تبديل خواهد شد. با اين حال، از آنجايي‌كه هر كانديداي مدعي قدرت، خود را حامي استقلال و ممثل ارادة ملت معرفي مي‌كند به مصلحت نيست كه دعاگوي و ثنا‌خوان و مديحه ‌سراي قوت‌هاي نظامي خارجي در افغانستان  باشد و به گونه‌‌‌اي عمل كند كه در زير ساية تفنگ خارجي‌ها به چوكي رياست جمهوري رسيده است.

اتكا به قدرتهاي خارجي، جزو خصيصة ذاتي افغانها نيست و افغانستان به رييس جمهوري نياز ندارند كه قطعات نظامي خارجي، او را تا قصر گلخانه مشايعت كنند و بر تخت رياست بنشانند.

5-      يكي از عواملي كه صحت و سقم هر انتخابات را روشن مي‌كند و علي‌القاعده از بروز تقلب‌هاي انتخاباتي جلوگيري مي‌نمايد نيروهاي ناظر بين‌المللي است. انتخابات رياست جمهوري افغانستان هم طبعاً به چنين يك نيروي نظارت كنندة خارجي نياز دارد، منتهي با قيد اين نكته كه اين نيروهاي ناظر بين‌المللي بايد در پروسه انتخابات افغانستان كاملاً بيطرف باشند و غيرجانبدارانه عمل كنند.

در قدم اول بايد كليه كانديداها در مورد تركيب، وابستگي و مليت اين نيروها و صلاحيت‌شان براي نظارت در كار انتخابات، اتفاق نطر داشته‌باشند. در غير اينصورت، دعوا و كشمكش پايان نخواهد يافت و حتي ممكن است خود اين نيروها به يكي از عوامل تقلب در انتخابات تبديل شوند.   ‌

 

16 سنبله 1383

 

 


بالا
 
بازگشت