محمد طاها کوشان فریمونتکالیفرنیا

راه حل نزاع افغانستان و پاکستان

در ازاءی خط مرزی دیورند، نیازمندی افغانستان چیست؟

(جیمز کننگهم سفیر امریکا درکابل گفته است که اگر افغانستان قرارداد امنیتی با امریکا را امضا کند، اینکشور تجهیزات هوایی و زمینی سنگین مانند راکت ها، تانک ها و طیاره دراختیار نیروهای امنیتی افغانستان قرار می دهند. با این حال وی گفته است که تجهیزات"بسیار خطرناک" را دراختیار افغانستان قرار نمی دهد.

کننگهم گفته که امریکا به فکر اینست که افغانستان دارای یک نیروی قوی باشد تا از مردم و اراضی خود دفاع کند. او این موضوع را در سخنرانی خود در انستیتیوت مطالعات استراتیژیک افغانستان مطرح کرده است). 2013/25/07 سایت فارسی رو

(ژنرال مارتین دمپسی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در سفری به کابل، گفته که سرنوشت توافقنامه امنیتی بین افغانستان و آمریکا باید تا اکتبر آینده مشخص شود.

آقای دمپسی به دنبال دیدار با حامد کرزی رئیس جمهوری افغانستان، در گفتگویی با خبرنگاران در سفارت آمریکا در کابل تاکید کرد که تا پیش از پایان ماموریت فعلی ناتو در افغانستان مسایل مربوط به این موضوع (باید) روشن شود.)

جامد کرزی از جامعه جهانی میخواهد که خط مرزی بین اللملی دیورند را که اسلافش مهر تایید برآن زده اند و درتمامی منابع قانونی و سیاسی جهانی خط مرزی بین افغانستان و پاکستان شناخته شده را پاک نموده خط دیگری بکشند. و از جانبی

(سرتاج عزیزمی گوید: پاکستان نمی‌تواند موفقیت صلح در افغانستان را تضمین کند.

ودر ادامه گفت: "ما به دلیل روابط گذشته، تماس‌های با طالبان داریم اما ما آنها را کنترل نمی‌کنیم. و زمانی که شورای عالی صلح افغانستان از ما درخواست کرد که زمینه ملاقات را با طالبان و بازگشت مصون آنها را فراهم کنیم. آن زمانی بود که ما این روند را فراهم کردیم و آنان توانستند به این هدف شان برسند.") بی بی سی 21 جولای 2013.

[ باید ازاین سرتاج عزیز پرسید: که چرا در این چند جمله گفتارت تناقض وجود دارد؛ اول میگویی : (پاکستان نمی‌تواند موفقیت صلح در افغانستان را تضمین کند). دوم میگویی :( که بالای طالب ها کنترول نداری)؛ ثلثا میگویی: (وقتی شورای عالی صلح افغانستان خواست؛ زمینه ملاقات (آنها)را باطلبان فراهم کردید)! اگر بالای طالب ها کنترول ندارید چگونه این مأمول را برآورده ساختید؟ و باز در قطر شماها لطفی نمودید و طالبان را آماده گشایش دفتری نمودید وهیچ یک از تروریستان گلبدینی و حقانی را نیز شامل این هیئت نساختید، پاسپورتهای نیز برای شان صادر فرمودید] خوب بر می گردم بر سر اصل مطلب

نیازمندی افغانستان چیست؟

میهن دوستداشتنی من هزاران زخم ناسور برتن دارد که تفصیل آنرا همه میهن دوستان باخردِ اندیمشندِ با دانش، آگاه اند و حتی بهتر از بنده باژرفای آن مینگرند و می گریند و میسوزند؛ در همین مقطع حساس زندگی سردرگم سیاسی و نظامی و امنیتی وووو ما به امنیت و صلح سخت نیازداریم.این ترازو به زمین زدنها با این بیچارگی که داریم قوت خواست های بلند پروازانه را ازما گرفته؛ وباید یک چیز را نیز این کهنه گرایان سرتمبه از سر بیرون نمایند و آن اینکه دیگر زمان زیرچتر حمایت دیگران آنهم در بدل اخاذی گذشته؛ ما خود با عقل سلیم و با منطق درست بیاندیشیم و خود را قناعت بدهیم که زور کم و قهر بسیار و جهالت بجز ضرر هیچ ارمغان دیگری ندارد.

به حدث و گمان ناقص بنده وقتی آمریکا میخواهد با پاکستان مسئله امنیت افغانستان را مطرح کند؛ پاسخ پاکستان این است که ما از آنها چیزی دیگر نمی خواهیم، تنها خواست ما اینست که قانونا در سطح بین المللی خط مرزی دیورند را که سران حکومت های پیشین افغانی خموشانه تائید و پای سند آن نیز شصت و مهر و امضا های خویش را لگانده بودند. طرف افغانستان این خاکبادک (لر اوبر) را بس کنند؛ می نشینیم و یک بار دیگر تایید این خط مرزی را اصولا و عرفا و عقلا ومنطقا تازه نموده و در بدل آن ماهم دست از سر شان بر میداریم.

لهذا با تأمل،تعقل،تدبر و درایت و کفایت این خط مرزی دیورند که همه اسلاف آقای کرزی و گروه اش، آنرا مهرتایید زده و در مجامع رسمی بین المللی نیز منحیث خط مرزی بین افغانستان و پاکستان شناخته شده و در اسناد حقوقی ملل متحد نیز به ثبت رسیده؛ را باید در قید شروط بپذیرند.

در حالی که افغانستان سخت نیازمند به امنیت داخلی و فرا مرزی خویش دارد، باید خواست افغانستان منطقا این باشد که خوب بلاخره ماهم این خط را دوباره می پذیریم اما در بدل آن:

اول- پاکستان باید مکلف گردد تا هرچه گروه های تروریستی است باید در سراسر قبایل آزاد یا پختونخواه و بلوچستان پاکستان از بین برداشته شود. و دیگر از توصیه و دیکته نمودن برنامه های بنیاد گرایی ضد دانش، ضد زن و ضد قانون اساسی افغانستان؛ به طالب ها دست بردارند.

ونیز باید بطور واضح روشن گردد که: چون هردو کشور افغانستان و پاکستان دارای قانون اساسی برمبنای اسلام و دیموکراسی دارند. و آزادی های فردی و اجتماعی یک یک از شهرونادان دراین قوانین تصریح شده ، پس عنوان قبایل آزاد معنی خود را از دست میدهد. لهذا در هردو کشور این کهنه گرایی و ملوک التوایفی را باید و شاید بطور قطع بیخ کن نمایند. و واضح گردد که هیچ شخصی از شخص یا افراد"بنام خان قبیله" دیگر نیابت کرده نمی تواند الی از راه های قانونی شورا های انتخابی مردمی.

دو – کنترول شدید امنیتی خط مرزی از جانب هردو کشور؛ باتفاهم و رد و بدل اطلاعات بین دستگاه های امنیتی افغانستان و پاکستان؛ تضمین و تصریح گردد.

سه - بخاطر جلب اعتماد افغانستان وپاکستان باید مکلف شوند و تضمین نمایند که بطور قطع هیچ گروه تروریستی یا شبه تروریستی ویا سیاسی افغانستانی و پاکستانی چه زیر زمینی و چه سر زمینی حق فعالیت علیه یک دیگر در سرتاسر خاک هایشان را نداده و چنین گروه هارا از بیخ وریشه بردارند.

چهار - در هر مسئله ای از مناسبات و مناقشات سیاسی،امنیتی، اقتصادی، بازرگانی با تساوی حقوق هردو همسایه توافق شفاف از شش جهت صورت بگیرد.

 

 

 


بالا
 
بازگشت