مبين وحيدی

 

دو مشکل عمده در افغانستان

 

در شرایط فعلی در افغانستان دو مشکل عمده وجود دارد. مشکلات امنیتی و فساد اداری

مشکلات امنیتی ازجمله موضوعات بوده که هر روز با تاسف از مردم ما  قربانی میگیرد. این پدیده شوم ازبیرون کشور سازماندهی شده بالای مردم ما تحمیل میگردد و مردم ما در همه ابعاد زندگی متضرر میشوند

 ازشروع حکومت موقت به بعد یک تعداد افسران تعلیم یا فته که بالای هر کدام آن مبالغ هنگفتی سرمایه  مصرف شده بود نظر به دلایل مختلف از وظیفه بر کنار شدند. در حالیکه اگر از نیرو و تجارب آنها در مربوطات قوای مسلح استفاده میشد به یقین امنیت خوبتر میداشتیم.

 بعد ازاینکه امنیت کشور رو به خرابی گرائید، مسـولین امور متوجه شدند تا تعداد منسوبین قوای مسلح بالا رود که این خود از عدم شناخت زمامداران تازه به قدرت رسیده، و چشم نگر خارجی ها از شرایط عینی کشور بود. همزمان با خرابی امنیت شرایط زندگی  مردم روز تا روز خراب شد که یک تعداد مردم روی مجبوریت مخصوصآ مشکلات اقتصادی، شامل قطعات قوای مسلح شدند. نمونه زیادی آنها در کشور دیده میشود. وقتیکه آنها شامل قطعات قوای میشوند چون یک تعداد آنها تجربه کافی در فنون نظامی ندارند، متأسفانه هر روز جان خود را از دست میدهند.

 برای مهار نمودن این پدیده شوم لازم است قوت های امنیتی چه از نظر کمیت وچه از نظر کیفیت تقویه شوند. همچنان وسایل پیشرفته که جوابگوی نیازمندی نیروهای مسلح در سطح منطقه باشد آماده گردد. مهمتر از همه  یک سیستم منظم و گسترده استخباراتی ضروری است، تا تمام ادارات مخصوصآ قطعات قوای مسلح ازاجیران کشورهای مغرض پاکسازی شده، با احساس وطن دوستی هر لحظه متوجه اعمال مخرب کشور های مداخله گر باشند. در غیر آن اگر کمیت قوای مسلح دو چند بالا برده شود در کشور امنیت نخواهد آمد. چرا این اجیران داخل نظام ( ستون پنجم) هستند که زمینه را برای پلان گذاری کشور های خارجی آماده ساخته، و باعث بد بختی مردم ما میشوند.

فساد اداری ازجمله پدیده های ناگواری دیگر است که متاسفانه که هرروز برای مردم ما مشکلات ایجاد مینماید.

یکی از دلایل عمده فساد ادارای ایجاد ادارات بی مورد و موازی است که باعث ایجاد فساد میگردد طور مثال وزارت مبارزه با مواد مخدر با یک تشکیل گسترده، اما درعمل برای از بین بردن مواد مخدر هیچ دست آوردی نداشته است. هر سال گراف کشت مواد مخدر بالا میرود، چرا که این اداره قدرتی عملی برای محار کردن کشت مواد مخدر ندارد.  درحاکیکه در چوکات وزارت داخله معینیت مبارزه با مواد مخدر وجود دارد که اگر این اداره سازماندهی درست شود میتواند خوبتر ومسلکی با این پدیده مبارزه کند.

 اداره مبارزه با فساد اداری همچنان یک اداره غیر ضروری است. چنانچه دیده شده از ابتدای ایجاد این اداره تا اکنون دست آوردی چشم گیری ندارد. درحالیکه هر وزارت در تشکیل خود ریاست تفیش دارد که میتواند بشکل متواتر از کار ادارت مربوطه خود وارسی نمایند و در مواردی خاص از وظایف دادستانی است تا به موضوعات لازم رسیده گی نماید. بهمین ترتیب یکتعداد ادارات بی مورد و موازی  دیگر.

فساد وقتی  در ادارات بالا میرود که در راس ادارات  اشخاصی بی دانش، بی تجربه و عدم تعهد قرار گیرند. همچنان تعینات به اساس ارتباطات شخصی، قومی، زبانی، سمتی و مذهبی صورت گیرد. مسلکی سازی در ادارات روند کار را بهبود میخشد. اما دیده شده اشخاص بدون در نظر داشت مسلک در راس ادارات تعین میشوند مثلآ در راس وزارت معارف کسی باشد که در رشته تعلیم وتربیه تخصص و تجربه کافی داشته باشد در غیر آن به این معنی است که از معلمی خواسته شود که خلاف رشته تدریس نماید.

بخاطر از بین بردن فساد اداری موضوعاتی که در بالا ذکر شد برطرف شود، به اشخاصی که در راس ادارات تعین میشوند صلاحیت داده شود، تا در تعین منسوبین تحت اداره خویش، خود تصمیم بگیرند، نه اینکه آنهایی که از طرف اراکین بلند رتبه تعین شده، قانون را نادیده گرفته قدرت نمایی نمایند.

 از همه مهمتر برای محو فساد  به یک نظام قضایی سالم  ضرورت است، چرا آخرین مرجع داد خواهی مردم ارگانهای قضایی است. در حالیکه نظام قضایی افغانستان .................. تا زمانیکه این اداره اصلاح نشود اگر چندین اداره مبارزه با فساد اداری تشکیل شود فساد از بین نمی رود چرا آخرین مرحله بازرسی قضا است.  

  

 

 


بالا
 
بازگشت