داکتر یارمحمد

 دکتر یارمحمد کارشناس محیط    زیست

آب گرفتگی خانه ها به دلیل آشغال کوه دامنه کابل

 

ساحه کوتل خیرخان، کوه آسمایی، شیر دروازه، تپه بی بی مهرو، تپه مرنجان، تپه بالا حصار، کلوپشت و نواحی دور و نزدیک آن به شکل بسیار ماهرانه به وسیله زورمندان از شروع سال 2001 تا اکنون اشغال دامه دارد و دوباره به قیمت گزاف به مردم بیچاره بفروش رسانیده می شود. اعمار خانه های گلی خود سر به وسیله افراد تنگ دست در این کوه دامنه ها و تپه ها و با ساخت کنارآب ها یا بیت الخلاهای کم عمق و بدون مجاری ورودی درکنچ حویلی ها و از نبود لوله وصل آن به خط سیستم شبکه انتقال، تن مواد غایط با ده ها لیتر ادرار در داخل بیت الخلا های میلیون حویلی باعث تعفن و بوی بد در خود حویلی ها در کوچه ها بسیار آزاردهنده شده است.
تصور کنید که در هر حویلی کم از کم پنچ تا ده نفر زندگی دارد و اینها در روز و شب دو الی سه بار برای رفع حاجت به کنارآب می روند. روزانه از هرحویلی چندین لیتر ادرار به روی جوی ها بدون مجار ورودی در کوچه ها شهر راکد و گنده می شود.
بوی تعفن مواد غایط و ادارا در جوی ها در پیدایش امراض نقش به سزایی را ایفا کرده است. ما انسان ها در تولید آلودگی محیط زیست نقش بسیار مهمی را بازی می کنیم, پاکیزگی و نظافت شهر وابسط به نزاکت شهروندان است که از آن جمله با نکاتی چند از سبب های آلودگی محیط زیست شهر کابل اشاره می گردد.

نبود زیرساخت های استاندارد در 80 درصد حویلی های شهر کابل، این نوع ساخت بیت الخلا بدون مجار ورودی فاضل آب به لوله های خط سیستم شبکه انتقال که کثافات فاضلاب از بیت الخلاها در بیرون جریان پیدا می کند و در جویچه کوچه ها در مجاری آب، انبار شده است. انباشت کثافت بدبوی در جوی ها شهر نقش بسزایی در آلودگی محیط زیست شهر ایفا کرده است، آب های انبارشده اسیدی جویچه ها و فضلاب ها در محتوا خود دارند، آلودگی میکروبی وشیمیای وی هستند که بوی بد تعفن آن در محیط فضا سبب افزایش بیماری های تنفسسی و قلبی در بین اهالی شهر کابل شده است. فروش مواد غذایی به روی کراچی های و فروش کا لا بالای عرابه ها در پیاده روها شهر سبب انبار کثافت و خاکروبه ها در شهر شده است و بی احتیاطی در قسمت پرتاب زباله خطرناک در جویچه ها و کنار جاده ها, از طرف دکان داران و هم انباشت تپه های زباله ها در فضای آزد شهر نیز سبب گسترش گرد و خاک و انواع آلودگی هوای شهر شده است. در سر هر کوچه و پس کوچه شهر به روی کراچی ها و عرابه ها کله پاچه، شکمبه، دل جگر گوسفند، گاو و گوساله آلوده با خاک و گرد به روی آنها بدون به فروش می رسد.

اثرات منفی جنگ در ولایات و آمدن مردم به شهر کابل, زندگی آنها زیر خیمه های پلاستیکی، چادرهای و خس خانه ها زندگی می نمایند نیز باعث آلودگی دید نازیبایی منظره شهر کابل شده است. نازیبایی منظره شهر موجب نا آرامش روانی و روحی شهروندان است. این مردم حاشیه نشینی زیر خیمه ها وخس خانه ها رفتن رفع حاجت شان در کناراب های صحرایی است. در هر خیمه بشتر از 5 الی 10 نفر زندگی می نمایند و اینها روزانه اقلاً دوبار یا سه بار برای رفع قضای حاجت به کناراب صحرای می روند. از هر کناراب ده ها لیتر ادار به روی جویچه ها روان یا استاده و گندیده است و کثافت و بوی تعفن آن در پیدایش امراض نقش بسزایی ایفا کرده است.

عدم رعایت ریختن خاکروبه ها و کثافات از هر خانه و منزل در جاهای مناسب که برای آن محل زباله دانی تعیین شده، پرتاب زباله در گوشه شهر و تراکم آن در روی کوچه های شهر و اطراف جوی و جویچه ها انبارشده و تعفن و بوی بد آن در هر فصل سال سخت آزار دهنده است. پاکیزگی شهر در نهایت به نفع انسان و نسل های آینده ما است که وظیفه هر انسان متمدن و با شعور و با تربیت و با شخصیت این است که در شهر، جاده، کوچه، مکتب، خانه، جای کار، دشت و صحرا، جنگل، دریا و کنار دریا، تفریگاه ها، کول ها، تالاب ها و خلاصه جایی که پا می گذارد موظف است که زباله های خود را در سطل مخصوص زباله بیاندازید.

به هیچ عنوان نباید زباله را در محیط آزاد پخش یا پراکنده سازید، رعایت این نکته یک وظیفه اخلاقی، اجتماعی، شرعی، عرف و فرهنگ است و باید برای همه ما چه خرد و بزرگ عادت شود. نظافت جزیی ایمان است و سلامتی با دوام انسان وابسطه به پاکی و تمیزی محیط زیست است. اگر ما رعایت پرتاب بوتل پلاستیکی و خریطه های پلاستیکی پوست کچالو، پیاز، پوست میوه ها را در جوی ها کوچه های شهر بیاندازیم گندیده و بوی این کثافت در کوچه ها آزار دهنده است. 



 


بالا
 
بازگشت