عید محمد عزیزپور

 

شکایت دولت هالند در دادگاه بین المللی حقوق دریاها از فدراسیون روسیه

دادگاه بین المللی1 حقوق دریاها 2 شکایت کشور هالند را به تاریخ ٦ نوامبر سال جاری در قضیه (Arctic Sunrise) (طلوع خرشید شمالگان) بررسی می کند.

قضیه

به تاریح ١٨ ماه سپتمبر ٢٠١٣ به تعداد ٢٨ نفر از فعالان صلح سبز3، بشمول یک عکسبردار مستقل و یک ویدیوبردار مستقل، اعتراض صلح آمیز را بر ضد برمه کاریهای گازپروم که در جستجوی منابع نفتی است، در منطقه قطب شمال در جای بنام «پری رازلومنایا»، به راه انداختند. آنان در کشتی بنام (Arctic Sunrise) که زیر پرچم هالند شنا می کرد، به آنجا رفته بودند.

دو نفر از فعالان این سازمان تلاش کردند بیرقی را در بلندی پلاتفرم برافرازند. سپس، نیروهای امنیتی دولت روسیه به تاریخ ١٩ سپتمبر ٢٠١٣ این کشتی را که در فلات قارۀ روسیه اما خارج از آبهای سرزمینی روسیه بود، توقیف کرد و سرنشینانش را به سوی شهرک بندری مورمنسک برده و آنان را ابتدا به اتهام جرم دزدی دریایی، اما سپس آنان را به اتهام اوباشگری به زندان انداخت. جزای اوباشگری در قانون روسیه از ٧ تا ١۵ سال است.

کشتی توقیف شده به زیر پرچم کشورشاهی هالند شنا می نمود.
دولت هالند پس ازینکه تلاش های دپلوماتیک برای حل موضوع نتیجه نداد، موضوع را به تاریخ ٢١ ماه اکتبر٢٠١٣، به دادگاه بین المللی حقوق دریاها در هامبورگ سپرد و از دادگاه خواهان اجرای اقدامات موقتی شد.

دادخواست کشورهالند

کشورهالند در دادخواست خویش از دادگاه خواسته است تا روسیه را به قبول اقدامات موقتی زیرین وادارد:

- کشتی توقیف شده را بی درنگ آزاد کند تا بتواند توقیفگاه و مناطق زیر سیطرۀ حقوقی فدراسیون روسیه را ترک کند و به حق خویش برای آزادی دریانوردی ادامه دهد.
- کارکنان کشتی «سان رایز»  را رهانموده  و آنان را اجازه دهد تا سرزمین منطقه های دریایی زیر قضاوت حقوقی فدراسیون روسیه ترک کنند. 
- هرگونه اقدامات حقوقی و اداری را به تعویق بیاندازد، و از هرگونه عمل که درین رابطه موجب توقیف کشتی یا موجب اجرای اقدامات حقوقی یا اداری برضد کشتی، یا برضد کارکنان آن، یا برضد مالکان آن یا برضد گردانندۀ آن میشود، خودداری کند.
- اطمنان دهد که هیچ عملی انجام نمی دهد که باعث بدتر شدن یا گسترش این اختلاف شود.

نشست دادگاه

دادگاه بین المللی حقوق دریاها به ٦ نوامبر ٢٠١٣ شکایت هالند علیه روسیه را بررسی خواهد کرد. این نشست که در قضیه بنام (Arctic Sunrise) یاد میشود، به تاریخ ٦ نوامبر سال جاری بررسی گردیده و نشست به یک روز پایان خواهد یافت.4

این دادگاه از سال ١٩٩٧ تا کنون ٢٠ دعوا یا اختلاف میان کشورهای عضو را بررسی و حل نموده است. 
 
------------------------------------

 1. دادگاه بین‌المللی حقوق دریاها  The International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS)

دادگاه بین‌المللی حقوق دریاها، دادگاهی است که برای رسیدگی به شکایت‌های طرح شده در راستای موضوعهای پیماننامۀ حقوق دریاهای سازمان ملل (UNCLOS)  رسیدگی می‌کند. بارز ترین موضوع برای رسیدگی اختلاف کشورها در خصوص مرزهای دریایی و حوزه قلمرو اقتصادی و... در دریاها است.اساس قانونی برپایی این دادگاه را پیماننامۀ سال 1982 ملل متحد دربارۀ حقوق دریاها می سازد. این پیماننامه در 16 نوامبر سال 1994 نافذ شد.مقر این سازمان از سال 1996 به اینسو شهر هامبورک المان است. این دادگاه متشکل از 21 دادرس است که از سوی کشورهای هموند پیماننامه برگزیده می شود. دادگاه بین‌المللی حقوق دریاها، بر اساس قطعنامه شماره 51/204 مجمع عمومی ملل متحد در سال 1996، برخوردار از جایمان عضو ناظر در مجمع عمومی ملل متحد شد.

2. دریا درین نوشته به معنای رود یا رودخانه نیست، بلکه آب بسیار که محوطه وسیعی را فرامی گیرد و به اقیانوس راه دارد، مجموع آبهای نمکی که جزء بزرگ کرۀ زمین را می پوشاند و به عربی آن را بحر می گویند. با وجود که درافغانستان به شکل رسمی و غیر رسمی از جمله در کتابهای درسی رود را دریا می گویند، بازهم در بسیاری موردها همان نام، واژۀ رود را در پسوند خود دارد مانند، هریرود، سیفرود، فراهرود و غیره. بزرگان فرهنگ و ادب فارسی دری نیز دریا را به مفهوم بحر عربی به کار برده اند. به چند مثال زیر دقت کنید: 

خردمند کزدور دریا بدید

کرانه نه پیدا و بن ناپدید.

فردوسی

 

به دریا مرو گفتمت زینهار

اگر می روی دل به طوفان سپار

 حافظ 


ازین در سخن چند رانم همی 

چو دریا کرانه ندانم همی 

فردوسی


تن شناسان زود ما را گم کنند

آب نوشان ترک مشک و خم کنند

جان شناسان از عددها فارغند

غرقه دریای بی چونند و چند.

مولوی


 3. greenpeace

 4. برای آگهی بیشتر بنگرید: http://www.itlos.org

 

 

 


بالا
 
بازگشت