خبرنگار نوید روز/چاپ مسکو

افغانستان را باید ، نه با تانـک روسیه ، بل با تـراکتورآن آباد کرد


نوید روز /مسکو: به تاریخ 28 ماه جنوری،ساعت 2 بعد از ظهر در یکی از تالار های پارلمان فدراتیف روسیه،به مناسبت 25 سالگی عودت قوای شوروی از افغانستان ،میز مدوری ترتیب یافت و در آن چگونگی حضور قوای شوروی و دلایل برامدن آن، همراه با مسایل امروز افغانستان به بحث ومداقه گرفته شد. در میز مدور مذکور که به ابتکار بخش فرکسیون پارلمانی حزب لیبرال دموکرات فدراتیف روسیه که تحت رهبری آقای ولادیمیر ژرینوفسکی رییس فرکسیون پارلمانی آن حزب فعالیت می کند، برعلاوه اشتراک هیات رهبری کانگرس بین المللی مهاجرین وهیات دیاسپور افغانها تحت ریاست غلام محمد جلال،برخی از وکلای پارلمان ،نماینده گان وزارت امور خارجه فدراتیف روسیه،اداره فدرال کار با مهاجرین،ویتران های نظامی شوروی در افغانستان و یک عده از کارشناسان و علاقمندان مسایل افغانستان شرکت ورزیده بودند.

در آغاز، آقای گینادی پتروویچ افدییف،معاون امور بین المللی حزب لیبرال دموکرات ، پیرامون اهداف میز مدور، کوتاه سخنی ارائه کرد وبعد، یکی از نماینده گان پارلمان که به حزب لیبرال دموکرات وابستگی دارد، نکته نظر های مبسوطی در رابطه به به حضور قوای شوروی در افغانستان مکثتی کرد و مطالبی در باره آینده افغانسنان ایراد نمود که حتی بر حال  کشور های منطقه نیز خالی از مفاد نبود.
سپس از آقای غلام محمد جلال، رییس کانگرس بین المللی مهاجرین و دیاسپور افغانها خواسته شد تا در زمینه صحبت نماید.
آقای جلال به نماینده گی از کانگرس و دیاسپورای افغانها، ضمن ارزیابی ومقایسه اوضاع در دو برهه ای ازتاریخ توضیحاتی ارائه کرده یک بررسی کلی مقایسوی را پیشکش نموده   روی مسایل حاد و با اهمیت کنونی نیز تاکید ورزید.

وی محور گفته ها را به وضعیت مهاجرین افغانمعطوف داشته، افزود که،امروز یک کتله عظیمی از افغانها در شهر های مختلف فدراتیف روسیه زندگی می کنند، عده ی زیاد شان،بنابر دلایل متنوع،نیاز به اسناد وحجت های اقامت دایمی دارند،تا بتوانند با سهولت ، حقوق مساوی شهروندی اتباع روسیه را دریافت نمایند. باید برحال آنان توجه صورت گرفته وبه رفع معضله پرداخته شود،زیرا بودن افغانها ر روسیه مستقیما به وضعیت سال ها یی منوط می گردد که قوای شوروی در افغانستان بود.
وی هم چنان  گفت که ، یک عده از فرزندان اتباع افغانی که از سالیان 1992 و 1993 در روسیه متولد شده اند دیگر به سن بلوغ رسیده ونیاز دارند که به آموزش های عالی دست یابند، اما بر اثر موانعی از ادامه تحصیل محروم می باشند.بدین جهت توجه مقامات دولتی روسیه به ویژه پارلمان محترم فدراتیف روسیه را بدین مسئله معطوف می دارم.زیرا اگر روزی این جوانان بدون سواد کافی به وطن بر گردند، بار بزرگ ملامتی بر دوش روسیه خواهد ، زیرا سکونت در یک کشور متمدن و پیشرفته در سطح جهانی و دور ماندن از سواد، زیاد پرسش برانگیز جلوه می کند.

آقای جلال در حالی به این سخنان مبادرت ورزید که شوربختانه بر اثرمخاصمت های فکری با فرزندان روشنفکران ، در سال گذشته تحصیلی بنا بر گفته های مردم و متقاضیان تحصیل ، حدود بیست ویک بورس روسیه به جوانان افغان، سوخت و در این بست ها کسی پذیرفته نگردید.چه یک عده به روز نامه نوید روز نیز گفتند که به خاطر دریافت امکان تحصیلی برای فرزندان شان، از دق الباب هیچ دروازه ای هم ابا نورزیدند اما وقعی به حال شان گذاشته نشد.

غلام محمد جلال، در پایان سخنانش به روابط نیک میان مردمان افغانستان و فدراتیف روسیه اشاره نموده و با ارائه تحلیلی از سابقه طولانی این دوستی یاداور شد که افغانستان وروسیه دوکشوری اند، که بی نیاز از توضیح،می توانند در منطقه، متقابلا به همدگر مفید واقع گردند.
وی در حالی که، بر برخی راهکار های مبارزه بامواد مخدره نیز اشاراتی داشت و به سهم روسیه در این مبارزه تاکید ورزید اضافه کرد که افغانستان به کمک های بشری فدراتیف روسیه اشد ضرورت دارد ومی باید این کشور بزرگ، دست افغانستان را بگیرد. 
آقای جلال گفت:زمان امروز، تقاضا های امروز را واجب می دارد که باید عندالموقع در نظر گرفته شوند،برغم نظریات خصمانۀ گروهی و بعضا هم رسانه یی، به نظر ما خیر وفلاح افغانستان از جانب فدراتیف روسیه نه در تانک و اسلحه دیده می شود، بل می خواهیم که این کشور در آبادانی افغانستان، با تراکتور ودیگر وسایلی از این قبیل دستپیشی نماید.
وی درپایان سخنان خود تاکید ورزید که جامعه افغانی مقیم روسیه هر آن اماده است تا پل ارتباط دوستی نوع جدید دو کشور را بر شانه های خود اعمار نماید و از هردوطرف صمیمانه تقاضا کند که موانعی اگر هست از سر راه شان بردارند.
در میز مدور مذکور چندین تن از کارشناسان  دیگر امور، اعم از شهروندان  افغان و روسی صحبت کردند.

 این در حالیست که در آستانه سال نو عیسوی همزمان با سفر رییس پارلمان فدراتیف روسیه به افغانستان،سایت خبری پژواک خبری  زیر عنوان (برخی افغانهای مقیم روسیه می خواهند در افغانستان کودتا کنند )به نشر رساند که زیاد حیرت آور و مضحک بود.

در خبر امده بود که یک عده از افغانها با ولادیمیر ژرینوفسکی رییس حزب لیبرال دموکرات روسیه که نماینده پارلمان روسیه نیز هست ،تحت رهبری غلام محمد جلال ملاقات نموده واز آقای ژرینوفسکی خواسته اند که به ما اسلحه بدهید ما نظام را سرنگون می کنیم.

با آن که  پژواک با سفیر افغانستان صحبت کرده و او از موضوع اظهار بی اطلاعی  نموده است.اما پژواک  با وجود بی اطلاعی  نشان دادن از جانب سفیر ،نوشته کرده است که پارلمان روسیه با سفارت افغانستان در زمینه تماس گرفته  وسفارت به وزارت امور خارجه از این موضوع آگاهی داده است. چه بی اطلاعی سفارت، بر نادرستی  خبر پژواک ،مهر تایید می گذارد.  آقای موسی زی سخن گوی وزارت امور خارجه نیز در صحبت با پزواک این موضوع را رد کرده  وغلام محمد جلال  هم در صحبت تلفونی با پژواک  واقعیت مسئله را در ملاقات با آقای ژرینوفسکی بیان کرده است، اما پژواک عزیز ما با این همه معلومات در دست داشته،  پژواکش را بلند نموده و بدون  تایید هیچ منبع  موثق  دیگر،خبر ساخت واره خودش را به نشر رساند و رسالتش را به دست خود زیر سوال برد.

هیات افغانی حدود چهار ماه پیش با آقای ولادیمیر ژرینوفسکی یک ملاقات مفصلی در مقر پارلمان روسیه داشت که بنده نیز جزء آن هیات بودم ودر آن به خاطر رفع مشکلات افغانهای مقیم روسیه  وتوجه به کمک های بشری به افغانستان صحبت صورت بست.

گفتنی است که افغانها با مناسبات داخلی بین الاحزاب و سیستم سیاسی روسیه فدراتیف کاری ندارند اما ولادیمیر ژرینوفسکی عملا نماینده مردم در پارلمان یا دومای این کشور  و رییس فراکسیون حزب لیبرال دموکرات در مجلس نماینده گان ویکی از سیاستمداران مطرح در جامعه روسیه می باشد.

 جالب این است ، پژواک می نگارد که( پارلمان روسیه بعد ازاین ملاقات با سفارت افغانستان درتماس شده و موضوع  کودتا را به آگاهی سفارت رسانده است.)آیا پژواک برای لحظه ای فکر نکرد که پارلمان روسیه  از باسواد ترین پارلمان های دنیا بوده و بهتر میداند که مسایل از چه مجاری دپلوماتیک مطرح گردیده می توانند؟.پارلمان ،مستقیما با سفارت افغانستان کاری ندارد اگر این قضیه را دنبال می کرد با وزارت امور خارجه روسیه تماس می گرفت چگونه شد که  بدون رعایت روال دپلوماتیک ،مستقیما با سفارت در تماس گردیدوسفارت هم از ان انکار می کند؟بناء خبر پژواک از ریشه نادرست است.زیرا چنین کاری ممکن نتوان بود.پارلمان روسیه پیش از ان که با سفارت افغانستان در تماس شود با وکیل  خود مسئله را یک طرفه می کرد.فدراتیف روسیه، افغانستان نیست. که در آن هر کار امکان داشته باشد.آیا پژواک محترم بر ثقت حجت داده شده اش فکری نکرد که تا چه حدی از نشرخبرخود ،با سواد ژورنالیزم و دپلوماسی ،حد بیگانه گی را به نمایش میگذارد؟ اگر صحبت های غلام محمد جلال قناعتش را فراهم نکرده بود ،با نشر صحبت آقای جانان موسی زی نادرستی خبر  برای خود پژواک به وثاق رسیده بود اما این رسانه را سپاس که با نشر خبر نادرست شان کاسۀ زیر نیم کاسه را بر ملا ساختند، الی غیر چی را  می خواستند ثابت سازند؟

متاسفانه در افغانستان هم ارگانی وجود ندارد که مسوولیت رسالتی ژورنالیزم را در بر خی رسانه های غیر متعهد بررسی و داد خواهی نماید.اگر چنین رسانه ای  در روسیه بود بدون شک بر اثر تقاضای  افراد شامل لیست داده شده ، از هتک حرمت بر حریم شخصی افراد مورد مواخذه واقع می گردید.

بسیار خنده اور است که ، یک کسی بخواهد در حضور چهل کشور مقتدر و نا مقتدر جهان با اسلحه یک کشور برونی دیگر در افغانستان تفکر بر کودتا نماید،این دیگر هیچ کس بوده نمی  تواند مگر  این که خود آژانس خبری محترم پژواک باشد!!!!.

با آن که ما با همکاری  برخی دوستان کارمند آژانس خبری پژواک ، منبع اصلی خبر و نویسنده آن را موثق ساختیم، اما به خاطر حفظ احترام متقابل  برای فعلا از نشر آن خود داری می کنیم.صمیمانه می خواهیم، در نظر داشته باشند،که افغانهای مقیم فدراتیف روسیه از هیچ منبعی در این کشور ،کمک مالی و پولی نمی گیرند،بناء اگر کمکی به ایشان کرده نمی توانیم نباید کاری کنیم که به خاطر دریافت یک لقمه برای خود،سبب رسانیدن ضرر بدانها شویم.

به خاطر روشن شدن  ذهن خواننده گان عزیز آژانس محترم پژواک و سایر رسانه های دیگر که به نشر این خبر مبادرت ورزیده بودند،باید گفت که هر نهاد  اجتماعی افغانی در فدراتیف روسیه این را  حق خود می داند که مطابق به قوانین فدراتیف روسیه با هر مرجع و ارگان رسمی این کشور ملاقات کند و بذل توجه آنان را جهت رفع مشکلات مهاجرین از جمله مهاجرین افغان جلب نماید. به نظر من  نهاد های افغانی که مصروف امور اجتماعی برای افغانها می باشند،  از تاثیرات امر ونهی کسانی که خود در فساد غرق هستند و می خواهند به نحوی جلو  امور اجتماعی افغانها را سد گردند،مبرا هستند وهیچ سعی بران واجب ندارند که با سؤ استفاده از موقف و مقام شان،در پشت پرده برعلیه شخصیت ها ونهاد های افغانی توطئه چینی نمایند.

در خور توجه است که کمک های بلا عوض و بشر دوستانه فدراتیف روسیه  به افغانستان باید جلب گردند و در این راه بیشتر از هر نهاد دولتی ای که دست های شان تا گلو در خورد برد آغشته اند، سازمان های اجتماعی افغانی کار بیشتری کرده می توانندو واجب آن است که این نهاد ها بیشتر از پیش بدون توجه به ساخت وبافت های مبتذل  یاداواری شده،پیگیربوده  و سعی بیشتر بخرچ دهند.این که  اقدامات وطنپرستانه نهاد های افغانی، خواب کی ها را ناآرام می سازد وسیاهی به ذغال شان می مانند،یک طرف قضیه است اما به نظر بنده ، منافع ملی افغانستان و رفاه وسعادت مردم آن بیشتر از نشر چنین خبر ها ودسیسه ها ، حایز اهمیت می باشد.باید به پیش رفت و از آن هراسی به دل راه داده نشود تا چه دندانی پاچه کاروان را پاره می کند.

فاروق فردا

 

 


بالا
 
بازگشت