حقیق                                          

بلآخره بود جه ملی تصویب شد

 

ولسی جرگه بودجه ملی برای سال مالی 1394  را  بلآخره تصویب نمود این درحالیست که مصوبه بودجه چند بار ازسوی ولسی جرگه رد شده و وکلا خواستار تغییرات درآن گردیده بودند.

طرح بودجه ملی سال مالی 1394 بالغ بر چهارصد وپنجاه وهشت اعشاریه هشت ملیارد افغانی میشود که ازمجموع 275 ملیارد آن مربوط بودجه عادی و متباقی مربوط بودجه انکشافی است.

ازاینکه بودجه ملی توسط ولسی جرگه به تصویب رسید کاریست درخور ستایش ولی اینکه وکلای کشور تصویب این بودجه را به تعویق انداختند وهم وزارت مالیه درتمویل پروژه ها وسایر ساحات اظهار عاجزی نموده دلیل اصلی آن کمبود بودجه ومنابع داخلی کشور است که باید درسدد بیرون رفت ازاین مشکل برآمد. همین اکنون بودجه انکشافی ما وقسمتی از بودجه عادی ما توسط کشورهای خارجی تأمین می شود ، افغانستان تاکنون به آن مرحله نرسیده است تابتواند تمام بودجه خودرا ازمنابع داخلی خود تأمین نماید ولی این بدان معنی نیست که درآینده هم ما باید محتاج دیگران باشیم.

خوشبختانه افغانستان دارایی منابع اقتصادی سرشار است که میتوانیم با استفاده تخنیکی ، به موقع و سیستماتیک از آن بتوانیم به هدف تأمین بودجه ملی از منابع داخلی نایل آیم. حکومت وحدت ملی که بیشتر شعار های اقتصادی را عنوان نموده ودرمورد احیایی ساختار های زیربنای وتوسعه آن حرف زده است دراین راستا مسوءلیت بیشتر دارد که شعار خود را درعمل پیاده نماید. جنجال های که درولسی جرگه ورسانه برسر بودجه عنوان گردیده بیشتر برمیگردد به اینکه چرا به این ولایت ویا آن ولایت ویا این اداره وآن اداره بودجه کمتر درنظر گرفته شده است ، هرگاه ما بودجه فراوان داشته باشیم میتوانیم به تمامی بخش ها بودجه لازم را داد.  از سوی دیگر هم اکنون معلوم است که بیشترین بودجه ما بخصوص دربخش های امنیتی وانکشافی از سوی کشورهای خارجی داده میشود ودراینصورت ممکن دولت مجبور باشد تاملحوظات وخواهشات آنهارا هم درنظر گیرد ولی اگر این بودجه ازمنابع داخلی کشور باشد دراینصورت ضرورت به درنظرداشت خواهشات کشورهای دیگر احساس نخواهد شد و ما در این عرصه دست بازخواهیم داشت.

 حکومت وحدت ملی میتواند درکوتاه مدت جهت افزایش بخش از منابع مالی خود  ازطریق تنظیم بهتر واستفاده شفاف و منظم  از مالیات وگمرکات عمل نماید ،  همچنان برحکومت وحدت ملی لازم است تا سطح تولید و صادرات درکشور را افزایش  داده تا ازاینطریق توانسته باشیم روند اقتصادی کشور را بهتر سازیم.

ودرطولانی مدت معادن کشور یکی ازمنابع اساسی مالی برای کشور محسوب میشود ، استخراج مس عینک که درسال 1387 باکشور چین قرارداد آن امضا گردیده است کار استخراج آن باید به سرعت آغازگردد که سالانه درحدود چهارصد میلیون دالربه عواید دولت افزایش به عمل خواهد آمد.

ودرصورتیکه پایپ  لاین گاز که قراراست از کشور ترکمنستان به پاکستان و هندوستان تمدید گردد سالانه درحدود یک میلیارد دالر درعواید دولت افزایش به عمل خواهد آمد. همچنان با آغاز کار استخراج آهن حاجی گک ونفت حوزه دریای آمو این عواید افزایش بیشتر خواهد یافت.

قرارد استخراج نفت حوزه دریای آمو با جانب کشور چین نیزمدت هاست که  به امضارسیده است وبرای اقتصاد کشور بسیار امیدوار کننده بود  همچنان کار استخراج نفت درآن آغاز گردیده بود ولی معلوم نیست که این پروسه به کجا انجامیده است ؟ وچرا خبرهای خوش از این ناحیه تاکنون به گوش مردم نرسیده است .

همچنان وعده های که حکومت وحدت ملی داده است و بخصوص بعد از انجام سفرهای جناب رییس جمهور به کشورهای مختلف این امیدواری ها که افغانستان به شاهراه ترانزیتی آسیایی جنوبی و مرکزی مبدل خواهدشد وهم شاهراه ابریشم و لاجورد احیا خواهد شد ، درصورت عملی شدن این وعده بدون شک که منابع اقتصادی کشور به مراتب افزایش خواهدیافت.

 بادرنظرداشت  پروژه های یاد شده وهم طرح پروژه های جدید اقتصادی انقلاب اقتصادی درافغانستان بمیان خواهد آمد ،که دراینصورت کشورما محتاج کمک های بیرونی که با صدها احسان شروط به جانب افغانی آنهم به شکل ناتکمیل داده میشود نخواهد بود. وما بخاطر تامین بودجه عادی وحتی انکشافی خود محتاج نخواهیم بود وهم باافزایش منابع مالی جنجال برسر کمبود بودجه وجود نخواهد داشت.

زراعت افغانستان منبع دیگر برای بلند بردن سطح عواید داخلی کشور خواهد بود، دولت با بهبود وضع زراعتی کشور و باگرفتن مالیات زمین و صادرنمودن تولیدات زراعتی میتواند نه تنها اینکه کشور را  ازناحیه غله جات خود کفا سازد بلکه عواید مارا زیاد خواهد ساخت.

همچنان امید میرود با تسریع پروسه صلح وتامین صلح درکشور ما منابع را که دراه جنگ مصرف مینمایم وهم امکانات را که درقسمت باز سازی به سبب جنگ ازدست میدهیم دوباره بدست آورده و ازاین عرصه نیز بتوانیم عواید کشور را زیادت بخشید وکشور را به یک کشور پیشرفته متکی به اقتصاد داخلی و مطرح درمنطقه مبدل ساخت، که برآورده شدن این آرزو مستلزم زحمات مشترک دولت ، مردم وسایر نهادهای ملی ومحلی درکشور میباشد.

به امید آنروز که بتوانیم نه تنها اینکه بودجه ملی خودرا تامین نمایم بلکه اقتصاد کشور ما تا آن حدود پیشرفت نماید که بتوانیم با کشور های دیگر کمک مالی نموده واازاینرو کشور مطرح و با اقتدار درسطح جهانی باشیم. برای رسیدن به این هدف همگان ،چه دولت وچه ملت بایددست به دست هم داده باسعی وکوشش این هدف والارا با اتکاء به امداد خداوند بدست آوریم تا ازاستقلال سیاسی واقتصادی بهرمندبوده ومنحیث ملت سربلند درجهان تبارز نمایم.

 

 


بالا
 
بازگشت