مکثی بر سخنان بنیادی رئیس جمهور

 در ارتباط به توانمند سازی زنان افغانستان

 

برای من سکوت دولتمداران افغان در قبال نقص حقوق انسانی زنان افغان بخصوص در دهه های اخیر ، در قدم اول ناشی از عدم عالمیت و عدم شجاعت شان تلقی گردیده و در قدم دوم ناشی از فکتورهایی میباشد که در مورد تا حال صد ها مقالات انتقادی، پیشنهادی و هم تاییدی نوشته شده و صد ها سخنرانیهایی صورت گرفته است.

اینک گویی بعد از یک قرن، سخنان محمد اشرف غنی رئیس جمهوری اسلامی افغانستان  درمراسم افتتاحیه برنامه توانمند سازی زنان افغانستان، در گوشم بمانند صدای آذان، ختم سالهای طولانی روزه داری اجباری فقدان از حق را، طنین انداز میگردد. این صحبت حاوی چندین اصل بنیادی  است که از دیدگاهء من این دو اصل بخصوص از جملهء اساسی ترین بشمار میایند:

1-  ما اول به زنان افغانستان به حیث زن احترام داریم، نقش های دومی تان دومیست، نقش  اول تان اساسی است.

2- تجربه ثابت کرده که وقتی که  بالای یک دختر سرمایه گذاری صورت می گیرد، پنج نسل تغییر میکند، مرد های ما خفه نشوند و اگر سر یک پسر سرمایه گذاری میشود،  تنها یک نسل تغییر میکند. ایشان به زبان پشتو چنین ادامه میدهند:

" زما دعا په هر لمانځه کې اول  نیا ته مې ده، ځکه که هغه نه وای نن به زه هم نه وم، نو هیله ده چې مونږ ټول د ښځو په اهمیت او د دوی په مدیریت او تحصیل باندې پوه شو. د اسلام مبین دین همیشه ښځو ته یو ‌ډير پراخ او مهم حیثیت قایل شوی، تنها مثال یې دا دی د اسلام په صدرکې پنځو ښځو ته وګوری، بي بي آمنه هغه معظمه ښځه چې د بشریت پیشوا یې په کونډ "ېتوب کې وروزو.

 بعد از شنیدن ویدیوی سخنان رئیس جمهور، اولین عکس العمل من نوشتن پیام سلام و سپاس خطاب به جناب ایشان در کانون همآهنگی زنان میباشد. در خبر تصویری را به ضمیمه بنشر میرسانم. این تصویر از رئیس جمهور نیست، این تصویر از یک رنگین کمان است بر فراز یک دشت و دامان سبز بهاری.

رئیس جمهور از اهمیت سخنانش آگاه است و با تذکر نقش برازنده و رهنمودی زنان درابتدا اسلام، سخن از بی بی خدیجه، بی بی عایشه، بی بی فاطمه و بی بی زینب میاورد. او میداند که باید احترام دین اسلام را در قبال زن آنچنانی که در اصل بوده است باید در حافظه ها بیدار نماید سپس ایشان  سخن و یاد از اهمیت نقش ملکه گوهر شاد مینماید که بدون او فرهنگ تیموری به یقین یک چیز نهایت دیگری میبود و میگوید که " امروز زیادترین  اوقاف هرات و مشهد هنوز هم نتیجه سرمایه گذاری این زن بزرگ تاریخ ماست." رئیس جمهور میداند که زمان این سخنرانی اجازهء آنرا نمیدهد تا از دست آوردهای دیگر بزرگان زن در دین و در تاریخ افغانستان نام ببرد و اما سالی که نیکوست از بهارش پیداست.

بلی رئیس جمهور عزیز!  اینهم یک خواهش بنیادی از شما است که میخواهید فراموش کاران را به حافظه بخوانید که باید تاریخ ما نقش زنان برجسته ما را و نقش زنان عادی ما را به صورت درست انعکاس بدهد. گفته اید  " که  ما ضرورت داریم که تاریخ خود و تاریخ اسلام را بدانیم " و بسیار ارزشمند تاکید نموده اید که " پروگرام های را که حکومت وحدت ملی روی دست دارند، نوآوری و بدعت نیست و ریشه عمیق بر فرهنگ و تمدن بزرگ اسلامی ما دارد."

سخنان رئیس جمهور چنان دقیق انتخاب شده اند که من نمیخواهم با تبصرهء اضافه از خود، آنان را شکل دیگر بدهم. اینبار با تذکر " مه هیروی چې راضیه د هندوستان پادشاه وه، نه ملکه. خپله یې قدرت ونیوه په هغه زمان کې په هغه پیړیو کې او روشاني حرکت د یوې ښځې له خوا رهبري کیده. نو دلته ضرورت دی همدا رنګه معلومدار نازو او زرغونه به مو همیشه په یاد وي "، برای اولین بار بعد از تاریخ پر افتخار شاه امان الله غازی، که افکارش بالاتر از زمان بود، دولتمدار دیگری در تاریخ افغانستان تابو ها را میشکند و اینبار سخنان او بالاتر از زمان نه و اما به یقین بالاتر از سطع تفکر یکتعداد حاضرین در سخنرانی و بسیار بالاتر از سطح تفکر افراطیانی اند که وطن را با تفکرات قرن سنگ هنوز هم میخواهند در سکوت نگهدارند.

در این سخنرانی برای اولین بار در تاریخ کشور ما، یک رئیس جمهور با تذکر اهمیت رهبری و مدیریت زنان در  نقش روزمرهء زندگی خانوادگی و حفظ پیوند های عاطفی، قدردانی از آنعده زنان افغان مینماید  که از قرن ها بدینسو در افکار عامه بر پیشانی شان تنها با تاپه و مهر " زن خانه و از لحاظ مسلک بکار " به رتبهء پایینترین تنزیل داده شده اند.

در بخشی از این سخنرانی، رئیس جمهور از جانب خویش به نماینده گی از داکتر عبدالله و تمام اعضای حکومت تاکید مینماید که در پلانهای دولت وحدت ملی راجع به زنان، یکی از نقاط عمده و حیاتی تقویهء نهاد های زن با استفاده از  حقوق مشروع اسلامی و حقوق موجود در  قانون اساسی میباشد و این حق اجازه میدهد تا در سلسلهء مشارکت زنان، امکان مقرری اولین زن در ستره محکمه افغانستان امری تعین شده به حساب برود.

آنچه که در بقیه سخنرانی رئیس جمهور آمده است، از دیدگاهء من همانا گذاشتن خشت های محکم بر تهداب سنگی استوار در زمینی است که اندیشهء عالمانه و حکیمانه توانسته است زمین نم زده و کهنه اش را با ضربات بیل های قوی، زیر و رو نماید.

برای آباد نمودن یک خانه پول بکار است و اما برای اعمار یک تهداب استوار تنها معیار ارزشمند همانا اساس یک اندیشهء  بنیادی میباشد.

برای اولین بار در عالم هجرت با نگاه بر یک دولتمدار افغان و با شنیدن سخنان یک سیاستمدار، احساس شادمانی، افتخار و امیدواری بمن دست میدهد.

نه من و نه کسانی که این سخنرانی را شنیده اند و این امتنان مرا میخوانند باور بر آن دارند که گفته ها میتوانند بشکل بلاوقفه به کِرده ها مبدل گردند. در ارتباط به بهبود احوال زن افغان در گذشته وعده هایی داده شده است که ضعف دولت و حکومت نتوانسته است آنان را جامهء عمل بپوشاند.

هموطنان دعا کنید که خداوند به رئیس جمهور و همکاران شان، هزاران هزار دست به همدستی، هزاران هزار دل برای همدلی و هزاران هزار نیت نیک برای انجام این اهداف بنیادی و انسانی عطا فرمایند.

پوهنمل دکتورس زرغونه عبیدی


 

 


بالا
 
بازگشت