بحران عراق صحنه نبرد در سوریه را تغییر میدهد

مورخ: 21 جون، 2014

 

 

اعضای داعش در یک ویدیوی منتشر شده در ماه می 2014

از نشریه (Stratfor)

برگردان: خلیل

خلاصه

نبرد های سوریه و عراق با هم وابسته اند. سرحدات میان دوکشور مفهوم شان را از دست داده، و بحران درحال ظهور در عراق تاثیرات مستقیم خودش را برجنگ های سوریه دارد. نه رژیم سوریه و نه هم شورشیان مخالفش تحمل حصول امتیاز قاطع ازاجراات اخیر داعش در عراق را دارند. در وضعیت فعلی، منفعت گیرنده اصلی خود داعش خواهد بود. 

تحلیل

بخاطر نمایش دادن پیشرفت های نظامی اش درعراق، داعش پرستیژ کسب کرده و پرو پاگندش ازدیاد یافته - - به آن منحیث یک سازمان با کفایت دارای نتایج قاطع نگریسته میشود- - این احساس رو به افزایش درتوانائی های گروپ برای جذب سهم  روز افزون جنگجویان خارجی  ایکه رو به منطقه آورده اند، قاطع بوده واحتمالآجنگجویان بیشتری سوری را به صفوفش  خواهد پذیرفت. ضبط سلاح و وسایط ازسوی گروپ- - مقدار زیادی ازاین تجهیزات ازعساکر فراری عراق گرفته شده  اند- - و مطابق گزارشات بیش ازیک بیلیون دالر وجهه برای داعش درجریان تهاجم اخیرعراق فقط باعث افزایش جذابیتش برای جنگنده های جهادییست خواهد شد. 

 

مناطق فعالیت داعش

تجهیزات به غنیمت گرفته شده شامل وسایط ضد مرمی، سلاح های کوچک، مهمات، توپخانه، ادوات مخابره، یونیفورم و وسایط لوجیستیکی می گردد. داعش احتمالآ وسایل دید در شب و سلاح های ضد هوائی به غنیمت گرفته باشد. این ادوات و لوازم می توانند منجر بلند بردن قابل ملاحظه قابلیت های گروپ درمیدان های نبرد سوریه شوند، و در نهایت این گروپ پیش از پیش آغاز به انتقال قسمی این تجهیزات در امتداد سرحد نموده است.  

افزایش پرستیژ داعش می تواند در تیوری تاثیرات زیانباری روی شورشیان و رژیم سوریه داشته باشد. چون جهادی های ورای سرحدی ( بین المللی) به نفع هیچ داعیه خدمت نمی کنند، مساعی شان درعراق مخلوطی از مجموعه های متغییر را برای جنگجویان سوری ایجاد می کند.

تاثیرات بر رژیم سوریه

احتمالآ بزرگترین عاقبت منفی برای رژیم بشار الاسد رئیس جمهور سوریه عبارت خواهد بود ازتغییر مکان شبه نظامیان شیعه عراقی رو به عقب به موطن شان برای مقابله با طغیان اپوزیسیون سنی . رژیم سوریه به مرحله تکیه سنگین برجنگ جویان خارجی رسیده است- - اعم از رزمندگان حزب الله، کورپ گارد انقلابی اسلامی، مشاورین یا  داو طلبان شیعی از سرتاسر منطقه - - برای متکاسازی به صفوف یکانهایش وخنثی سازی پیامد های منفی دموگرافیکی اش. اکثر قابل ملاحظه این رزمندگان خارجی، متشکل از اعضای حزب الله، یک نقش کلیدی در متوقف سازی  یک رشته شکست هائی داشته اند که باعث به ستوه آمدن رژیم دراواخر سال 2012 شده بودند؛ و به پیشگامی شان در طی حملات رژیم در سرتاسر سوریه ادامه داده اند. برعلاوه، برخلاف آنچه که با شورشیان سوری واقع شد، رژیم ازاصطکاکات داخلی ناشی از سسهجوم جنگ جویان خارجی صدمه ندید.       

 

برگشت رزمنده های عراقی به میهن

با پیشروی داعش و متحدینش از موصل به سوی بغداد، و با داغ شدن احساسات فرقه گرایانه در سرتاسر منطقه، جنگجویان شیعی عراقی علاقمند باز گشت به سرزمین آبائی شان هستند- - آنها این خواهش را به کرات طی بیانیه ها و ویدیوها واضح ساخته اند. حتی حزب الله تهدید به گسیل جنگجویان به عراق را کرده است. هرچند محتمل نیست حزب الله خیلی از مساعی اش را از سوریه به عراق منتقل نماید- - قسمآ به علت عوامل لوجیستیکی، اما عمدتآ در اثروابستگی خطر ناک رژیم بر این گروپ - - این امراحتمالآ باعث حرکت جنگجویان اضافی به سوریه برای کمک به متعادل سازی از دست دادن شبه نظامیان عراقی خواهد شد. از قبل شواهد قابل ملاحظه ای وجود دارند که هزاران جنگجویان شیعی عراقی در راه برگشت به وطن شان اند. برطبق گزارشات جنگجویان عراقی ازخطوط نبرد سوریه درولایت ساحلی لتاکیه، و درالملیحا، درحول وحوش دمشق بیرون آورده شده اند، این درحالیست  شاهدان عینی گزارش کرده اند که قطار های لاری های در حال ترک استدیوم فتبالی را دیده اند که منحیث محل استقرار شبه نظامیان عراقی در شهر شمالی حلب استفاده می شده است.        

عطف توجه فعلی داعش روی عراق همچنان کاهش قابل ملاحظه ای را در شدت و حدت جنگهای ذات البینی شورشیان بار آورده است. درماه های قبل ازسقوط موصل، جنگ های ذات البینی در میان شورشیان در ولایت دیر الزور به خصوص منجر به تلفات صدها شورشی وقتی گردید که جبهة النصرة و شورشیان متحدش علیه رزمجویان داعش نبرد کردند. هرچند این تصادمات، بخصوص در ولایات حلب و دیر الزور، ادامه یافتند، شدت جنگ ها بطور محسوسی علامه روشنی مبنی برتغییر جهت  دادن توجه داعش، واحتمالآ تعداد زیادی از رزمنده هایش به عراق را کاهش داد. داعش می تواند همواره نیروهایش را از طریق سرحدات نا معین تغییرمکان بدهد، اما برای فعلآ، چنان می نماید که داعش به عراق اولویت قایل شده واحتمالآ به تحکیم نبردش درآنجا علیه ضدحمله های حکومت عراق ادامه بدهد. (چون این مقاله کمی پیش تر نگاشته شده، دیده می شود، غربی ها تا حدودی شدت یافتن عملیات نظامی داعش را پیش بینی کرده بودند. اما اعلام "خلافت اسلامی را کسی پیش بینی نکرده بود. یعنی داعش در پهلوی شدت بخشیدن به نبرد در عراق پلان اعلام " خلافت اسلامی" را نیز داشت.) 

مراحل تحول دولت اسلامی عراق و شام(داعش)

رونوشتی از یک ویدیو

بعداز اشغال عراق از سوی ایالات متحده در سال 2003، جهادیسم سریعآ در این کشور رشد کرد. در سال 2004، یکی از بزرگترین گروپ های جهادی- - جماعت التوحید وجهاد، تحت رهبری ابومصعب الزرقاوی--به یک گروپ با امتیاز القاعده بدل شده و خود را به القاعده درسرزمین میان رودان ( بین نهرین) تغییر نام داد. این گروپ همچنان تحت نام عام القاعده در عراق نامیده می شد. درسال 2006، این گروپ هسته یک ائتلافی از گرو های جهادی را تشکیل داد که دولت اسلامی عراق نامیده می شد. گروپ منحیث یک امیتاز دارالقاعده باقی مانده و درتحت رهبری یک عراقی گذاشته شد. نهضت بیداری انبار درسال 2006-2007، همراه با موج ضربات سربازان ایالات متحده درسال 2007، این سازمان را بطورشدیدی صدمه زد، چنین بود نتیجه عملیات ایالات متحده که منجر به کشته شدن دو تن از رهبران عالی رتبه این گروپ در اپریل 2010 شد.  هرچند، به تعقیب بیرون رفتن عساکر امریکائی از عراق این گروپ قادر به باز گشت به حالت اولیه اش شده، و به یکی از بزرگ ترین گروپ های جهادی دنیا مبدل گردید. جنگ داخلی سوریه منحیث عطیه ای برای این گروپ ثابت شد. اساسآ، این گروپ برای گروپ های جهادی سوریه حمایت تآمین می کرد، مگرمآلآ مستقیمآ در جنگ سوریه در گیر شده و احتمالآ کنون بزرگترین گروپ جهادی واحد مشغول عملیات درسوریه است.عملیاتش درسوریه باعث شد تا نامش را به دولت اسلامی عراق وشام بدل نماید،همچنان معروف به (ISIL – دولت اسلامی عراق و شرق مدیترانه) یا (ISIS- دولت اسلامی عراق و شام) می باشد.(گرچه رسانه های غربی آن به نام های پیش گفته یاد میکنند، اما به نظرمیرسد "داعش" یا مختصرآ دولت اسلامی عراق وشام بیشتر ازهمه کار برد پیدا کرده که اخیرآ آقای جان کیری نیز همین نام را بکار برد). داعش تلاش کرده تا سایر گروپ های جهادی را در خود شامل سازد، به شمول گروپ صاحب امتیاز القاعده در سوریه یا جبهةالنصرة . این کار منجر به اختلاف نظری گردید که منتج به بریدن گروپ از القاعده و جنگیدن گروپ علیه جبهة النصرة شد. داعش همچنان علیه چندین گروپ های متمرد سوریه درجنگ است. درپهلوی فعالیت هایش درسوریه، داعش به حملات تروریستی اش در عراق دست ادامه داده و دارای کادر خبره و ماهر در زمینه علمیات اپراتیفی تروریستی می باشد. تصرف اخیر شهر موصل، این دومین شهر بزرگ عراق، توانائی های بزرگ این گروپ را در تمرد و یاغی گری روز افزون به نمایش می گذارد. این گروپ هردوی توانائی های تروریستی و یاغی گری اش را در طلب ایجاد یک دولت اسلامی بکارخواهد گرفت.         

تاثیرات بر شورشیان سوری

تغییرجهت وعطف توجه داعش به عراق احتمالآ بیشتربه نفع شورشیان سوری تمام خواهدشد تا به نفع رژیم. روی یک دلیل ، داعش در تمام سال گذشته مواضعی را اکثرآ در مناطق شمال شرقی و شرق سوریه حفظ کرده است، جائیکه موجودیت حامیان رژیم نسبتآ معدود بوده، و یقینآ نه بحدی وخیم که همانند مناطق واقع در منتها الیه غرب کشور. این توزیع جغرافیائی قسما سلوک فرصت طلبانه گروپ را منعکس می نماید: تصرف و حفظ اندک مناطق، و نیازمندی اش برای بدست آوردن منابع انرژی، این بدین معناست که داعش اصولآیک تهدیدی برای شورشیان سوری وشبه نظامیان کردی درهزاکاه (Hasakah) بود. 

هرچند، واشنگتن و متحدینش بطور روز افزونی راجع  به تامین سلاح  های پیشرفته به شوریان سوریه دست پاچه خواهند بود. داعش با نشان دادن اینکه می تواند تسلیحات را از ارتش عراق قبضه کند، قابلیت عملی اش برای ضبط سلاح تهیه شده ازسوی ایالات متحده اغلبا برای گروپ های شورشی اجامر باعث نا راحتی امریکائی ها شده است. این ارزیابی مجدد بخصوص در زمان بدی برای شورشیان پیش آمده است، که در چند قدمی قانع سازی نهائی ایالات متحده و سایر متحدین برای تهیه مقدارقابل ملاحظه ای سلاح بیشتر برای رزمنده های شان قرار داشتند.(چند روز قبل، بارک اوباما مبلغ 500 میلیون دالر بیشتر برای مخالفین دولت دمشق از کنگره در خواست نمود.) 

جالب است که، درحالیکه رژیم ترجیح میدهد تا منازعات ذات البینی دشمنانش را دچار خلل نکند، رژیم بعداز سقوط موصل  یک کمپاین بمباردمان هوائی را علیه داعش، هم در داخل سوریه و هم در طول سرحدات با عراق، روی دست گرفت. این تغییر مسیر حوادث دو چیز را توضیح می نمایند. اول و کم اهمیت ترش، رژیم دراجرای این حملات بر داعش یک نوع فرصت احساس می نماید، تا فشار بر نیروهای رژیم را کم  سازد که در تماس با شبه نظامیان شورشی می آیند – بخصوص فرقه هفدهم (17) در ولایت رقعه (Raqqa)– در حالیکه گروپ درعراق مصروف است. هرچند علت اساسی، عبارتست از نیاز مندی رژیم به نشان دادن اینکه برای رفاه متحدینش سرمایه گذاری می نماید، و به خصوص  اینکه با تشویش های  ولی نعمتش ایران موافق است.با تبدیل شدن داعش منحیث یک تهدید مهم برای بغداد،حزب الله و تهران درعراق ذینفع می گردند، رژیم سوریه سعی خواهد کرد تا نشان بدهد که دارد سهمش را در مبارزه با مقیاس وسیع ادا می نماید. رژیم الاسد می تواند از این موقعیت برای تشریک مساعی استخباراتی با سایرین سود ببرد، چون داعش اکنون یک تهدید برتر منطقوی است.         

واضح است که سقوط موصل وشدت گرفتن جنگ عراق بحران دقیق تنظیم شده منطقه ی را هرچه بیشتر مغلق ساخته است، که در این ضمن سرحدات سریعآ اهمیت شان را از دست میدهند. برای میدان نبرد سوریه، رویداد های عراق یک مخلوطی از آرایش های دارای مفاد و مضار با رزمنده های جور جور را به میان آورد. حتی اگر این آرایش میدان نبرد را دچار کجی نماید، باز هم محور عراقی داعش یک نقش مهمی را در منازعه سوریه ایفا خواهد کرد.    

______________ ختم_____________



 


بالا
 
بازگشت