مسکو،از نوروز استقبال کرد

 

 

گزارشگر :ف.ف.تورشالی

--------------------------

کمپلکس ورزشِی لوژنیکی شهر مسکو با چندین هکتار زمین  پارک ها، استدیوم بزرگ ورزشی، دو تالار بزرگ  کنسرتی ، باغ و تفرجگاه ها، روز شنبه گذشته حالت و نمای ویژه ای داشت.هرطرف این ساحه چنان مزین و زیبا ،آراسته  و با لاله وآلاله های بهاری تزئین گردیده بودند، گویی در افغانستان هستی و (البته نه افغانستان  امروز که در یک کیلومتری ارگش،دختری به اعدام صحرایی می رسد و کسی نیست که از او حمایت کناد)،یا درداخل ایران(نه ایران امروزی که از هر طرف به جای گل و لاله حتی در نوروز هم فقط ریش می بینی و سیه پوشی) و یا در کشورهای آسیای مرکزی هستی که  نوروز را به پیشواز می گیرند ودر دل و دلستان  شهر و ده  هر آنچه هست از نوروز است و هر صدایی که به گوش می رسد جز سروده های جمشیدی نیست.

سرود مجلس جمشید گفته اند این بود

که جام باده بیاور که جم نخواهد ماند

«حافظ»

ساحه لوژنیکی ، نیز به تاریخ 21 جنوری کمتر از آن نبود.سرود های  بهاری،به چندین زبان، هر طرف را فرا گرفته بود،مسوولین شهر داری مسکو و اعضای کیسیون تدارک جشن نوروزی،با مشخصه های سازماندهی به هر طرف وهر گوشه ای از تالار  و ساحه ورورد میهمانان  مانند،سرباز آماده باش به جهت استقبال میهمانان وسایر مدعوین،دسته دسته  صف کشیده بودند.

تالار کنسرت های لوژنیکی ،که بدون آنهم ،تالار پر عظمتی است به  بیش از پنجهزار تماشاه چی در یک  وقت  سینه می گستراند وهر یک را بر سرپنجه هایش تا آخر در فراخنای دل، نگه می دارد،اما تالار مذکور در روز نوروز شکوه دیگری یافته بود.ت الار با رنگینه های شرقی ،آنهم با سبزینه ها و سمنک و لاله و دیگر نمادینه های نوروزی  همراه با زرق و برق جشنی و چراغ های رنگی  به نوبه خود بر دل هر میهمان چنگ می انداخت.

سمنک در جوش ما کفچه زنیم

دیگران در خواب ما دفچه زنیم

آمد آمد میهمانان از ساعت ده صبح بدانسو آغاز یافت.روز شنبه نزدیکترین مترو ها برای محل برگزاری جشن «سپارتفنایا» و«ورابیووه گوریا»بر خلاف روز های معممول،کویی از قبل میدانستند که شلوغ بیشتر داشتند.  در کنار دروازه های  خروجی این مترو ها،بس های لوکسی، به جهت انتقال میهمانانی که بدون پایکش به جشن می رفتند آماده بودند.

در کنار تالار کنسرت ها و سالون مجهز با غذا های متنوع گرم و سرد، به جهت استقبال از میهمانان دپلوماتیک آماده شده بود.این سازماندهی به منظور آشنایی و ملاقات های تعارفات  میان شهروندان کشور های مختلف زیاد سودمند بودند.از هر گوشه دنیا  با هر هرنگ وشمایل وچهره انسان می دیدی وگویی در این جا نه بیگانه بل همه یک دست و یک ملت هستند، اما درهیات های مختلف ظاهری.انگار همه قلب ها یک نوع تپشی دارند ،گرمای دست ها همسان اند،از یک دیگر نه بیش دارند ونه کم.هرکس به کس دیگر فقط نوروز را تبریک می گفت وبرای شادی سال نوروزی آرزو ها تبادله می کردند.

 به هر حال، نگاه ها به سوی نماینده های افغانستان که متشکل از هیات رهبری مرکز کاری افغان ها بود، گونه ای دیگر داشتند. دو روز پیش از این، دختری ازتبار اهل علم و دانش، به جرم پاکدامنی وایمان  راسخ، در کام کابل،از جانب کتله جاهل به صورت صحرایی محاکمه شده بود. حیرت دپلومات های کشور های دیگر بیشترینه از این جهت بود که حادثه المناکی به وقوع پیوسته ،اما تا کنون در ان کشور از جزای عاملان قضیه دم نزده اند. حتی برخی از دپلومات می گفتند که عاملان این قضیه باید در اسرع وقت به جزای همسان می رسیدند تا داغ خاطر جریحه دار شدۀ مردم افغانستان  یک مقدار فروکش  می کرد.

غلام محمد جلال رییس مرکز کاری افغانها،طی ملاقاتت های تعارفی با جلالتماب سفیر ایران،کارمندان سفارت خانه های کشور های آسیای میانه صحیت کرد.در این دیدار های کوتاه ضمن تبادل مراتب تبریکات به مناسبت حلول نوروزبه همدگر ،به خاطر همکاری های بعدی فراوان دست ها فشرده شدند.

در جشن نوروز، نماینده های بیش از بیست ملیت ساکن مسکو شرکت کرده بودند و هر کدام به اصطلاح مجرایی دادند که بسیار دل انگیز بود.موسیقی تاجیکی،ازبیکی، قرغیزی،آذری،آیرانی،باشقیرتاستانی،تاتارستانی،قزاقستانی،داغستانی،ترکمستانی و هم چنان موسیقی از انسامیل مشهور مردمی روسیه که سمبولی از جنگ دوم جهانی را بازتاب و نفرت علیه جنگ را برانگیخت.

بانو دیانا خیال که ازمادر روسیش،زاد افغانی دارد، دختر قاضی حیدر خیال است ،در قسمت دوم کنسرت با شکوه،یک آهنگ افغانی اجرا کرد که زیاد مورد توجه واقع گردید.

بازدید از نمایشگاه

بر علاوه کسانی که در داخل تالار مصروف تماشای کنسرت بودند،صدها تن دیگر در منازل اول و دوم  دورا دور تالار، از نمایشگاه های کشور های اشتراک کننده بازدید کردند.دوشیزه گان روسی به لباس گند افغانی خیره می شدند و برخی ها تقاضا می کردند که در آن لباس عکسی بردارند.پکول نیز در زمره اشیایی بود که توجه زیاد حاضرین را به خود جلب می کرد و مردانی از ملیت ها مختلف  آن را بر سر کرده و عکس می گرفتند.قالین های  ساخت افغانستان مانند همیشه خریدار و علاقمند فراوان دارند.وسایل دیگر تزئینی از سنگ های اونیکس افغانستان  هم در محراق توجه بودند. رسامی های ذبیح پیکان نگاره گر مستعد کشور کار منحصر به فردی بود که در نمایشخانه های ملیت ها دیگر نظیر آن کمتر دیده می شد.کمیته فرهنگی مرکز کاری افغانها  که سازمانده اصلی از جانب مرکز کاری افغانها در این جشن بود،در  این قسمت ها زحمات زیادی را متقبل شده بود.

یک عده از جوانان افغان در میدان های منزل دوم ،در لابلای موسیقی افغانی به اجرای اتن ملی پرداختند و سخت مورد توجه واقع گردیدند.

غلام محمد جلال  رییس مرکز کاری افغانها در راس هیات مرکز ،ضمن بازدید از تمام بخش های نمایشگاه ،به غرفه افغانستان آمد و از آن نیز بازدید کرد

هیات مرکز سپس به منزل  دوم رفته و ازجریان توجه مردم از بخش آشپزی افغانی دیدن به عمل آورد و کار های انان را ارزیابی کرد.

گفتنی است که در مراسم نوروز امسال بیش از یک هزار افغان همراه باخانواده های شان شرکت کرده بودند و از این جشن لذت بردند.

شاروالی مسکو از ده سال بدینسو همه ساله نوروز را گرامی می دارد.مسکو شهر ملیت ها است،شهر اقوام است و شهر مذاهب و ادیان که در ان به همدلی و یگانه گی نزدیک هم اند و در یک فضای کاملا دوستانه ما نند یک ملتواحد،همه نوروز را از آن خود می دانند و در این جشن جمشیدی با سرور و شادی شرکت می ورزند.

هر روز تان نوروز

نوروز تان پیروز

 

 

 

 


بالا
 
بازگشت