محمد الله وطندوست

 

نکاتی چند از یادداشت های روزانه

23/6/2016

خوشنودی پارلمان نشینان به تلخکامی کشانیده شد 

اول سرطان ختم دوره کاری شورای ملی و آغاز دوره سرپرستی وکلا, مطابق فرمان ریاست جمهوری و تصمیم خود وکلا تعین شده بود. وکلا یک روز قبل با خوشنودی ختم دوره قانونی  و آغاز دوره جدید  را استقبال نموده  لب ها ازادامه کار خندان و خاطر هااز دریافت امتیازات تا شش ماه آینده آسوده بود که در اول سرطان, زمانیکه وزیر دفاع پیشنهادی حکومت به پارلمان معرفی می گردید,هراس افگنان با حمله غیر مترقبه در مقر پارلمان , خواب خوش و راحت پارلمان نشینان را بر هم زد و شهریان کابل را هراسان و متعجب نمود. شش نفر هراس افگن با موتری مملو از مواد انفجاری و سلاح کافی به مقر پارلمان خود را رسانیده همزمان با ورود معاون رییس جمهور و کاندید وزارت دفاع , در مقر شورا به عملیات هراس افگنانه آغاز نمودند. گوئی که این شش نفر بادیگاردان و محافظین وزیر جنگ بودند که با او یکجا به مقر شورا رسیدند و دفعتا به عملیات آغاز کردند!

این حادثه و حوادث مشابه آن نشان می دهد که امنیت در کشور بی اندازه شکنند و نا مطمئن است. چگونه ممکن است در شهر کابل در پایتخت کشور در محلی که بلند ترین پوشش امنیتی را دارا است, در روزیکه وزیر دفاع یعنی شخصی که جوابگوی امنیت سراسری کشور است, در آنجا حضور می یابد, چنین حرکت صورت گیرد؟

معلوم است رسیدن یک عراده موتر با همه تجهیزات نظامی و مواد انفجاری در چنین محلی, بدون کمک و همکاری ستون پنجم دشمن در ارگان های امنیتی, ممکن و میسر نیست. یقینا اشخاصی در رده های بالا و تصمیم گیرنده امنیتی, زمینه رسیدن هراس افگنان را آنهم در زمان معین وحساس,مساعد نموده وبه آنان کمک نموده است. در غیر آن عبور از موانع و پوسته های تلاشی و بازرسی,کار سهل وساده ئی نیست که شش نفر هراس افگن جرئت پلان گذاری و عملی نمودن آن را داشته باشند.

مهار حادثه در کمتر ازدوساعت و بقولی در پانزده دقیقه با فداکاری سربازان وافسران امنیتی پارلمان قابل تمجید است مخصوصا نقش عیسی خان سرباز امنیتی پارلمان که با فداکاری و از خود گذری بی نظیری همه مهاجمان را از بین برده قابل ستایش جدی است.

معمولا مسوولین امنیتی به نتیجه کار سربازان در مهار حادثه اتکا می کنند و با مباهات نتیجه فعالیت آنان را به رخ مردم می کشند. در حالیکه فعالیت سربازان و فداکاری آنان قابل قدرو مباهات است اما مسوولیت کسانی را که در انجام وظیفه سهل انگاری و غفلت کرده اند, کاهش نمی بخشد. بایست در چنین حالات,چگونگی رسیدن عاملین هراس افگن در محل, مورد بررسی جدی قرار گیرد . مسوولینی که در انجام وظیفه غفلت ورزیده اند و اشخاصیکه در عقب هراس افگنان قرار دارند و زمینه فعالیت آنان را مساعد نموده اند,شناسائی و مورد تعقیب عدلی وقضائی قرار گیرند و چنین چهره ها از صف نیرو های امنیتی بیرون رانده شوند.

هچنان با ارزیابی چنین حوادث برای جلوگیری از تکرار آن بایست تدابیر جدی اتخاذ وعملی شود. ایجاد کمر بند امنیتی در اطراف کابل و دیگر شهر های مهم کشور, طوریکه در زمان حاکمیت حزب دموکراتیک خلق افغانستان معمول ونتیجه بخش بود , امروز نیز می تواند مورد عمل قرار گیرد و شهر ها با ایجاد کمر بند های امنیتی از عملیات هراس افگنان تا حدی مصوون گردند. در صورتیکه نیرو های امنیتی و مسوولین سکتور دفاعی در برابر مردم متعهد واز زد وبند های سیاسی مبرا باشند,از نفوذ هراس افگنان در شهر ها می توانند جلوگیری نمایند و در تامین امنیت و مصئونیت مردم توفیق یابند. در غیر آن ما هر روز شاهد حوادثی نظیر حادثه پارلمان و ناظر تلفات فرزندان وطن خواهیم بود و مسوولین نیز مصروف دفاع از عملکرد خود وتوجیهه بی کفایتی های شان.

 

24 / 6/ 2015

 شدت نا امنی وتمرکز رییس جمهور به امنیت؟! 

رییس جمهور بعد از اجرای تحلیف در نخستین روز های آغاز کار به مردم وعده سپرد که همه نیرو وتوان خود را به تامین امنیت و صلح وقف خواهد کرد و مردم را از مصیبت نا امنی  و جنگ نجات خواهد داد.زمانیکه از اطرافیان رییس جمهور پرسیده می شد, چرا کابینه بموقع معرفی نمی گردد?گفته می شد که رییس جمهور اولویت کاری خود را تامین امنیت تعین نموده, تعین اعضای کابینه به تناسب امنیت در اولویت قرار ندارد .

 خلاصه بیشتر از هشت ماه کار ریاست جمهوری در تامین امنیت صرف شدو نتیجه این همه تلاش هاو تمرکز, تقویت روز افزون هراس افگنان تازه دم بنام داعش در گوشه, گوشه کشور و گسترش نفوذ این نیرو ها در ولایات مختلف گردید که هموطنان مظلوم ما را مورد تهدیدجدی قرار داده و حتی کشور های همسایه را نیز مشوش نموده است.

طالبان این برادران ناراض رییس جمهور قبلی که اینک در ریاست جمهوری جناب اشرف غنی به مخالفین سیاسی چهره بدل نموده, در بدخشان, قندوز, سرپل, فاریاب  و دیگر نقاط کشور به تحریکات خود افزوده  باعث قتل بهترین جوانان وفرزندان این مرز وبوم می گردند. این نیروی قرون وسطائی از برکت فعالیت های امنیتی رییس جمهور توانسته است و لسوالی یمگان بدخشان, چهار دره و دشت ارچی قندوز را در اختیار خود بگیرند و به مردم مظلوم این ولسوالی ها بصورت مستقیم حاکمیت جابرانه خود را تحمیل نمایند. در ولایت ننگرهار نیز نیروی شیطانی طالب قدرت نمائی دارد و زنده گی عادی مردم را مختل نموده است.

جالبست که این برادران ناراض و مخالفین سیاسی با استفاده از مواد منفجره و سلاح های ثقیل پیشرفته در مقر پارلمان کشور در برابر دیده گان مسوولین امنیتی به شمول سر قوماندان اعلی قوای مسلح, دو ساعت کامل کار روائی می کنند و وکلای ملت را مجبور به ترک مقر پارلمان می نمایند.

خلاصه نتایج فعالیت های امنیتی و توجه رییس جمهور کشور دراین عرصه مهم وحیاتی , تهدید شدید امنیتی در بیست ویک ولایت کشور است که وزیر داخله کشور بر آن اذعان دارد در حالیکه دیگر ولایات نیز از بم گذاری ها  و فعالیت های انتحاری مصئون نیست.

علت این وضع اسفبار بی کفایتی دولت در جابجائی کادر ها ,عدم قاطعیت در برابر هراس افگنان,امید واهی به کمک پاکستان برای مهار طالبان و کشاندن آنان به میز مذاکره و اعتبار بخشیدن به دشمن با زمینه سازی مذاکرات و ملاقات های بی نتیجه در قطر دوبی, چین و ناروی محسوب شده می تواند.

وضع موجود نشان دهنده بی کفایتی جدی دولت در مهار هراس افگنان در کشور بوده ایجاب می کند تا با احساس مسوولیت برای صیانت حیات مردم و تامین امنیت قدم های جدی گذاشته شود . یقینا مردم آماده دفاع از خانه وکاشانه و قریه و شهر خود اند. در صورتیکه دولت به مردم به این نیروی لایزال قدرت مراجعه نموده به آنان تکیه نماید, نیرو های هراس افگن بهیچ صورت قادر به تحرکات نبوده هر گونه فعالیت آنان می تواند در نطفه خنثی گردد در غیر آن ما شاهد سقوط  ولسوالی های دیگر و حتی مراکز ولایات خواهیم بود و آن گاه تاسف نتیجه یی نخواهد داشت و بدبختی مضاعفی بر مردم تحمیل خواهد شد.

 

2015/6/25

ائتلاف جنبش و جمعیت ناقوس مرگ هراس افگنان در شمال

بزرگان و ریش سفیدان ولایت فاریاب بنظور قلع و قمع هراس افگنان در آن ولایت  خواستند متحدانه عمل نموده اختلاف دیرینه جنبش ملی اسلامی افغانستان و جمعیت اسلامی افغانستان را حل و ائتلاف ضد هراس افگنی را بوجود آورند . پیروان هردو حزب در فاریاب بعد از توافق در مبارزه مشترک علیه طالبان به مزار شریف سفر نموده از عطا محمد نور والی بلخ خواستند تا به این ائتلاف صحه بگذارد . بعد از موافقه والی بلخ این بزرگان به کابل سفر نموده از رهبر جنبش ملی اسلامی افغانستان و معاون اول رییس جمهور ستر جنرال عبد الرشید دوستم تقاضا نمودند تا این ائتلاف را تائید نموده در مبارزه مشترک علیه هراس افگنان آنان را یاری رساند. معاون اول رییس جمهور و والی بلخ هردو با تائید ائتلاف وعده سپردند تا هر گونه کمک و مساعدت را بمنظور پاکسازی شمال از وجود هراس افگنان مبذول دارند. گرچه ائتلاف ها و اتحاد ها میان این دو نیرو و نیرو های دیگر هر چند گاه بوجود آمده اما هیچگاه پایدار باقی نمانده ,عموما بصورت مقطعی و تاکتیکی صورت گرفته است .

واضیح تر اینکه به ائتلاف  و اتحاد احزاب و تنظیم ها در افغانستان نمی توان باور واطمنان قطعی داشت . نمونه های چنین اتحاد ها در بیست سال اخیر  بار ها دیده شده اما مسایل بسیار کوچک و دلایل بی نهایت سست وبی بنیاد توانسته است این ائتلاف ها را برهم بزند. مخالفین نیز همیشه کوشیده اند اختلافات را دامن زنند و از مخالفت آنان بهره برند. لهذا به این ائتلاف نیز خوشبینی بیش از حد اشتباه خواهد بود. اما تفاوتی که ائتلاف حاضراز ائتلاف های قبلی دارد در اینست که از یک طرف این ائتلاف از پائین از صفوف هردو حزب برخواسته و ضرورت های جدی محیطی علت اصلی آنست. از جانبی موجودیت دشمن مشترک و تحرکات تخریبی دشمن باعث این ائتلاف شده است  به این دلیل ممکن است ائتلاف ایجاد شده تا شکست نهائی هراس افگنان و رفع خطر طالب وداعش ادامه یابد. فرق دیگری که ائتلاف ایجاد شده نسبت به ائتلاف ها و اتحاد های قبلی دارد در اینست که در فرجام این ائتلاف امتیازو مقام و تقسیم کرسی و قدرت مطرح نیست لهذا ادامه آن نیز تا رسیدن به هدف محتمل به نظر می رسد.

بهر حال ائتلاف جنبش وجمعیت در شمال در مبارزه با طالبان ودیگر هراس افگنان می تواند نقش جدی و اساسی داشته باشد. مردم نیز نه تنها در شمال بلکه در مجموع افغانستان به عملکرد و ابتکار جنرال دوستم  این جنرال پر قدرت و آزموده شده چشم دوخته اند و منتظر اندکه صداقت و تجربه نظامی خود را در محو کامل دشمنان صلح وامنیت یکبار دیگر بکار گیرد . یقینا دشمنان نیز در برابر این ائتلاف و اتحاد نیرو های مطرح بی تفاوت نمی مانند واز هرگونه امکان در تخریب چنین ائتلاف هااستفاده می کنند. بناء هوشیاری نیرو های ائتلاف کننده مخصوصا رهبران شناخته شده آن جنرال دوستم و استاد عطا محمد نور در حفظ ونتیجه بخشی ائتلاف نقش اساسی دارد و بایست به حرکات تخریبی دشمنان ودوستان منفعت جو جدا متوجه باشند.

امید واری وجود داردکه ائتلاف نیروهای متحد شمال بر ضد طالبان سر آغاز نابودی کامل هراس افگنان در کشور شود و صلح و امنیت کامل در وطن تامین گردد.

 

26/6/2015

مسوول سابق معارف مکاتب خیالی را نمی پذیرد

وزیر معارف جدید کشور با مراجعه به ارقام و احصائیه های موجود در پارلمان کشور توضیح نمود که با ایجاد مکاتب خیالی و استخدام معلین غیابی ملیون ها دالر بودجه معارف حیف ومیل و به جیب مسوولین سرازیر شده و وزیر معارف سابقه فاروق وردک در این سوءاستفاده ها نقش داشته است. موسسه تحقیقاتی وبازرسی امریکائی سیگار نیزبر سوءاستفاده از بودجه معارف صحه گذاشته ادعای وزیر معارف را تائید نموده است.اماجناب فاروق وردک در یک مصاحبه تلویزیونی این ادعا ها را عاری از حقیقت تلقی نموده با عصبانیت اظهار داشت که اعداد و ارقام ارائه شده از جانب موصوف صد در صد واقعی بوده هیچگونه مکتب تخیلی و معلم خیالی وجود ندارد. موصوف به جهانیان چلنج داد که از ارقام ارائه شده دفاع می نماید هر مرجعی که توانست موجودیت مکاتب تخیلی را ثابت نماید او جوابده خواهد بود.

ادعای وارده که قبلا نیز در زمان وزارت جناب وردک وقبل از آن در زمان حنیف اتمر بصورت پراگنده مطرح شده بود  ادعای بزرگ وقابل تشویش جدی است. رد این ادعا نیز با این پر روئی و عصبانیت قابل تعمق وتامل جدی.

تا جائیکه دیده می شود در ولایات اکثر مکاتب تعمیر مناسب نداشته در منازل کرائی و محلات نا مناسب تدویر یافته است. کتب درسی  به اندازه کافی در مکاتب موجود نبوده والدین مجبور می گردند کتب مورد ضرورت فرزندان شان را از بازار تهیه نمایند . تعدا د مکاتبی که در زیر خیمه ها دایر گردیده و شاگردان در روی زمین درس می خوانند, کم نیست. معلمین با کمترین معاش به حالت فقر و تنگدستی حیات بسر می برند و اعتراض شان از وضع خراب معیشتی هر روز طنین انداز است.

چنین وضع در حالیکه ملیارد ها دالر کمک های بین المللی در کشور سرازسر گردیده مسلما نشاندهنده سوء استفاده , اختلاس و چپاول دارائی های عامه بوده یقینا در سکتور معارف نیز این سوء استفاده ها ملموس و محسوس است.

برای دریافت اعداد و ارقام واقعی در معارف کشور, تفکیک مکاتب واقعی از مکاتب موهومی وتخیلی, رسیده گی به وضع معلمان و صحت وسقم ادعا های وارده به وردک ها و اتمر ها و پادو های شان ,لازم است ارگان های عدلی و قضائی موضوع را با جدیت بررسی نموده  واقعیت را به اطلاع مردم برسانند و مسوولین را به میز محاکمه بکشانند. این آرزو و خواست بر حق زمانی تحقق می یابد که ارگان عدلی وقضائی مسوول, سالم و مبرا از فساد داشته باشیم و رهبران دلسوز و مصمم که چنین مسایل را با جدیت تعقیب نمایند.

از آنجائیکه رهبران حکومت به اصطلاح وحدت ملی فرصت رسیدن به این مسایل را ندارند و ارگان های عدلی وقضائی نیز از بنیان ویران است توقع بررسی چنین مسایل و کشاندن مسوولین در میز محکمه فعلا توقعی بیجا و غیر عملی است. بایست مردم خود تصمیم بگیرند در برابر نارسائی ها و نادرستی ها قد علم کنند  و با بلند کردن صدای اعتراض و خشم مقدس, کشور را از لوث سوءاستفاده گران,مختلسین و خائنین پاک نمایند.

محمدالله وطندوست

 

   


بالا
 
بازگشت