بصیرهمت

از : مجله مسایل بین المللی

داعش و رویای توسعه خلافت در جنوب اسیا

 

پیروزی داعش با تصرف شهر های مهم سوریه و عراق و توسعه روز افزون این شبکه در محلات پر نفوس این دو کشور باعث جلب و جذب و استخدام افراد رادیکال از سراسر جهان بشمول کشور های اروپایی گردید. داعش با پایه نیرومند اقتصادی اش که از فروش مواد نفتی در ساحات تحت کنترولش به بازار سیاه ،چورو چپاول مبالغ هنگفت پولی از بانک های عراق و سوریه ،فروش اجناس تاریخی و با ارزش باستانی عراق و سوریه، کمک های بیدریغ روهانیون و ارگانهای خیریه سعودی و سایر کشور های شیخ نشین عرب بدست اورده و می اورد، توانسته است تا در میان  تعدادی از گروپ های افراطی اسلامی در افریقا نیزنفوذ نماید. نفوذ داعش هم اکنون در بین گروپ های اسلامی در بیش از یازده کشور،از جمله سومالی، نایجریا، تونس، الجیریه، لیبی و مصر توسعه یافته است. حملات اخیر خونبار گروپ ها و افراد وابسته به داعش بر سیاحان   خارجی در ساحل بحری تونس که منجر بر مرگ بیش از سی تن گردید،حمله بر مسجد شیعان در کویت، حمله بر یک فابریکه تولید گاز در فرانسه که منجر بر بریدن سر یکتن در جوار فابریکه گردید، حمله خونباز یر نظامیان مصر، حمله بر مسجدی در مرکز یمن ، صنعا،همه و همه بیانگر نفوذ و توسعه سراسری داعش در کشور های مختلف است.

 با وجود حملات وسیع و دوامدار هوایی امریکا بر مواضع داعش در عراق و سوریه ، داعش همچنان مناطق وسیع را در عراق و سوریه  تحت کنترول دارد. داعش در مرکز باصطلاح خلافتش ، رقعا، قوانین سختگیرانه شرعی را مورد اجراقرار  می دهد . قاتل کشته میشود ، زانی سنگسار و دزد دستش قطع میگردد.

بیش از یک سال است که داعش در تلاش توسعه نفوذ خویش بسوی اسیای جنوبی است. داعش بیش از یکسال است که ساحه فعالیتش را در پاکستان و افغانستان با ایجاد گروپ های مربوط خویش توسعه می دهد. داعش یرای این گروپ های فعال در محل تا مینات پولی و مالی می نماید و در تلاش این است تا گروپ های مربوط القاعده و طالبان افغان را تضعیف و در عوض نیرو های مربوط خودش را در منطقه ایجاد و توسعه دهد.

شاخه فعال داعش در جنوب اسیا که بنام" دولت اسلامی خراسان"یاد میشود ،از انچه گفته میشد بیشتر و وسیعتر است. در اوایل جون امسال گروپ های داعش و طالبان در ولسوالی های شنوار و اچن ولایت ننگرهار زدو خورد نمودند. با وجود این انکشافات،تعدادی از تحلیلگران موجود یت و خطر داعش را در افغانستان نادیده گرفتند.

رهبران داعش با تحکیم پایه های خویش در عراق و سوریه تماس و گفتگوهای دوامدار با گروپ های رادیکال در مصر بشمول گروپ انصار بیت المقدس ، در لیبی با گروپ انصارالشریعه و در نایجیریه با گروپ بوکو حرم بر قرار نمود . بعدا داعش تماسهایش را با افراد و بر خی از رهبران گروپ های رادیکال در افغانستان و پاکستان تامین نمود.

در دسیمبر 2014 ، داعش تعدادی از نماینده گان خود را به پاکستان فرستاد تا با بر خی از رهبران ملیشای محلی بشمول رهبری تحریک طالبان پاکستانی دیدار و گفتگو نماید. که این دیدار ها تقریبا چندین ماه ادامه یافت  و در عین زمان حین  این دیدار ها اوراق تبلیغاتی زیادی را داعش  در مناطق قبایلی پاکستان و نوار سرحدی منتشر نمود. بعد از این گفتگو ها با رهبران طالبان پاکستانی در ماه جنوری 2015 ،مسیول بخش قوم اروکزی تحریک طالبان پاکستانی در ساحه قبایلی پاکستان ،حافظ سید خان، بحیث رهبر داعش در بخش جنوب اسیا تعین گردید. معاون وی ملا عبدالروف خادم از قوم علی زایی و قوماندان سابق طالبان در هلمند که در سال 2009 از زندان گوانتانامو رها گردیده بود ،تعین شد. فعالیت این دوتن باعث گردید تا شبکه وسیعی از گروپ های داعش  با جلب و جذب و استخدام افراد مناطق قبایلی پاکستان ایجاد گردد.

توسعه این فعالیت ها باعث ایحاد گروپ های کوچک داعش در مناطق قبایلی پاکستان،نوار مرزی دیورند و ولایات سرحدی ننگر هار و کنر در داخل افغانستان گردید . خادم ، معاون تعین شده ، در توسعه شبکه تروریستی داعش در بلوچستان پاکستان و ولایات فراه و هلمند افغانستان نقش خوبی را ایفا نمود. خادم که از جانب مسیولین امنیتی افغان خطر جدی بر نیروهای امریکایی اعلام گردید در نهم فبروری 2015 در نتیجه حمله هوایی امریکا بر موتر حامل وی در هلمند یکجا با همراهانش کشته شد. در مدت خیلی ها کم داعش روی جلب و استخدام بیشتر افراد جنگی و توسعه شبکه خویش در ساحات جنوبی و شرقی افغانستان و بلوچستان پاکستان تمرکز نمود .

 منطقه جنوب اسیا بخصوص طی چند دهه اخیر شاهد جنگ های جهادی خونین در سالهای دهه 80 بر علیه شوروی انزمان و تربیه و اموزش هزاران تن از افراد رادیکال از کشور های عربی تا فیلیپین ،کشور های اسیای میانه در خاک افغانستان و پاکستان بوده است. موجودیت دولت های ضعیف که بر محلات خویش کنترول ندارند بی ثباتی سیاسی در تعدادی از این کشور ها این منطقه را به بستر گرم تربیه و اموزش ،جلب و جذب وفعالیت بنیاد گرایی تبدیل نموده است.

یقینا داعش جهت توسعه نفوذش در کشور های جنوب اسیا به مشکلات عمده ایدیولوژیک و اهداف ستراتژیک گروپ های باصطلاح بومی موجود در این منطقه بخصوص القاعده و طالبان روبرو خواهد بود. داعش در مجله انترنیتی اش بنام " دابق"  در مضمونی نگرانی های گروپ داعش را در زمینه مقابله ایدیولوژیک و اهداف مرامی اش بر علیه گروپ های القاعده و طالبان و سایر گروپ های مخالفش اعلام نمود. نویسنده مضمون ، القاعده و طالبان را نسبت اینکه قوانین شرعی اسلامی را در برابر قواعد مسلط قبیلوی در ساحات تحت کنترول شان نادیده میگیرند ، به "اسلام فروشی" متهم نمود. نویسنده، گروپ های القاعده و طالبان را به این متهم ساخت که این گروپ ها نفوذ لازم و موثر را در ساحات تحت کنترول شان ندارند و بر علیه افراد اهل تشیع در این مناطق حملات لازم را انجام نمیدهند و همچنان این گروپ هارا مقید به سرحدات قبول شده بینالمللی نمود. در مضمون منتشر شده داعش ، ملا عمر رهبر طالبان به فردی که نگرش تحریف شده از اسلام دارد متهم شده است. 

   باوجودیکه پروسه استخدام و سرباز گیری داعش در این منطقه تا هنوز موفقیت های داشته است، در واقعیت امر برای شاخه های داعش در جنوب اسیا خیلی ها مشکل خواهد بود تا بر سایر گروپ های جهادی در این منطقه چیره گردد ،زیرا گروپ های مختلفی از سازمانهای جهادی و تروریست در این منطقه بیش از چندین دهه است فعالیت دارند و ایدیولوژی داعش در این منطقه ریشه عمیق ندارد.

در صورتیکه پروسه استخدام و سربازگیری داعش درمیان گروپ های ملیشه های افغانی و پاکستانی ریشه دواند، منطقه دچار تنش ها و تشنج های تازه دیگری خواهد گردید. داعش که از افراد بازمانده القا عده در عراق زاده شد ،با تسلط بر مناطق پرنفوس عراق و سوریه مالک پول و منابع عایداتی عظیمی گردید وپلان توسعه خلافتش بر افغانستان و پاکستان را طرح نمود.اکنون میخواهد با سرباز گیری از میان افراد رادیکال مایوس و تراشه های افراطی القاعده و طالبان ، رادیکال های اسلامی اسیای میانه که در پاکستان و افغانستان اند ، در این منطقه نفوذ نماید.

داعش تلاش دارد تا در بین افراد و رهبران گروپ های ناراضی و دلخورده شبکه های مختلف گروپ های جهادی نفوذ نموده و انها را بصفوف خویش جذب نماید. بعنوان نمونه حافظ خادم ، مسیول تعین شده داعش در پاکستان ، فرد مایوس از عدم انتخاب خودش بحیث رهبر طالبان پاکستانی بعد از کشته شدن تعدادی از رهبران تحریک طالبان پاکستانی بشمول حکیم الاه محسود در 2013 ، بودوبا نارضایتی که داشت به داعش پیوست و یا خادم معاون وی از ترکیب قومی شورای کویته برهبری ملاعمر نا راض بود و مخالفت با ملا عمر داشت. داعش میخواهد از پروسه نزدیکی طالبان افغان با دولت افغانستان نیز نفع برد و ممکن است تعدادی از افراد رهبران و گروپ های افراطی طالبان با نزدیک شدن هرچه بیشتر طالبان با دولت افغانستان، با نارضایتی و سرخورده گی از این پروسه به داعش بپیوندند.

داعش با نفوذش در افغانستان میخواهد از اینطریق به کشور های اسیای میانه نفوذ نماید.داعش تلاش دارد تا با توذیع هنگفت پول افراد ناراضی موجود در میان طالبان  افغان، رادیکال های اسلامی ازبکستان  ( تعداد زیادی ازاین  افراد رادیکال اسلامی همین اکنون در ولایت شمال و شمال غرب افغانستان موجود اند. بنا بر اظهار والی فاریاب تنها در این ولایت  در حدود 300 تن از رادیکال های اسلامی ازبکستان موجود اند.)، تحریک طالبان پاکستانی و افراد مربوط به القاعده را بصفوف خود جذب نماید و با علاقمندی شدید میخواهد شبکه وسیع خود را در جنوب آسیا ایجاد نماید.

      پایان

 

بصیر همت

مانچستر – انگلستان

جولای -  2015

 

 


بالا
 
بازگشت