متن مصاحبه هارون نجفی زاده ( ۱ ) با جنرال پرویز مشرف (۲)رئیس جمهور پیشین پاکستان

 

برگردان به تحریر: سراج الدین اديب

 

هارون نجفی زاده : جنرال مشرف شما میگوید پاکستان در عرصه جهانی منزوی شده ، در عرصه داخلی نابسامان ودر حال تضرع و مرگ است، شما اینرا در مصاحبه تان با تلویزیون « ایر لای » گفته اید. پس آیا پاکستان از پرورش طالبان پشیمان است ؟

پرویزمشرف : نه من فکر میکنم این حرف غلطی است. بلی ما در عرصه جهانی منزوی هستیم و تقصیر این به گردن دولت و رهبری دولت پاکستان است که ما منزوی شده ایم ، ورنه در دوران من ، ما منزوی نبوده ایم ورویکرد یکسانی با مبارزه با طالبان و القاعده داشتیم.

 مسئله این نیست مشکلی که باعث منزوی شدن ما در عرصه جهانی شده به رهبری و دولت پاکستان بر میگردد .

هارون نجفی زاده : پس شما فکر می کنید این موضوع با برخورد پاکستان با گروه های رادیکال بر نمی گردد؟

پرویزمشرف : نه خیر! من اینطورفکر نمی کنم .

هارون نجفی زاده :اگر بر گردیم برسر موضوع طالبان. شما گفته بودید که پاکستان جنگ نیابتی (جانشین‌ شدن ) درافغانستان راه انداخته است و هنوز هم این کار را می کند، آیا هنوز هم همین نظر را دارید ؟

پرویزمشرف : بلی من اینرا گفته ام ، البته من هیچ وقت نه گفته ام که ما در حال حاضر جنگ نیابتی در افغانستان راه انداخته ایم، ولی بطور تاریخی افغانستان در جبهه شرق بوده تحت تآثیر اتحادجماهیر شوروی و با همراهی سازمانهای اطلاعاتی هند . افغانستان و کا گی بی KGB ( اداره اطلاعات و امنیت اتحاد جماهیر شوروی سابق)، همیشه این تبانی وجود داشته است. همیشه بین هند افغانستان و اتحاد جماهیرشوروی تبانی بوده، از دهه پنجاه میلادی و همینطور ده های شصت و هفتاد، در ضمن نمی دانم شما خبر دارید یا نه ولی افغانستان تنها کشوری مخالف ورود پاکستان به سازمان ملل متحد بود. لطفآ تاریخ را فراموش نکنید.

 ماجرا اینست که در دوره جنگ سرد ما در جبهه ایالات متحده امریکا بودیم و شما در جبهه  اتحادجماهیرشوروی، پس همیشه یک تفاوت ویک تقابل منافع بین ما وجود داشته .

هارون نجفی زاده :حد اقل میتوان گفت که از سال 2001 هم کابل و هم اسلام آباد هر دو به جبهه غرب پیوستند و موضع شما درمقابل طالبان 180 درجه تغییر کرد، ولی بازهم حمایت شما از طالبان ادامه داشت ؟

پرویزمشرف : مشکل وقتی ایجاد میشود که پای هند به میان می آید ! نباید مسئله هند را فرامورش کرد، هند وارد افغانستان شد نه فقط با انگیزهء کمک به افغانستان، بلکه باانگیزهء جانبی ایجاد مزاحمت  و درد سر برای پاکستان .

این زمانی است که جنگهای نیابتی وارد داستان میشود !

هارون نجفی زاده : ولی آقای مشرف وقتی شما از هند صحبت میکنید، حد اقل از سال 2001 وقتی که هند ، پاکستان وافغانستان همه گی به جبهه غرب ملحق شدند، میتوانید ببینید که هند هیچ گروه رادیگال و شبه نظامی را حمایت نمی کند، بلکه در واقع هند دولت حکومت مرکزی افغانستان را حمایت میکند با تخصیص بیشتر از دو ملیارد دالر کمک مالی ، یکی از بزرگترین کشور های شرکت کننده در بازسازی افغانستان است، هزاران دانشجوی افغان برای ادامه تحصیل به هند میروند و این در زمانی است که ما گزارشهای داریم مبنی بر اینکه پاکستان از گروه های مسلح علیه افغانستان حمایت میکند ؟

پرویزمشرف : نه خیر ! مسئله همینجاست. ما در واقع هیچ مشکلی با حمایت هند از افغانستان نداریم ! هند باید اینکار را انجام بدهد و ما باید هم پذیرای از این حمایت باشیم ، چون ما فکر میکنیم افغانستان به همهء این حمایت ها احتیاج دارد. 30 سال است که افغانستان در حال ویرانی است ؟ پس نیاز به سازماندهی و توسعه دارد، نیاز دارد که روی پای خودش و دولت خودش  بی ایستد. این راهی است که دنیا میتواند به افغانستان کمک کند و باید کمک کند .

پاکستان هم به افغانستان کمک میکرده است، در دوران من پاکستان میلیونها دالر برای باز سازی افغانستان تخصیص داد. بلی درست است ما نمی توانیم با هند رقابت کنیم ، هند اقتصاد قدرتمند تری دارد و شکی در آن نیست  ولی مشکل وقتی ایجاد میشود که افغانستان به هند اجازه میدهد.

 من تعمدآ این کلمه را استفاده میکنم:« افغانستان اجازه میدهد که هند در مسایل پاکستان دخالت کند» مشکل همینجاست و چه کسی اینکار را میکند .« سازمانهای امنیتی و اطلاعاتی شما » و البته مدرک برای این ادعای من، از آقای کرزی خواسته بودم که افراد ارتش شما، دیپلوماتهای شما و افراد سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی تانرا برای آموزش به پاکستان بفرستند، تا ما بصورت رایگان آنها را آموزش دهیم، اما حتی یکنفر هم به پاکستان فرستاده نشد، ولی خیلی ها به هند فرستاده شدند، چطور این اتفاق می افتد . شما به شیوه افغانستان وتبانی بین هند و افغانستان نگاه کنید .! اینطور آنها بشما کمک میکند مشکل نیست، مشکل زمانی است که در مورد پاکستان مداخله میکنند.

هارون نجفی زاده : در این رابطه جنرال مشرف هندوستان چه کار میکند که باعث درد سر برای پاکستان میشود ؟ هند در چه مسایلی دست دارد که باعث مزاحمت برای پاکستان است ؟

پرویزمشرف : هند در تمام فعالیتهای تروریستی در پاکستان دست دارد. هند بطور مشخص در جداطلبی که در بلوچستان است دخالت دارد، این کاری است که آنها میکنند.

هارون نجفی زاده : وافغانستان به اجازه دادن به هند و دخالت در امور پاکستان فکر میکنید چه نفع می برد ؟

پرویزمشرف : خوب شاید منفعتی ندارد ، ولی احساس قدرت کافی هم نمی کند جلو آنها را بگیرد، در اولین ارتش 70000 نفری که در افغانستان تشکیل شد هیچکس پشتون نبود ؟ بلکه همگی پنجشیری بودند. برای اینکه در زمان جنرال فهیم(۳) بود خوب چرا برای اینکه دولت افغانستان مدافع دولت پاکستان نیست ؟

هارون نجفی زاده : فکر نمی کنید حرف شما در خودش تضاد دارد شما از یکطرف میگوید دولت کابل به هند اجازه میدهد که در مسایل پاکستان مداخله کند، و از طرف دیگر میگوید دولت کابل برای مقابله با هند ضعیف است. آیا این دو در تضاد نیستند ؟

پرویزمشرف : نخیر در تضاد نیستند، این دلیل وجود نفوذ هند در افغانستان است. نفوذ هند در افغانستان به دلیل وجود تبانی سرویس امنیت هند ( راو- RAW ) و همینطور متآسفانه به دلیل وجود شخص که مسوول ماجرا است در گذشته رئیس جمهور کرزی یا با آنها تبانی کرد و جلو آنها را نگرفت و یا آنقدر ضعیف بود که کاری از دستش بر نمی آمد. یکی از این دو است شاید وارد تبانی شده بود که برای پاکستان درد سر ساز باشند.

ما از دخالتهای قونسلگری هند در جلال آباد و قندهار خبر داریم، ما اینها را میدانیم  و میدانیم که افغانستان هم به این موضوع آگاه است، ما مقدار قابل توجهء مدرک در سرویس امنیت داخلی پاکستان داریم که دستورالمعل های ادارات مرکزی سازمان اطلاعاتی شما « خاد » به ماموران محلی  برای همکاری با ماموران امنیتی هند.

من با چشمان خودم این مدارک را دیده ام، خوب چه اتفاقی در جریان است، چرا برخورد افغانستان یک جانبه است، چرا جانب هند را می گیرد افغانستان باید بیطرف باشد همانطوریکه نباید جانب پاکستان را بگیرد، جانب هند را هم نباید بگیرد، چون آنها علیه ما اقدام میکنند، نکته اینجاست.

هارون نجفی زاده : چون افغانها میگویند شما از طالبان پشتیبانی میکنید ؟

پرویزمشرف : بیاید بین طالبان و پشتونها فرق بگذاریم، ما همیشه اعتقاد داشته ایم که افغانستان باید یک دولت پشتون داشته باشد ؟ .

هارون نجفی زاده : اما آقای مشرف ، آیا این مداخله  در امور افغانستان نیست ؟ بهتر است بگوییم یک مداخله آشکار در امور داخلی کشور همسایه شما افغانستان ؟

پرویزمشرف : ببینید دوباره برگشتیم به سر موضوع جنگ نیابتی، هند را از افغانستان بیرون بگذارید ! آن وقت پاکستان هیچ دخالتی در افغانستان نمی کند. اما اگر حضور هند را میخواهید، لابد میخواهید که ..... تروریست بلوچ هم برای نمونه در کابل و تحت حمایت سازمان اطلاعاتی شما باشد بعد هم به هند برود و با سرویس اطلاعات خارجی هند (راو- RAW ) همکاری کند. حالا شما بگوید در این شرایط ما باید چه کار کنیم ؟

هارون نجفی زاده : آقای مشرف !  آیا درک من درست است که شما خود یک جنرال پاکستانی هستید، رئیس جمهوری پیشین پاکستان بوده اید بیشتر وفادار و دلسوز برای پشتونهای افغانستان هستید تا حامدکرزی که خودش پشتون است  و از قندهار و یا اشرف غنی که پشتون است و از لوگر، آیا شما دلسوز تر هستید؟

پرویزمشرف : نه نه بگذارید که بگویم اشرف غنی نظر های خوبی دارد، اما حامد کرزی چنین دلسوزی را در حکومتش نشان نداد، یعقینآ پنجشیریها اکثریت بودند و یعقینآ تمام پشتونها بسوی طالبان رانده شدند، مشکل همین است.

هارون نجفی زاده : شما در امریکا گفتید که رئیس جمهور کرزی مثل شتر مرغ است وحقیقت افغانستان را به جهان نمی گوید، در حالیکه ساعت قبل از آن آقای کرزی شما را برادر خود خوانده بود. او بیش از 20 بار به پاکستان سفر کرده بود تا اعتماد شما را جلب کند اینطور نیست ؟

پرویزمشرف : بگذارید ماجرای دعوت رئیس جمهور ترکیه از من و رئیس جمهور کرزی را برایتان تعریف کنم : « او از ما دعوت کرد به ترکیه برویم تا ما را آشتی بدهد. چون بلی من پیشتر  علیه آقای کرزی صحبت کرده بودم !  رئیس جمهور کرزی اول صحبت کرد و من را 5 بار برادر خودش خطاب کرد. پس من دعوت به صحبت شدم، منم گفتم به اعتقاد من آقای کرزی شما باید در قلب و مغز تان به حرفی که بر زبان می آورید اعتقاد داشته باشید، وخیلی بی تعارف گفتم که شما فقط با زبان تان حرف می زنید.» این بعد از 11 سپتمبر بود که طالبان و القاعده ازایساف و ارتش امریکا شکست خورده بودند و به کوهها و شهرهای پاکستان گریخته بودند. در افغانستان خلاء قدرت ایجاد شده بود، ووقتش بود که پیروزی نظامی به پیروزی سیاسی بدل شود.

پیروزی سیاسی این بود که : دولتی در کابل بمیان بیاید که تناسبت درست سیاسی بین اقوام را رعایت کند و در این تعامل قومی پشتونها باید نقش غالب را میداشتند در کنار پنجشیری ها، ازبک ها، هزاره ها و اقوام دیگر با توجه به گونا گونی قومی، اما متاسفانه این اتفاق نه افتاد . باوجودی که کرزی خودش پشتون بود، همانطوریکه گفتم ارتش کامل بدست پنجشیریها افتاد. 70000(هفتاد هزار) پنجشیری جذب ارتش شدند، جنرال فهیم و امرالله صالح(۴) رئیس سازمان اطلاعات  هر دو غیر پشتون و متمایل به هند بودند.متاسفانه باوجودیکه کرزی سالها با خانواده اش در کویته پاکستان زندگی کرده بود اوضاع را به این شکل پیش برد.

هارون نجفی زاده : اما آیا حالا فکر نمی کنید، حالا وقت ان رسیده باشد که از این مرحله بگذریم و این جنگ نیابتی بین هند و پاکستان در میدان افغانستان متوقف شود ؟

پرویزمشرف : البته دو صد در صد و پنجصد در صد دخالت در امور افغانستان باید متوقف شود، افغانستان باید خودش، خودش را اداره کند، وهر کاری که میخواهد انجام دهد تا از درون خودش راهی برای صلح پیدا کند. از درون فرهنگ و سیستم وتنوع قومی خودش ، شکی نیست  که ما ( هند و پاکستان ) هرد باید بیرون بی ایستیم.

هارون نجفی زاده : ما حالا رئیس جمهوری جدیدی بکابل داریم « اشرف غنی » او از روز اول کارش به فکری برطرف ساختن نگرانی های پاکستان بود، به اسلام آباد سفر کرد و از چین دیداری داشت و حتی تا اینجا آمد که از مرکز فرماندهی ارتش پاکستان بازدید کند تا دغدغه های پاکستان را بهتر درک کند، آیا فکر نمی کنید او سیاستمدار متفاوتی است و واقعآ قصد حل و فصل مسایل را دارد؟

پرویزمشرف : بلی او قطعآ شروع بسیار خوبی داشت و در پاکستان هم شور و شوق ایجاد کرد او حتی برای اولین بار 6 تا 7 دانشجوی افسری را برای تعلیم به اکادمی نظامی پاکستان فرستاد، در حالیکه صد ها افسر جوان برای تعلیم به هند فرستاده میشوند، البته من از امار دقیق آنها اطلاع ندارم، حتی ارتش شما برای مراسم فارغ التحصیلی افسران به دهلی رفت به این شیوه دقت کنید.

هند چه رابطهء با شما دارد ؟ پاکستان همسایه شما است نه هند ! چطور هند مهم است اما پاکستان نیست؟ رئیس جمهور غنی این چیز ها را درک کرده، صحبتها وتلاشهای کرده تا تعادل را به این عرصه برگرداند که خوب خیلی هم خوب است .

هارون نجفی زاده : با وجود رویکرد اوبه پاکستان و تلاشهایش در راه اعتماد سازی از میزان خشونت ها در افغانستان کم نشده برعکس در یک بم گذاری بیش از 60 نفر کشته وبیش از 300 نفر زخمی شدند. رئیس جمهور غنی زیر فشار روز افزون مردم افغانستان است که میگویند سیاست شما در قبال پاکستان چندان دست آوردی نداشته، فکر نمی کنید در این شرایط پاکستان پیش از صحبت و بیانیه کارهای عملی انجام بدهد.

پرویزمشرف : کدام کشتار، من متوجه منظور شما نمی شوم ؟

هارون نجفی زاده : آنها را در بم گذاری در کابل کشتند که دولت افغانستان طالبان را عامل آن میداند و میگوید پاکستان نتوانسته آنرا متوقف کند؟

پرویزمشرف : چه میتوانم بگویم در همین پاکستان صدها بم گذاری شده است و 60000 کشته داشته ایم. پاکستان بم گذاریها را در کشور خود نمی تواند متوقف کند آنوقت شما در کابل انتظار دارید پاکستان جلو بم گذاریها را بگیرد ؟ این خیلی عیر واقعبینانه است، شما تعداد بم گذاریها در پاکستان را میدانید، نیروهای هوائي ما، نیروی دریایی و ارتش ما مورد حمله قرار گرفته اند، مردم قتل عام شده اند، شما پاکستان را مقصر میدانید!  انتظار دارید ما جلو بم گذاری در کابل را بگیریم ، این غیر واقعبینانه حرفی است که میشود بیان کرد.

هارون نجفی زاده : ممکن است کسی بگوید، نکته ء که من باید بگویم این است که ژست حسن نیت آقای غنی و دیدارش از پاکستان و همه این اقدامات اعتماد سازی که خود شما به آن اشاره کردید، هیچ ثمری نداشته و تا امروز گارآمد نبوده.

پرویزمشرف : متآسفانه تعبییر بسیار صادقانه من از واقعیات فعلی اینست که سرویسهای اطلاعاتی شما همین امروزهم کاملآ تحت نفوذ سرویسهای امنیتی خارجی هند و کا گ‌ ب KGB ( اداره اطلاعات و امنیت اتحاد جماهیر شوروی سابق) هستند.

هارون نجفی زاده : آیا این ارزیابی درست است که پاکستان وعده هایش در راه بر قراری صلح و آتش بس و مذاکرات با طالبان را عملی نخواهد کرد؟

پرویزمشرف :ما میخواهیم به وعده های مان عمل کنیم، اما فکر نکنید که ما مسئول هستیم همه قول را به افغانستان بدهیم.

ما هم یعقینآ دنبال صلح هستیم، اگر ما درگیر شویم حتمآ کمک خواهیم کرد، اما به نظر نمی رسد پیشرفت داشته ایم. پاکستان حتمآ میخواهد کمک کند چرانکند، اما حرف من همان است که گفتم ، عوامل تحریک کننده را از سر راه بردارید.

آنچه باعث تقابل ما میشود همان هند است، از سر راه بردارید. هند دارد چه کار میکند، حضور آنها بی معنی است و هیچ نفی برای شما نخواهند داشت، من از همه میخواهم بپرسم ، قبلآ هم از کرزی می پرسیدم : حالا شما بمن بگوید« دلیلی ایجاد قونسلگری های قندهار و جلال آباد چیست ؟» وچرا هند باید در جلال آباد و قندهار قونسلگری داشته باشد ؟ چه فکری در پشت اینها است ؟ نقشه هند دردسر درست کردن برای پاکستان به وسیلهء همین قونسلگریها است. پس چه سودی برای افغانستان دارند. هیچکس در این مورد پاسخگو نیست ! شما خود تان جوابی برای این دارید؟

به خود تان نگاه کنید بینید چه اقداماتی علیه پاکستان میکنید و بعد حرف بزنید . وقتی شما باعث میشوید هند از طریق جلال آباد و قندهار در پاکستان دخالت کند، ما باید چه کار کنیم ؟

اگر من رهبر پاکستان باشم حتمآ برخورد میکنم و دست به اقداماتی علیه افغانستان میزنم. اینجاست که وارد  درگیری نیابتی میشویم، پس خواهش میکنم متوجه باشید که جنگ نیابتی کجا و چطور اتفاق می افتد، مسئولیتش با کیست؟ پاکسان یا خود افغانستان و البته دسیسه های هند، هند را محدود کنید اگر صداقت دارید باید قونسلگریهای جلال آباد وقندهار را تعطیل کنید.

هارون نجفی زاده : آقای مشرف آیا فکر میکنید افغانستان باید سفارت هند را در کابل باید هم تعطیل کند؟

پرویزمشرف :نخیراصلآ

هارون نجفی زاده : آیا شما افغانستان را دولت مستقل و برابر با پاکستان میدانید ؟

پرویزمشرف : بلی 200 در صد 500 در صد قطعآ ! من نگفتم سفارت، گفتم قونسلگری .

هارون نجفی زاده : شما گفتید قونسلگری بلی . اما این مثل این است که بشما بگویم قونسلگری امریکا در کراچی را تعطیل کنید .

پرویزمشرف : نه خواهش میکنم مسئله را طور دیگری جلوه ندهید، اگر قونسلگری در بلوچستان به دنبال نفوذ است به تروریستها آموزش و اسلحه میدهد تا آنها را به افغانستان بفرستد،بلی باید تعطیل شود.

هارون نجفی زاده : اولین دور مذاکرات صلح بین دولت و طالبان اینجا در پاکستان در مری برگزار شد، دور دوم هم برنامه ریزی شده بود که خبر مرگ ملاعمر رسید، آیا شما فکر میکنید روند صلح میتواند پیش برود وپاکستان میتواند کمکی در این کار بکند .

پرویزمشرف :بلی من فکر میکنم پاکستان کمک بزرگی میتواند، بهر حال پاکستان از سال 1979 م با شبه نظامیان مذهبی درگیر بوده است، مجاهدین که شامل طالبان هم میشدند، ما آنها را آموزش دادیم تا با روسها بجنگند و مدت 10سال.

هارون نجفی زاده :کسانیکه آنها را قهرمان پاکستان میخواندند، شما در آنزمان اسامه بن لادن و طالبان را قهرمان خوانده بودید؟

پرویزمشرف : بلی در دهه هشتاد میلادی همه باهم در کنار افغانها علیه روسها می جنگیدیم، آنها هم بودند بلی.

هارون نجفی زاده : و این ارتباط تا امروز هم ادامه داشته؟

پرویزمشرف : نه همان ارتباط.  ببینید باز رسیدیم سر جای اول مان از سال1979م تا سال 1989م بلی ما باهم در ارتباط بودیم همانطوریکه گفتم وقتی فضا عوض میشود، سیاست دولتها هم تغییر میکند، همه دولتها سیاست های شان را وابسته به فضا تغییر میدهند، درفضایی بعد از شگست روسها ، امریکایی ها متآسفانه عرصه را خالی کردند، من در امریکا سخنرانی کردم و گفتم این بزرگترین خطای شما بود، شما باید بازسازی و توسعه را در افغانستان ادامه می دادید چون در دهسال آینده خواهید دید که این کشور نابود میشود. شما اینکار را نکردید منطقه را ترک کردید ،افغانستان و پاکستان را تنها گذاشتید چهارمیلیون پناهجو در پاکستان هستند.

هارون نجفی زاده :خواسته افغانها این است که :« آتش بس تضمین شود و پاکستان با آوردن نماینده گان ملا اختر محمد منصور بر سر می مذاکره و بر قراری صلح کمک کند، شما در این زمینه چقدر خوشبین هستید ؟».

پرویزمشرف :پاکستان کمک زیادی میتواند بکند همانطوریکه گفتم از 1979م برای 30 تا 40 سال ما رابطه داشتیم ، سازمانهای اطلاعاتی ما طالبان را میشناسد، مجاهدین که از خارج آمدند همه را میشناسند، ما باید قادر باشیم که کمک کنیم پاکستان باید صمیمانه به ایجاد صلح در افغانستان کمک کند.

هارون نجی زاده :آیا شما فکر می کنید اگر پاکستان در برقراری صلح به افغانستان کمک نکند، خطر این خواهد بود افغانستان کاملآ به جبهه هند بی افتد و همه چیز پیچیده تر شود ؟

پرویزمشرف : نه من فکر نمی کنم هیچ وقت افغانستان در جبهه هند بی افتد، اگر نیرو های ایساف افغانستان را ترک کنند همانطوریکه برنامه داشتند ولی خدا را شکر که ترک نکردند، من کاملآ مطمئنم که دوباره به سالهای 1996م و 1997م بر میگردیم. دوباره طالبان به مقابل ائتلاف شمال قرار میگیرند و طالبان باز 90 در صد افغانستان را در دست خواهند گرفت. تحلیل من اینست و هند هیچ چیز را در افغانستان تحت کنترول در نخواهد آورد، هیچکس دیگری نمی تواند کنترول کند، افغانها تحت کنترول طالبان می مانند و این برای همه بد است، حتی برای پاکستان.

هارون نجفی زاده :اما این سناریو اتفاق نخواهد افتاد جنرال مشرف !

 چون امریکا گفته که آنها برای مدت طولانی در افغانستان خواهند ماند، آیا فکر نمی کنید با وجود همه این سیاستهای منطقوی و بین المللی و همین طور فشار های بین المللی حالا زمان آن است که همه قدرتهای منطقوی شامل ایران، پاکستان، روسیه و هند برای برقراری صلح در افغانستان باهم همکاری کنند؟

پرویزمشرف : بلی درست است، اما اجازه بدهید دوباره بگویم، ایران همسایه است پاکستان بلی همسایه است، من نمی دانم چرا افغانستان آنقدر دنبال هند است، چرا افغانستان دنبال هند است، برای چه ؟ چه چیزی در هند می بینید ، من نمی فهمم.

ولی بهر حال اگر افغانستان اینرا میخواهد فقط بگذارید افغانستان همین شکل باشد، ورنه چین باید هم باشد، چون چین هم قدرتمند است، منافع دارد، پاکستان و ایران هم منافع مستقیم دارند، ما همسایه هستیم ولی اگر شما میخواهید هند هم باشد، اشکالی ندارد، ولی یک درخواست.

 نگذارید در امور پاکستان از طریق کشور شما مداخله کند.

هارون نجفی زاده : جنرال مشرف قسمت آخر مصاحبه من بیشتر بر پاکستان متمرکز است، کمی در بارهء مشکلاتی که پاکستان دارد صحبت کردید، همانطوریکه شما گفتید نزدیک به 60000 نفر در این کشور کشته شدند که گروه های افراطی مقصر آن قلمداد شده اند، خیلی ها اینرا نتیجه سیاستهای پاکستان در قدرت دادن به افراطیون بعنوان افزار سیاست خارجی اش میدانند، خیلی از این گروه ها نظیر تحریک طالبان پاکستان از طالبان وبقیه گروه های جهادی که در منطقه فعال هستند الهام گرفتند و از داخل رژیم هدایت میشوند.

پرویزمشرف :منظور تان چیست ؟ من متوجه نشدم اگر دیگران بر پاکستان حمله میکنند و در پاکستان بم گذاری و فعالیتهای تروریستی میکنند و اگر ما در وزیرستان شمالی با آنها مبارزه میکنیم و طالبان و القاعده را میکُشیم ، چه نوع حمایتی از آنها کردیم.

هارون نجفی زاده : شما فکر نمی کنید که تحریک طالبان پاکستان از طالبان افغان الهام گرفته، فکر نمی کنید که « تی تی پی» از القاعده الهام گرفته است و همانطور گروه های دیگر و اینها حالا باعث آزار شما شده اند و باعث آزار مردم پاکستان شده اند و آیا شما فکر نمی کنید طالب های خوب و بد وجود ندارد. ؟

پرویزمشرف : بلی درست است ما باید طالبان پاکستانی را از طالبان پنجابی جدا کنیم، امروز این یک مسئله پیچیده است، البته که آنها دشمن هستند، ما باید این مشکل را حل کنیم همه شانرا و همهء این طالبان هر چه که هستند باید ازبین بروند.

هارون نجفی زاده : و همینطور طالبان افغان؟

پرویزمشرف : نخیر مسئله اینجاست که طالبان افغان را جدا کردیم، ابتدا نباید دخالتی در کار باشد، ما باید بیرون بی ایستیم و دخالتی نکنیم.

هارون نجفی زاده : آیا شما میگوید که طالبان افغان طالبان خوب هستند ؟

پرویزمشرف : نه نه اصلآ !  دو باره بر گشتیم سر همان موضوع  قبلی مان، اگر چیزی علیه پاکستان عمل میکند، اگر هند فعالیتهای جدایی طلبانه در بلوچستان میکند، اگر آنها سعی میکنند که کشور ما را چند پاره کنند پاکستان چه باید بکند؟ و اگر از طرف افغانستان باشد ما چه باید بکنیم؟

هارون نجفی زاده :جنرال مشرف آیا شما اشاره میکنید که تحریگ طالبان پاکستان ساختهء هند است؟

پرویزمشرف : امکان دارد اما من به یعقین نمی توانم بگویم،ولی قطعآ این احتمال وجود دارد چون فضل الله عنصر تحریک طالبان پاکستان به اعتقاد من در افغانستان بوده است او تحت مراقبت اطلاعاتی افغانستان و هند بوده است، من نمی دانم که تحریک پاکستان بدست هند خلق  شده یانه ؟ من دیگر اطلاعات امنیتی دریافت نمی کنم، اما بهر حال مطمئن هستم منافع هند در آنجا است وقطعآ با آنها کمک میکند 100 در صد.

هارون نجفی زاده :برای سوالها، شما در باره طالبانیزه شدن پاکستان هوشدار میدادید، دولت پاکستان تا چه حد باید این مقابله را جدی بگیرد؟

پرویزمشرف :دولت پاکستان باید اقدامات گسترده را انجام بدهد.

باید تبانی بین گروه ها را در پاکستان ارزیابی کنیم بطور مثال طالبان پنجابی که گروه های شبه نظامی مذهبی هستند که یا از کشمیر می آیند و یا تروریستای فرقه گرا هستند، مثل لشکر جنگلی و سپاه صحابه و دیگران. اینها با طالبان تبانی کرده اند بنابر این، ما باید کلیت پدیده پیچدهء تروریزم در پاکستان را ببینیم، تروریزم در پاکستان تنها طالبان نیست، تروریستهای فرقه گرا که در بلوچستان وجود دارند بر علاوه جدایی طلب ها در کراچی، تروریستهای قومگرا، تروریستهای فرقه گرا و همینطور طالبان، و در پنجاب تروریستهای فرقه ای، پس ما باید تمایزات را مشخص کنیم و آخرین چیزی که میخواهم بگویم تروریزم از افراط گرایی تغزیه میکند.

افراطگرایی یک شیوه تفکر است، من با دیدن ریش کسی نمی توانم بگویم افراطگرا است یانه، دسترسی به تفکرش ندارم، تروریزم مشخص وواضح است و ما باید با آن برخورد کنیم. ولی افراطگرایی به این شکل نیست، اما افراطگرایی تبدیل به تروریزم میشود و در نتیجه ما باید در پی منشه افراطگرایی باشیم. افراطگرایی چطور بوجود می آید ؟  نقش مساجد درتشویق افراطگرایی چیست ؟ نقش مدرسه ها در تشویق افراط گرایی چه است ؟ ما باید جلو اینها را بگیریم، باید مفاد درسی را بررسی کنیم و ببینیم آیا درس های ما شبه نظامی گری را درپاکستان در بین بچه های مان تشویق میکنند، چون افراطگرایی در ادامه به تروریزم منجر میشود ما باید اقدامات مختلفی انجام دهیم تا با افراطگرایی مقابله کنیم و ریشه تروریزم را خشک کنیم،و این یک برنامهء دراز مدت است.

هارون نجفی زاده :بعنوان آخرین سوالم، آیا فکر میکنید گه افغانستان میتواند در این زمینه کمکی کند ؟

پرویزمشرف :علیه افراطگرایی؟

هارون نجفی زاده : در کمک به پاکستان برای مقابله ...

پرویزمشرف : ما همه میتوانیم به هم کمک کنیم، اما باید مراقب منافع یکدیگر باشیم. من آرزو  و دعا میکنم که مشکلات همدیگر را درک کنیم ودر کمال صداقت به همدیگر کمک کنیم نه تنها با زبان بلکه با مغز و قلب.

هارون نجی زاده :جنرال پرویز مشرف ممنون ازفرصتی که بمن دادید !

پرویزمشرف :ممنونم

 

منبع : http://www.sarajadib.com/?p=1811

نوت : مصاحبه هارون نجفی زاده با جنرال پرویز مشرف را از لینک زیر ببینید و بشنوید

https://www.youtube.com/watch?v=hgnbxythN_Q
 

پیوند ها :

( ۱ ) هارون نجفی زاده فرزند سید محمدیونس  متولد سال ۱۳۶۰/۱۱/۲۷ه.ش. افغانستان بوده و تحصیلات خویش را در دانشگاه بلخ و همینطور  فوق‌لیسانس روزنامه‌نگاری بین‌المللی را درسیتی لندن  به پایان رسانیده و فعلآ در خبرگزاری BBC در پاکستان ایفای وظیفه میدارد، موصوف از خود اثار فراوان دارد که میتوان از کتاب « روزنامه نگاری کاربردی»  یاد کرد که به زبان پشتو نیز ترجمه شده و در میان دانشجویان رشته روز نامه نگاری کتاب مرجع است و همچنان اثار دیگر ایشان عبارت اند از :

 - کتاب "کتابفروش کابل" ترجمه به فارسی

- کتاب "در خط آتش" این کتاب از پرویز مشرف است که ترجمه به فارسی شد.

- کتاب "مجموعه مقالات مولانا غرب را تسخیر می‌کند" ترجمه به فارسی کتاب

- کتاب "جنگ های اوباما" ترجمه این کتاب از "باب وودوارد" را در دست انتشار دارد.

-  کتاب "حکمتیار: مرد پیشگام از جهاد تا تروریسم" ترجمه این کتاب از دکتر اشتیاق احمد را در دست انتشار دارد.

(۲) پرویز مشرف (زادهٔ ۱۱ اگوست ۱۹۴۳ مطابق ۱۹اسد۱۳۲۲خورشیدی) دوازدهمین رئیس‌جمهور پاکستان بود. او همچنین رئیس اعلی ارتش پاکستان و نیز چهارمین جنرال پاکستانی بود که در پی کودتا، به مدت ۹ سال بر پاکستان حکومت کرد. مشرف در تاریخ ۱۲ اکتوبر ۱۹۹۹ برابر با ۲۰ میزان ۱۳۷۸ با برکنار کردن نواز شریف نخست‌وزیر منتخب به قدرت رسید و به این وسیله عالی‌ترین مقام اجرائی کشور را تصاحب نمود.

 پس از آن و در پی انجام یک همه‌پرسی که در تاریخ ۲۰ جون ۲۰۰۱ برابر با ۳۰ جوزا سال ۱۳۸۰ برگزار شد، خود را رئیس‌جمهور پاکستان اعلام کرد. او سرانجام در پی تهدید جناح‌های مخالف خود در پارلمان پاکستان مبنی بر استیضاح و برکناری وی از مقام ریاست جمهوری در۱۸ اگوست ۲۰۰۸ میلادی استعفای خود از پست ریاست جمهوری در یک نطق تلویزیونی اعلام کرد.

 

(۳): محمد قسیم فهیم معاون کمیته سیاسی شورای نظار (جمعیت اسلامی افغانستان) و زمانی در پست معاونت احمد شاه مسعود فعال بوده‌است. پس از شکست طالبان و تشکیل اداره موقت افغانستان از جنرال به مارشال ارتقای رتبه یافت و معاون اول رییس جمهور افغانستان بود. مارشال فهیم روز یکشنبه به تاریخ ۱۸ حوت سال ۱۳۹۲ درگذشت.

(۴) امرالله صالح متولد ولایت پنجشیر که در سال 1990 از خدمت در اردوی آنوقت امتناع ورزید و به کابل رفت به گروه مجاهدین پیوست بعدآ به پاکستان رفته بعد از یک سلسله تعلیمات نظامی دوباره به افغانستان بازگشت و با احمد شاه مسعود آشنا شد و 20 سال داشت که بر ضد طالبان مبارزه میکرد در اواخر سال 1997 به حیث همکار بین الملل در سفارت افغانستان در شهر دوشنبه تاجکستان مستقر شد و یکی از مشاوران خاص احمد شاه مسعود در روابط بین المل بود با ایجاد حکومت جدید در افغانستان در سال 2004 به حیث رئیس امنیت ملی افغانستان تعین شد و مدت شش سال ریاست امنیت ملی را به عهده داشت و در سال 2010 از قدرت کنار رفت وبعد آ روند سبز را تآسیس نمود . برای معلومات بیشتر به لینک  زیرمراجعه بفرمایند

http://www.bbc.com/persian/tvandradio/2011/05/110505_hardtalk_amrullah_saleh_final

 

 

 


بالا
 
بازگشت