داکتر یارمحمد  « حیدرزاده »

 

راه حل مهارآب  شهرکابل، ناشی از باراندگی

گسترش تغییر اقلیم جهانی در مناطق آسیب پذیر کشور در ایام بارنهای موسمی با عث آ ب  خیزی میگردد ٫ در منطقه جریان آب های سطحی یا پهن حوض ها ذخیره آب موجود نباشد ؛ منطقه به کمبود آب آشامیدنی و آ ب آبیاری در فصل گرما  و بلاخره تهدید خشکسالی مواجع میشود.   از دیدکارشناسان محیط زیست در مورد گرم شدن هوا٫ کره کره زمین را تهدید می کند و این مربوط به وضع  شرایط محیط زیست هر کشور است .    بنا؛  ضرورت  در بخش ها ی آسیب پذیر بخصوص در بخش های معابر آب روها  کشور تدابیر لازم  تخصصی و برنامه ریزی علمی  بخاطر جلوگیری  از خسارات  هنگفت  هر ساله اتخاذ  شود.

آب کمیاترین منبع در کابل پر جمیعت شش میلیون نفر ی ؛  در هر موسم سال است که بعد از هوای سالم از اساسی ترین الزامات فعالیتهای روز مره ی شهروندان کابل محسوب می شود.

یکی از بزرگ ترین علت آب گرفتگی های سطحی ناشی از بارندگی موسمی در زمین کابل ، عبارت از هوای گرم کره زمین است در افغانستان ؛ جبهه بخارات گرم از بحر هند موجب  رگبار بارنهای  موسمی تا دامنه های هرات و جبهه بخارات سرد از سايبريا باعث ریزش برف تا دامنه کوه های بابا ميگردد.    نرسيدن جبهه هات سرد در فصل زمستان  در يك منطقه باعث خشك سالي و رسیدن جبهات گرم ه در فصل بهار گرما باعث آب گرفتگی موقتی مي شود ٫ كه  البته  دايمي نمي باشد.

پایتخت آیینه یک کشور است در صورت بی توجهی  و عدم پلان  دقیق  در امور یافتن راه خروج آب باران آب   به  کانال ٫ رود  و دریا  ؛  بر علاوه  خسارات  مالی  و جانی  برای  باشندگان  ٫  مانع  رشد  و پیشرفت  امور دولت  و اجتماعی  می گردد.    بناٌ ؛ ضروت است تا رهبری دولت در تقرر کادر  مسلکی تخصصی  در وزارت شهر سازی ٬اداره شاروالی ٬ اداره محیط زیست واداره مبارزبه حوادث ؛ توجه خاص مبذول دارد تا از میزان  آسیب پذیری حوادث طبیعی « جانی ٬ مالی ٬ زمین های زرعتی وباغات وغیره »  جلوگیری بمومقع نمایند.

  باران رحمت الهی است! شهر کابل از مشخصات سازه ها و سختمان های محیط زیستی خوب طراحی وساخته نشده و زیان آن به مراتب زیادتراز سود آن به دولت است. آبگرفتگی در جاده های پر از دحام ترافیک کابل مشکلات را به شهروندان به بارآورده است.

ولی ؛ مسولین  ادارات  مربوط  بخصوص « شاروالی کابل  » بنابر  عدم تجربه مسلکی٫  کار عملی   را بخاطر رفع  جلوگیری  این حوادث و معضلات  تا اکنون  عملی  نتوانسته ٬ که ناشی  از این  اقدام ؛  شهر کابل  از دیدگاه  زیست محیطی و حوادث در یک وضعیت بد و دشواری قرار دارد. از جانب هم  باید  مجددآ خاطر نشان ساخت که :  چنین وضیعت شهر کابل نه تنها باعث مشکلات درجریان کار های روزمره  ساکنان شهر میشود ٫ بلکه باعث گسترش سریع انواع آلودگی خاک  و آلودگی آب ٬ آلودگی هوا وصحت شهروندان کابل می گردد.

من منحیث یک متخصص محیط زیست از حکومت وحدت ملی خواهش می کنم این طرحی که در اکثریت کشور جهان در کاهش آلوگی و رفع کمبود آب و برای نشو ونما سرسبزی تجربه شده است توجه کنند ، و روزی شود که ما کابل بی گرد و غبار، زیبا ، سبز و پاک داشته باشیم.

    ۱ـــــ  روناب های سطحی ناشی از باران های خیرخانه پروان سوم ، چمن ببرک را به وسیله خط لوله آب و آب کانال وزیر آباد به محل لب جر خواجه بغرا انتقال داد و ذخیره کرد.

۲ ـــــ   با احداث یک کانال بشکل کمربند سبز در دامنه طرف راست کوتل خیر خانه الی دامنه های ۳۱۵ تا پوسته کجالو ادامه یابد و به ذخیره  طبیعی  لب جر بغرا ریزد . حفر این کانال از فشار آمدن آب باران دامنه های خیر خانه از جریان آن به پروان سوم و چمن برک می کاهد.                   

 ۳ ـــــ  طرح کمربند های سبز با مدیریت صحیح علمی مخصصین محیط زیست و انجینران به وضع موجود خانه های کوه دامنه ها و تپه ها نگاه کرد و بعد با ایجاد چشم اندازکمربند سبز آینده واقع گرایانه قابل تحقق و جذاب را برای به اجرات دقیق در این کوه دامنه پر از جمعیت غریب تهی دست در این ارتفاع « ۴۰۰ و ۵۰۰ »  متری زندگی دارند در مد نظر گرفت .  

 طرح فضای سبز به سهولت می تواند گسترش پیدا کند یک تجمع نباتی را روی دامنه کوه ها ایجاد کرد و به تواند تغییر سریع سرنوشت ساز راهکاری برای پاکی هوای کابل گردد.

در اکثریت کشور های جهان از دید دانش محیط زیست به یک قطره آب باراش ارزش قایل هستند واز هدر روی بی منفعت آن خارج مرز کشور خود جلوگیر می کنند و در مسیر روان آب های سطحی در داخل دریا ها ، ذخیره آب ها بشکل لبریز عمار می کنند و یا روان آب های سطحی را به وسیله سیستم لوله ها به محل حوض ذخیره آب ها هدایت می دهند.

حفاظت از محیط زیست یکی از مکلفیت های اولویت حکومت است که  باید به آن توجه  لازم و مسلکی معطوف گردد.

  قابل یاد آوری است که :
 ۴ ــــ  برای تجموع آب باران های سطحی شهر کابل احداث کاسه بند ها ی با ارتفاع یا یک دومتر پیهم ، شروع از منطقه گذرگاه  ٬ پل ارتال ، در مجاری پل ارتال و پل باغ عمومی ، پل چهاراهی مکرویان در پایان کابل بای بند ذخیره ساخته و در مجاری عبور آب پل های مذکور دروازهای آهنی نصب گردد ، که تا بتواند پایین بالا شوند .

 ۵ ـــــ   کف دریا ی کابل کمی عمیقتر کند بخاطر تجمع ظرفیت بیشتر ذخیره ی روناب های آب باران. از دید کارشناسان محیط زیست امروز بدلیل افزایش نفوس کابل آب کمترین موجود در این شهر پر جمعت است که بعد از هوای سالم از آساس ترین الزو زامات فعالیت برای آبیاری، نشو نما و سرسبزی کابل محسوب می شود.

در داخل کاسه بند ها بشکل آبشار می توان هزار ها متر مکعب آب رونا ب های سطحی ناشی از باران  را در داخل دریا ذخیره کرد و شهر کابل را به این شیوه سرسبز و آب هوای کابل را از این آلودگی موجود اش کاهش چشمگیر خواهیم داد . آب از کاسه بند ها به جوی ه نهر که در مسیر دریا استند هدایت برای سرسبز پارک زرنگار ٬پارک شهرنو و باغ زنان شود .
مفیدیت ذخیره آب باران ها در کاسه بند ها داخل دریا کابل موجب تغییر آب و هوا با تشکل شدن مه در مقایس خرد آب و هوایی کابل می شوند.

در صورت اجرای این طرح جوی شیر که از قسمت انداربی می گذرد تا قسمت شهر آرا سبب شادابی سرسبزی ازاین کاسه بند داخل در یای می گردد.

۶  ــــ   احداث یک ذخیره بزرک آب در تنگی لعل اندر در نزدیکی ریشخور از یک سو محل خوبی برای تفریح و استراحت شهروندان کابل و از یک سوئی می توان یک بند برق کوچک راساخت و در ضمن آب آن از داخل شهر کابل عبور و در جوی های کابل تقسیم نموده که باعث سرسبزی وشادابی منطقه و از گرمی طاقت فرسای شهر کابل جلوگیری کند.

اين طرح و اندیشه مسلكى من است که جهت غنامندی ، به حضور شما هموطنان تقدیم گردید ، به نظریات تکمیلی تک تک شما کومنت گذارید ضرورت دارم.
ضمنآ ارزومندم تا جهت آبادی و شادابی شهر کابل در برسی و عملی نمودن این طرح و پلان پیشنهادی ، برای راه های بیرن رفت « آبیاری، نشو نما و سرسبزی کابل » از جانب ادارات مربوط توجه لازمه صورت گیرد.
داکتر یارمحمد « حیدرزاده »
داکترعلوم محیط زیست در کشور سویدن

 

 


بالا
 
بازگشت