بصیرهمت

بصیر همت

مانچستر  - انگلستان

برگردان از منابع معتبر :مجله اکونومیست ،روزنامه گاردین

نوامبر - 2016

مکثی بر سیاست خارجی رییس جمهور جدید امریکا

دونالد ترامپ

مجله اکونومیست تحت عنوان "انگشت جدید بر روی تکمه "ضمن اشاره بر روزی که دونالد ترامپ به قصر سفید میرود چنین می نوسید :

"در روزی که رییس جمهوری جدید امریکا در قصر سفید حلف وفاداری یاد می نماید لحظه ای فرامیرسد که با تشریفات خاص ولی بدور از چشم کمره ها بکس دستی کوچکی که "بکس دستی هستوی " نام دارد از اوباما برای دونالد ترامپ رسما سپرده میشود و کارت کوچکی که گاهی بنام "بسکیت" نیز یاد میگردد دراین بکس دستی قرار  دارد و دونالد ترامپ  با گرفتن این کارت کوچک رسما رییس ستاد کل قوت های مسلح امریکا میگردد. در این کارت کود های هستوی در ج است و رییس جمهور صلاحیت دارد تا با استفاده  از این کود ها فرمان حمله هستوی را صادر نماید. و دونالد ترامپ مطابق ان صلاحیت امر فیر یک تا 2000 راکت های هستوی امریکا را خواهد داشت. و مطابق قانون اساسی امریکا هیچگونه ممانعت قانونی،در صورتیکه همه مشاورینش نیز مخالفت نماید ، برای رییس جمهور امریکا وجود ندارد تا در صورت لزوم از این صلاحیتش استفاده نماید. مگر دونالد ترامپ که چندین بار سلاح اتومی را بزرگترین تهدید در برابر بشریت خوانده است به چنین عملی به اسانی مبادرت نخواهد ورزید ."

مجله اکونومیست و تحلیلگران روزنامه گاردین روی سیاست خارجی دونالد ترامپ مقالاتی نوشته اند که فشرده از این ارزیابی ها خدمت مطالعه کننده گان سایت اریایی پیشکش میگردد.

در این جای شک نیست که دونالد ترامپ کاندیدی بود که با رهبران حزبش، جمهوری خواهان،در افتاد. به  سناتور شناخته شده و کهنه کار جمهوری خواه ،جان مک کین ،توهین نمود .با فاکس نیوز در مجادله شدو در واقعیت امر اقای ترامپ بدون حمایت ساختار حزبش رییس جمهور شد.

شاید یکی از دلایل رای دهنده گان به دونالد ترامپ ملیاردر، تنفر مردم عادی و اقشار وسیع تحت فشار اجتماعی از واشنگتن  وواشنگتن نشینان بوده است و شاید هم دونالد ترامپ را بر خانمی که از اسمان بسوی اقشار وسیع پایین نگاه میکرد ترجیح دادند و بخش سفید پوست اقشار پایینی جامعه امریکا و به اصطلاح برخی ها "دانشگاه نرفته ها" از حزب دموکرات برگشتند و از محلات امریکا رای خودر ا بر ترامپ ریختند .

ترامپ در جریان کمپاین انتخاباتی اش دونقطه مهم را که طیف وسیع از اقشار مختلف جامعه امریکا علاقمند بودند دریافت:

- نابرابری اقتصادی که در جامعه امریکا روبه افزایش است و فاصله میان ثروتمندان و اقشار پایینی جامعه امریکا روز تا روز بیشتر میگردد زیرا وی به مردم وعده زنده گی بهتر و فراهم اوری زمینه های شغلی بیشتر را داده بود و شعار "امریکا نخست" رابه پیش کشید .

- وی یگانه کاندیدی بود که سیستم کنونی دولتی امریکا را نا کار امد معرفی نمود.

 و در یک جمله اینکه :

کارزار انتخاباتی دونالد ترامپ یک کارزار سنت شکنانه در تاریخ انتخابات امریکا بود.

دونالد ترامپ  مانند  سایر سیاستمداران که در جریان کمپاین انتخاباتی شان بر روی  ترسها، نگرانی ها و محرومیت های مردم شعار های انتخاباتی خویشرا عیار میسازند و احساسات مردم را به بازی میگیرند و بعد از پیروزی نمیتوانند حد اقل گفته های شان را در عمل تحقق بخشند ،  وی نیز بعد از انتخاب شدنش  موضعگیری و گفتار های  رادیکال خویشرا در مورد برخی شعار های انتخاباتی اش نرمتر ساخته  است  .

مگر انچه که در مورد اجراات وی بعد از رفتنش به قصر سفید قابل پیشبینی است اینست، که دونالد ترامپ که  در جریان کمپاین انتخاباتی اش به شعار "امریکا نخست" تکیه مینمود ، با رفتن به قصر سفید در عوض اینکه رول پولیس بینالمللی را در جهان بازی نماید و یا  بر تحمیل دموکراسی لیبرال غرب بر سایر کشور ها توجه کند ،بیشتر به مسایل داخلی امریکا توجه خواهد نمود و  سیاست جاری را که عمدتا بر فاکت ها و معیار های ذیل استوار خواهد بود در پیش خواهد گرفت.

در نخستین روز کاری اش از توافق تجارتی اقیانوس ارام که در سال 2015 میان 12 کشور (امریکا، جاپان، کانادا،مکسیکو، سنگا پور، مالیزی،نیوزیلند، چلی، پیرو، استرالیا، برونی و ویتنام)به امضا رسید خارج خواهد شد. روش سختگیرانه ای بر اموال وارداتی امریکا از چین و جاپان اتخاذ خواهد نمود و براین اموال مالیه بیشتر ی را خواهد افزود .

با داعش و گروپ های افراطی رادیکال اسلامی بر خورد شدید تری خواهد داشت. در مورد مسیله اسراییل و فلسطین موقف جدی تری در دفاع از اسراییل خواهد داشت.

از دوستان اروپایی اش خواهد خواست تا برای قوت های امریکا یی مستقر در این کشور ها پول بیشتر بپردازند تا این قوت ها بخاطر  دفاع از این کشور ها باقی مانند. واین پرداخت نیز باید مبلغ نقدی باشد که به قوت های امریکا پرداخته شود.

با روسیه از در خصومت نه بلکه از راه مذاکره به حل مسایل مورد مناقشه بپردازد و با شخص پوتین دوست با قی بماند.

دیوار طویل 2000مایل  میان مکسیکو و جنوب امریکا اعمار نماید که مصارف انرا نیز باید مکسیکو بپرداز، کاری که خیلی ها دشوار بنظر میرسد ،و بخاطر اخراج در حدود 5 ملیون مهاجر غیر قانونی که به اعمال جرمی دست میزنند تدابیر سختگیرانه ای وضع خواهد نمود. همین اکنون در حدود 80%از محصولات مکسیکو به امریکا صادر میگردد .رییس بانک مرکزی مکسیکو در جریان انتخابات امریکا اظهار نمود که اگر دونالد ترامپ پیروز گردد اقتصاد مکسیکو وارد بحران عمیقی خواهد گردید.

ستراتژی امریکا در اسیای جنوبی  ،طی چهار دهه بر روی چند اصل ذیل استوار بود :

تداوم دوستی و روابط تجارتی با این کشور ها از جاپان تا سنگاپور و تشویق این کشور ها بسوی دموکراسی لیبرال غربی وتوجه جدی بر اهداف ستراتژیک امریکا در جنوب اسیا  ، زیرا بیش از  60 سال است که میان جاپان و ایالات متحده روابط تنگاتنگ سیاسی نظامی و اقتصادی وجود دارد . و همین اکنون به تعداد46000 تن از قوتهای رزمی و پرسونل خدماتی امریکا در جاپان  و به تعداد 28500 تن از قوتهای امریکا  در سرحدات کوریای جنوبی با کوریای شمالی مستقر اند.

 در زمان  اوباما پنتاگون به جاپاپان اطمنان داده بود که در برابر هرگونه تجاوز و تهدید خارجی بخصوص از جانب چین در حمایت جاپان خواهد ایستاد. بخصوص در مورد جزیره مورد مناقشه سنکاکوکه در اداره جاپان قرار دارد و چینایی ها ادعای ارضی بر ان دارند (جزایر کوچک در ابهای شرق چین که بنام دیاویو یاد میشوند تحت اداره جاپان قرار دارد مگر چین بر انها ادعای مالکیت دارد ) که ممکن است پالیسی جدید دونالد ترامپ تهدیدی بر ادامه پالیسی کنونی اوباما  باشد زیرا ترامپ چند بار چنین ابراز نمود که جاپان و کوریای جنوبی باید پروژه رسیدن به سلاح هستوی شانرا ادامه دهند تا خود از عهده دفاع از کشور های شان برایند  و از زیر چتر دفاعی امریکا خود را خارج سازند. که برای تعدادی از تحلیلگران امریکایی این نوع پالیسی جز تجرید امریکا از اسیای جنوبی چیز دیگری نخواهد بودو مسابقه تسلیحاتی را در جنوب اسیا تشدید خواهد نمود .

 پیروزی دونالد ترامپ ناتو را نیز نگران ساخته است:

 در سال2000م چنین نوشت :The America we deserveدونالد ترامپ در کتابش تحت عنوان          

"کشور های اروپای شرقی باید بحال خود شان گذاشته شوند تا بر علیه دشمنان قدیمی شان خود برزمند".در جمله کشور های اروپای شرقی سه کشور بالتیک استونی لتونی و لتویا اسیب پذیر اند زیرا در جوار روسیه قرار دارند. ایحاد یک چتر دفاعی از جانب ناتو در این کشور ها بزرگترین دشواری برای ناتو بحساب میاید. همین اکنون قوتهای ناتو در این سه کشور بالتیک حضور وسیع دارند . حالا پیروزی دونالد ترامپ این سه کشو را نگران ساخته است که در صورتیکه امریکا به تقویه قوتهایش در این سه کشور بی میلی نشان دهد،انها راه های تشکیل گروپ های گوریلایی  را پیشبینی می نمایند ودر صدد  تامین ارتباط بیشتر با کشور های همسایه شان که اعضا ناتو نیستند چون فنلند و سویدن برامده اند. مگر تعدادی از تحلیلگران این نگرانی کشور های بالتیک از جانب روسیه را غیر واقعی دانسته و بهانه برای  ناتو جهت  جابجایی قوت هایش در این کشور ها و تکمیل حلقه  محاصره روسیه میدانند.

قابل یاد اوری است که شمار قوتهای مسلح امریکا در حدود 1.4 ملیون  تخمین شده است  که از جمله به تعداد 150 هزار از این قوتها در کشور های خارج از امریکا مستقر اند یا بعبارت دیگر این قوت ها در سطح جهانی باصطلاح وظیفه پولیس بینالمللی را در تامین امنیت جهانی بازی می نمایند . از جمله این 150 هزار، در حدود 35 هزار تن از این قوتها در مناطق مختلف کشور های شرق میانه جابجا اند و پنتاگون در مورد موقعیت این قوتها اطلاعات دقیق ارایه نمیدارد. براساس اخرین اطلاعات ارایه شده تعداد قوتهای امریکا در خارج طور ذیل ارایه گردیده است.

جرمنی – 35000، ایتالیا – 12000،انگلستان – 8500، جاپان – 46000، کوریای جنوبی – 25000 ، بحرین – 6000،عراق – 5200، افغانستان – 9800، سوریه 300 و کویت – 4000.

پوتین امید وار است تا با تامین روابط بهتر با امریکا در زمان ریاست جمهوری ترامپ تحریم های وارده بر کشورش را بر دارد و با قصر سفید به توافقی چون توافق "یالتا" برسد که بر طبق ان امریکا حلقه نفوذ روسیه را در جوار سرحداتش بپذیرد . دونالد ترامپ که گفته بود با پوتین "رفیق میشوم"، در مصاحبه ای با تلویزیون سی ان ان گفت که اوباما و پوتین انقدر از یکدیگر بد شان میاید که نمی توانند با هم مذاکره نمایند ، اما من " احتمالا با او رفیق میشوم و در انصورت این مشکلاتی را که حالا  داریم انزمان نخواهیم داشت."

در مورد سیاست دونالد ترامپ در شرق میانه ، دونالدتراپپ بار ها گفته است که سقوط صدام حسین و قذافی نه تنها ثبات و امنیت و دموکراسی را به این کشور ها به ارمغان نیاورد بلکه وضع شرق میانه را بدتر و باعث ایجاد گروپ های مسلح افراطی چون داعش گردید.وی به تلویزیون سی ان ان اظهار نمود که وضع لیبی و عراق " بمراتب بدتر "از زمانی است که دو دکتاتور زنده و در قدرت بودند. ترامپ در  یکی از بیاناتش اوبامارا موسس داعش خواند زیرا بگفته وی خروج قبل از وقت قوت های امریکا از عراق خلای را بوجود اورد که زمینه ایجاد گروپ های اسلامی را باعث گردید. دونالد ترامپ بار ها روی شکست دادن داعش تکیه نموده است و اظهار داشته که با رفتنش به قصر سفید با مشاورین و جنرالان عالیرتبه نظامی اش مشوره خواهد نمود تا عملیات جدیدی را بر علیه داعش براه اندازد در صورتیکه در عمل دونالد ترامپ چنین نماید روسیه و بشار اسد دست بالای در کوبیدن گروپ های که حلب و سایر ساحات سوریه  را در تحت کنترول دارند بیشتر خواهند داشت .

دونالد ترامپ در بیاناتش حمایت روسیه از بشار اسد را مورد تایید قرار داد و بشار اسد را چون دیوار محکمی در مقابل اکسترمیزم اسلامی سنی نامید.اگر دونالد ترامپ بر این گفتار ها و شعار های انتخاباتی اش استوار باقی بماند شاید وی مانند سایر روساء جمهوری امریکا تشنه در گیری های زیاد و مداخله عمیق نظامی در  در شرق میانه نباشد.

دونالد ترامپ در مورد مسیله اسراییل و فلسطین موقف شدید تری در دفاع از اسراییل خواهد داشت و طوریکه در بیاناتش اظهار نموده است وی علاقمندی چندانی با از سرگیری مذاکرات صلح میان فلسطینی ها و اسراییل ندارد تا پروسه صلح که در سال 2014 ناکام ماند دوباره از سر گرفته شود . انچه که قابل نگرانی تحلیلگران است اینست که ترامپ در بیاناتش بر برسمیت شناختن اورشیلم بحیت مرکز اسراییل تاکید نمود ه و خواهان انتقال سفارت امریکا از تل ابیب به اورشیلم گردیده است .

در حالیکه رهبران دولتی و شیخ های عرب از پالیسی دو دوره ریاست جمهوری اوباما کاملا ناراضی بودند و حمایت اوباما از سقوط رهبران فرد محور عرب، بکار نبردن قوای نظامی بر علیه بشار اسد و امضا توافقنامه در مورد توقف پروگرام هستوی  هستوی با ایران، شیخ های عرب را نا راضی ساحته است مگر با پیروزی دونالد ترامپ رهبران کشور های خلیج فارس از پالیسی مرموز و غیر قابل پیشبینی دونالد ترامپ بیشتر  نگران اند. برعکس رهبران محافظه کار عرب ،کشور های  روسیه و ایران،شیعه های عراق سوریه و حزبالاه لبنان امید وار اند تا از سیاست کنونی دونالد ترامپ تا حدی نفع برند. عبدالاه سیسی رهبر نظامی مصر نیز که مورد تایید ترامپ است امید وار نزدیکی  بیشتر با دولت امریکا گردیده است. پایان

 

 


بالا
 
بازگشت