بصیرهمت

 

از : روزنامه نیویارک تایمز

دسیمبر- 2016

بحران امنیتی افغانستان زمینه مناسبی را  برای

تشکل گروه های تروریستی مساعد نموده است

 

بحران دوامدار امنیتی افغانستان فرصت مناسبی را جهت فعالیت گروه های تروریست چون القاعده، داعش و  سایر گروپ های تروریستی فراهم نموده است. در حالیکه هم اکنون در حدود 10000تن از پرسونل امریکایی ها در افغانستان مشغول کمک های نظامی به قوت های افغان اند و عملیات های نظامی ارتش افغانستان از حمایت وسیع هواپیماهای امریکا بر خور دار است ،تهاجمات شدید طالبان توانسته است مناطق وسیعی را از کنترول دولت خارج نماید و این مناطق  تحت کنترول طالبان، به صحنه فعالیت تروریستان منطقوی و بینالمللی مبدل گردیده است.

بنا بر اظهارات جنرال جوزیف ،رییس ستاد مرکز قومانده امریکا، دولت افغانستان همین اکنون صرف 60 فیصد قلمرو این کشور را تحت کنترول دارد. طالبان که مناطق تحت کنترول شان در نوسان است در حدود 10 فیصد ساحات این کشور را در کنترول دارند و متباقی ساحات باقیمانده در رقابت میان دولت و طالبان قرار دارد .

غربی ها و مسیولین امنیتی افغانستان تعداد مجموعی گروپ های مسلح فعال در داخل افغانستان را 40000تا 45000 تن تخمین می نمایند که از جمله طالبان 30000تن از این رقم را تشکیل میدهد وتعدا د این رقم  طالبان در فصل های مختلف فرق می نماید. متباقی در حدود 10000تن دیگر ،گروپ های مختلف تروریستان اند  که  در داخل این کشور فعا لیت  دارند.

بر اساس گفته جنرال جان نیکولسن، قوماندان قوت های امریکا و ناتو در افغانستان، " از جمله 98 سازمان و گروپ تروریستی و بنیاد گرای اسلامی که از جانب امریکا و سازمان ملل شناسایی شده است،به تعداد 20 ارگان و گروپ از این گروپ ها ی  تروریستی در ساحه افغانستان و پاکستان در فعالیت اند که  تعداد تجمع این گروپ ها در این منطقه ، بلند ترین رقم بمقایسه سایر مناطق جهان است."

این حالت بحران امنیتی در افغانستان نتیجه  بیش از یک ونیم دهه تلاش امریکا بخاطر محو تروریزم در منطقه است که رهبری جدید قصر سفید ، ادراه دونالد ترامپ،از سلفش ، اوباما، میراث  میگیرد . دونالد ترامپ که زمانی گفته بود ،لازمست قوت های مان را از این کشور اخراج نماییم و مصارف گزاف امریکا و حضور قوت های امنیتی این کشور را  در افغانستان "مصیبت کامل " خواند ، حالا همه مشاورین امنیتی و دفاعی را که تعین نموده برایش خاطر نشان میسازند که هرگونه بی توجهی و رهاکردن افغانستان بحال خودش مصیبتی خواهد بود که دامن امریکا را نیز خواهد گرفت .

بگفته جنرال متقاعد ، مایکل فلین، که مدت زیادی در مسایل افغانستان تجربه دارد " ما نمیتوانیم این منطقه را که گروپ های متعدد تروریستی وسیعا در فعالیت اند ، ترک نماییم."

همین اکنون تهدید جدی بر دولت افغانستان حملات تهاجمی و انتحاری طالبان است که در ماه های اخیرروزانه  به تعداد 30 تا 50 تن از افراد امنیتی افغانستان در اثر در گیری با طالبان جان های شانرا از دست میدهند.بعنوان نمونه از مارچ تا اگست سال 2016 در اثر درگیری های قوای مسلح افغانستان با طالبان، در حدود 4500 تن از قوتهای مسلح این کشور تلف شده و 8000تن دیگر زخمی گردیده اند . تلفات پولیس چندین برابر بالاتر از استخدام دوباره افراد جدید بصفوف پولیس است  .تنها در ماه اگست 2016 ،1300 تن افسران پولیس یا تلف و زخمی ویا حبس شدند مگر در عوض تنها 650 تن جدیدا استخدام گردیدند . حملا ت  انتحاری ،تهدید مراکز ولایات و راه گیری و مسدود سازی شاهراه های عمده این کشور به فعالیت روزمره طالبان مبدل گردیده است. طالبان که از بهشت امن پاکستان مدت مدیدی است بهره میبرند، با وجود اختلافات درونی ،برخورد های گروپی و بحران شدید مالی هنوز هم رویای پیروزی را در افغانستان در سر دارند. خلای امنیتی که روز تاروز در محلات افغانستان بوجود میاید زمینه مساعدی جهت سر بازگیری و فعالیت سایر گروپ های تروریستی نیز  گردیده است.

با وجود بحران مالی که در این اواخر دامنگیر طالبان گردیده ، در حملات امسال طالبان برهشت ولایت افغانستان که با نیروی تهاجمی در حدود 40 هزار تن از جنگجویان طالب همراه بود ، این حملات با پشتوانه و مصارف مالی گزاف که از منابع متعدد  تمویل میگردد و  در حدود یک ملیارد دالر تخمین شده است، صورت گرفت. تا زمانیکه این پشتوانه مالی و پناه گاه های امن طالبان در پاکستان وجود دارد ،نمیتوان به  صلح و امنیت در افغانستان امید وار بود . دو منبع عمده مالی طالبان ، مواد مخدر و ادامه کمک های مالی سعودی ها است .

آغاجان معتصم ، وزیر اسبق مالیه طالبان ،در مصاحبه ای با وضاحت از سفر های متعددش به عربستان سعودی تذکر میدهد " مردم از سراسر جهان جهت ادای حج و عمره به عربستان سعودی میایند و من از شیخ های سعودی و سایر حج کننده گان بر ای جنگ افغانستان پول جمع اوری می نمایم . کشور سعودی تنها جایی است که من میتوانم مسلمانان سراسر جهان را دیدار و از انها کمک مطالبه نمایم .".

کمک های مالی شیخ های عربستان ، قطر و بحرین و کویت تنها در صحنه های جنگ بمصرف نمیرسد .شیخ های ثروتمند عرب و نهاد های باصطلاح خیریه کشور های عربی طور خصوصی جهت اعمار مدارس، نهاد های اموزشی ومواد تبلیغاتی بخاطر تریبه نسل جوان افغانستان در مسیر افراط گرایی و بینش اسلامی که سعودی ها میخواهند،مبلغ هتگفتی را  بمصرف میرسانند  . 

قدرت های منطقه نیز حالا میخواهند با طالبان تماس های مخفی داشته باشند. چنانچه در این اواخر سفیر و نماینده خاص روسیه در افغانستان ، ضمیر قابلوف، افشا نمود که روسیه با طالبان نسبت حفظ امنیت دپلوماتها و قونسلگری هایش در افغانستان تماس های با طالبان داشته است.

با وجود حملات دوامدار هواپیما های بدون سرنشین امریکا بر رهبران و مواضع داعش در افغانستان و عملیات های ارتش افغانستان بر این گروه  ،همین اکنون  داعش بیش از یکهزار تن از افراد رزمی در افغانستان دارد . بیشترین این افراد، طالبان پاکستانی اند که بصفوف داعش پیوسته اند. داعش که در تعدادی از ولسوالی های ولایت شرقی افغانستان ، ننگرهار، فعال است بصورت دوامدار با رهبری داعش در عراق و سوریه در تماس است و در تابستان امسال باعث تعدادی از حملات خونین انتحاری در افغانستان گر دید .

حمله داعش بر تظاهر کننده گان جنبش رووشنایی در کابل که 80 تن کشته و در حدود 300 تن زخمی بر جای گذاشت ، حمله دیگر داعش بر عزاداران اهل تشیع در کارته سخی که در اثر ان 16 تن جان باختند و 54 تن دیگر زخم بر داشتند ، حمله  داعش در بلخ که 14 کشته بر جای گذاشت وحمله این  گروه برقرار گاه امریکایی ها در بگرام که4 تن کشته و17 تن امریکایی زخمی گردید،همه بر این تایید دارد که داعش دیگر در افغانستان حضور فعال دارد .   

بر اساس منابع معتبر استخباراتی، شبکه حقانی که با طالبان همکاری مشترک دارد در عین زمان با داعش نیز در ارتباط و مفاهمه است .

باز مانده گان القاعده نیز در حالیکه بیشتر بر اجرای حملات تروریستی در خارج از افغانستان و پاکستان توجه دارند ، در افغانستان و پاکستان نیز فعال اند . منابع استخباراتی امریکایی تعداد افراد فعال القاعده را در حدود 200 تن در افغانستان تخمین می نمایند در حالیکه منابع استخباراتی افغان تعداد افراد فعال این گروپ را در حدود 300 تا 500 تن قلمداد می نمایند. بر اساس اظهارات منابع استخباراتی تعدادی از افراد القاعده در پاکستان و افغانستان بعد از حضور داعش  در منطقه بصفوف داعش پیوستند و تعدادی از افراد القاعده به سوریه و عراق اعزام گردیده اند. تعدا د دیگری از افراد قبلی القاعده که از جنگجویان اسیای میانه بودند بطرف داعش روی اوردند . نگرانی دولت افغانستان و غرب در اینست که با فشار روز افزون و شکست های پی در پی که در عراق و سوریه بر داعش وارد امده و میاید ممکن است تعدادی از رهبران و جنگجویان داعش بجانب افغانستان روی اورند و از خلای امنیتی در این کشور استفاده نمایند . داعش که تا کنون از وضع مالی خوبی بر خوردار است برای جنگجویان و افراد رده پایینی خویش مبلغ 400 دالر ماهانه معاش میپردازد .

فرانز مایکل میلان ، نماینده خاص اتحادیه اروپا در افغانستان میگوید، اگر تروریستان در مجموع مورد ضربه قرار نگیرند این گروپ ها یکی با دیگر یکجا شده تشکل های جدید ی را بوجود میاورند. وی ادامه میدهد که افغانستان هنوز هم تهدیدی بزرگی برای امنیت جهانی است . " ما میبینیم که گروپهای مختلف تروریستی در افغانستان  در فعالیت اند بر خی از انها مانند طالبان ارزوی ادامه نبرد در داخل افغانستان دارند و تعدادی از این گروپها ارزوی توسعه جنگ و خونریزی در خارج از سرحدات و قلمرو افغانستان را  دارند" . وی از رهبری جدید امریکا میطلبد تا تغیری در وضعیت بیاورند .پایان

 

 

 


بالا
 
بازگشت