شریف بها

 

با چنین وضعیت امنیتی در کشور آیا برگزاری انتخابات سراسری ممکن خواهد بود؟

مورخ/11/06/1397

همزمان با گذشت چهار سال از عمر حکومت وحدت ملی ، بالاخره دولت مصمم شد تا آماده گی ها برای  انتخابات پارلمانی و انتخابات ریاست جمهوری رویدست گیرد که خوشبختانه 28 میزان سال روان تاریخ روز برگزاری انتخابات تعین گردید.

اما معضل اساسی برای برگزاری انتخابات سراسری در کشور، امنیت پروسه انتخابات است که متاسفانه از این ناحیه نگرانی های شدید وجود دارد.

با نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات ولسی جرگه وشوراهای ولسوالی، علاوه بر تشدید ناامنی ها در سراسر کشور، احزاب سیاسی نیز همواره با ارائه طرح های گونه بر کمیسیون انتخابات فشار وارد منیمایند تا بتوانند از معضل جدی دیگر که همانا عاری بودن انتخابات از تقلب  است جلوگیری  و برای پروسه ملی و مشروعیت بخشیده باشند. اما مساله اساسی نبود امنیت سراسر در کشور است که کمیسیون بتواند انتخابات را طبق خواست مردم برگزار نماید.

سراسری بودن پروسه انتخابات و اشتراک متوازن مردم بر مشروعیت انتخابات مهر میگذارد اما با در نظرداشت وضعیت کنونی در کشور ممکن کمیسیون نتواند انتخابات سراسری در کشور برگزار گردد و این امر باعث خواهد شد که مجدداً پروسه ملی صدمه ببیند و پیامد های ناگوار در سراسر کشور بروز نماید.

نبود امنیت، موجودیت زورمندان و مافیا، وجود هزاران تذکره جعلی، مداخلات سیاسی در پروسه،موجودیت فساد در کمیسیون ها،  عکس العمل شماری از مردم پیرامون حذف نامزدان و مسدود کردن دفاتر ولایتی کمیسیون، عدم اطمینان مردم از ملی بودن پروسه از جمله عواملی است که میتواند پروسه را صدمه بزند اما امنیت میتواند مستقیماً مردم را از شرکت در پروسه وا دارد. ولسوالی های کابل از دید امنیت چندان مصوءن نبوده وحتی گزارشی از وضعیت امنیتی ولسوالی خاک جبار ولایت کابل نشاندهنده این مدعا است . همچنان به قتل رسانیدن جنرال زلمی وردگ و جلاالدین صالحی از نامزدان انتخابات ولسی جرگه در قلب و جوار مرکز کابل نشان میدهد که وضع امنیتی و مصوءنیت نامزدان ولسی جرگه تا چه حد نگران کننده است.

حمله گروهی طالبان برولایت غزنی و موجودیت نگرانی های امنیتی در کابل، گردیز، لغمان، لوگر وسایر ولایات که عملاً از سوی مسوولان محلی و مقامات وزارت دفاع تائید گردیده است از عواملی شمرده میشود که صحت و سراسری بودن پروسه انتخابات را زیر سوال جدی قرار میدهد.

چگونگی هماهنگی نهاد های امنیتی در پروسه انتخابات:

 با وجودیکه زمانی اندکی برای برگزار انتخابات باقی مانده است و رهنمود امنیتی انتخابات هم نهایی گردیده است اما با توجه به اوضاع داخلی افغانستان، تهدیدات امنیتی، اوضاع منطقه و رقابت‌های بین‌المللی، تأمین امنیت پروسه انتخابات و بیش از هفت هزار مرکز رایدهی کار ساده وآسان‌ نیست که با در نظرداشت آن نهاد های امنیتی و کمیسیون انتخابات تاکنون گزارشی از چگونگی پیشرفت عملی رهنمود و برنامه های امنیتی انتخابات را ارائه نکرده و این امر باعث میگردد که شرکت کننده گان از این ناحیه نگرانی داشته باشند.

تاجایکه بحث های انتخاباتی جریان دارد تمرکزبیشتر بر جلوگیری از تقلب در پروسه از سوی احزاب سیاسی و نهاد های ناظر از پروسه انتخابات است اما هیچ نهادی ناظر و یا حزبی  سیاسی بر وضعیت امنیتی پروسه انتخابات تمرکز نداشته اند در حالیکه تامین امنیت پروسه یک اصل مهم برگزاری شفاف و سراسر پروسه انتخابات در کشور است.

بناً اگر وضعیت امنیتی  به همین منوال ادامه داشته باشد و رهنمود امنیتی پروسه انتخابات کارا بر نیاید، مطمیناً علاوه بر سایر عوامل چالش زا، نبود امنیت نسبتاً پذیرفته شده،  پروسه را با چالش جدی روبرو خواهد ساخت که با این وضع پیامد های ناگوار دیگر از قبل عدم پذیرش نتایج انتخابات و توافق کلی بر مشروعیت ولسی جرگه روبر خواهیم شد.

پایان

 

  


بالا
 
بازگشت