شریف بها

 

سهمگیری و اعتماد مردم برپروسه انتخابات ، شفافیت نتایج آنرا تضمین مینماید

تقلب گسترده درانتخابات سال 1393 صدمه شدید بر پروسه انتخابات زده که تاکنون کل نظام با مشکلات جدی روبرو است. در حقیقت حکومت پنجاه در پنجاه تقسیم شده و برای دوسال ولسی جرگه در تضاد با قانون اساسی به فعالیت اش ادامه داده است. علاوه بر این تصامیم که به سطح بلند چون تغیر والیان، وزرا و سایر موضوعات با اختلافات شدید روبرو میگردد که در نهایت باعث عدم تطبیق برنامه های ملی و پیشرفت های انکشافی گردیده و همواره عملکرد تحت  سوال قرار گرفته و بی اعتمادی در دورن نظام به اوج اش رسیده است .

بناء برای سلامتی انتخابات و نتایج آن باورمندی بر پروسه یک اصل مهم شمرده است  تا کسانیکه رای داده اند مطمین شوند که بر آرای مردم تجارت سیاسی صورت نگرفته  ونتایج سالم بدر آمده است .  اعتماد بر پروسه میتواند که سیستم تقویه و بقای پروسه های ملی را ضمانت نماید.

 اما اخیراً رسانه های کشور و شماری ازسیاسیون  هزاران  تذکره های جعلی را به نمایش گذاشتند که همزمان استیکر ها نیز در آن نصب گردیده بود.  علاوه بر این مفقود شده بسته های استیکر از کمیسیون انتخابات از جمله سوال های است که مردم را بیشتر از گذشته بر پروسه انتخابات بی باور میسازد.

با این حال موجودیت  فساد در کمیسیون ها، مداخلات سیاسی در پروسه، افراد زومند و حلقات مافیایی باعث خواهد شد تا در آرای مردم  با استفاده سرازیر شدن پول توسط یک تعداد افراد فروخته شده و معامله گر  در ارای مردم مداخله و رای ها به اشخاص فاسد انتقال گردد که عوامل فوق باعث خواهد شد مردم در آینده ها از شرکت در پروسه های ملی خوداری نمایند.

مسوولیت کمیسیون ها پیرامون برگزاری انتخابات سالم چیست؟

کمیسیون ها در این راستا طبق قانون اساسی  در کارکرد هایشان مستقل اند  و  در نظرداشت استقلالیت کمیسیون ها باید پروسه ملی انتخابات از سلامتی ویژه یی برخودار باشد و سلامتی پروسه باعث تقویت پروسه میگردد . کمیسیون مسوولیت دارند از آغاز پروسه امنیت، شفافیت، استقلالیت و سراسری بودن انتخابات را در نظرداشته باشد. اما متاسفانه از آغاز پروسه تاکنون پیرامون موارد مختلف که قبلاً به آن پرداخته شد کمشکش ها میان کمیسیون، نهاد های ناظر بر انتخابات و سیاسیون ادامه دارد که این امر سلامتی انتخابات را زیر سوال قرار میدهد.

مفقود شدن بسته های استیکر نشاندهنده عدم توجه کمیسیون به کارکرد هایش را  نشان میدهد و دراین راستا کمیسیون باید شدیداً به مردم و دولت پاسخگو باشد زیرا به وسیله این بسته ها میتواند هزاران تذکره جعلی را استیکر زده و از آن در زمان برگزاری انتخابات استفاده گردد این امر خود زمینه برای تقلب گسترده را مساعد میسازد.

 

بناً در اخیر باید گفت که برای حل معضل بی باور سال 1393 کمیسیون انتخابات می بایست برای انتخابات آینده از شیوه های مدرن و پیشرفته چون الکترونیک سازی پروسه و ایجاد سیستم بایمتریک در پروسه ثبت نام رایدهنده گان از وجود تذکره های جعلی جلوگیری میگیرد و همچو اقدامات باعث میشد که اعتماد مردم بر پروسه تقویه گردد . اکنون که پروسه ثبت نام رایدهنده گان نهایی گردیده است، کمیسیون برای شفافیت و سلامتی انتخابات در هماهنگی با اداره ثبت و احوال نفوس باید سیستم بایمتریک  و کمره را در پروسه رایدهی ایجاد نمایند. همچنان افزایش نقش احزاب و نهاد های ناظر انتخابات نیز نقش مهم در تائید شفافیت رایدهی دارد. بناء اگر کمیسیون علاقمند پروسه شفاف با نتایج شفاف باشد نیاز است که روی سه مورد فوق تمرکز بیشتر نماید تا در آینده از پیامد های منفی چون بی باوری روی نتایج انتخابات و مخالفت کاندیدان روی پروسه رایدهی و نتایج  جلوگیری به عمل آمده و نتایج مورد تائید همه قرار گیرد .

 

  


بالا
 
بازگشت