احمد سعیدی

 

چرا انتخابات شورای ولسوالی ها برگزار نمیشود

تعدادی از دوستان پرسیده اند چرا انتخابات شورای ولایتی و ولسوالی ها همزمان با انتخابات ریاست جمهوری برگزار نمیشود.

دوستان گرامی با در نظرداشت قوانین موجود باید همزمان این انتخابات برگزار میشد اینکه تعدیل و تغییر در این قانون را کدام مرجع دارد یا ندارد همه میدانیم اما نظر شخصی من بخاطر عدم برگزاری شورا های ولسوالی ها قرار ذیل است.

1-قرار بود انتخابات شورای ولسوالی ها همزمان بتاریخ 28 میزان با انتخابات ولسی جرگه یکجا برگزار شود اما در بسیاری از ولسوالی‌ها تعدادی کاندید ها نسبت به سهمیه ولسوالی ها کمتر بود و حضور زنان نیز یک شرط بود با در نظرداشت این اصل دیده میشد که در تعداد زیادی از ولسوالی ها کاندید زن وجود ندارد معاش و حقوق اعضای شورای ولسوالی ها نیز معلوم نبود اگر بخواهیم یا نخواهیم حالا نیز وضعیت از گذشته بهتر نیست بلکه خراب تر است .
2- با در نظرداشت مشکلات که دامنگیر کمیسیون مستقل انتخابات بوده و است ظرفیت و توان همزمان دو انتخابات خیلی مشکل بنظر می رسد. 

3-از سوی دیگر ، جدی ترین مانع در این مسیر، عدم سلطه و حاکمیت دولت در تعدادی زیادی از ولسوالی ها و قرا و قصبات مربوط آنها است دولت نمیتواند در مناطق تحت کنترل طالبان، انتخابات برگزار کند.
4- تعدادی از احزاب و شخصیت های سیاسی در برگزاری انتخابات شورای ولسوالی همزمان با انتخابات ریاست جمهوری اسرار دارند به عقیده من برگزاری یک انتخابات محدود، نمایشی پر تقلب و آن هم در محدوده چند ولسوالی از حقانیت، مشروعیت و اعتبار قانونی انتخابات به مثابه یک روند ملی می کاهد و آن را به نمایشی مضحک و غیر قانونی تقلیل می دهد.
5- به تعویق افتادن، انتخابات شوراهای ولسوالی که تقریباً از 18 سال پیش تاکنون ادامه دارد و هیچ وقت برگزار نشده در سال آینده همچنان معوق و معلق باقی خواهد ماند و به این ترتیب، دموکراسی و مردم سالاری و حاکمیت قانون و اعتبار این بخش از قانون اساسی کشور، قرار است برای مدت زمانی نامعلوم، ناقص و ناکامل بماند.
6- از نگاه قانون اساسی لغو و یا به تعویق انداختن انتخابات شوراهای ولسوالی، روی انتخابات ریاست جمهوری هم اثر خواهد گذاشت و بیشتر از پیش، اهمیت و مشروعیت آن را زیر سؤال خواهد برد؛ زیرا دولت وقتی به دلیل ناامنی و عدم سلطه بر بخش های وسیعی از خاک کشور، نمی تواند انتخابات شوراهای ولسوالی را برگزار کند، همین مانع در برابر انتخابات ریاست جمهوری و حتی پارلمانی نیز وجود دارد و بر این اساس، میلیون ها نفر از ساکنان مناطق ناامن کشور که تحت سلطه نیروهای ضد دولتی زندگی می کنند، عملا امکان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری را نخواهند داشت و در نتیجه، پارلمان آینده و ریس جمهور آینده بر اساس آرای حد اقلی رأی دهندگانی تشکیل خواهد شد که از مناطق امن و تحت سلطه دولت توانسته اند به پای صندوق های رأی بروند.
7- به عقیده من با درک همه مشکلات که دامنگیر ماست رئیس جمهور و پارلمان آینده از همه مردم افغانستان نمایندگی کرده نمیتواند بلکه از بخشی از افغانستان .
8- در حالیکه انتخابات پارلمانی با همه مشکلات که داشت گذشته است اما با این وصف، انتخابات آینده ریاست جمهوری نیز درست مانند انتخابات پارلمانی شوراهای ولسوالی، ها با مشکلات و بحران های رو برو خواهد بود که ممکن است در نهایت، سرنوشتی که اکنون در انتظار انتخابات پارلمانی است، دامن انتخابات ریاست جمهوری را نیز خواهد گرفت.

 

 

  


بالا
 
بازگشت