داکتر یارمحمد  حیدرزاده

 

پیشنهاد  جهت راه حل  طرح آلودگی هوای کابل

شهر کابل قدامت تاریخی  3500 سال دارد و مساحت آن حدود 275 کیلومتر مربع است  که  در  ولایت کابل  با توابع  ولسوالی های آن مساحت کابل در حدود 425 کیلومتر مربع می رسد  وچهار اطرف شهر  کابل را کوه ها احاطه نمو ده است وهم در میان شهر کابل کوه تلویزیون  و تپه  بی بی مهرو ،  تپه  مرنجان  ، تپه بالا حصار ، کلوله پشت  واقع شده است که از نگاه طرح و دیز این  در احداث  یک  شهر  زیبا  نظیر خود را در دنیا ندارد.

 عمل خود سرانه مردم و  از عدم مدیریت شاروالی در خدمات  نظارت وحفاظت از شهر و هم نابلد بودن مردم از  فرهنگ شهر نشینی  نماد شهر کابل که پاینخت افغانستان است به قشلاق پر جمیعت بیش از چهار میلیونی  تبدیل ساخت است.

 با تاُسف که درطی چهارد  سال  کابل  طبیعی  زیبا آرفریده صاحب  یک شاروال با تخصص مهندس  ساختمانی  شهر سازی مدرن جهان دیده  نشد.  شاروالی  اداره  امور محلی و ارایّه خدامات عمومی  مورد نیاز شهروندان در یک شهر پر جمیعت است. 

 شاروالی ادره ومدیریت از شهر است. وظا یفه شاروالی عمران شهر ، خدمات شهری ، نظارت وحفاظت از شهر و   رفاه حال مردم  است .

 تقصیر  این  کار  مصلحت گرای های  حکومت  گذشته  فعلی   است که  متخصص  ساختمانی شایسته بایسته و حق خواه وطن دوست  وبه طور خلاصه بگویم یک فردی که تو جهی جدی در بهداشتی  اهالی کابل در نظر بگیرد و به تهداش در قابل مردم شهر کابل عمل کند و خواسته های اکثریت مردم شهر کابل  یک شهر پاک  عاری از گرد  غبار  و کثافت است  به  امید ها  به کرسی شاروالی گماشته    شود  ، که  تا  از ساخت منازل خود سر در تپه و کو ه دامنه شهر عاقبت اندیشی  کند و باران که رحمت است مشکلات را برای باشندگان پایتخت به بار نه  آورد.

 آما  باشندگان کابل از آب بارن که رحمت  نارضایتی دارند ،  از سبب   عدم  مدریت  شاروال  از تجمع  و طوفان آب بارن در جاده ها   که به آنها مشکلات زیادی را  در رفت  آمدشان و  ترافیک موتر ها بار آورده است. آب باران  از پشت بام  خانه گلی و همچنان  آب راهه ها  پی خانه  به نام فاضلاب سطحی یاد می شوند  و  اگر آب  فضل آب سطحی  از یک گوشه ای آب آن مجاری وردری  به خط سیستم شبکه انتقال آب راه نه افتد و بعد از خشکیشدن  آب گل آلود  فاضل آب  در جاده  ها  ،سرک ها و پیاده  رو ها که می ریزد می تواند باعث مشگلات بسیار چون گرد و غبار در منطق مسکونی شود. 

 آمدن آب بارن گل آلود از ناوه  های پشت بام  میلیون هاخانه گلی  خود سر  از کو ه دامنه ها  شهر کابل  به تندی با خراشیدن سنگ گل  از کوچه  های خام  به طر ف پاین  به سرک های اسفالت  و جاده ها  می ریزد و در سرک ها و جاده ها فرش می شود به یک چالش جدی  محیط زیستی مبدل گرده است. 

 این فاضل آب ها ی گل  آلود  مخلو ط  از سنگ چیل ها  در کف  سرک و جاده  می نشیند  و بعد از خشک شدن خاک و گرد به هوا  می رود   و  غبار  آن با عث آلودگی هوا می شود و سنگ چیل آن  در زیر تایر موتر  های بار بر سنگین  سر ک  بی کیفیت اسفالت  را می خراشاند و  حفر می کند و در نتجیه چقری ها را در سرک بوجود می آورد.

 دلیل دیگر تجمع آب بارن  در سرک ها وجاده ها  پر بودن جوی ها ی  کنار سرک ها  ،کانال ها  و زابرها  از  زبله ها ، کثافت و خاک روبه  خانه ها  می باشد که مانع جریان آب فاضل آب ها خانه ها  به مجاری ورودی به  زابرها شده است. 

 سبب دیگر آن در تمام ساحات نواحی کابل حویلی  و خانه رهایشی  خودسر  شبیه به قشلاق بدون نقشه و بدون  مجار ی ورودی  فاضل آب به لوله   و کانال ها و خط سیستم شبکه انتقال فضل آب اعمار شده است اگر هم  در بعضی نواحی مجاری ورود فاضل آب وجودارد ، اما کمتر از ظرفیت مقدار جریان عبور  از مجار است .

 از این بابت  نیز جریان میلیون لیتر ادرا ر انسانی از حویلی ها در جویچه کوچه ها باعث ماندگاری زهرابه های اسیدی ترش در جویچه ها شهر کابل  گندیده  و بد بوی  آن  مشکلات جدی زیست محیطی را به بار آورده است.   بیشتر از  چهاده  سال به این طرف در حدود چهل چهار کشور نیمه توسعه یافته و سرمایدار جهان تحت نام همکار و مساعدت به این کشور جنگ زده آمده اند، ولی از رنگ و رخ نازیبایی های و آلودگی دید  این شهر قدامت  تاریخ بیشتر از 3 هزار سال  معلوم می شود که هیچ مصرفی بالا آبادی و بهسازی ونوسازی این شهر تاریخی نشده است. ساخت وترمیم جاده ها، خرابی آنها با عث شده که مردم در تابستان از گرد وخاک جاده ها ودر زمستان از گل ولای با زحمت روبرو شوند.

  دلیل گل لای وگردوغبار در جاده های کابل  اعمار   منازل خود  سر وخانه های رهایشی گلی در تپه ها ی گرد و اطراف دامنه کوه های شهیر کابل از  اثر نبود مجاری ورودی فاضل آب  این خانه ها  به طرف لوله  ها و کنال ها باعث فرسایش  خاک و آب شده است.  این پس آب ها  خانگی  انواع موجودات ریز، مکروب ها ویروس ها و چندین مواد شیمایی  در محتوا خود دارند .

 این فاضل آب های یا پس آب ها در کشور های پیشرفت  به سبب  موجودات ریز، مکروبی  ویروسی  به مسیر سربسته به محل تصفیه خانها هدایت داد می شود.

 اکثریت خدامات امور شهری و ظایفه انجینیر ساختمانی است که در دیزاین یا ساختار  یک  پروژه رهایشی  ساحه سبز ،باغچه ، احاطه ، حایط  حصار سبز  در نظر می گیرد.  این نوع دیزاین یا ساختار  می تواند زندگی ما را توسعه ببخشد و همچنین موجب می شود  تا چشمان ما احساس آسودگی کند وذهن فرصت صعود پیداکند. وظایفی که باید شاروالی انجام دهد قرار ذیل است:  

 وظیفه عمرانی شاروالی  ـمانند احداث جاده ها یا خیابانها  ساخت آبراهه  ، لوله کشی برای  دفع فاضلاب  حمام  و فاضل آ ب  موتر شویی های ، ساخت سرک های اسفالت  احداث حوض و فواره ها  آرامشی در شهر  و  امتداد جوی های  یا کانال  آب به فضای سبز شهر  و  تفکیک نقشه شهر و پزیرش نقشه های ساختمانی مناسب و سازگار با محیط زیست و نظارت از  نظام مهندسی شهر.

 وظیفه خدمات شلروالی  ـ  در جهت بهبود  محیط شهر  از نظر  بهداشت ، ایجاد تاسستسات عمومی تنظیف ونگهداری  تسطیح معابر و مجاری آب و خط ( لوله )  سیستم  شبکه  انتقال آب و خط لوله  فضلاب  اپار تمانها  و هم ترمیمی نارسایی حاد  آبراهه ها و لوله  های فاضلاب ها  در خیابان و پارک ها شهر و تعین محلات مخصوص برای تخلیه زباله ها  برای   پیشگیری از آلودگی محیط زیست شهر.

 وظیفه نظارت وحفاظت شاروالی  ـ  نظارت  تلاشی است از  بروز تخلفات ساختمانی ،حفظ آثار تاریخی  وپیش گیری وممانعت از تخریب  باغ ها  و  پارک های ملی  و حفظ فضای سبز ( تپه ها ، دامنه کوه ها  و محلات تفریحی ) شهر.

 وظیفه شاروالی  رفاه حال مردم  ـ  ساخت  مسکن  برای  اهالی  بی سرپنا  بخصوص مامورین دولت  ، ساختمان سرک  ها  در کاهش ترافیک شهر  برای سهولیت  عبور و مرور   شهروندان   و ساختمان  های  مورد نیاز  سرویس  های بهداشتی (  توالت ، بدرفت ، رفع حاجت خانه ها )   کشتارگاه  حیوانات ،  بوستان  ( باغ پرگل از درختان ، باغ پرمیوه )  در نواحی شهر.

 معلوم شد که وظایف  شاروالی بسیار مهم و سنگین است و افراد آگاه  و اهل کار  باید اتسخدام  در پوست ها نواحی شاروالی کرد  و از انحصار چوکی های  نواحی شاروالی  از طرف  افراد واسط دار رشو ه خور که   زمینه را برای استفاده غیر قانونی  فرا هم  می سازند جدآ  پرهز  و خود داری کرد و با تسف که افراد واسط دار روشوه خور  وغیر مسلکی در پوست های شاروالی نواحی شهر  استخدام شده است پیامد آن  امروز  که  با عث بروز  تخلفات مانند  غصب  فضای سبز  ساحات دولتی ، تپه ها ، دامنه کوه ها  ومحلات تفریحی  شده اند،  در این ساحات  نواحی کابل خانه های رهایشی  شبه به قشلاق  بدونقشه و  بدون لوله ی  سیستم شبکه انتقال  فضلاب  ساختمان عمار شده است  که جریان میلیون لیتر ادرا انسانی  در جوی  کوچه ها   باعث ماندگاری زهرابه های اسیدی ترش در جویچه ها شهر کابل که  را کد مانده  است و  مشکلات زیست محیطی را بار آورده است. این  آب های اسیدی ترش  میکر وبی  و نقش عمده در انتقال انواع  بیماری  دارند.

 عدم نظارت از طرف مسوولین  شاروالی  در ساخت  بی کیفیت  سرک های اسفالت , ذرات ریزه  گرد وغبار از اثر سایش طیرهای  وسایل نقلیه سنگین از سرک اسفالت  درهوا پرتاب می شود  فعلاً  یکی از بزرگترین مشکلات آلوده گی  خطرناک  محیط زیست  شهر کابل  همین  سایش سرک ها اسفالت است که  داشمندان محییط زیست  در جهان ثابت کرده اند . این گرد وغبار سایش طیر ها  به دستگا تنفسی ـ راه  ریه ( شیش ) حاوی سرطان زا است.  وظیفه مهم شاروالی  ایجاد فضای سبز  در شهر کابل است که فضای سبز  در سلامتی وآسایش سکنان شهرها سهم بزرگ دارد بخاطریکه برگ  در ختان  وبته های سبز آکسیجن  تولید می کنند آب را به چرخه طبیعت دوباره باز می کردانند.  

خوژمن علومی معین خدمات سربزی  شاروالی  کابل میگوید که شاروال کابل طی دوسه سال اخیر بیش  ۳۶۵۰۰۰۰ هزار اصله نهال مثمر وغیرمثمر را در شهر کابل غرس کرده است که ضایعات آن ۲ تا ۳ فیصد بوده است. خبرگزاری خاورمیانه ـــ گزارش ویژه وتحقیقاتی  کابل ــ ۳۱ اسد ۱۳۹۲

بر اساس این گزارش ۱۳۹۲ تا  ۱۳۹۴  اگر حقیقت باشد  باید تمام شهر کابل سبز باشد.

 من این پیشنهاد را برای تمام هم  وطنان آگاه  دوست دار  خود جهت  غنامندی  ریختن یک طر ح سالم  در رفع آلودگی آب و آهوای شهر کابل که پاینخت کشور عزیزما افغانستان است در فسبوک   نشر نموده  ام ٬ چون حفاظت  محیط زیست جنبه همگانی دارد من انظار نظرات و پیشنادادت وتبصر های شما هم وطنان عزیز  در صفحه عومی فسبوک خود استم  خواهش  دوستانه است  که  کومینت گزارید

   داکتر یارمحمد حیدر زاده کار شناس محیط زیست در سویدن   

 

 


بالا
 
بازگشت