بصیرهمت

 

محور جديد تركيه - ايران - قطر باعث خشم و نگراني سعودي ها گرديده است 
ترجمه :از سایت " روسیه امروز "

اتحاد  جديد كه ميان كشور هاي تركيه ،قطر و ايران شكل گرفته است و  مورد حمايت روسيه و چين نيز قرار دارد ،باعث نگراني جدي امريكا ، اسراييل و سعودي ها در منطقه گردیده است . پسايند بيش از هشت سال جنگ در سوريه ، پويايي  منطقه اي را طوري تغير داده است كه هيچگاهي ايالات متحده و متحدينش در شرق ميانه انرا تصور نمينمودند . اسناد نشرشده بيانگر آنست كه هدف امريكا در قدم نخست  بي ثبات سازي سوريه بود تا از نفوذ ايران در منطقه جلوگيري نمايد و هدف بعدي اش هم تغير رژيم درسوریه بود، مگر ستراتژي ضد بشار اسد ايالات متحده ،  در حاليكه نتوانست به نتيجه مطلوب برسد، بلكه برعكس باعث تجمع نيروهاي ايران در دفاع از اسد گرديد و نيروهاي كمكي ايران تا سرحد سوريه - اسرايل رسيدند و  سرحدات اسراييل ، اين متحد نزديك امريكا نيز مورد تهديد ايران قرار گرفت .

نقطه قابل توجه و با اهميت ديگر، قدرت نظامي و جنكي روسيه است كه از زير خرابه هاي جنك سوريه چون يك قدرت با نفوذ و تاثير گذار در منطقه خاور ميانه قد بر إفراشت . اكنون كه قطر ، ايران و تركيه يك اتحاد منطقه اي را تشكيل داده اند ، سعودي ها و تعداد ديگري از دولت هاي شرق ميانه را نكران ساخته است ، مگر سعودی ها ومتحدین شان تنها ميتوانند خود را مسيول أين اتحاد ها در منطقه بدانندو خود را سرزنش  نمايند.زیرا اشتباهات انها باعث تشکیل چنین اتحاد گردیده است.

این  اتحاد ضد قطري برهبري سعودي ها بود که دست به يك سلسله اقداماتي جهت تنبيه قطر زد و لست طويلي از درخواست هاي غير قابل قبول را  در  جون سال 2017در برابر دولت قطر گذاشت . قبل از بحران قطر ميان شهروندان كشور هاي خليج كه شامل " شوراي همكاري خليج " اند كنترول ويزه وجود نداشت  و مرز فزيكي  نیزموجود نبود ، مگر در جون 2017سعودي ها ،إمارات متحده و بحرين با قطر به مخالفت پرداختند و اين سه كشور مرز هاي زميني هوايي و بحري شانرا بر روي قطر بستند و اين مخالفت باعث نگراني امريكايي ها گرديد . با اغاز مخالفت اتحاد ضد قطر برهبري سعودي ها اين اتحاد در برابر قطر مطالبات غير قابل قبول را به پيش كشيد كه از جمله شامل  : قطع روابط قطر با ايران و حزب اخوانالمسلمين ، مسدود سازي تلويزيون ألجزيره را شامل ميگرديد، كه اصلا براي قطر غير قابل قبول بود.

 قطر، بزودي دريافت كه بايد در صدد دريافت برخي از شركا و متحدين كليدي برايد تا در برابر اين طوفان مقابله نمايد . اين شركاا كنون ميخواهند اتحاد جديدي را شكل دهند كه يقينا ميتواند تعادل قوا در منطقه را بالابرد.
زمانيكه عربستان سعودي مرز زميني اش با قطر را مسدود نمود و إمارات متحده عربي رفت و امد كشتي هاي قطر در بندر بحري دوحه را متوقف ساخت ، قطر به زودي دوستان در عمان، تركيه و ايران  در يافت تا از گذرگاه هاي بحري و زميني اين سه كشور اين مسدود سازي را جبران نمايد . پرواز هاي هوايي قطر ازمسير هاي هوايي ايران و تركيه بفعاليت شان ادامه دادند و اكنون فعاليت هاي اقتصادي و تجارتی  در قطر همچنان ادامه دارد . درست است كه اين تحريم هاي اعمال شده از جانب سعودي ها و متحدينش، مشكلات را هم براي قطري هابخصوص در قيمت نفت و سايرامور زنده گی مردم این کشور ، همراه داشته است و در صنعت   توريزم و رشد اقتصادي قطر تاثير منفي و جدي بجاي گذاشته است . اين دشواري ها قطري ها را بر أن داشت تا از ريزرف هاي مالي خويش استفاده نمايند تا در برابر اين تحريم ها و مسدود سازي ها مقاومت نمايند و اين ورشكستگي ها ي را كه از جاتب  همسايگانش وارد شده تا حدي جبران نمايد.

در اخر 2017، تركيه ، ايران و پاكستان تجارت دو جانبه را با قطر افزايش دادند و از اين تجارت هر چهار كشور نفع برده اند . چنانچه در ششماه بعد از شروع بحران قطر ، رقم تجارت اموال 117فيصد افزايش يافت . آيران  ، قطر و تركيه قرارداد حمل و نقل  اموال را نیز به امضا رساندند كه ميتواند هزينه حمل و نقل و تبادل اموال را كاهش دهد . قطر بنوبه خويش سرمايه گذاري وسيعي را در تركيه اغاز نموده است كه جمعا به 20مليارد دالر ميرسد .
عمدتا چنين محاسبه ميگردد كه دولت هاي عربي نياز مند اين اند تا تركيه را جهت جلوگيري از نفوذ ايران در كنار خود داشته باشند .مگربعد از نزدیکی ترکیه با قطرو ایران ، راپوري كه اخيراً توسط " چشم شرق ميانه " به نشر رسيده بيانگر آنست كه سعودي ها ، إمارات متحده و مصر پلاني را يكجا با اسراييل  روي دست گرفته اند تا از نفوذ تركيه و ايران در منطقه جلوگيري نمايند. زيرا اين سه كشور عربي نيروي نظامي تركيه در منطقه را تهديدي در برابر منافع خويش ارزيابي مي نمايند . با افشاي اين پلان ميتوان گفت كه محور جديد قطر- تركيه - ايران ميتواند مانع عمده در برابر فعاليت هاي سه كشور نامبرده عربي و بخصوص اتحاديه اي مصر ، سعودي و إمارات (در تبانی با اسراييل )كه بنام ناتوي عرب نيز مسمي است محسوب گردد. سعودي ها در تلاش اند تا پاكستان را نيز در كنار خويش داشته باشند ،مكر باكستان مرز مشترك با ايران دارد و عميقا وابسته به كمك هاي اقتصادي چين است. 
واقعيت اينست كه اين محور ايجاد شده قطر - تركيه - ايران در صورت حمايت روسيه و نيروي نظامي اش ميتواند باعث نگراني شديد اتحاد ضد ايران در منطقه گردد. و از لحاظ اقتصادي نيز روسيه ايران و قطر ريزرف بيشتر از نصف ذخيره گاز درجهان رادارند و ايران و قطر داراي وسيعترين ساحه ريزرف گازاند، كه نگراني جدي ديگري براي سعودي ها و متحدين شان محسوب ميگردد. 
رسانه هاي جمعي سعودي ها مخالفت اشكار خود را در مورد اين محور جديد اعلام نموده اند كه اين ناخشنودي را ميتوان در مضموني در نشريه ألعربيه تحت عنوان  

" چگونه ايران و تركيه از قطر در جهت تضعيف امنيت منطقوي بر عليه منافع امريكا استفاده مي نمايند "، دريافت . در اين مضمون امده است که ، قطر با دوري اش از محور عرب و مخالفتش با سعودي ها ، إمارات متحده  و امريكا خطر جدي را متوجه خود ساخته است . مضمون ألعربيه چنين ادامه ميدهد كه قطر دارد " با أتش بازي مي نمايد".

بنا بر ارزيابي يكتن از تحليلگران روسي ،كاتيون ،محور جديد ايجاد شده قطر تركيه و ايران بخوبي پيش ميرود و توانمندي كنترول اسيا ،غرب قاره هند و پاكستان را دارد و ميتواند در برابر چالش محور شيطاني "سه گانه " امريكا ، اسراييل و سعودي ها ،  مقابله نماید.
يقينا فشار هاي بينالمللي و تضييقات اقتصادي ،سه كشوري را باهم متحد نموده است كه داراي تفاوت هاي زيادي اند . البته ادامه فعاليت و اثر گذاري اين محور در منطقه وابسته به آنست كه تا چه حد اين محور ميتوانديگانگي خويش را حفظ نمايد و تا چه حد از حمايت دو قدرت به پا خواسته اقتصادي و نظامي چون روسيه و چين بر خوردا ر خواهد بود . و حيله هاي امريكا تا چه حد در تخريب اين محور موثر تمام میشود.
قطر، با داشتن در حدود 300 هزار نفوس در ميان كشورهاي خليج كوچكترين كشور از لحاظ نفوس بحساب ميأيد، مگر از جمله ثروتمند ترين امير نشين است. و با موجوديت بزرگترين بيز هوايي امريكا در اين كشور ،متحد حياتي امريكا است.پایان

 

 


بالا
 
بازگشت