الحاج عبدالواحد سيدی

 

منازعات بزرگتر برسربازیهای قدرت جهانی

کشور های ثروتمند صنعتی ، برای مسلط شدن به منابع جدید ثروت می جنگند ، از  خشونت  و ثروت  و دانایی  استفاده کرده و جهش مشابهی مانند دوره استعمار کلاسیک ولی با شتاب بیشتررا آغاز کرده است.

تغییراتیکه در دهه اول سده بیست ویک رو نما شده ، در کسب و کارو ، واقتصاد ، سیاست و فرهنگ در سطح جهانی شاهد بوده ایم که حتی خود ساختارقدرت جهانی را دگر گون ساخت .

به ویژه (طالبان) از شیوه مخصوص خود شان برای مسلط شدن برای آینده از ربع قرن به اینطرف در (افغانستان)می جنگند، آنها با استفاده  از خشونت (حملات هراس افگنی) و ثروت (از طریق لابی های جهانی-پاکستان و کشور های خلیج) ودانایی (تکنالوژی پیشرفته کیمیایی) در برابرابر قدرت امریکا و متحدانش در افغانستان استفاده موثرکرده ، توانسته اند در  جنگ های میدانی که ایالات متحده ومتحدانش برای حمایت دولت افغانستان براه انداخته  بود شکست داده آنها را دو مراتبه یکی در سال ۲۰۱۴و دو دیگر در شروع سال ۲۰۱۹ شکسته و وادار به میز مزاکره صلح با شرایط خودش گردانیده از این عناصرکه در رأس ان دانایی قرار دارد ،استفاده کردند.

چیزی که اهم است این است که همه این قدرت ها با یکدیگر بخاطر  مسلط شدن برآینده  اقتصاد جهانی یا خود می جنگند یا توسط ایادی های خویش جنگ را در منطقه تازه و دوامدار نگه میدارند، اینها همگی از خشونت و ثروت و دانایی استفاده وافرکردند (چنانچه ترمپ گفت ما چندین هزار بلیون  دالر سرمایه را در شرق میانه هزینه کردیم ، آیا کسی چنین ثروت و  سرمایه ای را تا حال دیده است؟). امروز  جهش مشابهی هر چند شتابنده تر آغاز شده است . تغییراتی که به تازگی در کسب و کارو اقتصاد وسیاست ، و در سطح جهانی شاهد بوده ایم تنها نخستین زد و خورد ها از منازعات بزرگتربر سر قدرت است  که جهان در پیش رودارد .زیرا جهان ما در آستانه عمیق ترین جابجایی قدرت در تاریخ بشر، خود را قرار داده است  و در راه رسیدن به این هدف حاضر است هرچه را داشته ویا کسب کرده قربانی نماید(مانند دیموکراسی ، حقوق مدنی ، حقوق زن و ازآدی بیان وعدالت انتقالی و غیره).

این همه  در حرکت هایی گذشته که تا بحال دوام دارد ، در مطبوعات بنام  «بهار عربی» شناخته شده است که میتواند در مقدمه این بازی برای سلطه جهانی  که توسط «ثروت ، نیرو و دانایی »امریکا بکار انداخته شد و در نخستین برخورد ها افغانستان نیز توسط «القاعده و مجاهدین» در بازی جنگ سرد مقابل شوروی در دهه هفتاد و نیز در بازیهایی که در مصرو لیبیا وسودان بخاطر تسخیر میدانهای نفت  براه انداخته شد ، جنگ  ، سر از عراق و سوریه کشید تا دانایی و برتری نظامی ای را که سوریائی ها به کمک روس ها بدست آورده بودند  در آن کشورتوسط جنگ مهار کنند .

نتیجه این می شود که جهان در برابر قدرت رو به زوال کلاسیک در جهان صنعتی که از لوله دودکش های مراکز صنعتی و کشتی ها و خودرو ها متساعد وجهان را آلوده ساخته و احمال قدرت می کند رهایی یابد که اولین زیر بناهای مقدماتی آن  از همین جا گذاشته شده است ، با این تقدیر در برابر قدرت رو به زوال آنها ، جهان  مجهز با نخبگانی شده است که جا بجایی قدرت های عظیم در قدرت جهانی که با سلاح موج جدید تکنالوژی دیجیتالی وکمپیوتری و  استفاده از منابع انرژی های پاک ، در جا بجایی قدرت جهانی همخوان می باشند روان می باشد.

به سخنی کوتاه ، ظهور نظام نوین تولید ثروت  زیر همه ستون های نظام قدیمی قدرت را خالی کرده و سر آنجام زندگی خانوادگی ، کسب و کار و صناعت و سیاست ملی و حتی خود ساختار قدرت جهانی را دگر گون ساخته است.

 

 

 

  


بالا
 
بازگشت