محمود کارگر

 

گرامیداشت ا ز دو صد و سومین سالروز قربانیان جنبش لودیسم

جنبش اول که قلم بر گرفت

حرف نخستین ز سخن در گرفت

نظامی

تلاطم و تکان، احتزاز و حرکت ، لرزه و لرزش ، جوشش و شورش ، نهضت و رستاخیز را جنبش نام گذاشته اند. علاوه بر آن حرکت و رفتار گروهی منظم را برای رسیدن به هدف اجتماعی و سیاسی نیز جنبش میگویند.

دانشمندان علوم جامعه شناسی جنبشها را از لحاظ تاریخی بدو دستۀ قدیم و جدید تقسیم نموده اند که جنبش لودیسم از زمرۀ جنبشهای قدیم بشمار میرود.

در سالهای 1640 و سال 1660 در انگلستان انقلاب بورژوازی رخ داد و زمینۀ انقلاب صنعتی را فراهم نمود، انقلاب صنعتی از سال 60 قرن هجدهم آغاز و در سالهای40 قرن نوزدهم بپایان رسید. و در اواخر قرن هجدهم بیشتر صنایع انگلستان بصورت ماشینی در آمد. طبقۀ کارگر در طول نود سال در انگلیس تشکیل شد. جنبشها و حرکتهای آغازین نخستین بار در انگلستان پا گرفت.

شکل گیری جنبش لودیزم در انگلستان

انقلاب صنعتی و بکار بردن ماشین بجای صنایع دستی به هیچ وجه زندگی طبقه کارگر را بهبود نبخشید. بیکاری و ستم طبقاتی را افزایش داد. با انحطاط صنایع دستی سطح مهارت کاهش یافت. سرمایه داران و کارخانه داران از زنان و کودکان استفاده ظالمانه بعمل می آوردند.

ساعات کار از 15 تا 18 ساعت در روز بود و ستم طبقاتی بیداد میکرد، کارگران اختلاف عمیق میان فقرا و ثروتمندان را درک میکردند. کارگری که از صبح تا شب  کار مینمود در فقر و تنگدستی دست و پا می زد و آنهاییکه هیچ کار نمیکردند در ناز و نعمت غرق بودند.

این تفاوتهای زندگی بین بهره کش و بهره ده و شرایط سخت و توهین آمیز کار و  بی حقوقی کامل و شیره کشی کار فرمایان از طبقه کارگر که قرن 18 به استثمار و شیره کشی مشهور است کارگران را بخاطر بهبود وضع زندگی به مبارزه طبقاتی وادار ساخت.

شرح عکس: دعوت ند لود از کارگران برای تخریب کارخانه‌ها

اقدامات جنبش لودیسم

لودیست ها دشمن اصلی خویشرا ماشین، کارفرما و همدستان کارفرمایان و حتی مخترعین تشخیص داده بودند. ادوات صنعتی را تخریب میکردند ، ماشین آلات را از کار می انداختند و کارخانه ها را آتش می زدند و کارفرمایان و همدستان آنها را می کشتند و حتی خانه های مخترعین را به آتش میسوختاند. این عملیات شبانه انجام میشد و محلات کارگری شبانه چراغان می شد. لودیست ها کارگران ماهر و غیر ماهر وواحد های اپوزیسیونی را با خود در این اقدامات متحد ساخته بودند.

 

نواقص جنبش لودیسم

·        لودیست ها از شیوه تولید سرمایه داری درک درست نداشتند.

·        لودیست ها این قانون اقتصادی را که مزد بر اساس عرضه و تقاضا در بازار کار تعین میشود درک نمیکردند.

·        گاه گاهی عملیات لودیست ها پراگنده و انارشیستی بود.

·        برای اقدامات خویش پروگرام سنجیده شده که تاکتیک های لازم برای بدست آوردن قدرت و حفظ قدرت را پیش بینی می نمود ، روی دست نداشتند.

 

اقدامات سرکوبگرانه دولت

شورش ها و قیامهای کارگران لرزه بر اندام کار فرمایان و سرمایه داران وارد نموده بود که برای مدتی جنبش لودیستها چنان قوی بود که در برابر ارتش بریتانیا صف آرایی میکرد. بنا بر این پارلمان انگلیس از سالهای 1799 الی 1809 الی 1811 قوانین ضد کارگری را تصویب نمود که بر اساس آن تمام فعالیتها و اجتماعات کارگری ممنوع قرار داده شده بود.

درین قوانین جزا های سنگین مانند، زندان ، تبعید و اعدام پیشبینی شده بود تا سال 1817جنبش لودیست ها را تعقیب ، تهدید و تبعیدو زندان و اعدام میکردند. بدینوسیله جنبش لودیستها را خاموش ساختند. ولی افکار لود نمرد و جای آنرا جنبش نئو لودیسم گرفت که فناوری رابضرر محیط زیست میدانستند.

 

تاریخ نشان میدهد جنبشها بریکدیگر  تاثیر میگذارند.

 

چند ویژه گی مشترک بین جنبش لودیسها و جنبش اسپارتاکوس:

·        در جنبش اسپارتاکوس قهرمان مرکزی آن اسپارتاکوس است.

·        در جنبش لودیستها قهرمان مرکزی آنشخص لود «Ludd» است.

·        در جنبش اسپارتاکوس همه خود را اسپارتاکوس صدا میزدند.

·        در جنبش لودیستها همه خود را لود «Ludd» صدا میزدند.

·        جنبش اسپارتاکوس که از سال 73 الی 71 پیش از میلاد دوام داشت در برابر ارتش جمهوری روم صف آرایی نمود و در جنگ شکست خورد همراه با 5000 برده به صلیب کشیده شد.

·        لودیست ها نیز در برابر ارتش انگلیس صف آرایی کردند توسط ارتش انگلیس لود و نزدیکانش را بدار آویخته اند.

مشخصات کارگری انگلیس

1.     اعتراضات جنبش کارگری انگلیس همراه با عمل است.

2.     خصلت جنبش کارگری انگلیس غیر انقلابی و اصلاح طلب است.

پیدایش چلچراغ در جلو جنبشهای کارگری جهان

کارل مارکس در سال 1848مانیفست حزب مترقی طبقه کارگر را انتشار داد و در سال 1865 نخستین جلد کاپیتال (سرمایه) منتشر شد که در آن ارزش اضافی کشف گردید و ارزش اضافی در آن توضیح و تشریح شده است.

این دو سند رهنمای جنبشهای کارگری جهان گردید و آنها را از سردگمی رهانید و به آنها قوام و دوام بخشیده شد.

نظر فریدریش انگلس در باره جنبش لودیسم

اما انگلس این جنبش را نا پخته ترین ، بی تجربه ترین و بی ثمر ترین شکل واکنش در برابر ستم طبقاتی دانست ولی در مورد اهمیت تاریخی آن اعتقاد راسخ داشت.

این قلم از آغاز تا انجام این نوشته اشک ریخت.بگذار من از دوصدوسومین سالروز قربانیانجنبش لودیسم گرامیداشت بعمل آورم.

من عاشق عدالت هستم

محمود کارگر

01.10.2020

هلسینکی ـ فنلند

منابع

1.      داکتر علی فرهبخش روزنامه اقتصاد

2.      کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل کارگری

3.      جنبش لودیسم ویکی پدیا

4.      جنبش لودیسم « Luddesm» مربوط سال 1812

5.      جنبش لودیست ها (ویری گول)

6.      راه توده ایران  پیدایش سندیکا ها در ایران

 

 


بالا
 
بازگشت