دکتورمحمد سلیم مجاز

 

پیشنهاد بمنظورشکست بنبست دوحه
نخسین مسوده


طرح توافقنامه صلح دولت جمهوری اسلامی افغانستان وتحریک اسلامی طا لبان

فصل اول: اصول اساسی

ماده اول:

دولت جمهوری اسلامی افغانستان وتحریک اسلامی طا لبان با ایمان مستحکم و تزلزل ناپذیر به خداوند متعال و اعتقاد راسخ به دین مقدس اسلام، خود را به پیروی بلاقید و شرط از اصول والای این دین مکلف دانسته و آن را هدف خویش قرار می دهند.

ماده دوم:

دو طرف معتقدند که اصول و رهنمودهای دینی پایه اصلی تمامی قوانین واجرائیات دولتی خواهد بود، همان گونه که ماده های دوم و سوم قانون اساسی کشور نیز بر آن تاکید دارد که «دین دولت جمهوری اسلامی افغانستان دین مقدس اسلام بوده و در افغانستان هیچ قانونی نمی تواند مخالف معتقدات و احکام دین مقدس اسلام باشد»

ماده سوم:

(
۱) طرفین براین باورند که تمام مردم اعم از زن و مرد، بدون تبعیض و امتیاز در برابر قانون حق و مسوولیت مساوی و برابر دارند.
(
۲) دولت واحد و یکپارچه افغانستان به تمام اقوام و مردم غیور این سرزمین تعلق داشته و حاکمیت ملی حق مسلم ملت می باشد که آن را بطور مستقیم و یا توسط نمایندگان منتخب خویش اعمال می نماید.

ماده چهارم:

هر دو طرف از خروج نیروهای نظامی خارجی براساس موافقتنامه ها برای تحکیم حاکمیت ملی و منافع کشور حمایت نموده و باور دارند که مردم افغانستان می توانند از طریق وحدت و همبستگی، بحران ناشی از جنگ را مهار و با تهدیدها ی نوین متحدانه مقابله نمایند.

فصل دوم: تعهدات طرفین

بخش اول: تعهدهای دولت جمهوری اسلامی افغانستان

ماده پنجم:

(
۱) دولت جمهوری اسلامی افغانستان تضمین می کند که با امضای این موافقتنامه، در تماس با شورای امنیت سازمان ملل متحد و تمامی دول ونهادهای ذیربط، بخاطر قطع دایمی جنگ و برقراری صلح و امنیت پایدار در افغانستان روند رفع تمام تحریم های را که در مورد تحریک اسلامی طالبان، رهبرآن، شخصیت های برجسته واعضای آن وضع شده با ارایه تقاضای رسمی مبنی بر رفع تحریم ها آغاز نماید.
(
۲) دولت افغانستان مکلف است تا در این راستا با استفاده از تمامی امکانات، تلاش های همه جانبه را بکار گیرد تا هر نوع تحریم برعلیه رهبران و اعضای تحریک اسلامی طالبان در اسرع وقت از میان برداشته شود.

ماده ششم:

دولت جمهوری اسلامی افغانستان همزمان با امضای این موافقتنامه رسما اعلام می دارد که رهبر تحریک اسلامی طالبان و دیگر شخصیت های برجسته آن می توانند درشهر کابل یا هر محل دیگر افغانستان که خواسته باشند مطابق احکام قوانین نافذه این کشوربصورت آزادانه زندگی نمایند و دولت جمهوری اسلامی افغانستان خود را مکلف به تامین شرایط لازم و مساعد برای تحقق این شرایط می داند.

ماده هفتم:

دولت جمهوری اسلامی افغانستان متعهد می گردد که رسما اعلام نماید که حق فعالیت سیاسی تحریک اسلامی طالبان را در تمامی ابعاد سیاسی و اجتماعی مطابق با قوانین جاری در کشور به رسمیت شناخته و در تحقق آن همکاری همه جانبه نموده و تحریک اسلامی طالبان می تواند در انتخابات ریاست جمهوری، پارلمانی و ولایتی، شهری و شهرداری شرکت نموده و نامزد داشته باشد.

ماده هشتم:

(
۱) دولت جمهوری اسلامی افغانستان متعهد می گردد تا در مشاوره با نهادهای سیاسی، مدنی و دولتی کشور زمینه را جهت اصلاح بیشتر روند انتخابات آماده ساخته و طرح های مشخص را در این زمینه جهت نظر خواهی از مردم و احزاب سیاسی ارائه کند.
(
۲) دولت متعهد است تا زمینه را برای حضور تحریک اسلامی طالبان در روند اصلاحات نظام انتخاباتی فراهم سازد.
(
۳) دولت مکلف است در مشاوره با احزاب مطرح سیاسی افغاستان وتمامی نهادهای ذیربط، نظام انتخاباتی تناسبی را در قوانین انتخابات افغانستان نهادینه بسازد.همچنین در ساختارهای انتخاباتی حضور تحریک اسلامی طالبان را درمطابقت با قانون، تامین کند.

ماده نهم:

رییس جمهور اسلامی افغانستان طی فرمان خاص روز وارد شدن رهبر و سایر شخصیت های برجسته تحریک اسلامی طالبان را توسط برگذاری مراسم خاص صادر میکند تا بازگشت آنها به وطن، با اعزاز و احترام خاص صورت بگیرد.

ماده دهم:

رهبر تحریک اسلامی طالبان می تواند دو یا سه محل مناسب را برای اقامت خویش در افغانستان انتخاب نموده و دولت تدابیر لازم امنیتی و هزینه معین و معقول را به این مقصد فراهم می سازد.

ماده یازدهم:

(
۱) دولت جمهوری اسلامی افغانستان مصونیت قضایی رهبر و اعضای تحریک اسلامی طالبان را دررابطه با فعالیت های سیاسی و نظامی گذشته با امضا و در مطابقت با این موافقتنامه و احکام قانون اساسی تضمین می نماید.
(
۲) دولت اسلامی افغانستان متعهد می گردد تا زندانیان و اسرای تحریک اسلامی طالبان را که شامل لیست توافق شده بوده و مرتکب جرایم جنایی نشده باشند و دعوای حق الناس علیه آنها وجود نداشته باشد، از طریق کمیسیون علنی که بدین منظور تشکیل می گردد در اسرع وقت که بیشتر از سه شش نباشد رها سازد.
(
۳) تحریک اسلامی طالبان متعهد می گردد تا افراد رها شده تحریک اسلامی طالبان، به میدان جنگ علیه دولت جمهوری اسلامی افغانستان برنگشته ه وبه هیچ گروه مسلح غیرقانونی و تروریستی نپیوندند.
(
۴) نظارت بر روند حل و فصل هر نوع اختلاف در این رابطه به کمیسیون مشترک اجرایی سپرده می شود که توسط مقرره خاص تنظیم خواهد شد.

ماده دوازدهم:

بمنظورتامین بهتر ثبات سیاسی و استحکام هر چه بیشتر دولت جمهوری اسلامی افغانستان و جهت ایجاد فضای اعتماد میان دولت و تحریک اسلامی طالبان، رهبری دولت جمهوری افغانستان متعهد می گردد که حضور رهبریتحریک اسلامی طالبان را در روند مشورتی برای تنظیم و تحقق سیاست های مهم دولتی و کشوری تامین نماید.

ماده سیزدهم:

(
۱) دولت جمهوری افغانستان مکلف است تا شرایط لازم را برای حضور و مشارکت تحریک اسلامی طالبان افغانستان در نهادهای دولتی مطابق با احکام قانون اساسی فراهم سازد.
(
۲) چگونگی چهارچوب مناسب و قابل قبول برای تحقق این امر از طرف شورای عالی مصالحه در تفاهم با هیات تحریک اسلامی طالبان تنظیم و به مقام ریاست جمهوری پیشنهاد می گردد.

ماده چهاردهم:

دولت جمهوری اسلامی افغانستان متعهد می گردد طبق قانون، افراد و فرماندهان واجد شرایط تحریک اسلامی طالبان را که علاقمند به خدمت عسکری باشند جذب نیروهای دفاعی و امنیتی کشور نماید. همچنین جمهوری اسلامی افغانستان متعهد است تا زمینه ادغام قانونی، با عزت وپایدار آنها را در جامعه تامین نماید. چگونگی تحقق این ماده توسط مقرره خاص تنظیم می گردد.

ماده پانزدهم:

دوره انفصال آن عده از ماموران و افسران تحریک اسلامی طالبان که قبلا در اداره های دولتی خدمت نموده و انفصال از خدمت شده اند، در صورتیکه بتوانند اسناد قانونی ارایه نمایند طبق قانون دوره خدمت آنها محسوب شده و جذب مجدد آنها بر اساس شرایط قانونی صورت می گیرد.

ماده شانزدهم:

(
۱) دولت جمهوری افغانستان متعهد می گردد تا برای حل مشکلات مهاجران افغانستان مقیم پاکستان و ایران و بازگشت داوطلبانه، با عزت و پایدارشان به وطن اقدامات همه جانبه را منجمله تهیه زمین برای سرپناه با امکانات لازم در کابل و سایر ولایت های کشور بعهده گیرد.
(
۲) در این راستا دولت جمهوری افغانستان متعهد می گردد تا در گام نخست زمینه عملی عودت داوطلبانه خانواده های مهاجررابه کمک جامعه بین المللی هموار سازد.
(
۳) دولت جمهوری افغانستان در جهت رسیدگی به بازماندگان شهدا و معلولان تحریک اسلامی طالبان مانند سایر شهدا و معلولان کشور اقدامات لازم را بعهده گیرد. چگونگی اعمال این برنامه توسط کمیسیون مشترک اجرایی طبق مقرره خاص تثبت و تنظیم خواهد شد.

ماده هفدهم:

سایر مسایل بازگشت شخصیت ها ومنسوبان تحریک اسلامی طالبان که در خارج از کشور زندگی می نمایند با زئیات بیشترطبق مفردات این موافقتنامه و تنظیم مقرره خاص صورت می گیرد.

بخش دوم، تعهدات تحریک اسلامی طالبان

ماده هجدهم:

(
۱) بعد از اعلام رسمی این موافقتنامه، تحریک اسلامی طالبان رسما اعلام می نماید که بخاطر مصالح علیای کشور وقطع دایمی جنگ و خشونت و تامین صلح پایدار بعنوان یک سازمان سیاسی مهم در کشور فعالیت نموده، قانون اساسی جمهوری اسلامی افغانستان را رعایت میکند.
(
۲) آتش بس موقتی در جریان مذاکرات:
دولت جمهوری اسلامی افغانستان و تحریک اسلامی طالبان تعهد میکنند که در جریان هر دور مذاکرات، آتش بس موقتی را رعایت کنند.
(
۳) آتش بس دایمی بعد از امضای این توافقنامه مطابق مقرره خاص صورت خواهد گرفت.
(
۴) در جریان برقراری آتش بس دایمی، تحریک اسلامی طالبان، هر نوع تحریکات نظامی اش را متوقف و تشکیلات نظامی خویش را منحل می سازد. کمسیون مشترک اجرایی تدابیر لازم را برای تحقق این ماده در اسرع وقت فراهم می سازد.
(
۵) دولت جمهوری اسلامی افغانستان و تحریک اسلامی طالبان متعهد می گردند تا آن عده از اسرایی را که در قید اسارت هر دو طرف بسر می برند با امضای این موافقتنامه در اسرع وقت رها نمایند.
(
۶) دولت جمهوری افغانستان تدابیر لازم را برای تامین امنیت افراد رها شده از زندان که مربوط تحریک اسلامی طالبان می باشند بعهده می گیرد.

ماده نوزدهم: تحریک اسلامی طالبان متعهد است که بعد از امضای این توافقتنامه اعلام نماید که هیچگونه رابطه با گروه های تروریستی و سازمان های مسلح غیرقانونی داخلی و خارجی برقرار ننموده و از آنها حمایت نمی کند.

ماده بیستم:

تحریک اسلامی طالبان خود را متعهد می داند تا بعنوان یک حزب سیاسی در امر دفاع و تامین امنیت پایدار در سراسر کشور با دولت جمهوری اسلامی افغانستان همکاری نموده و بعنوان یک حزب رسمی سیاسی دفاتر خود را در مرکز و ولایت ها فعال سازد.

ماده بیست و یکم:

تحریک اسلامی طالبان آمادگی کامل دارد تا با درک مسوولیت های دینی و تاریخی اش در جهت تامین صلح و ثبات دایمی در افغانستان تلاش کند و در این راستا از تلاش های دولت جمهوری اسلامی افغانستان حمایت نماید.

فصل سوم تعدیل قانون اساسی و سایر قوانین زیربط با توافقنامه صلح

ماده بیست ودوم:

دولت جمهوری اسلامی افغانستان تعهد میکند تا بمنظوررعایت بیشتر احکام دین مبین اسلام وتامین سهمگیری بهترتحریک اسلامی طالبان در تمام مقامات اداره دولتی قانون اساسی جمهوری اسلامی افغانستان را تعدیل نماید. دولت جمهوری اسلامی افغانستان بهاین منظور اقدامات ذیل را انجام میدهد:

اول - ایجاد کمیسیون تعدیل قانون اساسی توسط فرمان رئیس جمهور در مدت کمتر از یکماه بعد از تاریخ امضای این توافقنامه.
دوم - ایجاد کمیسیون تعدیل در قوانین انتخاباتی افغانستان.
سوم - ایجاد کمیسیون تعدیل سایرقوانین زیربط با توافقنامه صلح .
چهارم - در ترکیب کمیسیون های فوق به نمایندگان تحریک اسلامی طالبان و سایر احزاب پر وزنه افغانستان سهم منصفانه داده خواهد شد.

فصل چهارم دوره انتقال

ماده بیست دوم :

چون تعدیل قانون اساسی و سایر قوانین زیربط با توافقنامه صلح زمانگیر میباشند و مهمتر از همه بعد از تعدیل این اسناد حقوقی لازمست انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری مطابق احکام تعدیلات نوین قانون اساسی و سایر قوانین صورت گیرند، بنابرین از تاریخ امضای این توافقنامه الی تاریخ اعلان نتایج انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری بنام دوره انتقال یاد میشود.

ماده بیست سوم :

(
۱) طی مدت یکماه از تاریخ امضای این توافقنامه حکومت دوره انتقال ایجاد خواهد شد.
(
۲) چگونگی ترکیب و طرز فعالیت حکومت دوره انتقال توسط یک سند توافق خاص توسط نمایندگان نیروهای مطرح سیاسی افغانستان ، نمایندگان دولت اسلامی افغانستان و نمایندگان تحریک اسلامی طالبان در شهر دوحه یا یک شهرتاشکند یا شهر بن تنظیم خواهد شد.
(
۳) این سند توافق و به امضای شرکت کنندگان خواهد رسید.

فصل پنجم احکام نهایی

ماده بیست و پنجم :

این موافقتنامه به عنوان سند معتبر رسمی بین دولت جمهوری اسلامی افغانستان و تحریک اسلامی طالبان با مدیریت و وساطت شورای عالی مصالحه افغانستان از تاریخ امضای آن دارای اعتبار بوده و قابل اجرا می باشد. هر تغییری که بعد از امضای این سند توسط یکی از طرفین تقاضا می شود باید به شکل کتبی و بعد از موافقت هر دو طرف وارد این سند گردد.

ماده بیست و ششم :

(
۱) به منظورنظارت ازتحقق همه جانبه این موافقتنامه، هر دو طرف به ایجاد یک کمیسیون مشترک نظارت بر تطبیق این توافقنامه متشکل از نمایندگان با صلاحیت دو طرف تشکیل می گردد، موافقت می نمایند.
(
۳) کمیسیون مشترک نظارت بر تطبیق این توافقنامه تحت نظرشورای عالی مصالحه دولت جهوری اسلامی افغانستان فعالیت های خود را انجام می دهد.

ماده بیست و هفتم :

این توافقنامه درپنج فصل و بیست و هفت ماده تنطیم شده است که بعد از امضای طرفین نافذ میگردد.

لطفآ نظریات تانرا با طرحهای مشخص تان به آدرس ایمیل ذیل بفرستید :

mohsalim@gmail.com

http://www.afghanistannews.org/

 


بالا
 
بازگشت