په اروپا کی دمیـشـته افغانانو د تولنو فدراسـیون

   فدراسـیون سازمانهای پناهندگان افغان در اروپا

Federation of Afghan Refugee Organizations in Europe         


 

کمپ جدیدساموس، با حصارهای سیم خاردار، کمره های نظارتی و اسکنرهای اشعه ایکس

مُدلی برای ۴ کمپ دیگر در جزایر بحیرهٔ اژه یونان

 

۲۰ سپتمبر ۲۰۲۱

سرانجام دولت یونان و اتحادیهٔ اروپا به این نتیجه رسیدند که جزایر بحیرهٔ اژهٔ یونان برای سالهای طولانی محل رجوع پناهجویانی خواهد ماند که از طریق ترکیه وارد مرز های خارجی اروپا میشوند. اتحادیهٔ اروپا در چوکات یک پلان جامع جلوگیری از ورود پناهجویان دست به اقدامات متعدد زده است. شاید این یک تصادف بوده باشد، اما اکثر این اقدامات که به آن اشاره خواهد شد، بعد از امضای موافقتنامهٔ دوحه بین طالبان و ایالات متحده عملی شده است. اقدامات مذکور را میتوان به اختصار چنین برشمرد:

-          کمک مالی به ترکیه برای اعمار دیوار ۱۴۴ کیلومتری در مرز های شرقی اش با ایران. این دیوار به سرعت اعمار شده است. در ضمن استخدام و تأمین تجهیزات پولیس برای گزمهٔ دوامدار در امتداد این دیوارشامل برنامهٔ موصوف است.

-          در سواحل جزایر یونانی بحیرهٔ اژ یونان تعداد پولیس مرزی اروپائی (فرونتکس) افزایش داده شده وتجیزات بهتر ازجمله کشتی های که قابلیت پرواز دارند برای کشف و عقب راندن قایق های پناهجویان که بطرف آبهای یونان روانه باشند، به   به اختیار آنها قرار داده شده است.

-          آغاز کار ساختمان  ۵ کمپ جدید طبق  پلان اتحادیهٔ اروپا درجزایر ساموس، لروس، لیسبوس، کوس و خیوس طوریکه  نورم های حد اقل معیشتی در آن رعایت گردد اما پناهجو در آن خود را زندانی احساس کند. یکی از این کمپ ها کمپ جدید ساموس است که کار ساخت آن به کمک  مالی اتحادیهٔ اروپا تکمیل گردیده است. جهت مثبت کمپ های جدید داشتن آب و برق ۲۴ ساعته و حمام است. این چیزیست که درکمپ های کهنهٔ یونان بخصوص موریا وجود نداشت. اما کمپ های جدید هم  متشکل از کانتینر هایست که شکل واحد بودوباش به آن داده شده در تابستان بسیارگرم و در زمستان بسیار سرد میباشند. جهت منفی دیگر کمپ جدید ساموس اینست که مانند یک زندان به نظر می رسد.

 

قرار است حصارهای سیم خاردار، کمره های نظارتی، اسکنرهای اشعه ایکس و دروازه های مقناطیسی ظاهراً "امنیت"  و در واقع کنترول بسیار آزار دهنده را در کمپ های جدید پناهجویان تضمین کند. دخول به و خروج از این کمپ  با کارت الکترونیکی صورت میگیرد و وقت آن ثبت میگردد.  فقط بین ساعت ۸ صبح تا ۸ شب پناهجویان اجازه دارند از کمپ خارج شوند. به جز از کسانی که درخواست پناهندگی آنها رد شده است و باید بر اساس توافقنامه اتحادیه اروپا با ترکیه ، دوباره به ترکیه بازگردانده شوند.

بتاریخ  ۲۰ سپتمبر  ۲۰۲۱ پناهجویان از کمپ  قبلی ساموس به تأسیسات جدید منتقل شدند. در کمپ جدید محل اقامت جوانان مجرد از ساحهٔ اقامت خانواده ها جدا ساخته شده است. البته این تدبیر برای خانواده ها مثبت تلقی میشود ولی امکان بروز مشکلات میان جوانان را تزئید میکند. کمپ جدید یک زندان هم دارد.

کمپ ساموس  یک مدل و پروژه امتحانی برای چهار کمپ دیگر که قبلاً در مورد آنها حرف زدیم  میباشد. اتحادیه اروپا ۲۷۶ میلیون یورو به ساخت این کمپ ها  مساعدت کرده است.

گروه های حقوق بشری از این کمپ جدید "بسته" پناهجویان شدیدا انتقاد کرده و گفته اند که این محدودیت ها برای پناهجویان  بیشتر از حد مجاز است. سازمان داکتران بدون مرز می گوید: «ما فقط می توانیم بیماران را صرف برای زنده ماندن در این کمپ کمک کنیم.» این سازمان در ادامه گفته است که هیچ شکی وجود ندارد که این مرکز جدید فقط انسان ها را از بین می برد و آنها را به حاشیه می راند، در حالی که این پناهجویان فقط به دنبال کمک و ثبات در زندگی شان هستند.

انتقادات کمیساری عالی ملل متحد برای پناهندگان وسایر سازمانهای غیردولتی:

در آستانه افتتاح این کمپ، بسیاری از سازمان های غیردولتی دیگر و نمایندگان جامعه مدنی از اتحادیه اروپا و یونان خواسته بودند که برنامه های خود را برای محدود کردن آزادی تحرک پناهجویان کنار بگذارند. کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) نیز ابرازنگرانی کرده است. از سوی دیگر حکومت یونان از تجهیزات بهتر رفاهی و رفع ضروریات روزمره در کمپ های جدید، یاد آوری میکند.

 

قبلا کشور یونان به دلیل وضعیت بد رفاهی در کمپ  های پناهجویان مورد انتقاد شدید بود. به همین دلیل مفاد توافقنامهٔ دوبلین بالای پناهجویانی که از یونان به کشور دیگری رفته و تقاضای مجدد پناهندگی میکردند،  تطبیق نمیشد.  اما اکنون با ساختن تعمیر های جدید برای کمپ ها در سواحل جزایر اژهٔ یونان بیم آن میرود که امکان دادان درخواست پناهندگی در کشور دومی  در معرض خطر لغو قرار گیرد. البته از  آن زمان هنوز دو سه سالی فاصله داریم.

 

کمیتهٔ امور پناهندگان و پناهجویان فارو

 

  


FAROE, Post Box 707,   2300 AS,   Leiden,     www.afghandiaspora.org,    

faroe_af@hotmail.com

 


بالا
 
بازگشت