په اروپا کی دمیـشـته افغانانو د تولنو فدراسـیون

   فدراسـیون سازمانهای پناهندگان افغان در اروپا

Federation of Afghan Refugee Organizations in Europe         


 

گزارش مختصر ازکنفرانس سالانه فارو، بحران بشری و یکسال حاکمیت طالبان
 مورخ ۱۱ دسمبر ۲۰۲۲ ساعت دو و نیم بعد از ظهر هالند

(به استقبال از روز جهانی حقوق بشر)

 

کنفرانس ساعت ۱۴:۳۰ پس از سخنان مقدماتی انانسر پروگرام آقای نصیر رحیم با پخش آهنگ ( دازمونږ  زیبا وطن )از استاد اولمیرآغازیافت. بقول آقای رحیم این آهنگ جمع شنوندگانرا به سر زمین زیبای افغانستان برد. افغانسنان آتش گرفته ای که برای خاموش کردن این آتش به همکاری همه ملت افغانستان‌جدا ازتبعیض قومیت، زبان، مذهب ومنطقه را مطالبه میکند .
ایشان تذکر دادند که مسولیت سخنرانی ها به دوش خود سخنرانان بوده والزامآ بيانگر مواضع فارو نمی باشد. وی از آقای علی دلیری رئیس فارو خواهش نمود تا کنفرانس را رسماْ افتتاح نمایند.

آقای دلیری با اظهار امتنان از تشریف آوری شرکت کنندگان به حاضرین خیرمقدم گفته، سخنرانی اش را با بیتی از مولانا رسماْ افتتاح کرده و خوشبینی خودرا به اینکه در آینده نزدیک بتوانیم از افغانسنانی آزاد، نوین ومستقل صحبت کنیم بیان کردند. ایشان نقش فارو را منحیث یک گروپ فشار به همکاری تمام ملت افغانستان در تغییر افغانسنان موثر خوانده گفتند که مردم شریف و رنج کشید ٔه افغانستان بعد از۴۴ سال جنگ و تجاوز خارجی ها آرزومند استقرارصلح اند. اما حاضر نیستند حقوق مدنی، بشری و آزادی های انسانی خویش و استقلال کشور خود را با راه حل های سیاسی تحمیلی مبادله کنند.

(سخنرانی افتتاحیه آقای دلیری را با جزئیات  میتوانید در سایت فارو مطالعه نمایید.)

بعداْ آقای نصیر رحیم انانسر کنفراس از آقای عزیز رفیعی فعال مدنی وسیاسی ورئیس اجرائی مجتمع جامعهٔ مدنی افغانستان  خواستند تا پرزنتیشن خود راکه تحت عنوان ( مروری برموارد نقض حقوق بشر طی یک و نیم سال گذشته در افغانستان)  میباشد،ارائه نمایند.

آقاي رفیعی فرمودند میخواهم توضیح بدهم که چگونه این مصیبت در افغانستان شروع شد وعلت آن چه بود؟عدم آگاهی اشرف غنی از محتوی کامل  قرارداد طالبان با آمریکا، تمرکز یک دولت سه نفره که جزء از منافع شخصی خود بفکر چیز دیگری نبودند. بی اعتمادی ملت، که میگفتند رای از ما انتخاب از آمریکا، امتیازدهی خلیل زاد به طالبان،فقدان جنبش قوی دموکراتیک وعدم تولید تفکر نوین توسط روشنفکران ما و در نتیجه تسلط افکاردین پناهی ودین گرایی کور کورانه در بین آنها، جنگ اوکراینو ... اینها همه عواملی هستند که دست به دست هم داده طالبان را به صحنه قدرت آوردند...( پرزنتیشن کامل آقای عزیز رفیعی را می‌توانید در سایت فارو مطالعه نمایید. )


سخنران بعدی آقای داکترستانیزی
، استاد عرفان درپوهنتون پاسفیکای کالیفرنیا واستاد علوم‌ سیاسی در یونیورستی دولتی کالیفرنیا بودند. وی در سخنان خود تحت عنوان « طالبان دشرعیت و مشروعیت تر مینځ» چنین گفتند:

طالبان ادعا دارند که به شریعت اتکامی‌ورزند ولی شریعت طالبان استبدادی وسیاسی است. سیاست هم نه دین نه آیین ونه شریعت می شناسد. باید بدانیم که تمام معیار های اخلاقی را زیر پا میگذارند. طالبان ذهنیت کلیوالی شانرتحت نام شریعت تطبیق میکنند و تعصب دینی وقومی دارند. شعار طالبان شریعت وعمل شان استبدادی است.
داکتر ستانیزی فرمودند با طالبان باید با همان سلاح خودشان که قرآن و شریعت است جنگید.
(جزئیات سخنرانی ایشان را می‌توانید در سایت فارو مطالعه نمایید)

بعدا رشته سخن‌ به داکترحنان روستائی سپرده شد.

 داکتر روستائی از مؤسسین فارو، پژوهشگر و محقق در یونیورستی هانورآلمان ، روی "علل فقردر افغانستان "صحبت نموده گفتند که

بی توجهی دولت های گذشته یکی از علل‌ فقراست چون آنها زیر بنا ها را نساختند ومنابع آب را خوب مدیریت نکردند. از جانب دیگرکشت کوکنار سبب خشک شدن زمین هاشده است.

زمینهای هلمندوارغنداب سال دومرتبه حاصل میدهند ولی کوکنار کشت میشود.۹۰٪ فیصد ترياک جهان در افغانستان تولید میشود. افغانستان درسال ۱۹۷۷ازلحاظ تولید گندم کاملا خود کفا بود ولی فعلاْ سالانه به سه ملیون تن گندم وارداتی ضرورت دارد.

سپس داکترروستائی گفتند که تا زمانیکه طالبان بسر قدرت باشند فقر روز بروز زیاد شده میرود .تا زمانیکه مشکل سیاسی افغانستان حل نشود، فقر برای افغانستان یک مشکل جدی خواهد ماند.
(جزئیات سخنرانی ایشان را در سایت فارو مطالعه نمایید).

دراین قسمت از کنفرانس نوبت رسید به بانو هدا خموش شاعر، نویسنده و فعال حقوق زن، بنیانگزار « جنبش زنان عدالتخواه افغانستان» ، برنده جایزه سال ۲۰۲۲ مجله تایم و جزء ۲۴ شخصیت اثرگذارسازمان عفوه بین المللی. خانم خموش سخنرانی شان را تحت عنوان "مبارزات زنان بعد از بقدرت رسیدن طالبان " آغاز نموده گفتند: من با آمدن طالبان در افغانستان ماندم،کنار گذاشتن زنان از جامعه‌ی افغانستان توسط طالبان بسیار وحشتناک وتکان دهنده است. من شاهد صحنه‌های وحشتناکی بودم که از گفتن آن شرم دارم .تجاوز دسته جمعی طالبان به دختران، ناموس مردم را زیر شلاق بردن، سنگسار و اعدام کردن صحرایی زنان و ... از نزدیک شاهد بودم. این درحالی بود که صدای هیچ يک از دولت های خارج به طرفداری از زن افغانستان بلند نشد. فامیل ها از فرط غیرت دختران  خود را که بر آنها تجاوزجنسی صورت گرفته بود کشتند ومخفیانه دفن کردند. عده ای ازخانم های متعرض هنوزهم در زندان ها به سر میبرند، آنها انتظار دارند مردم وملت شان به این وضع اعتراض و از ایشان طرفداری کنند.
(جزئیات سخنرانی ایشان را در سایت فارو مطالعه نمایید. )



محترمه مهوش عزیزسخنران بعدی کنفرانس بود.


سخنان محترمه خانم  مهوش عزیز تحت عنوان «پشتیبانی از زن افغان برای تحصیل فرزندان شان» بود.
خانم  مهوش عزیز فعال مدنی بوده ودرهالند دربخش حمایت از زنان افغانستان و نگهداری از اطفال زیر سن افغانستان فعالیت دارند.
خانم
مهوش عزیز گفتند: من مدت ۲۶ سال است که در هالند هستم و بیش از ۲۰ طفل زیر سن را که  والدین خودرا در جنگ از دست داده بودند ویا والدین شان از هالند اخراج شده بودند، زیر مسؤلیت گرفته وآنها را به ثمر رساندم...
(جزئیات سخنرانی ایشان را در سایت فارو مطالعه.)

 

آخرین سخنران این کنفرانس آقای انجنیر شعیب لعلی رئیس نهاد دیده بان حقوق مردم افغانستان مستقر در لندن و مسؤل کمیتهٔ حقوق بشر فارو بود.
وی از تمامی شرکت کنندگان این کنفرانس  خواست تابخاطرادای احترام به قربانیان نسل کشی وکوچ اجباری  یک دقیقه سکوت نمایند. ایشان بعداْ فرمودند: اصطلاح نژاد که بر مبنای آن انسان هابه‌ نژاد های مختلف تقسیم شده اند یک توطئه استعماری  برای تقسیم جامعه انسانی بوده درعمل  امروزهيچ معنی ندارد. در پهلوی اصطلاح نسل کشی اکنون اصطلاح نسل براندازی نیز مطرح شده اس
ت...


(جزئیات سخنرانی ایشان را در سایت فارو مطالعه نمایید).

 

در این قسمت از برنامه از آقای احمد راتب فقیری عضو هیاْت مدیره فارو و مسئول ارتباطات خارجی فارو که در این کنفرانس سرپرستی کمیته تسوید قطعنامه را نیز به عهده داشتند خواسته شد تا در مورد قطعنامه توضیحات را ارائه نمایند.
آقای فقیری گفتند که کمیته تسوید قطعه نامه کنفرانس در طول کنفرانس یادداشت برداری نموده و تا فردا ۱۲ دسمبر ۲۰۲۲
پیشنویس قطعنامه را از طریق ایمل جهت نظرخواهی به شرکت کنندگان خواهند فرستاد و ایشان تا ساعت ۱۲ شب فرصت دارند تا نظرات اصلاحی خود را ارائه بدارند.


بعد از اینکه همه نظرات در قطعنامه گنجانیده شد،  قطعنامه به ارگانهای مختلف و سایت های خبری فرستاده خواهد شد.

 بخش دوم کنفرانس اختصاص یافته بود به سوالات حاضرین و جواب های که از طرف سخنرانان داده می‌شد. مسولیت گردانندگی این بخش را انجنیر عمر قریشی بر عهده داشت. بخش دوم بعد از چند دقیقه تفریح آغاز گردید.

دوستان که سوالات،  نطرات و انتقادات شان را مطرح نمودند عبارت اند از خانم نوا موکش، خانم ملکه هاشمی، محترم آقای صبور زمانی، خانم پروين سرابی،  داکتر محمد هاشم دانش،آقای نعیم فرزاد وآقای ظاهر ملک بابا.

سخنرانان به سوالات  در یک فضای بسیار دوستانه پاسخ گفته و بحث های سازنده  و بسیار آموزنده صورت گرفت. بدین ترتیب بخش سوال ها و پاسخها با بهترین نحو ممکن که توسط انجنیر عمر قریشی گردانندگی می‌گردید به پایانرسید و نوبت رسید به آخرین بخش پروگرام یعنی جمعبندی از کنفرانس.

(جزئیات سوال ها و پاسخهایی ارائه شده را می‌توانید در وبسایت فارو مطالعه نمایید. )

 

 

جمعبندی از کنفرانس

مسولیت این بخش را استاد کریم پیکار پامیر پژوهشگر و نویسنده چند مجموعه شعری  و چند  کتاب در عرصه تاریخ بوده و طی سه دهه اقامت خود در کانادا بطور مستمربه فعالیت های فرهنگی و سیاسی پراخته اند.

جمعبندی ارائه شده توسط وی خلاصه است از تمامی نکات مهم و اساسی که در کنفرانس مطرح گردید است. علاوه براین وی در موارد زیادی تبصره و راهکارهای را نيز تذکر داده اند که برای پیشبرد فعالیت های فارو از اهمیت خاصی برخوردار است.

(جمعبندی از کنفرانس را با جزئیات آن میتوانید در وبسایت فارو مطالعه نمایید. )

 

 

 

 

Text Box: گزارش از
ملکه هاشمی
 
در ختم کنفرانس آقای  دلیری رئیس فارو از محترم پیکار پامیر، سخنرانان محترم،  گردانندگان و کمیته تدارک کنفرانس سپاس گزاری نموده از وبسایت جدید فارو بنام (www.AfghanFederation.com) رونمایی کرده و از حاضرین خواستند تا سایت فارو، صفحه فیسبوک فارو و کانال انستاگرام فارو را دنبال کرده و به دوستان خود معرفی کنند.             

 

 

 


FAROE, Post Box 707,   2300 AS,   Leiden,     www.afghandiaspora.org,    

faroe_af@hotmail.com

 


بالا
 
بازگشت