پيام ها و قطعنامه

 

انجمن افغانستانی های مقيم يوتيبوری و حومه افتخار دارد که در پهلوی محفل پرشکوه تاسيس نهاد بين المللی زنان افغانستان ، به تجليل شايسته از سومين سالروز وفات سرتاج فرهنگ و ادبيات سرزمين ما استاد داکتر عبدالاحمد جاويد نيز موفق گرديد. اين حوادث در کشور سويدن کم نظير است.

ازاينکه دانشمندان طراز اول کشور از سراسر گيتی ، دست ما را فشردند و با اين همايش پيوستند از نزد شان بکمال احترام سپاس گزاری مينمايم.

بايد گفت که دراين زمينه از رهنمايی های قيمتدار اکادميسين دستگير پنجشيری نيز برخوردار بوديم و ازاين دوستان فرهيخته نامه ها دريافت کرديم :

جناب پروفيسور داکتر عنايت الله شهرانی ، سالار عزيز پور ، نصير مهرين ، بصير کامجو ، حميد مهرورز  و محمد آجان غلجی. همچنان از دانشمندان گرامی استاد واصف باختری و استاد لطيف ناظمی نيز پيام های تيلفونی داشتيم. جناب رحمت الله بيزنپور ، رحيم غفوری و زلمی حرمان دراين زمينه سخنرانی کردند.

متذکر ميشوم که صفحهً ويژه استاد جاويد در سايت آريايی باز است و ما به نشر ساير مقالات درباره استاد ادامه ميدهيم.

در پايان همايش اين قطعنامه به تصويب رسيده است :

قطعنامه

گويی ميان ما و جناب فضل الرحمن فاضل به برکت روحانيت استاد جاويد رابطهً معنوی وجود داشته و آنچه را ما پيش بينی کرده بوديم تا در قطعنامه بگنجانيم ، در نامهً آن فاضل فاضل يافتيم و اينک آن را بصورت خلص به دولت افغانستان و رياست شهرداری کابل ، وزارت معارف و وزارت تحصيلات عالی پيشنهاد ميکنيم.

1 ـ بنياد فرهنگی استاد جاويد بنا نهاده شود و همه آثار و نوشته های گران سنگ استاد از آغاز برگشتش از تحصيل به وطن تا دوران مهاجرت و روزهای واپسين عمرش همه جمع بندی و به زيور طبع آراسته گردد تا رهنمايی بوده باشد برای نسل های امروز و فردای کشور. ما دراين قسمت به فاميل ارجمند استاد و همه شاگردان وفا شعار و علاقمندانش وعدهً همکاری ميدهيم.

2 ـ نام استاد بر يکی از ليسه ها و يا دانشگاههای کشور گذاشته شود.

3 ـ يکی از خيابان های بزرگ شهر کابل يا بلخ و يا هرات باستان بنام استاد نام گذاری شود.

4 ـ سيمای مبارک استاد در تکت های پوستی بنمايش گذاشته شود.

5 ـ از وزارت اطلاعات ، فرهنگ و توريزم خواهشمنديم به کار تدوير سيمينار علمی و پژوهشی  پرتوان شخصيت  چند بعدی استاد اقدام نمايد.

تا دين پنجاه ساله کار فرهنگی و ادبی استاد قسما ادا شده باشد.

مرثيهً از دستگير نايل :

 

افسوس که فاضل زمان رفت                              (جاويد) به ملـــک جاودان رفت

استـــــــــارهً نی که آفتـــابی !                             از ملک سخن بگو که جان رفت

دانا و سخــــــــــــــــنور توانا                             کب از برما ، چــــه ناتوان رفت

در عقـــل که پير ديگران بود                             با مرگ وليـــــکن او جوان رفت

هر کس به تعلقــی سخن گفت                              بسيار سخن دراين ميــــان رفت

انصاف زمانه گــــــــفت آخر                              ( جاويد) يکی و نکتـه دان رفت

ما نيز سرگـــــــرفته در پيش

جايی برويم که ديگران رفت

يبار ديگر از همه آنهائيکه دراين همايش بزرگ قدم رنجه کردند و سهم گرفتند اظهار قدردانی ميکنيم و به همه صحت و سلامت و کامگاری آرزومندم و از انجنيرعزيزجرأت مسئول سايت آريايی که ما را گام به گام در همه امور بخصوص در نشر مقالات ياری رسانيده و ميرسانند کمال تشکر را دارم و برای شان درود ميفرستم.

عبدالخالق بقايی پاميرزاد و هيئات برگزاری همايش

 *************************************

 

فضل الرحمان فاضل

جناب فضل الرحمان فاضل جنرال قونسل افغانستان در بن علاوه بر پيام رسمی که عنوانی اين سيمنار ارسال داشته ، پيام شخصی نيز بدين مناسبت بتاريخ اول ميزان عنوانی سيمينار فکس کرده اند که متن آن ذيلا به اطلاع رسانيده ميشود :

 

با عرض سپاس بی پايان به انجممن افغانستانی های مقيم يوتيبوری و حومهً آن که از يکی از نخبگان و شخصيت های ارجمند و بزرگ ادبيات معاصر دری بزرگداشت بعمل می آورند.

بزرگداشت از شخصيت علمی و فرهنگی شادروان استاد مغفور اکادميسين دوکتور عبدالاحمد جاويد در حقيقت بزرگداشت از خرد و دانايی و ميراث کهن سال و درخت گشن بيخ و تناور ادبيات فارسی دری و ارجگزاری به همه دانشمندان و بزرگان گسترهً جغرافيای ادب فارسی دری است.

بزرگداشت از شادروان پروفيسور جاويد ، بزرکداشت از فردوسی ، رودکی ، پير هرات ، مولانای بلخی ، منهاج السرج جوزجانی ، عبدالحی گرديزی ، خاتم الشعرا نورالدين عبدالرحمن جامی ، طرزی ، سلجوقی و دانای يمگان ناصر خسروبلخی و همه کسانی است که قيمتی لفظ در دری را پای خوکان نريختند.

من خود را کوچکتر ازآن ميدانم که پيرامون سبک و نگارش و افريده های پروفيسرو جاويد ، اين کوه پايه خرد و دانايی چيزی بيان دارم.

به اينجانب شرف ديدار و دست بوسی اين دانشمند بزرگ نصيب نشده است ، اما با ايشان صحبت تيلفونی داشته ام و در خلال جملات منظم و مشفقانهً شان از رهنمايی های سودمند شان بهره جسته ام.

 من به اين جمع بزرگ که در تجليل از پروفيسور جاويد در سومين سالروز رحلت جانگدار ، استخوان سوز و اندوه آفرين او گرد آمده اند جز چند پيشنهاد چيزی به گفتن ندارم و آن اينکه :

 شمار دوستان ف شاگردان و کسانيکه از خوان وفور دانش او بهره جسته اند از مرز هزاران می  گذرد . چه بهتر که اين جمع بزرگ حاضر در مشورت با خانواده ارجمند مقام روانشاد استاد جاويد انجمن و بنياد استاد جاويد را اساس دهند و از همه ادب دوستان از طريق نشرات درون مرزی و برون مرزی دعوت نمايندتا در جهت ببار نشستن آن سهم مادی و معنوی بگيرند و آثار و نوشته های استاد را که به هزاران صفحه بالغ ميگردد در چند مجموعه به چاپ برسانند بويژه آثار پژوهشی استاد را که از همان ايام ورودش به کابل بعد از اخذ درجه دوکتورا در همکاری با سالنامه کابل مجلات و نشرات مرکز و راوديو افغانستان آغاز کرد.

جمع حاضر به وزارت معارف افغانستان پيشنهاد نمايد تا اسم استاد بر يکی از ليسه های پايتخت و يا يکی از دانشگاههای کشور گذاشته شود.

اين جمع از شهر داری کابل تقاضا نمايد تا يکی از خيابان های کابل ، هرات و يا بلخ باستان را بنام هميشه جاويد استاد جاويد نام گذاری نمايد.

به وزارت مخابرات پيشنهاد شود تا تکت های پوستی که سيما وقور و ملکوتی استاد را به نمايش پگذارد به نشر سپرده شود.

انجمن يا بنياد مورد نظر به تدوين کتبی بپردازد که در آن شاگردان و دوستان استاد خاطراتی را که از استاد بخاطر دارند جهت نشر بفرستند. اين خاطرات به نسل کنونی و نسل آينده رهنمود دهند خواهد بود.

بيش ازين مزاحم اين جمع بزرگ نشده ، مراتب سپاسم را به برگزار کنندگان اين کردهم آيی باشکوه تقديم ميدارم و پيوسته از بارگاه يزدان منان روان استاد مغفور را شاد و نام نامی اش را جاودانه می خواهم

با احترام فض الرحمن فاضل

 

 

 


بالا
 
بازگشت