احمد سعیدی

تقابل مجدد ایران و ایالات متحده امریکا مبنی بر غنی سازی یورانیم در تأسیسات هستوی به شهر اصفهان و بو شهر!

 

ایران و کوریای شمالی از جمله کشور های اند که پیوسته تلاش می ورزند تا تحت نام پروگرام صلح آمیز هستوی پروگرام غنی سازی یورانیم را تحقق بخشیده و به سلاح های اتومی دست رسی نمایند ولی ایالات متحده امریکا باالمقابل کشور های متذکره را محور شیطانی قلمداد نموده و سعی می ورزند تا توسل به فشار آنها را منصرف سازند ولی ایران و کوریا به فشار های ایالات متحده تن در نداده و برنامه هستوی خویش را کماکان دنبال می نمایند.

با پیروزی اخیر محمود احمدی نژاد در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری  پیشبرد برنامه هستوی بیش از پیش قوت یافت و شخص احمدی نژاد رئیس جمهور جدید ایران آنرا در صدر مسایل قرار داده و تأکید می ورزند که ایران بنابر وارد نمودن فشار های ایالات متحده امریکا چه از راه دپلوماتیک و چه از راه های دیگر به هیچ صورت عقب نخواهند رفت بلکه برنامه هستوی را به پیش خواهند برد. احمدی نژاد صریحاً اظهار داشت که آماده پذیرش هر نوع فشار ها است ولی توقف پروگرام هستوی ایران ممکن نیست طوریکه مشاهده گردید ایران به هدایات مفتشین سازمان بین المللی اتومی وقعی نگذاشت و تأسیسات مهرولاک شده از جانب سازمان بین المللی اتومی را دوباره بازکشائی نموده و تیم ساینس دانان مربوط کار را مجدداً آغاز نمود. قابل ذکر است که جریان کار بالای دستگاه اتومی بو شهر 8 ماه قبل در دوران ریاست جمهوری خاتمی متوقف گردیده بود. اینکه ایالات متحده امریکا با ایران فاقد روابط دپلوماتیکی می باشند کشور های اتحادیه اروپا مانند المان ، فرانسه و هالند از طریق تماس های دپلوماتیک سعی ورزید تا ایران را بدین امر معتقد سازند که با توقف برنامه هستوی از کشور های غربی مساعدت های مالی را دریافت خواهند نمود ولی از جانب ایران جواب منفی دریافت کرد . احمدی نژار اخیراً در یک بیانیه خویش طلویحاً اظهار داشت که ایران برنامه هستوی خویش را به پیش برده و به هرگونه عواقب آن آماده گی خویش را اظهار می دارند. احمدی نژاد همچنان علاوه نمود که با تعزیرات اقتصادی که بنابر فشار های ایالات متحده امریکا از جانب سازمان ملل متحد وضع می گردد نیز پیشبین می باشد و عواقب احتمالی آنرا نیز می پذیرند . ولی چیزیکه از همین اکنون روشن است آن حمایت کشور های چین و روسیه است که در شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد وضع تعزیرات اقتصادی از حق ویتو خویش استفاده خواهند نمود و طرح ایالات متحده امریکا را در زمینه غیر واقع بینانه تلقی خواهند نمود .

 چین و روسیه از حضور نظامی ایالات متحده امریکا در منطقه ناخوشنود بوده و همواره در تلاش اند تا ایالات متحده امریکا از منطقه خارج گردد که این تلاش ها به معنی آنست تا جهان بار دیگر به انطباق گرائیده شود زیرا چین و روسیه منافع خویش را در منطقه در خطر دیده و غرض احیای منافع خویش از همه زرایع ممکنه استفاده می نمایند. اطلاعات حاکی از آنست که اتحادیه اروپا به ایران پیشنهاد نموده است که بالای تصمیم خویش مبنی بر توقف برنامه هستوی تجدید نظر نموده زیرا سازمان بین المللی اتومی که مشتمل بر 35 کشور جهان می باشد اجلاس مجوزه خویش را ملتوی قرار داده و مشورت های منفردانه را غرض تصمیم گیری نهائی به ارتباط برنامه هستوی ایران انجام می دهند.

اخیراً نطاق وزارت خارجه ایالات متحده امریکا اظهار داشت که ایران به فیصله های سازمان ملل متحد مبنی برمهرولاک تاسیسات هستوی بوشهر ولایت اصفحان و قعی نگذاشتند و تخطی صریح را از خود نشان داده است که مستلزم اقدامات جدی در خصوص مسئله می باشند . ایران مکرراً بیان داشته است که برنامه هستوی آن برای مقاصد صلح آمیز بوده و به هیچ صورت غرض ساختن سلاح های اتومی نمی باشند. اکنون مرکز هستوی بوشهر در یک اراضی کوهستانی که مساحت آن بیش از 150 هکتار زمین را احتوا می نماید قرار دارد ولی طبق اطلاعات واصله ایران تلاش دارند تا مراکز متعدد را روی همین منظور تعین نمایند زیرا ایران نگران آن اند که مبادا مانند مرکز هستوی عراق که از طرف اسرائیل شناسائی گردیده بود در سال 1981 طی یک حمله اسرائیل بکلی منهدم گردید . اکنون ایران به منظور رفع همچو احتمالات دستگاه های اتومی خویش را در سطح زمین نه بلکه در زیر زمین طرح ریزی نموده است تا از حملات احتمالی در امان باشند. ایران اکنون با چالش های جدی از سوی ایالات متحده امریکا و متحدین آن مواجه اند و ایالات متحده امریکا خواهان آن اند تا در مرحله اول با وضع تعزیرات اقتصادی از جانب شورای امنیت سازمان ملل متحد آنرا مواجه سازند ولی ایران با وصف این همه فشار ها انعطاف پذیری را نشان نمی دهند و با موقف اتخاذ شده خویش اصرار می ورزند. فیصله اخیر که از جانب سازمان بین المللی اتومی در ارتباط ایران صادر گردیده است حمایت اکثریت کشور های عضو را در قبال داشته ولی هند و برازیل که از جمله کشور های رو به انکشاف می باشند از آن حمایت ننموده است. زیرا این کشور ها از آن بیم دارند که کشور های پیشرفته جهان فردا در مقابل هند ، برازیل و سایر کشور های جهان سوم چنین متوقف سخت گیرانه را در همچو قضایا اتخاذ خواهند نمود . به هر حال موقف گیری متضاد که از جانب ایران و ایالات متحده در برابر یک دیگر اتخاز گردیده است اوضاع را نهایت پیچیده تر ساخته است که در صورت عدم کمپرومایز از جانب یکی ازین کشور ها وضع جهانی و بخصوص منطقه را می توان با یک بحران جدید مواجه ساخته که عواقب غیر تلافی جویانه را در قبال خواهند داشت ولی تأکید باید ورزید که با ديپلوماسی حق اولیت داده و از انعطاف لازم استفاده بعمل آیند زیرا ایجاد تنش ها وضع منطقه را بیش از پیش بی ثبات خواهند ساخت که به هیچ وجه با منافع کشور های منطقه سازگار نیست.

    


بالا
 
بازگشت