میرعبدالواحد سادات

 

 

دررثای شخصیت بزرگ علمی وملی افغانستان


دریغامی برد امواج ایام
بزرگان را زما آرام ، آرام
درین هفته یکی از غنایممعنوی افغانستان در جلای وطن باکوله بار بار  معرفت و علم ، حاصل  حدود هشتاد سال پژوهش و تدقیق بقول خرد سالاربزرگ حضرت خیامبا هفت هزار سالهگانهمسفرگردیدو به جاودانهگیپیوست :
مصداق حال شان کلامرودکیسترگ است که :
از شمار دو چشمیک تن کم
وز شمار خرد هزاران بیش
هیهات و صد افسوس که :
چهره شاخص اکادیمیکملی و بینالمللی زبان شناسپیشکسوت ، تاریخنگار ، نویسندهنستوه ، محقق نامدار وطن و یکی از بهترین مفاخر بزرگعلمی و ملی افغانستان کهافزون بر زبانهایملی و رسمیدری و پشتو به لسانهایفرانسوی  ، عربی و انگلیسی تسلط داشت ، جناب کاندیداکادیمسین شاه علیاکبرشهرستانیکه حدود هشت دهه عمر پر بار شان در کارتعلیم و تعلم صرف شد ، به عمر نودوچهارسالگی در شهر لندن داعی اجل را لبیک و فامیل ، دوستان و جامعه علمی و اکادیمیک ما را سوگوار ساخت .
شهرستانیفقیدفرزندبرومند دره ها  و کوهپایههای هزاره جات باستان و متولد سال ( 1308 خورشیدی )قریه باغ شهرستان قدیم و ولسوالیمیرامورولایتدایکندی است . بعد از فراغت از مکتبحربیه ، شامل فاکولتهادبیات و علوم بشریگردید . استاد فقیدتحصیلات فوق لسانس و بالاتر را در دو دوره در کشورفرانسه تا مقطع دوکتورا به إتمام رسانید .
میراثعلمیپوهاندشهرستانیفقید بمثابه محقق مدقق امانت دار و به عنوان استاد سابقه دار و رئيس فاکولته تاريخ وادبيات پوهنتون  كابل ( 1359ـ 1366 خورشیدی ) ، كانديداكادیمیسین فهرست قطور شامل دها کتاب و تا چهار صد مقاله پژوهشیوزین در عرصه هایادبیات ، تاریخ ، مردم شناسی ، لغت نویسی ، فرهنگنگاری ، فولکلور و جغرافیه است که در مجله هایعلمی بنشر رسیده است  :
ـ پیدایش و تحول زبان فارسی ـ دری
ادبیات و زبان فارسیدری معاصر در افغانستان
ـ هجو در ادبیات زبان دری 
-
قاموس لهجه دریهزاره‌گی
ـ تاریخ هزاره در دو جلد ( بررسیوضعیتاجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و تاریخی قوم هزاره )
ـ تاریخ سلطان محمود غزنوی
ـ تاریخمالیه در دولت غزنوی
ـ تأثیر ادب فارسی در ادبیاتفرانسه
ـ مقایسه نحو در زبانهایدری و فرانسوی
ـ مقایسیه نقد در زبانهایفارسی و فرانسوی
ـ چگونه ترجمه بایدکرد؟ (اصول ترجمه )
ـ تحقیق در فولکولور
ـ دستور زبان عربی
ـ مقارنه ادبیانتمثیلی
ـ ...
اینشخصیت فرزانه ، طیسالیانطولانیتدریس و فعالیتعلمی مصدر خدمات شایان بوطن و مردم گردیده و هزاران جوان کشور را تربیه و کدرهای متخصص را رهنمایینموده است .
نسل جوان أفغانستان بایدباپدرانمعنوی شان آشناباشند و با فرا گیری از اندوختههایعلمی و تجارب آنان چون شمع  در پیکسب علم و معرفتباشند . یکی از مصایبجنگ در کشور ما این است کهنسل  جوانتاچشمگشوده و تا جوانی و أحوال نا  هنجارکنونی در ماحول خود اربابان جهالت ، رنگ فروشان و تاجران قوم و دین را دیده است . بدینرویکی از ابعاد مبرم روشنگری در روزگارنازنین !کنونی و درینکسوفتاریخکه بقول ویکتورهوگو به « خیانتعصایپادشاهیمیدهند » معرفی قافله سالاران خرد و معرقت به نسل جوان است . باکمالمباهاتزندگی ساده ، کار ، مبارزه و تلاش زنده یاد استاد شهرستانی ، بارز ترین شاخص و مثال رهنما به نسل جوان است .
پوهاندشهرستانیفقیدافزون بر وجاهت علمی و مقام بلنداکادیمیک ، در جمع مبارزان و دادخواهانوبا سابقه حضوردرجنبش معروف محصلان و مشروطیت سوم افغانستان می باشد که در اوج جنبش محصلان به « جرم » خواندن مقاله  انتقادی و دادخواهانه به مدت یکسال از تحصیل محروم و از چوکاتنظامی و وزارت دفاع طرد گردید .
زنده یادشهرستانی از چهرههایخوشنام و متعادل سیاسی و دولتی  که در دهه شصت خورسیدیبا حفظ مقام ریاستفاکولتهادبیاتپوهنتونکابل در أواخر سال ( 1364 خورشیدی ) و در زمان ببرککارملفقیدکه از قبل و زمان  جنبش محصلان با هم و حشر و نشر داشتند ، عضویتهیات  ریسهشورایانقلابی  رااحرازنمود و در همانسالبحیث عضو کمیسیونتسوید  قانون اساسینیزتعینگردید . پوهاندشهرستانیفقیددرجمعشخصیتهایعلمیبلندمرتبتهمانند ،کاندیداکادیمیسیننومیالیفقید، اکادیمیسیناعتمادیفقید ، قانونپوهعبقری ، قانونپوهصافی ، ، اکادیمیسینسرابی  ، کاندید  اکادیمیسینسیستانی بمثابه شخصیتهای مستقل ، وطندوست  و منور بسیاربامسؤلیت نظرات ارزشمند خود را باجزئیات و تا کامه و نقطه با ما در کمیتهتسوید قانون اساسی مطرح مینمودند . پوهاندشهرستانیفقیدهمچنان در جمع بزرگانورجاوند ،اکادیمیسیندوکتورجاوید ، استاد باختریفقید ، زریابفقید ، کاندیداکادیمیسین  الهام فقید و چندبزرگواردیگر متن نهای قانون اساسی را ویرایشنمودند . شهرستانی زنده یاد بعد از ایجادپارلمانکشور و در زمان داکترنجیب اله شهید عضو مجلس سنآ( مشرانوجرگه ) و در سمت معاون ان مجلس انتخاب گردید
شهرستانیفقیدهمیشه و طیسالیان حضور در دولت و پارلمانهمچون شاخ پرمیوه متواضع و کماکانمعلم ، محقق و رهنما بود . از خصایلوالایشخصی  اوپاسداری و رعایت حق آشنایی است . بیانصافی است اگر  از الطاف و مهربانیکه بر من روا میداشتند ، یادهانی نه کنم . بابزرگواری و  نهایت  لطف مرا حقدارزاده خطاب مینمود و ازشروعاولینوظیفهرسمی در ریاستعمومی  محاسبات وزارت مالیه و نزد پدرم ( میرعزیزاله سادات فقید ) بانیکویییاد  مینمود و میگفتکه در آنوقت ( شروع صدارت محمد داود خان فقید ) من به خاطر اشتراک فعال در جنبش محصلان و طرد ازبخشنظامی مورد سؤ ظن قرار داشتم و اما پدرتان مرا تشویق و کاندید به بورس تحصیلیکشورفرانسهنمودکهعلاقمندان  زیاد و بویژه از فامیلهایبلندپایهگان داشت وباشوخی اضافه مینمودکهاگرفرانسهنمی رفتم و در بازگشت استاد فاکولتهنمیشدم ، به یقینکه  همانندرییس ما و دردسیسهعلیهملک خان وزیرمالیهفقید مغضوب ، ماقوف و محبوس ... میشدم .
به مناسبت غروب غم انگیز و رخ در نقاب کشیدناینوطنخواه  ، آزادیخواه و شاید هم  آخرین  شرکتکننده  جنبشمشروطیت سوم افغانستان و از پاسداران تنور ، ترقی ، مدرنیته و حاکمیت قانون  در جلای  وطن ، مراتب تسلیتبخانوادهارجمند شان ، جامعه علمی و دادخواهانافغانستلنتقدیم  میدارم .
روانشان شاد و یادشانگرامی و همیشه
 
با حرمت

 

 


بالا
 
بازگشت