مصطفی اورکزی                                            

ناروی

 

 

اقای کرزی! از سمت ریاست جمهوری شریفانه استعفا بدهید!

 

 

زمانی داخل افغانستان گردی حکومت بصورت واقعی به چشم نمیخورد.کابل مرکزافغانستان به شهر برلین سال1945 زمان ختم جنگ دوم جهانی میماند که عساکراماده باش خارجی وخاک ودود داخل شهربا قدری ویرانی دست نخورده مزیین ان است. موترهای بافرمان راست و چپ باصداهای مخرش به سمت های قانونی و غیرقانونی جاده درحرکت اند. ترافیک شهری غیرمتخصص با اشپلاق و دنده گهگاهی به نظر میخورد. سالها است که اشارات ترافیک به معنی وجود ندارد. پیاده رو و موتررو در کابل یکیست. گاهی اشاره دختران به موترهای لوکس توجه را به خودجلب میکند. خودفروشی جز از دموکراسی یا تامین معیشت و یا تنوع در زندگی اگنده از مایوسیت گردیده است. جوانان خوش سیما در حال فروش ترکاری و یا اجناس دست دو به نظر میخورند. از جوانی نزدیک کراچی زردک که چشمانش گواه انتظار همدردی که بتواند عقده اش را بنشاند پرسیده میشود( چطور است زندگی بیادر) وی از زندگی خویش ارزوهای بربادرفته اش یاد و در اخیر چنین میگوید(اگه صلاحیت میداشتم کرزی ره با کابینه اش ده کموت انداخته و اوو ره سر شان ایلا میکدم) بعد با لبخند تلخ ادامه میدهد(راستی کموت نداریم اوناره ده کناراب مینداختم و سر شان بازرفع حاجت میکدم ) این حرفیست که صد ها هزار جوان تحصیل کرده بیکار و یا مزدور کار به دل دارد. هر جا برای دریافت کار مراجعه میکنند بوی تقاضای واسطه و یا رشوه به مشام ایشان میاید و مایوسانه از ریاستها و دفاتر خارج میشوند. همه میدانندکه سرازیرشدن رواج فساداداری ازسطح وزارت ها به دلیل ضعف کنترول اداری توسط ریس جمهوراست.

مدت چهارسال ریس جمهور با صدای غرنده میگوید ما اینطورمیکنیم و اینطورخواهدشد. مگر نه ان طورعمل میکنندونه ان طورمیشود. ایرادات و سخنرانی های ریس جمهوراگنده ازمجهولیات و بی ربط با موضوعات داغ کشوراست. برای پوشانیدن ضعف های اداری خویش گهگاهی به پاکستان میتازد که البته موضوع مداخله خصمانه و بیشرمانه پاکستان به بدو ایجادش یعنی قریب شصت سال برمیگردد. مگر ریس جمهوردراقدامات عملی علیه پاکستان عاجزاست. اردوملی ، خدمات اطلاعات دولتی و پولیس برای حفظ مردم و دولت رول حیاتی دارد. ریس جمهوربه عوض تقویت این ارگانها با عذرتوام باخشم از پاکستان میخواهد تا ازتقویت مخالفین دولت افغانستان دست بردارد.

مردم عامه انقدر ازدزدهراس ندارندکه پولیس شهری موردتشویش شان است. روزانه پولیس خانه های تجارراتشخیص و شبانه به انجاهابرای بدست اوری پول میروند. لیلیه های دخترانه ازپولیس های غرق درشراب درامان نیستند. حتی روزانه پولیس کوشش به اختطاف دختران در پیش انظار عامه میکنند. که مثال های زنده همچوحوادثی دردشت برچی کابل است. پولیس همانهای را تشکیل میدهدکه سابق درتشکل مجاهدین و درچوروچپاول شهرنقش اساسی داشتند.

اردوی نامنهاد ملی به پایه افرادغیرمجرب و غیرنظامی ایتلاف شمال بنا نهاده شده است. افسران تحصیل کرده نظامی که تاپه حمایت از دولت به اصطلاح کمونیستی بررویشان زده شده از وظیفه سبکدوش و یا وادار به کناره گیری و تقاعد شده اند. افسران بلند رتبه کسانی استند که در جهاد ویا اطاعت ازشورای نظار نقش داشتند. اردوبه تناسب اردوی زمان حکومت داکتر نجیب انقدر ضعیف و غیر کارامداست که بدون حمایه عساکر ایساف توانایی حفاظت یک قریه باجمعیت دوهزارنفری را ندارد. معاش عساکر و منسوبین غیر دارای واسطه دولتی ماه ها تادیه نمیشود و عساکر و منسوبین ناامید رها نمودن سنگررا نسبت به حمایه دولت دزد ترجیح میدهند. حتی بعضی از انان برای امرار معاش و پیدا نمودن نفقه زن و اولاد به صفوف طالبان به این عنوان که حد اقل طالبان دزد نیستند و مال دیگران را نمیخورند میپوندند. تجهیزات نظامی فرسوده سالیان جنگ داخلی زیب دست اردواست. حتی در بودجه اختصاص داده شده خرید تجهیزات نظامی اختلاص صورت میگیرد.

بیش ازنصف اعضای پارلمان با دادن رشوه و یا اعمال زور به عضویت پارلمان درامده اند. در پهلوی خورد و برد های غیرعلنی دارای بلندترین معاش استند. معاش ایشان معادل دو الی سه هزاردالر امریکایی یعنی برابر با معاش ده کارمند دولتیست. نمایندگان محترم مردم غیرت کمک به مردم محتاج را ندارند ولی درعوض همت چوشیدن خون مردم را به انواع مختلف دارند. بطورمثال اقای سیاف نماینده پغمان زمینهای مردم را به زور و ارعاب غصب مینماید. و نفرات اقای محسنی عوام رابه خاطر عبوراززمین های مربوطه وی مورد لت و کوب قرارمیدهند. اینان نمایندگان مردم اندیا فروعنان ثانی.

زمانی نام انجوها به گوش میرسد فورا می و ساقی هاخانه درذهن مردم زنده میشود. انجو ها موسسات امدادرسانی غیر دولتی است که موازی با ممالک کمک دهنده دربازسازی کشور نقش بازی میکند. بیشتر انجو ها را وزرا و کارمندان بلندرتبه دولتی به دست دارند که پول امدادی ممالک خارجی به انجو ها رسیده و مقدار قابل ملاحظه انرا وزرا و کارمندان بلند رتبه دولتی به خارج از کشوردرحسابات بانکی خویش میریزند. باقی پول به کارمندان مختلط خارجی و افغان محول ساخته میشود. از این پول درقدم اول برای استخدام دختران جوان به عنوان مترجم برای عیاشی به مصرف میرسد. کارمندان افغان انجو ها تکه بی غیرتی را به چشمان میبندندویا درعیاشی با خارجیان یکجاو همکارمیشوندو دربعضی مواقع که غرورایشان شعله ورمیشود انجوها راترک میگویند. بی مورد نبودکه اقای بشردوست سابق وزیرپلان در حدوددوهزارانجوراملغانمود که با فشاروزرااقای کرزی وی را سبکدوش نمود.

خواننده عزیز!اقای کرزی ازمن و تودرمسایل افغانستان اگاهتر است. ولی وی درغندی خیرنشسته و از به فحشا کشانیدن نوامیس افغان به علت مجبوریت ناشی از وضیعت نابسامان سیاسی و اقتصادی کشور چشم پوشی میکندکه خیلی ها ننگین است.

این حالت با همین طرز حکومتداری ادامه پیداخواهدکرد چون رشوه خوران ، غاصبان ، دزدان و مافیای موادمخدره درافغانستان حاکم اند. شکست طالبان و حمایت جهانی از افغانستان بزرگترین و اخرین شانس برای افغانستان بود. ولی باروی کارامدن اشخاص غیرملی سودجووخایین به وطن ومردم استفاده مناسب ازاین شانس بزرگ تاریخی نقش براب شد.

چندی قبل یک ناظر امریکایی از اشتباه عدم دعوت طالبان در کنفرانس بن یاد نمودکه میتوانست درزعمیق درطالبان صلح طلب و طالبان جنگ طلب به وجوداوردکه با واکنش صریح دولت افغانستان مواجه شد.همین حال طالبان درمیان مردم نفوذ و نفوس فوق العاده دارند. طوریکه درمسیرشاهراه ها راکبین با دو نوع پولیس دولتی که مردم را چوروچپاول میکنندو پولیس طالبان که کست و تیپ دست داشته را میشکنند مواجه میشوند. اگر قوای ایساف نباشد ولایات افغانستان یکی پی دیگری سقوط میکند که خود دولت از بی کفایتی فاحش خود واقف ولی با انهم خودراسربلندجلوه میدهد. دل سردی ازدولت نا کاره اقای کرزی صفوف طالبان را همچوزمان تنفرمردم ازچوروچپاول مجاهدین که دلیل عمده سرنگونی شان بود قویترمیکند. وزمانی انفجار بزرگ سیاسی در این حالت بحرانی ومتشنج روی خواهد داد که دران صورت نکتایی داران غربی و پکول داران جهادی فعلا برسرقدرت ازافغانستان به خارج ازکشورمتواری وبه ممالک متبوعه خویش عزیمت کرده عامه را درسوختن و ساختن با سوغاتهای پاکستانی همچوبارقبل رها خواهندنمود.

همه و همه بر میگردد به تدبیر اندیشی ریس جمهور. ولی ریس جمهور افغانستان انقدربی تدبیرو فاقد اراده اهنین برای نابودی کرمهای جامعه که اطرافش را احاطه کرده است که واهمه  فراروی به کوه های پنجشیرهمچوفراراقای ربانی درمیزان سال هفتادوپنج شمسی از مخاطره طالبان میرود. چون جامعه جهانی ازیاری اشخاص بی کفایت خیلی ها خسته شده وازاحتمال دوردانسته نمیشود که ایالت متحده سمت جبهه را برای حفظ منافع خویش و یا جلوگیری از ضررمزید تغییربدهد. انگاه کشوری دیگری سراغش نیست که ریس جمهوردامنش را گیرد به این ملحوظ مصلحت همین است که قبل ازوقوع چنین حادثه یی اقای کرزی از سمت ریاست جمهوری شریفانه استعفا بدهد.

 


بالا
 
بازگشت