کانفرانس بین المللی استقرار ثبات در افغانستان وراه حل ها

جام غور

هموطنان عزیز ما از طریق رسانه های جمعی بخصوص سایت های انترنتی اطلاع دارند که کانفرانس بین المللی زیر عنوان استقرار ثبات در افغانستان در شهر سوستر برخ هالند بتاریخ 9 و10 دسمبر بر گزارشد. گزارشگر سایت جام غور که توفیق اشتراک درین کانفرانس را یافته بود ضمن نبشتۀ تصویر روز اول کانفرانس را بشرح ذیل به نمایش گرفته است که با هم مرور مینمائیم. درین کانفرانس عدۀ از شخصیت های خارجی چون نمایندۀ اتحادیه اروپا در افغانستان، نمایندۀ ، وزارت خارجه هالند ، نمایندۀ حزب سبز ها ی جرمنی وقوماندان نیرو های هالند در ارزگان شرکت ورزیده بودند ایشان از یآس ها وامید ها یا شکست ها وپیروزی ها طور فشرده صحبت نمودند.واما درین فرصت توجه شمارا به نقطه نظر های افغانهای شرکت کننده درین جلسه جلب مینمایم .

در کانفرانس استقرار ثبات در افغانستان وراه حل ها علاوه از سه مهمان که از کابل آمده بودند عدۀ از شخصیت های افغانی مقیم اروپا وآمریکا بنام متخصص وکار شناش ویا نمایندۀ سازمانهای سیاسی اجتماعی حضور به هم رسانیده بودند وبه نوبت از طریق تریبون کانفرانس شالوده از اندیشه های خودرا به سمع حضار رسانیدند، بنده نمائی این کانفرانس را به شکل یک گزارش به شرح آتی به تصویر میکشم که پیشکش خوانندگان عزیز مینمایم. درین کانفرانس از شخصیت های افغانی دعوت بعمل آمده بود اما اداره وکنترول مجلس توسط یک هالندی صورت میگرفت و سخنرانان را مجبور میساخت روز اول به زبان انگلیسی صحبت کنند وروز دوم کانفرانس را به زبانهای افغانستان تخصیص داده بود اما شاملین جلسه که عموما افغان بودند ترجیح میدادند تا به زبان مادری ایشان صحبت صورت گیرد بازهم قسمت عمدۀ سخنرانی ها به زبان انگلیسی بود وسامعین دری وپشتو می فهمیدند که این اختلاط را نه شیر شکر بلکه میتوان مرچ ومصالح نامید.

شاید خوانندگان محترم مشتاق آن باشند تا بدانند در کانفرانس چه مسائل مطرح شد وسر انجام چه فیصلۀ بخاطر استقرار ثبات در افغانستان صورت گرفت.؟ لذا بهتر است محتوای کانفرانس را با سخنان هر یک از متخصصین تقدیم حضور شما نمایم.

رستا تره کی:

رستا تره کی سخنرال اول این کانفرانس که مقالۀ خودرا به پشتو تهیه کرده بود اما از طرف گردانندۀ کانفرانس مجبور شد تا این مقاله را به لسان غیر از لسان افغانی قرائت نماید سر اجام مقالۀ خودرا به زبان فرانسوی بخوانش گرفت که من ندانستم چه گفت وکسی ترجمه هم نکرد خلاصه از ظلم وتخطی نیروهای ناتو در افغانستان صحبت نمود.

ملالی جویا:

ملالی جویا نمایندۀ مردم فراه در پارلمان همان مقالۀ متحد المال خورا بزبان انگلیسی بنام آزادی ودموکراسی آغاز وبا طعن ولعن خلقی پرچمی وجهادی، آمریکاو انگلیس با ذکر نام برخی افراد بپایان رسانید  وبا کف زدنها بدرقه شد. موصوفه این مقاله را بار ها تکرار نموده بود چیزی تازۀ نداشت همان بود که جذابیت آن نسبت به صحبت های شکریه بارکزی خیلی ها کم بود.

نکات جالب در ارتباط به صحبت های جویا:

*از ملالی جویا پرسیده شد که شما از ضعف ها وخلاء ها ونارسائیهای دولت صحبت میکنید اقلا از دست آور دهای آن نیز یاد آوری نمائید؟ در جواب گفت وقتی خوبی ها وبدیهای دولت را باهم مقایسه میکنم نکات مثبت آنقدر ضعیف است که از ذکر آن خجالت میکشم.

*از وی پرسیده شد شما پارلمان را نا مشروع وغیر قانونی میدانید پس چرا خودرا کاندید نمودید وفعلا در جلسات آن شرکت میکنید؟ در جواب گفت من میخواهم جنگسالاران را در داخل پارلمان افشاء نمایم چنانچه در لویه جرگۀ قانون اساسی دیدید. وگفت من به پروسۀ پارلمان احترام دارم نه به افراد داخل آن. من با پیرام قل سیاف وامثالهم که هر روز ملت به دروازۀ پارلمان علیه شان مظاهره میکنند سازش کرده نمیتوانم.

*ملالی جویا مقالۀ خودرا به انگلیسی قرائت نمود اما وقتی کسی از وی به انگلیسی سوال کرد، پاسخ وی این بود متأسفانه انگلیسی نمیدانم.

*منظره جالب دیگر این بود هنگامیکه صحبت های داکتر آصف وردک به پایان رسید تفریح إعلان شد .ازینکه آقای وردک به مسائل نژادی تماس گرفت ملالی جویا وقتی سالون را تر ک میکرد گفت دوستان به عوض اینکه روی مسائل اساسی صحبت کنند از پشتون،تاجک، بلوچ ،ازبک ،هزاره ومسائل قومی صحبت کردند روح مجلس را خراب کردند درین اثنا پروفیسور پیر وکهنه کار بنام هاشمیان خودرا بگردن ملالی انداخت ودر سالون تفریح با صدائی لرزان خود ملالی را مخاطب نمود وگفت تو بسیار ضد پشتون ها هستی مبارزۀ تو مبارزۀ نژادی است وحرف های زیاد ملالی گفت من از پشتونها جائزه گرفتم کو گوش شنوا؟ غرش صدا هاشمیان سالون را به لرزه آورده بود. تا اینکه بوساطت حاضرین به این غائله خاتمه داده شد.

انجینر روستائی:

انجینر رستائی که از جرمنی آمده بود با دل دردی تمام اسماعیل خان را مورد حمله قرار داد که متخصص نیست.طرح های تخصصی وانجینری خودرا که از هلمند ونیمروز عکس برداری شده بود به نمایش گذاشت ودر فرجام گفت  میخواستم بخاطر إعمار بند ها در هلمند ونیمروز پروژه های را بکمک دوستان وشرکت های جرمنی إعمار نمایم که  علاوه از منافع سر شار آن بیش از بیست هزار نفر صاحب کار میشد اما متأسفانه پروژه هایم از طرف اشرف غنی احمد زی وزیر مالیه وقت پذیرفته نشد وبعدا کاپی پروژه هارا توسط استانه گل شیرزاد که در مجلس حاضر است به آقای احدی فرستادم او هم رد کرد ودر آخر با عصبانیت گفت تا وقتیکه این تفنگ سالار ها باشد افغانستان آباد نمیشود...

پروفیسور هاشمیان :

هاشمیان شخص موی سفید وکهن سال بود وپا به آستانه ارزل العمر گذاشته بود تمام صحبت های آن به جنایات آمریکا وناتو وحکومت حامد کرزی تمرکز داشت ،جنگ های افغانستان را قیام های ملی وآزادی خواهی خواند، خروج نیروهای خارجی را شرط برای استقرار ثبات در افغانستان إعلام نمود وبه پیشینۀ تاریخی قیام های افغانستان اشاره  کرد وشکست نیروهای خارجی را یک امر تاریخی وحتمی دانست. هاشمیان در مجلس مانند انسان سر خورده به همه کس حملۀ لفظی مینمود تا اینکه یکی از منسوبین فدراسیون با چهره خمشگین بپا استاد وگفت به هیچکس اجازه نمیدهیم به فدراسیون توهین کند خصوصا آقای هاشمیان لطفاخاموش باش با این سر زنش عده فدراسیون را همنوائی کردند واز هاشمیان تقاضا کردند تا ساکت شود اما او ساکت نشد واین مجادلات لفظی بار ها تکرار شد وفضای پر تنش در کانفرانس حاکم بود.

داکتر آصف وردگ:

یکی از اشتراک کنندگان حساساتی کانفرنس شخص بنام داکتر آصف وردک بود وی به مسئله دیورند تماس گرفت وگفت وقتی صلح وثبات در افغانستان حاکم میشود که پشتونهای آنطرف خط دیورند به افغانستان مدغم شوند وافغانستان سر زمین اصلی پشتونها است وپشتونها میتوانند حکومت متمرکز وسر تا سری رابا صلح وثبات ایجاد نمایند .اقوام دیگر افغانستان مربوط به آنطرف مرز های افغانستان اند یکی ایرانستان دارد، یکی تاجکستان ، ازبکستان، ترکمنستان وبلوچستان وغیره واما پشتونها جز به افغانستان به هیچ جای دیگری ارتباط ندارند واکثریت قاطع در افغانستان اند لذا باید درهمین سر زمین حکومت کنند. واین سخنان را با إحساسات وانرژی تمام ابراز نمود .او گفت وقتیکه دولت سپنتا را وزیر خارجه وظاهر طنین را نمایندۀ دولت در ملل متحد مقرر میکنند دیگر این دولت را اسلامی گفته نمی توانیم بهتر است پسوند اسلامی را از نام جمهوری افغانستان حذف کنیم. وگفت خبر تازه دارم  اینکه طی دو ماه که میگذرد کشور روسیه مقادر زیاد سلاح ومهمات را در شمال کشور سرازیر نموده که نمیدانم مقامات دولتی اطلاع دارند ویا خیروخانم شکریه در جواب گفت میدانم.

داکتر غلام محی الدین زرمل وال:

پروفیسور زرملوال به نمایندگی از افغانان مقیم کانادا به حاضرین سلام ودرود فرستاد و مانند هاشمیان به جنایات آمریکا وناتو در افغانستان اشاره نمود وگفت افغانستان به قربانگاه پشتونها تبدیل شده است وعکس اجساد طالبان را نشان داد که در افغانستان توسط نیروهای آمریکا سوختانده شده بودند واما او گفت آمریکا ئیها وناتو حینیکه گرسنه شوند پشتوها را زنده ویا مرده کباب میکنند ومیخورند واو طالبان را نیروی مردمی گفت ومقاومت ایشان را جهاد بر حق علیه مداخلات نظامی خارجی در افغانستان خواند سپس مانند حکمتیار به ریسرج وتحقیق قضایا پرداخت وگفت در هر روز صد بم ودر هفته هفتصد بم ودرهر ما ه بیش از یکهزار بمب بالای خانه های پشتونها در جنوب افغانستان پرتاب میشود وکس بفریاد شان نمی رسد.این چگونه دموکراسی است که ده ولایت در جنوب افغانستان که بیش از هشت ملیون نفوس دارد رژیم را نمی خواهند اما خواست شان به بمب وتوپ پاسخ داده میشود..

شهیره. شریف:

شهیره شریف دوشیزۀ جوان افغان که از سامعین بود از بلاغت، فصاحت وضمنا منطق سالم وقوی بر خوردار بود اواز سخنرانان پرسید هر چند ما در خارج از کشور زنده گی میکنیم اما دقیقا اطلاع داریم که دولت درین مدت کار های مثبت هم انجام داده چون آزادی مطبوعات، آحداث سرک ها وإعمار مکاتب وشفاخانه پارلمان قانون اساسی  وغیره که بمراتب از دوره های گذشته بهتر است. از طرف دیگر نیروهای حافظ صلح که به اساس فیصلۀ شورای امنیت ملل متحد در افغانستان رفته اند غنیمت است.  شما علاوه ازینکه به اصل مطلب تماس نگرفتید به هیچ نقطه مثبت دولت اشاره نمیکنید پیوسطه از خارج شدن نیروهای خارجی صحبت مینمائید . آیا با خارج شدن نیروهای ناتو زمینه تسلط مجدد طالبان مساعد نمی گردد؟.آیا همه امید ها وآرزو های مردم که تازه چشم به آینده دوخته اند دوباره به یأس ونا امیدی تبدیل نمی شود؟ واگر این نظام تغییر کند ونیروهای خارجی از افغانستان بیرون شود شما کدام گزینه والتر نانیف دیگر را معرفی میکنید ؟ این طرز تفکر شما نهایت مایه نگرانیست.؟سوال های این دختر جوان  از طرف حاضرین نهایت مورد استقبال قرار گرفت وبا کف زدنها ی ممتد حاضرین همراه بود. موصوفه که بزبانهای دری و انگلیسی تسلط کامل داشته چندین بار سخنرانان را با خون سردی ومنطق عالی مورد سئوال قرارداد وبر متخصصین انتقاد نمود که چرا در سخنان شان از واقعیت های طرفه رفته وبر خلاف انتظار به مسائل قومی ونژادی وگروهی پرداختند که بار بار از طرف حاضرین مورد تأئید قرار گرفت.

شکریه بارکزی:

شکریه بارکزی در پاسخ سوال این دختر افغان گفت حق با شماست. حقیقت این است که دوستان ما در خارج از کشور قرار دارند اگر خود شان به افغانستان بروند واقعیت ها ومشکلات را لمس میکنند، اینقدر عرض میکنم که از گفتار تا کردار فاصله زیادوجود دارد راستی دولت کارهای انجام داده که باید دست کم نگیریم وهم حضور نیروهای خارجی در افغانستان یک غنمیت است والا افغانستان یک لقمه شامگاهی پاکستان خواهد شد وبه یکی از صوبه های پاکستان تبدیل خواهد گشت. این اظهارات بارکزی به واکنش افراد مشخص مواجه شد اما بارکزی خیلی خوب درخشید با حوصله وتحلیل در ست از قضایای داخل افغانستان بپاسخ پرداخت که از طرف حاضرین با کف زدنها حمایت شد.

خلاصه صحبت های شکریه بارکزی:

شکریه بارکزی موافقت نامه بن را اشتباه تاریخی دانست وگفت این توافقنامه نه ملی بود ونه سیاسی، بلکه عدۀ از نظامیان کشوربا نظامیان کشور های خارج نشستند و به تناسب قوت نظامی چوکی هارا بین خود تقسیم نمودند. خانم بارکزی به دست آورد های دولت اشاره نمود وگفت کار های انجام شده که باید چشم پوشی نشود. ما به همین دموکراسی کج وپلیج حالا راضی هستیم وباید کار های بیشتر صورت گیرد.او گفت کرزی شخص حلیم وبرد بار هست کسی را میخ کوب وروغن داغ نمیکند همان هست اگر کسی موتر آن هم سلف نزند گناه آنرا بگردن کرزی می اندازد،ومن کسی هستم که سخت ترین انتقاد هارا رو در رو علیه کرزی نموده ام .او هم مشکلات زیاد دارد. بارکزی ضمن سخنان خود خود به نقض حقوق زنان در افغانستان پرداخت وبواقعه تبادلۀ زن به یک سگ در شمال کشور اشاره نمود گفت در شمال قوماندان سالاری هست ودر جنوب طالب سالاری برای نابودی این دوپدیده به مبارزه تیاز است.باز از شرائط فعلی اظهار خورسندی نمود وگفت من ده سال قبل از خانه بیرون شده نمیتوانستم اما امروز به اروپا با دستمال کوچک که بر سر دارم گشت وگذار مینمایم اوادامه داد وگفت سخت ترین شرائط زنده گی را دیده ام که قابل یادآوری نیست وگفت 19 سال عمر داشتم دران وقت خانم خانه بودم قبل از ظهور طالبان چادری میپوشیدم وگفت من نسبتا مقبول هم بودم نهایت میترسیدم حالا همراه ملالی جان در کمیسیون حقوق بشر، جامعه مدنی وحقوق زنان پارلمان یکجا کار میکنیم وبرای نجات زنان افغانستان ازین وضعیت رقتبار بمبارزه خود ادامه میدهیم.

هردو نمایندۀ پارلمان به سوال های حاضرین جواب های مثبت ومنفی میدادند که من ساعت هفت ونیم شب سالون را ترک کردم .

نا گفته نباید گذاشت که در کانفرانس شاغلی نبیل غمین مسکینیار رئیس تلویزیون آریانا افغانستان که از آمریکا نشر میشود همراه با حسن امیری مبصر سیاسی اش نیز حاضر بودند اما سخنرانی نکردند.

این بود فشرده نظریات سخنرانان کانفرانس که با کمی وکاستی به علاقمندان تقدیم گردید واینکه گردانندگان کانفرانس چه إعلامیه را در ختم مجلس صادر مینمایند بخدا معلوم است اما به نظر من نقطه مشترک که در نظریات وجود داشت این بود که اکثریت سخنرانان روحیه ضد جهادی ضد خلقی وضد پرچمی وضد حکومت کرزی ووقوای ناتو در افغانستان داشتند.

 

 


بالا
 
بازگشت