جواد

سازمان ملل متحد

سر منشي سابق و ناكامي ها

سر منشي جديد و چالشهاي فرا راه

 

 

او نبايد شتابزده باشد، او بايد قضاوت ملت ها را به خود شان بگذارد و به آن احترام نهد.

 بي گمان هسته گذاري سازمان ملل متحد در زمان معين متناسب به مقتضيات و نيازمندي اجتماع بشري به منظور و هدف انسجام بهتر همه امور مربوط به زنده گي ملت ها در همه ابعاد اقدامي بود فراخور ستايش. ملموس هم است كه اين سازمان توانسته طي سالهاي حضورش نقش بارز و برجسته در حفظ توازن معادلات سياسي و نظامي جهان ايفاء نمايد اما ناكامي هاي بزرگي هم داشته است.

هر چند برخي اعضاي اين سازمان از همان آغاز تا كنون نه بحيث عضو يا باني و مؤسس بلكه حضور ملوكانه و جابرانه داشته اند و نظير امريكا سر آمد همه كار ها درين سازمان بوده اند اما هيچگاهي نميتوان از كارايي و موثريت اين سازمان در روند زنده گي ملل به هم متحد چشم پوشيد. سالهايي كه گذشتند و رفتند هر كدام پيشينه و اختتام خوب و بدي را براي سازمان ملل گذاشتند. داوري بر گذشته هاي اين سازمان را به قضاوت تاريخ مي گذاريم اما ده سال اتكاي آقاي عنان به اريكه ي رهبري سازمان ملل را با نظر اجمالي به بررسي نقادانه مي گيريم.

هر چندآقاي عنان از همان بدو كانديداتوري به پست رهبري سازمان ملل بيشتر از ديگران سر وقامت بر افراشت اما آنگونه كه توقع مي رفت او نتوانست واقعاً جهان را از خطرات و تصادم هاي كه حتي تصور نمي رفت در قرن 20 و 21 به آن ها فكري شود نجات دهد. بيشتر دوران حكمروايي آقاي عنان در مقام رهبري ملل متحد با عدم نفوذ اداري و معنوي آقاي عنان همراه بود. در تقابلات نظامي و سياسي اثرات تعرض تهاجم دول غربي به رهبري امريكا بالاي عراق، راه اندازي يك جنگ نا برابر عليه يك كشور آزاد و سرنگوني رژيم قانوني آنكشور، دستيابي كشور هاي كورياي شمالي، پاكستان، ايران به سلاح هاي هستوي، يكه تازي امريكا در تمام تصميمگيري هاي ملل متحد و فيصله هاي جهاني و عاجزماندن سازمان ملل از محكمه يا مجازات كردن اقدام تعرض پس از آنكه بهانه هاي ارايه شده توسط امريكا و همدستان استراتيژيك و متعرض وي بر عراق نتوانست جامعه ي جهاني را قناعت بدهد و واقعاً ثابت شود. جنگهاي منطقوي وداخلي افغانستان دارفور نا آرامي مجدد در بوسني هرزي گوين و برخي كشور هاي افريقايي در اثر فعاليت هاي جواسيس غرب تعرض تهاجمي اسرائيل بر لبنان و ويراني آن، به حمايت خارجيان و كشور هاي معلوم الحال و استفاده ي غير مجاز جانبدارانه و آشكار حمايت امريكا از اسرائيل از حق ويتويش كه به اساس آن قطعنامه ي شوراي امنيت عليه تقبيح و مجازات اسرائيل مبني بر حمله بر لبنان به تصويب نرسيد. و پس از آن اسرائيل با دست باز كشتار را در فلسطين و لبنان جز وظايف عادي اش دانست.

توسعه ي فعاليت هاي تروريستي و تروريستان در سطح جهاني و عاجز ماندن جامعه ي جهاني و ملل متحد در مقابله با آن مطرح شدن بيشتر القاعده بعنوان سازمان جهنمي تهديد كننده ي عمومي جهاني طي سالهاي اخير و واپسين، ترور شخصيت هاي سياسي توسط گماشته هاي سازمان هاي استخباراتي بخصوص وبخصوص C.I.A در نقاط مختلف جهان زير پا گذاشتن تمام حقوق و موازين حقوقي و بشري توسط كشور هاي بزرگ امپرياليستي (هر چند اين اصطلاح فعلاً مروج نيست و كار برد ندارد) بهتر است اين كشور ها را مطابق نياز زمان و روش جديد ديكتاتوري شان كشور هاي (ستمگر) نام گذاشت در كشور هاي مختلف بخصوص جهان سوم و باز هم عاجز ماندن سازمان ملل متحد از برخورد قاطع نسبت به اين همه موارد. همين حالا نيرو هاي ايالات متحده ي امريكا، با انگلستان در افغانستان و عراق زير نام دفاع از حقوق بشر و تأمين دموكراسي همه حقوق بشر را زير پا مي كنند و فضاي اختناق كاملاً زير نام دموكراسي به كشور هاي شان مستولي است و همه روز مردمان بي گناه زير نام سهو عملياتي كشته مي شود و كسي به آن ها وقعي نمي گذارد. هيچ بهبودي در كاهش فقر جهاني كه متكي بوده باشد به تصميم سازمان ملل متحد رونما نگرديده است در سازمان ملل متحد همه اصلاحاتي كه الزاماً و حتماً‌ بايد انجام مي شد و طراح آن هم آقاي عنان بود صورت نگرفت چنين كاري با پا فشاري قلدرهاي كه عضو تصميم گيرنده بودند عملي نشد و بيشترين كادر هاي ملل متحد دچار مرض مهلك استفاده سئو از وظيفه، سود جويي و رشوه ستاني درين يا آن زمينه شدند و اين مورد حتي به سازمان هاي بزرگ باشگاهي ورزشي هم سرايت كرد.

در رسوايي معاملات سود جويانه ي غذا در برابر نفت عراق اگر آقاي عنان نتوانسته راهكار منطقي بران بيابد مسئوليت پذيري، كاري را پيش نمي برد بهتر مي بود همان وقت يا تهديد به استعفا مي كرد و يا هم تقاضاي جدي رسيده گي به موضوع را از شوراي امنيت مطالبه مينمود كه نكرد.

داشتن شخصيت عالي سجاياي نيكوي انساني بعد جداگانه يي حضور مردان بزرگ سياسي است كه سرنوشت انسانها را به دست دارند اين بزرگ منشي در وجود آقاي عنان بيشتر از هر كسي ديگري ديده مي شود و اما طفره روي از مسايل زير نام حوصله نميتواند كار آمد روزگار و حلال مشكلات باشد و آقاي عنان بسيار كار ها را در چوكات قانون و صلاحيت نافذه اش ميتوانست انجام دهد كه نداد و در نتيجه بيشترين صدمات را مردمان جهان بخصوص كشور آسيايي و افريقايي ديدند هم كشته شدند و هم اقتصاد شان ويران شد و هم زير بنا هاي ساختاري در ممالك شان ويران تر از ديروز گشت مثال آن افغانستان و عراق است.

شتابزده گي در تصميمگيري حكومت هاي دست نشانده ي غرب در اين يا آن مملكت از موارد نا ميمون دوران روز هاي اخير سلطه ي آقاي عنان در كرسي ملل متحد بود اعدام عجولانه ي صدام حسين رهبر ملت عراق آنهم در روز مقدس و بزرگ مذهبي مسلمانان جهان نشانه يي از ضعف آقاي عنان و سر منشي جديد ميتواند باشد كه تا كنون معلوم نيست حكم اعدام او را چه كسي امضاء كرد و چه كسي او را اعدام كرد و چرا حرمت روز بزرگ مذهبي مسلمانان را حفظ نكردند.

آقاي عنان پس از ده سال كنار رفت و كوله بار سنگين مشكلات جهاني را به جانشين خود واگذاشت و اين بازنگري ما نه از روي كينه و حسد بلكه استوار به حقايقي كه در جهان گذشت بود احترام من ملت، و جهان به شخصيت والاي آقاي عنان كه الگوي كركتر عالي انساني اند مادام العمر باقي خواهد بود ولي كاستي دوستان را نبايد پوشيده گذاشت.

و اما، سر منشي جديد!

لازمه ي مهم ايراد بيانات اساسي بزرگان سياست همانا دقت در تنظيم و تدوين خطوط اساسي فعاليت هاي شان است كه بايد با مدارا و مدبرانه ارايه شوند.

جهان همه منتظر بودند تا بدانند آقاي سر منشي جديد ملل متحد با كدام ابتكار جديد با چه شيوه يي كه درخور يك تجربه كار سياست است عرض وجود مي كند و با انتصاب در يك چنين پست بلند وپر افتخار چه گلبانگي به ملل جهان خواهد داشت اما متأسفانه وقتي ايشان تشريف آوردند تا امروزي كه اين نوشتار را به خواننده ها تقديم كرديم چيزي جز از كورياي شمالي و ايران از وي نشنيديم. نشود كه آقاي سر منشي جديد با پيام دشمنانه عليه يك كشور مخصوصاً كوريايي شمالي آمده باشند و از صلاحيت هاي به دست آورده در تنبه كشور همسايه يي شان سؤ استفاده نكنند.

جناب شان نفرمودند كه فقر را جهان را چه طور از ميان ريشه كن مي كنند نه گفتند كه لايه هاي ضخيم فساد را از مقر سازمان ملل متحد چه گونه نابود مي سازند، او شان تصريح ندادند كه بر حل منازعات مختلف منطقوي و جهاني درين جا و آن جا چه مي كنند ايشان توضيح ندادند با قلدران سازمان ملل متحد كه خود را صاحب صلاحيت همه ي جهان ميدانند چه مي كنند، پلان شان را جهت بلند بردن نقش واقعي ملل متحد و احياي و اتوريته ي از دست رفته ي آن چه است او نگفت كه او واقعاً سر منشي ملل متحد خواهد بود يا يك وسيله براي تحقق اهداف و پاليسي هاي اداري، تشريفاتي و سمبوليك؟ ندانستيم كه از شوراي امنيت چي مطالباتي خواهند داشت نفهميديم كه ايشان با اسرائيل چي مي كنند در برخورد شان با فلسطين چه خواهند كرد، او نه گفت در عراق چه مي كنند كه هر روز ملت آن تباه مي شود و بر خلاف انتظار كه هيچ آرزويي از شخصيت اول سياسي جهان را جهان و مردم نداشت در نخستين ساعات اشغال وظيفه بي محابا و با عجله و شتابزده گي بدون آگاهي و ورود به پرونده ي صدام حسين به جاي آن كه اين مسئله را تصميم حكومت يا ملت عراق بداند و يا فيصله نيرو هاي متعرض حاكم خارجي بر عراق، يكباره صدام را جاني و خطر ناك توصيف كرد و اين گفتارش حتي بر اعدام غير انساني صدام حسين كه با آنهمه فضيحت صورت گرفت مهر تائيد گذاشت و نشان داد كه او آن مرد كهنه كار سياست خبط سياسي هم دارد ورنه او ميداند كه محكوم به اعدام ولو مجرم جاني هم باشد بايد از لحاظ اصول با برخورد كاملاً انساني و اسلامي و يا هم عرف مروج همان كشور اعدام شود فقط از آقاي سر منشي جديد شخصاً مي طلبم كه جوابم را بدهيد آيا در كشور شما هم اعدام توسط ريسمان طنابي با چنان ضخامت صورت مي گيرد و با اين افتضاح كه شرف حيثيت انساني هم مدنظر نباشد اگر شما همه موارد و تخطي ها را از همين حالا به مذاق قلدران جهان و سازمان ملل متحد تائيد كنيد و از واقعيت ها دور برويد پس واي بر اين سازمان بيچاره و واي بر ملت هاي مظلوم كه چشم اميد به خداوند(ج) و سازمان ملل دوخته اند.

شما را شخصاً مخاطب قرا مي دهيم چالش هاي بزرگي فرا راه تان است، كشور هاي ناتوان، فقير و نادار كشور هاي مظلوم و مورد تجاوز قرار گرفته از شما اميد هاي فراواني دارند بيائيد و واقعاً بيانديشيد كه تمام ملتها را كمك مي نمائيد تا جهان از فقر و بدبختي نجات يابد و زورمندان زور شان را بر ديگران زير نام هاي جديد و آراسته گي ظاهري و پر زرق برق تحميل نكنند به اراده ي ملت احترام بگذاريد و تصاميم حكومت ها را مربوط خود شان بدانيد كساني را كه نميدانيد در باطن چه كسي بوده اند با ظاهر بيني يا بستن اتهامات از موضع سازمان بزرگ ملل متحد تنبه نكنيد و مهر تائيد اين بزرگترين كانون و مجتمع خواستهاي ملتهاي جهان را بر هر گونه عمل منفي هر متعرض يا هر دست نشانده درين يا آن كشور نگذاريد مثليكه در قضاوت با اعدام صدام حسين كرديد.

من بر تصميم ملت عراق احترام دارم اگر واقعاً آنها چنين تصميم گرفته باشند.

من جانبدار صدام هم نيستم همانگونه كه مخالف اش نيستم من فقط در نحوه ي اجراي حكم ايراد دارم كه كاملاً شتابزده غير انساني و مخالف با ارزشهاي اسلامي و در منافات با احكام و قوانين پذيرفته شده صورت گرفته است در اعدام ها معمولاً پروسيجر تشريفاتي معمول بايد طي شود مثلاً در ممالك اسلامي ابتدا بايد حكم محكمه و دادگاه عالي كه به توشيح رئيس جمهور رسيده باشد، قرائت گردد، سپس شخص محكوم به اعدام فرصت دعا خواندن ودو ركعت نفل خواندن داده شود و آخرين خواست وي از او پرسيده شود. سپس هيئت منظم و مختلط از تمام ادارات ذيربط حضور بيابند و هر كدام نظر بدهند كه اعدام به كدام شكل ساده و ممكن كه زياد زجر دهنده نباشد توسط كدام افرادي صورت گيرد كه تربيت ديده باشند و محكوم به اعدام را شكنجه ندهند يا جزا بروي روا ندارند و رعايت انسانيت و حرمت را نمايند همچنان روز هاي مذهبي و بزرگ اسلامي كه در آن قتل كردن كشتن و انتقام گيري كاملاً مردود و ممنوع است در تطبيق حكم اعدام مدنظر باشد كه در مورد صدام حسين نشد چنين پس شما چه طور اگر او را محكوم كرديد نحوه ي اعدام اورا محكوم نكرديد؟

از نظر من منحيث عضو اجتماع بشري آقاي سر منشي جديد الزاماً بايد بيابند كه ريشه هاي عميق اختلافات در جهان از كجا تنيده اند و به كجا ها مي رسند و چي عواملي موجب شده است جهان نفرت بيشتر نسبت به غرب بخصوص امريكا داشته باشند مسئووليت اينهمه نابه ساماني ها در جهان و سازمان ملل متحد به دوش كي ها است و چرا ان ها سر حال نمي آيند و هميشه آرزو دارند از مجاري جبر واكراه پيش آيند شايد در برخورد هاي ستمگرانه ي امريكا و همدستان اش ملت هاي شريف اين كشور ها كاري ندارند و گاه ناگاه فرياد شان را هم بلند كرده اند اينكه چرا سياسيون و حاكمان دولت هاي شان با خط سرخ تعرض و تجاوز عصر جديد ميخواهند هم ملت هاي شان را در جهان از نظر بياندازند و هم فرزندان ملت ها را به خون و آتش بكشند چه است كه در قرن 21 باز هم به حل مسايل زور فشار و تعدي را مقدم بر گفتمان سياسي و تبادل منطقي افكار مي دانند هر گاه آقاي سر منشي جديد با چنين فرايند هاي دشواري كه پيشرو دارند جسورانه و مدبرانه بر خورد نكنند چيزي ماحصل كاري در دور زعات شان نخواهند داشت.

 

 

 


بالا
 
بازگشت