احمدسعيدی

آیا پاکستان تا سال 2020

فاقد توانائی اتومی خواهد گردید؟

 

(نوشته: احمد سعیدی)

پاکستان مدت ها قبل در صدد آن بود تا صاحب سلاح هستوی گردد و در برابر هند که بر سر مسئله کشمیر با آن کشور در مخالفت و حتی رویا روی نظامی قرار داشت سبقت جویند اما انکشافات بعدی نشان داد که درین مسابقه هند نسبت به پاکستان پیش دستی نموده و بتاریخ 11 ماه می 1998 اولین بمب اتومی را مورد ازمایش قرار داد و جهان ازین رویداد بلا وقفه اطلاع یافت و هند اولین کشور از جمله کشورهای اسیائی بود که دارای نیروی هستوی گردید اما این خبر برای مقامات ایالت متحده امریکا نسبت به پیامدهای بعدی در اسیای جنوب شرقی که منتج به مسابقه تسلیحات هستوی خواهند گردید پریشان کننده بود. پاکستان به دلایل اینکه بیلانس دفاعی خویش را در برابر هند تامین نموده باشد شدیدا تلاش اغاز نمود که به هر وسیله که باشد در برابر اقدامات هند به عمل بالمثل دست یابند اما ایالت متحده امریکا هیئت های متعدد خویش را به منطقه فرستاده تا با مقامات پاکستان موضوع را در میان گذاشته و از تصمیم خویش مبنی بر عدم انجام ازمایشات هستوی پاکستان را متعهد نمایند تا دست به چنین اقادامات نزنند. و هوشدار داد در صورتیکه پاکستان ازمایشات هستوی را انجام دهند با تعزیرات اقتصادی شدید از جانب ایالات متحده امریکا مواجه خواهند گردید. اما جانب پاکستان درین خصوص دلایل خویش را ارایه می نمود و آن اینکه پاکستان مکلف است تا به منظور حفظ منافع ملی به عمل مشابه دست زنند و سر انجام پاکستان بتاریخ (29 ماه می 1998) اولین ازمایش بمب هستوی خویش را انجام و اعلام نمود که جامعه جهانی در واقعیت امر با چنین رویداد ها خوشنود نبوده و نگرانی عمیق خویش را در زمینه ابراز داشت زیرا دو کشوریکه در پهلوی هم قرار داشته و از سالیان متمادی در برابر همدیگر در تشنج بر سربرده است وحتی در طی دو موارد با جنگ های خونین نیز منتج گردیده است چطور میتوانند در زیست با همی بدون انعقاد موافقتنامه مجدد زنده گی نمایند که این حالت برای جامعه جهانی نهایت نگران کننده بود. و این نگرانی در مورد پاکستان در الویت ها قرار داشت و آن به موجب اینکه پاکستان فاقد ثبات مطمین داخلی بوده و مبادا احزاب و عناصر افراطی و رادیکال قادر به ان نگردد تا اختیارات همچو یک سلاح خطرناک را بدست اورند. اکنون که مدت (7) سال از اتومی ساختن کشورهای هند و پاکستان می گذرد اوضاع منطقه و جهان بکلی تغیر نموده است که میتواند از زوایای دیگر به ان نگریست اکنون در ذهن دولت مداران امریکائی چنین طرح ها خطور می نمایند که چطور می تواند پاکستان را فاقد سلاح اتومی سازند و این امر مستلزم انست تامقامات پاکستانی را با طرق و نحوه های مختلف متعهد نمایند تا با این خواست تن در دهند. اکنون مطبوعات نیز در عناوین خویش این موضوع را مطرح ساخته و انرا به برسی می گیرند. همین اکنون مطبوعات مشعر است که الی سال (2020) سلاح اتومی پاکستان بتدریج از میان برداشته خواهد شد ودرین رابطه توافقات میان ایالات متحده امریکا و پاکستان در یک چارچوب وسیع بعمل امده است که البته هنوز انتظار (15) ساله در تحقق همچو هدف در پیش رو قرار دارند.

اخیرا خورشید محمود قصوری وزیر امور خارجه پاکستان در یک مصاحبه خویش با روزنامه نوای وقت توضیح نموده است که کمیته دفاعی در سطح کابینه دولت به توافق رسیده است که پاکستان تا (15) سال آینده ضروریات دفاعی خویش را تآمین نموده و بعد از ان یعنی در سال (2020) صلاحیت اتومی پاکستان به پایان خواهد رسید واز ان به بعد پاکستان طاقت اتومی نخواهد بود. در حقیقت امر یک سوال درخور تعمق است و از جانب دیگر این سوال نیز مطرح می گردد که برای کمیته دفاعی که در سطح کابینه وزرا تشکیل گردیده است صلاحیت چنین تصامیم و فیصله از جانب کدام مرجع قانونی وحقوقی برای ان اعطا گردیده است؟ و ایا نقش شورای امنیت ملی که یک ارگان با صلاحیت در سطح دولت تلقی می گردد و ریاست ان نیز بدوش جنرال پرویز مشرف رئیس جمهور می باشد چیست؟ در صورتیکه چنین تصامیم اتخاذ شده باشد لازم است تا مردم کشور در روشنی بیشتر قرار داده شوند وچنین فیصله های خطیر وسرنوشت ساز از مردم کتمان نگردد زیرا مردم خواهان پاسخ مثبت و قانع کننده این همه سوالات از نزد مقامات ارشد دولت می باشند. به این همگان پی برده است که ایالات متحده امریکا پیوسته تلاش می ورزند تا نیروی هستوی پاکستان از میان برداشته شود و درین رابطه همواره پاکستان را تحت فشار قرار داده است. ایالات متحده امریکا چندی قبل اعلام داشت که طیارات F16 را طبق توافق قبلی به جانب پاکستان ارسال و در اختیار نیروی هوائی ان قرار خواهند داد. مطبوعات ایالت متحده امریکا شایع می نمایند که سلاح اتومی پاکستان محفوظ نبوده و همواره مایه نگرانی مقامات امریکا میباشند و اظهار می دارند که پاکستان را به حیث دارنده نیروی هستوی برسمیت نمی شناسند که سازمان بین المللی نیروی زروی نیز درین عرصه با مقامات امریکائی هم عقیده می باشند.

جنرال پرویز مشرف چندی قبل تلاش به خرچ داد تاجامعه جهانی راترغیب نمایند تا پاکستان را به حیث دارنده سلاح هستوی برسمیت بشناسند اما برخلاف توقع به مخالفت های جدی مواجه گردید. به قول از منابع اگاه برخی از کشورهای غربی چنین استدال می نمایند که پاکسان به نسبت نبود جمهوری و نظامی دموکراتیک واقعی و زمامداری یک جنرال نظامی بالای ان باعث چنین مخالفت ها می گردد. از سوی دیگر مسئله هند نیز در میان است که جهان تاکنون انرا نیز به حیث یک قدرت هستوی با نظر داشت معیارهای بین المللی برسمیت نه شناخته است. اما با وجود ان جهان به هند به مشخصات بخصوص ان از زاویه دیگر می نگرند. در سال 2006 که طرح توسعه شورای امنیت سازمان ملل متحد بار دیگر مطرح نظر قرار گرفت هند در جمله کشورهايی قرار داشت که باید به حیث عضو دایمی شورای امنیت سازمان ملل متحد پذیرفته می شد. این کشور ها عبارت اند از المان، برازیل و هند بود که از دیدگاه کشورهای غیر مسلم و دموکراتیک هند برای جهان موجب خطر نبوده بناءً این طرح باعث ان شده میتوانست که کشور هند بحیث یک قدرت زروی از جانب جامعه جهانی پذیرفته شود اما پاکستاان ازین امر مستثنی تلقی گرديد. برخی از مقامات پاکستان نگران آن اند که در صورتیکه خواستهای ایالات متحده امریکا در خصوص منع برنامه هستوی پذیرفته نشود بیم ان می رود که پاکستان یک بار دیگر تحت تعزیرات اقتصادی ایالت متحده امریکا قرار گیرند و توافقات اخیر در مورد تسلیم دهی طیارات F16 از جانب امریکا مورد التوا قرار داده شود و از سوی دیگر که ایالات متحده امریکا پاکستان را یک متحد ستراتیژیک خارج از پیمان ناتو تلقی می نمایند نیز تحت غور مجدد قرار خواهد گرفت و در ان صورت ممکن ایالات متحده امریکا پاکستان را در فهرست کشورهای محور شیطانی شامل خواهد ساخت.

اما مردم پاکستان احساس دیگر داشته و طرفدار انست تا پاکستان موقف کنونی خویش رامنحیث دارنده سلاح هستوی حفظ نمایند اما رجال نظامی وملکی پاکستان را عقیده بر انست که در صورتیکه پاکستان با خواست های ایالات متحده امریکا جواب مثبت ندهد با وضع تعزیرات اقتصادی پاکستان با مشکلات جدی و جبران نا پذیر مواجه خواهد گردید زیرا همه شئون حیات اقتصادی و نظامی پاکسان متکی بر مساعدت های ایالت متحده امریکا و سایر کشورهای اروپائی میباشند. مع الوصف پاکستان ناگزیر است تا موقف شفاف و روشن را درین زمینه اتخاذ نمایند در انصورت اگر جواب منفی باشند پس ایجاب می نمایند تا پاکستان کمر خویش را با عواقب ناگوار بعدی در عرصه های سیاسی، نظامی و اقتصادی ان محکم به بندد.اخیرا در مطبوعات ایالت متحده امریکا چنین عناوین نیز به چشم می خورد که طراح اصلی بمب اتومی پاکستان یعنی داکتر عبد القدیرخان با اسامه بن لادن در ارتباط بوده و سازمان تروریستی القاعده قادر به ان خواهند گردید تا تکنالوژی هستوی را به اسانی بدست اورند. زمانی که ایالات متحده امریکا بعد از وقوع حوادث یازدهم سبتمبر (2001) در حال اتخاذ اماده گی های لازم جهت حمله بر طالبان بود جنرال پرویز مشرف سرگرم دیدار از مقامات ایالات متحده امریکا در واشنگتن قرار داشت و در طی ملاقاتش با رئیس جمهور بوش موضوع حمله بر افغانستان را مورد بحث قرار داد. رئیس جمهور بوش حین ملاقات با جنرال پرویز مشرف اظهار داشت که مطبوعات امریکائی از قول یک روزنامه پاکستان منتشر ساخته است که سازمان تروریستی القاعده تحت قیادت اسامه بن لادن سلاح اتومی را در اختیار دارند که این شایعات در حقیقت غرض مغشوش ساختن افکار عامه جهانیان پخش وگسترش می یافت که واقعیت های بعدی نشان دهنده اشکار این امر گردید.

مقامات ایالت متحده امریکا همواره در تلاش ان بوده تا امریکائی ها و افراد سایر ملل جهان را از خطرات بعدی اسامه بن لادن، طراح بمب اتومی پاکستان داکتر عبدالقدیر خان وسلاح اتومی پاکستان در هراس نگهدارند که این سه عنصر خطر جدی و بالقوه به جهان متمدن و مهذب در قبال خواهند داشت و باید دست با اقدامات فوری و پیش گیرنده زد و باید آنرا محار و تحت کنترول دراورد. با وجود این همه شایعات اکنون شبکه های استخبارات ایالت متحده امریکا دست به این امری برده است که داکتر عبدالقدیر خان با گروه القاعده هیچ نوع ارتباط نداشته چنانچه درین رابطه جنرال پرویز مشرف اظهار داشته است که داکتر عبد القدیر خان یک شخص مذهبی است ولی فاقد اندیشه های بنیاد گرائی میباشد بناءً هیچ لزومی ندارند که وی با گروه القاعده و یا کدام گروه دیگر تروریستی در ارتباط باشد اما امریکائی ها تلاش دارند که چنین یک ثبوت را بدست اورند که داکتر عبد القدیر خان به نحو از اشکال با اسامه بن لادن در ارتباط قرار داشته که این الزام میتواند پرابلم های جدی رادر برابر پاکستان ایجاد نمایند.

اکنون عقیده بر انست که اسامه بن لادن عنقریب دستگیر خواهد شد. و دلایل ذیل در زمینه ارایه می گردد. اول اینکه ایالت متحده امریکا بعد از مدت طولانی که ادعای گرفتاری اسامه بن لادن را همواره نموده است با ابراز مسئولیت ادعا نموده است که اسامه بن لادن در سه هفته اینده دستگیر خواهد شد. دوم اینکه پرویز مشرف اخیرا طی یک بیان اظهار داشت که بعد از دستگیری اسامه بن لادن جنگ با تروریزم بین المللی کما فی السابق ادامه خواهد داشت این به معنی آنست که پاکستان یک متحد استراتیژیک ایالت متحده امریکا خارج از پیمان ناتو میباشد ایالات متحده امریکا در نظر ندارد تا با اقدام عملی علیه پاکستان متوصل گردد.

در گذشته وقتیکه افراد القاعده از جانب امریکا و متحدین ان دستگیر می گردید اولا تحقیقات انها نهائی و به پایه اکمال می رسید بعدا دستگیری انها را اعلام می نمود. برای امریکائی ها در مورد دستگیری اسامه بن لادن و ملا عمر سرعت عمل ضروری پنداشته می شود اما در مورد اعلام انها غیر ضروری می پندارد. بلا تردید باید گفت در صورتیکه اسامه بن لادن و یا افراد در رده های دوم ان دستگیر گردند ستون فقرات سازمان تروریستی القاعده خواهند شکست و انگاه این سازمان تروریستی در موقف کنونی نخواهند ايستاد. اما سوال اساسی چنین مطرح بحث است زمانیکه اسامه بن لادن و ملا عمر دست گیر گردند بعد از ان نزد امریکائی ها اهمیت کنونی پاکستان از میان خواهند رفت وهدف بعدی امریکا پاکستان خواهند بود؟

در مورد سوال ارایه شده پاسخ روشن این است که هرگاه اسامه بن لادن و ملا عمردستگیر گردند مسلما که پاکستان نزد امریکائی ها اهمیت قبلی خویش را نیز از دست خواهندداد راپور ارایه شده از جانب کمیسیون تحقیقات حوادث یازدهم سبتمبر بروشنی نشان می دهد که در زمینه الزامات متعدد بالای پاکستان وارد گردیده است واز کاستی های ان بر شمرده است.

در صورتیکه از مسئولین و کارشناسان ارگانهای سری و استخباراتی سوال مطرح گردد که کمپ های دهشت افگنی و تروریزم جهت اموزش اعمال تخریب کارانه در کجا موقعیت دارد بدون تعلل به پاسخ ان خواهند پرداخت و صریحا اظهار خواهند نمود که در مناطق مرز مشترک میان افغانستان و پاکستان و مشخصتر در مناطق قبایلی که تحت کنترول پاکستان میباشد و در انجا نه قوانین وجود داد و نه کسی چنین سوال را مطرح می نمایند که این کمپ ها چرا احداث و ایجاد گردیده است. به عقیده امریکائی ها این مناطق برای دهشت افگنان منحیث جنت تلقی گردیده است که بدون خوف و هراس در آن جاه ها به سر برده و برای تحقق اهداف بعدی بخاطر ارام وظایف محوله را دنبال می نمایند و جهان متمدن را هدف قرار می دهند تا اعمال تخریبکارانه را غرض ایجاد وحشت و محو انسانهای معصوم انجام دهند. دلایل فوق موجب ان گردید تا ایالات متحده امریکا بالای پاکستان فشار وارد نمایند که به منظور پایان بخشیدن به فعالیت های تروریستی در مناطق وزیرستان جنوبی و شمالی و برخی از مناطق ایالت بلوچستان نیروهای مسلح مستقر و پایگاه های جدید را روی همین هدف ایجاد نمایند.

اکنون اوضاع نشاندهنده انست که در سطح داخلی وخارجی پروسه یک روند در حال تکوین است که نتایج حقیقی ان متعاقبا اشکار خواهند گردید اما در نزد برخی ها عقب این همه انکشافات دست ایالات متحده امریکا به خوبی مشاهده می گردد. تا الحال سخن از نشان دهی اسامه بن لادن مطرح بحث است در راپور منتشر شده از جانب کمیسیون تحقیقات یازدهم سپتمبر مکررا برشته تحریر امده است که نیروی خاص امنیتی ایالت متحده امریکا به محل اسامه بن لادن نهایت قریب اخذ موقع نموده است اما با وصف ان وی از محل فرار نموده و خود را در جای دیگر پنهان می نمایند. مقامات امریکائی در زمینه بالای (1=1) پاکستان اتهام وارد می نمایند که برخی از حلقات درین ارگان سری وجود دارد که قبل از انجام عملیات تصفیوی سازمان تروریستی القاعده را از پلانهای اپراتیفی اگاهی می دهند و موجب عدم دستگیری سرکرده گان گروه القاعده و طالبان می گردند.

جنرال پرویز مشرف طی سفر اخیر خویش در عربستان سعودی با وضاحت اظهار داشت که تاکنون معلوم نیست که اسامه بن لادن در کجا هست و در صورتیکه کسی از ان اطلاع دقیق داشته باشد پس درین صورت بما گفته شود تا نیروهای امنیتی ما در پی ان گردد.

حالاً مقامات امریکائی را عقیده بر انست که اسامه بن لادن در یکی از مناطق پاکستان به سر برده و پنهانی میباشد. در هفته اخیر خبر منتشر گردید که اسامه بن لادن در ایران جابجا گردیده است اما تصدیق این خبر نیز از منابع مستقل صورت نپذیرفت ولی هم زمان به ان معاون ریاست جمهوری امریکا دیکچینی اظهار داشت که وی از پایگاهی که اسامه بن لادن در ان قرار دارد مطلع میباشد. قبل از اظهارات دیکچینی رئیس CIA ایالت متحده امریکا نیز در مورد اقامت بــــن لادن سخن به میان اورد و اظهار داشت که معلومات کافی در مورد محل اقامت بن لادن بدست امده است وعنقریب دستگیر خواهند گردید. درین اواخر سازمان استخباراتی ایالات متحده امریکا CIA ، پنتاگون و FBI و سایر ادارات دیگر تمام فعالیت های خویش را بسیج نموده و مصمم است تا اسامه بن لادن را زنده و مرده بدست اورند.

به سلسله همین فعالیت های در هفته اخیر نیروهای ایساف تحت قیادت نیروی نظامی امریکا در مرز سرحدات پاک افغان عملیات تصفیوی رابه منظور دست گیری ملاعمر و سایر رهبران گروه طالبان انجام داد ولی به دستگیری وی فایق نگردید.

بقول از اظهارات دیکچینی معاون ریاست جمهوری ایالت متحده امریکا اسامه بن لادن باید طی مدت سه هفته دستگیر گردد. اما با صحت و عدم صحت اظهارات این مقام بلند پایه امریکائی باید منتظر باقی ماند تا این ادعا ثابت گردد و تا چه حد به حقایق نزدیکی دارد. اما چیزی که بوضاحت معلوم است ان ایسنت که اسامه بن لادنو ملا عمر در یک جاه نبوده بلکه در جاه های متفاوت و از هم جدا به سر می برند. از جانب دیگر اسامه بن لادن در یک ویدیو کست ظاهر گردیده و اظهارات داشت که ابو فراج شخص نمبر سوم نه بلکه شخص نمبر نهم میباشد ووی مسئول امور نظامی و تامین کننده ارتباطات مردم با گروه القاعده می بود با دستگیری ابو فراج کدام خلای قابل ملاحظه در فعالیت های القاعده به میان نیامده است.

با ارایه تفصیلات فوق و چگونگی محتوای ان چنین بر می اید که برای جهان متمدن و بخصوص برای ایالت متحده امریکا سلاح اتومی پاکستان مایه نگرانی بوده زیرا پاکستان کشوری نیست که ظرفیت نگهداشت سلاح اتومی را داشته باشد و بیم ان میرود که سلاح متذکره در اختیار حلقات افراطی و رادیکال قرار گرفته که در ان صورت خطر جدی و جبران نا پذیر به منطقه وجهان متوجه خواهند گردید از انجائیکه ایالات متحده امریکا به حیث یک ابر قدرت جهان تلقی می گردد پس اخلاقاً مسئولیت دارند تا به منظور حفظ ثبات بین المللی به همچو پرابلم ها در سطح جهانی بذل توجه نموده و نقش اساسی خویش را در قبال ثبات جهانی ایفا نمایند.

 

 


بالا
 
بازگشت