عبدالقدیر علم

سیاست خارجی افغانستان جاه افتاد

 

بالأخیره سیاست خارجی افغانستان در برابر پاکستان در مسیر مؤثر و سازنده قرار گرفت. سیاست جلب فشار جامعۀجها نی علیه پاکستان در جهت قطع کمک به ترورست ها وقانع ساختن جامعه جهانی مبنی بر حمایت این کشور از تروریسم، سیاست است بسیار مثبت ومؤثر .در گذشته سیاست تقابل ورویاروئی مقامات افغا نی وپاکستانی که با سکوت ونظارۀ جامعۀ جهانی به خصوص امریکا وانگلیس توأم بود دولت افغانستان را من حدیث مدعی تنها وکم اثر در وضعیت بدی قرار داده بود ؛ سیاست که به مجادلۀ لفظی رؤسائی جمهور دو کشورو افتضاح سیا سی انجامید.                                                           

 رئیس جمهور افغا نستان از سفر اخیر خود  به آمریکا واشتراک در مجمع عمومی ملل متحد استفادۀ أعظمی نمود.اوجامعۀ جهانی را متقاعد ساخت تا پاکستان را زیر فشار قرار دهند وبدین تر تیب دولت افغانستان را از لحاظ سیاسی در مقابل پاکستان در موقف وجایگاه بهتر قرار داد.                                                                                                                       

هفتۀ که گذشت هفته خوب برای سردمداران حکومت نظامی پاکستان نبود .درین هفته تنها افغانستان نبود که پاکستان را به حمایت از طالبان؛ القاعده وتروریزم متهم نمود؛ بلکه دوستان استراتیژیک پاکستان چون آمریکا وانگلیس ونشریه های غربی که تلویحا نظرات مقامات رسمی دولت های متذکره را باز تاب مینماید طور فزایندۀ دولت پاکستان را زیر فشار قرار دادند. واز حمایت دستگاه استخباراتی دولت پاکستان ورهبران سیاسی افراطی پاکستان از طالبان والقاعده یاد آوری نمودند.این شیوه فشار وافشاگری معقولترین ومؤثر ترین شیوۀ مبارزه علیه طالبان وحامیان شان است.                                                   

پیامد این شیوه تا حد مؤثر بود که پرویز مشرف رئیس جمهور پاکستان را با دل ناخواسته متقاعد ساخت تا به همکاری اعضای سابق استخبارات پاکستان با طالبان اعتراف نماید. وی در اظهارات اخیر خود به رسانه خبری گفت؛ این اعضای سابق استخبارات پاکستان اند که با القاعده کمک میکنند. وبا این کلمه که ایشان حالا متقاعد اند میخواست از مسئولیت خود در زمینه إغما ض نما ید اما به هیچصورت این اظهارات از سنگینی مسئولیت پرویز مشرف رئیس جمهور پاکستان نمی کاهد او به هر حال فعلا إعتراف کرده است که پاکستا نی ها مسئولیت تربیه وتجهیز ترورستان انتحار کننده وجنگجویان در افغانستان را به عهده دارند؛ خواه باز نشسته باشند ویا بر حال؛ پرویز مشرف دیروز حا مد کرزی را به بی خبری از ماحولش متهم ساخت واما امروز خودش به نا آگاهی از ما حولش إعتراف نمود .                          

مسیر معقول ومنطقی این است تا مقامات افغانی تمام اسناد ومدارک را که نمایانگر حمایت مقامات پاکستانی از القاعده است  به دستگاه های استخباراتی آمریکا وانگلیس بسپارند تا ایشان  از طریق خود پاکستان را زیر فشار قرار دهند چنانچه این پروسۀ سیا سی درین روز ها در مسیر اصلی خود قرار گرفته است.مقامات بلند پایه آمریکا وانگلیس ورسانه های خبرئی  کشور های غربی از موجودیت رهبر طالبان ورهبران القاعده در پاکستان صحبت میکنند ودستگاهائی استخباراتی پاکستان را به حمایت ازجنگجویان مخالف دولت افغانستان متهم میسازند.از آنجائیکه دولت پاکستان از طرف آمریکا وانگلیس حمایت سیاسی واقتصادی میشود بناء فشار ایشان علیه پاکستان از اهمیت خاص بر خوردار است.  

اشتباه سیاسی:

ارائه اسناد ومدارک مربوط به القاعده وطالبان  از طرف حامد کرزی ووزیر خارجه وقت در سفر 15 فبروری2006 شان به پاکستانی ها یک اشتباه سیاسی بود. چون دولت پاکستان در همکاری با طرف افغانی صادق نبود در حقیقت هیچ نیاز نبود که مقامات افغانی حین سفر به پاکستان اسناد ومدارک را که نشان دهندۀ پناه گاهائی أعضائی القاعدهدر خاک پاکستان بود بد سترس مقامات پاکستانی قرار دهند واین عمل را من حیث یک اشتباه سیاسی باید پذیرفت. این ارائۀ اسنا د محرم پاکستان را در مقابل افغانستان حساس تر ساخت وهم به پاکستان فرصت داد تا در مورد نقل مکان أعضائی القاعده ومراکز تربیتی شان تصمیم بگیرد ورد پای ایشان را نا پد ید سازد.  ، دولت افغانستان باید در همان روز های اول همه اسناد ومدارک را بجائی پاکستان بدسترس کشور های که بخاطر مبارزه با القاعده به افغانستان آمده بودند قرار میداد.

آمریکا وانگلیس رهبری جنگ با القاعده را به عهده دارند و پاکستان دوست نزد یک این دوکشور از القاعده وطالبان حمایت مینماید. پس این مسئله منطقا باید بین پاکستان وکشور هائیکه از فاصلۀ دور بخاطر مبارزه با القاعده به افغانستان آمده اند حل وفصل شود چون پاکستان در برابر افغانستان هیچنوع إحساس مسئولیت نمیکند واین کشور تا هنوز افغانستان را دشمن خودمیپندارد وبه مقامات افغانستان باور ندارد؛ این افغانها اند که به پاکستان باور وإعتماد میکنند وهمه اسناد ومدارک محرم را به ایشان تسلیم مینمایند.                         

دولت افغانستان به نوبۀ خود بار ها از حمایت دستگاه استخباراتی پاکستان از طالبان یاد آوری نمود اما این اظهارات بجای سود ضررهای فراوان را متوجه افغانستان ساخت . پاکستان این اظهارات را مغرضانه ودشمنانه خوانده . با تقاضائی دوستانه وحتی عاجزانه مقامات افغانی کارد اسلام آباد تیز تر شد وحتی بیشرمانه دولت افغانستان را به مداخله در امور پاکستان متهم نمود.

 واقعیت این است اگر متحدین پاکستان که رهبری مبارزه علیه القاعده وتروریزم را به عهده دارند وموجودیت پاکستان در گرو حمایت سیاسی واقتصادی ایشان میباشد در برابر مداخلات پاکستان خاموش باشند درانصورت قطعا تلاش های افغانستان بجای نمی رسد. شما دیدید مقامات پاکستان بر خلاف عرف سیاسی چندین بار هیئت رهبری دولت افغانستان را توهین وبه استهزاء گرفتند واظهارات ایشان را در مورد حمایت پاکستان از القاعده غیر مسئولانه وغرض آلود خواند ند.               

حال که دولت افغانستان بجای  تسلیم دهی اسناد به مقامات پاکستانی  جانب کشور های غربی ونا تو را انتخاب نموده است این شیوه بهترین شیوه ومعقولترین طریقه مبارزه باسیاست های پاکستان است ویقینا نتائیج آن هم مثبت تر ومفید تر از گذ شته ها خواهد بود.شما تبعات واثرات این شیوۀ مبارزه را به شرح ذیل مرور وبررسی مینمائید؛ و بوضوح در میابید که پاکستان به چه پیمانه زیر فشار جامعۀ جهانی قرار گرفته است....

اظهارات منابع غربی در مورد حمایت پا کستان از القاعده وطالبان.

* يک محقق وزارت دفاع بريتانيا در گزارش، که به بی بی سی درز کرده است، ادعا کرد که سرويس امنيتی پاکستان به طور غيرمستقيم به شبکه القاعده و گروه طالبان کمک  کرده است. اين گزارش همچنين ادعا کرده است که پاکستان در آستانه هرج و مرج قرار دارد.

* نيروهای ائتلاف بين المللی تحت فرمان آمريکا در افغانستان می گويند پس از امضای توافقنامه ميان حکومت پاکستان و طالبان وزيرستان، خشونت ها در مناطقی از افغانستان که متصل به وزيرستان هست، تا سه برابر افزايش يافته است.

* جان پاراديس، سخنگوی اين نيروها در کابل در يک کنفرانس خبری گفت که فعاليت طالبان به ويژه در خوست و پکتيکا که در نزديک وزيرستان موقعيت دارد، بيشتر شده و اين موضوعی است که به گفته او جای پنهانکاری ندارد.

اين اظهارات در حقيقيت تاييدی بر سخنان يک مقام ارشد نظامی آمريکا است که گفت توافق حکومت پاکستان با طالبان وزيرستان، احمتالا فرصت خوبی به دست طالبان داده تا حملات خود را در افغانستان شدت بخشند

* روزنامه هرالد تريبيون چاپ بريتانيا، در شماره روز پنجشنبه 25 مه (4 جوزا)  در مورد افزايش نا امنی ها در افغانستان و نقش سازمان استخباراتی پاکستان (ISI) در اين حوادث مطلبی را منتشر کرد.

هرالد تريبيون می نويسد که حتی اگر ژنرال پرويز مشرف رييس جمهور پاکستان، شخصا به سياست عدم دخالت در افغانستان متعهد باشد، نمی تواند ادعا کند که سرويس استخبارات اين کشور و همچنين نيروهای بنيادگرای اسلامی، چنين تعهدی را رعايت می کنند.                                                                                                                                           

'آی اس آی پاکستان: حامی تروريسم'

* در سند وزارت دفاع بريتانيا آمده است که سازمان امنيت پاکستان (آی اس آی) با حمايت از احزاب مذهبی کشور به طور غيرمستقيم به تروريسم ياری می رساند.

سیاست اخیر دولت افغانستان در برابر پاکستان که با متحدین پاکستان مسئله مداخلۀ پاکستان را درمیان گذاشته یک سیاست معقول منطقی ومؤثر بود،چنانچه مقامات بریتانیائی به صراحت از موجودیت رهبر طالبان در پاکستان صحبت میکنند. در  موضع گیری های سیا سی در سطح جهان موقف گیری های بریتانیا معمولا نشانۀ از موضع گیری های آمریکا نیز هست هرچند اول  از حلقوم انگلیس ها بیرون میشود...                                                                                                                                             

* ژنرال ديويد ريچاردز، فرمانده کل نيروهای ناتو در افغانستان با هدف ديدار و گفتگو با سران پاکستان، به اسلام آباد سفر کرده است سخنگويان ناتو در کابل می گويند مسئله همکاری های نظامی و نظارت بر عبور و مرورهای مرزی ميان افغانستان و پاکستان در گفتگوهای ژنرال ريچاردز با سران بلندپايه پاکستان مطرح خواهد بود.                                                                                        

* در نهایت قوماندان قوای ناتو در افغانستان وارد اسلام میگردد تا با رئیس جمهور پاکستان در مورد دستگیری رهبر طالبان که در پاکستان است صحبت نماید؛ خلاصه وفشردۀ سخن این است که دیگر مقامات پاکستا نی ازین واقعیت انکار کرده نمیتوانند که برخی حلقات د ر پا کستان طالبان را حمایت مالی ولوژستیکی مینمایند واستخبارات پاکستان أعضائی القاعده را در داخل خاک پاکستان تربیت نظامی میدهد. در شرائط کنونی بعداز مجمع عمومی ملل متحد پاکستان از لحاظ سیاسی در تنگنا قرار گرفته ودر بین یک فاجعه سیاسی به سر می برد.امید است این روند حمایت پاکستان از طالبان را بطور چشمگیری کاهش دهد و از قوت طالبان هم به شد ت کاسته شود. 

 

 


بالا
 
بازگشت