محمد اسحاق فياض 

Mif_1967@yahoo.com

استراليا، همچنان در افغانستان مي ماند

 

 

افغانستان بعد از سقوط طالبان چنان با تحولات سياسي جامعه بين الملل گره خورده است كه هرگاه دركشوري كه دهها هزار كيلومتر از افغانستان فاصله دارد تحولي اتفاق بيافتد، فورا اين سئوال بوجود مي آيد كه تاثيرآن در افغانستان چه خواهد بود؟

  به تاريخ 24 نوامبردر كشوراستراليا انتخابات مهمي برگزار گرديد و درآن حزب كارگراين كشور در انتخابات پارلماني به پيروزي رسيد. از آنجايي كه  نظام سياسي برمبناي اكثريت پارلماني دراين كشور شكل مي گيرد، انتخابات پارلماني نقش تعيين كننده دراين كشور دارد و حزبي كه اكثريت كرسي ها را در پارلمان بدست آورد قدرت اجرايي كشور را نيز بدست مي گيردند. درچنين نظامي معمولا دو قواي مقننه و اجرائيه با هم هماهنگ هستند و در برخي از كشورها به محض آن كه فراكسيوني از اكثريت پارلماني بيافتد، فورا دولتي كه وابسته به آن فراكسيون است سقوط مي كند.

در انتخابات24 نوامبر2007 دراستراليا حزب كارگر به رهبري كوين راد 50 ساله اكثريت كرسي هاي پارلمان را بدست آورد و حزب حاكم ليبرال آقاي جان هاوارد 68 ساله را پس از 11 سال شكست داد. آقاي جان هاوارد كه به مدت 11 سال اين كشور را اداره كرده بود دراين انتخابات حتي راي لازم را براي ورود به پارلمان هم بدست نياورد و حزب كار گراين كشور به عنوان جريان پيروز اين انتخابات  تشكيل دولت داد. تشكيل دولت توسط آقاي كوين راد به منزله تغييرات اساسي در داخل استراليا و نيز سياست خارجي اين كشور به شمار مي رود و از اين جهت ازهمان آغاز انتخابات اين سئوال مطرح بود كه دولت استراليا چه سياستي را بعد ازانتخابات در قبال افغانستان در پيش خواهد گرفت؟

استراليا يكي از كشور هاي بزرگ، توسعه يافته و كم جمعيت است كه به سرعت رشد مي كند و دولت جان هاوارد در طول 11 سال سعي كرد اين كشور را به عنوان يكي از قدرت هاي كه در سياست بين المللي نقش فراوان دارد مطرح نمايد، نزديكي اين كشور با امريكا و اتحاديه اروپا سبب گرديد كه اين كشور نيز در لشكر كشي هاي جهاني سهم بگيرد و همراه با امريكا و برخي از كشورهاي اروپاي غربي در يك ائتلاف نظامي  مشاركت جويد. هر چند كه نقش نظامي فرامرز اين كشور درابتدا در جنگ ها و شورش هاي جدايي طلبانه در اندونزي و بويژه در جزيره آچه  و تيمورشرقي آغاز گرديد و اين كشور اندونزي را تهديد نظامي كرد، ولي ائتلاف اين كشور با امريكا سبب گرديد كه در عراق نيز نيروي نظامي اعزام نمايد. بدين ترتيب استراليا يكي از كشورهايي بود كه در سقوط دولت صدام حسين در بغد داد نقش ايفاكرد. استراليا قبل ازاين نيز دريك ائتلاف بين المللي عليه تروريسم در افغانستان نيز شركت جسته بود.استرالیا بعد از یازده سپتامبر 2001  و بدنبال آن حمله نظامي ائتلاف به رهبري امريكا در افغانستان، حدود1500 نیروی کماندویی خود را در کنار نیروهای ائتلاف بین المللی به افغانستان اعزام كرد تا عليه طالبان و القاعده به نبرد بپردازند. هم اكنون حدود يك هزار نفر از نيروهاي اين كشور در يكي از ولايات آشوب زده افغانستان يعني ولايت ارزگان مستقر هستند، ولايتي كه درگيري هاي خونين و دشواري را با طالبان و القاعده تجربه كرده است، نيروهاي استراليايي كه درقالب ائتلاف بين المللي درافغانستان فعاليت نظامي  انجام ميدهند، تاكنون دراين ولايت سه تن از نظاميان خود را از دست داده است.

با تشديد درگيري هاي خونين  در عراق نيروهاي استراليايي مستقر در اين كشور نيز متحمل تلفات و خساراتي گرديد كه براي مردم اين كشور گران تمام شد و مخالفت هاي را در افكارعمومي مردم استراليا بوجود آورد و خواهان بازگشت نيروهاي استراليايي ازعراق گرديدند. مخالفت و انتقاد از سياست هاي خارجي جان هاوارد و بويژه اعزام نيرو به عراق يكي ازعوامل پيرزوي حزب كارگردراين كشور به شمار مي رود. كوين راد قبل از انتخابات بارها اعلام كرده بود كه درصورت پيرزوي نيروهاي استراليا را از عراق بيرون خواهد آورد. برای ایجاد تعادل میان انعطاف پذیری و انصاف در کار، و همچنین راهی برای مقابله با تغییر شرایط جوی کره زمین تلاش خواهد کرد.

کوین راد نخست وزیر منتخب استرالیا، در اولين سخنراني خود پس از پيروزي در انتخابات، قول داده است كه در بسیاری از سیاست های دولت پیشین، به ویژه حضور نظامی آن در خارج، تغییراتی وارد کند. اين سخنان اين سئوال را بوجود آورد كه آيا  تغيبرسياست اين كشورشامل افغانستان نيز خواهد شد؟ آيا استراليا نيروهاي نظامي خود را از افغانستان نيز خارج خواهد كرد؟

هرچند كه درابتدا اين تصور وجود داشت كه تغييرات سياسي دراين كشور شامل افغانستان نيز گردد و دولت مردان جديد اين كشور نيروهاي نظامي خود را از افغانستان نيز خارج سازد. سرانجام با گذشت دو هفته از پيروزي حزب كارگر و نخست وزيري كوين راد اكنون روشن شده است كه استراليا قصد ندارد نيروها يش را از افغانستان خارج سازد. او پس چند روز كه پيروزي اش را جشن گرفته بود، تعهد کرده است که مسئله افغانستان را بنا به دلایلی از مسئله عراق جدا کند. او گفته است: «با وجود تمایل به کاهش حضور نظامی استراليا در عراق، به تعهد خود در افغانستان همچنان پای بنداست».

 تحليل گران بدين باورند از آنجایی که تلفات نظامیان استرالیایی در افغانستان، چشمگیر نبوده ، دولت این کشور از سوی افکار عمومی خود تحت فشار نیست تا به حضور نظامی خود در افغانستان پایان دهد. بنابراین، تازماني كه  تلفات سنگین و خون بار به نیروی های نظامی استرالیا مستقردر ارزگان افغانستان وارد نشود، اين احتمال وجود دارد كه استرالیا هم چنان به حضور نظامي شان در كشور ما ادامه دهد و نمادي از اقتدار نظامي شان را با حضور درافغانستان هم چنان حفظ نمايد. جنرال هوستون لوي درستيزارتش استرالیا گفته است که دولتش نمی تواند دست خالی از افغانستان خارج شود و دوباره این کشوررا به کام تروریست های بین المللی رها کند واین برای امنیت ما خطرناک است.

استراليا دركنار فعاليت هاي نظامي كمك هاي اقتصادي نيز كرده است هر چند اين كمك ها نسبت به كمك ديگر كشورها چشم گير نيست  اما براي كشوري كه به كمك هاي اقتصادي فراوان نياز دارد همين مقدار نيز غنيمت است. استراليا طی پنج سال گذشته، بیش از 110 میلیون دلار کمک اقتصادی به افغانستان کرده و امید می رود دولت جدید، همچنان به کمک خود برای بازسازی افغانستان ادامه داده و ميزان اين كمك هارا افزايش دهد.

به هرحال استراليا هرچند كه دههاهزاران كيلومتر از كشور ما دور است ونظاميان اندكي درافغانستان دارند، اما اين كشور براي افغانها از اهميت زيادي برخوردار است، هم اكنون هزاران پناهنده افغاني دراين كشور زندگي مي كنند كه بيشتر شان طي يك دهه قبل چه از طريق قاچاق و چه از طريق پناهندگي از سوي سازمان ملل به اين كشورپناهنده شدند. اين مهاجران اكنون به يكي از منابع كمك به افغانستان به شمار مي رود كه هرماه ميليونها دالر براي خانواده ها و اقوام و نزديكان شان ارسال مي كنند.

 

     


بالا
 
بازگشت