محمداسحاق فياض

 

حمايت ازچودري، چالش ديگر دولت مشرف

 

پاكستان طي ديروز و امروز يكبار ديگر شاهد تظاهرات خياباني و مخالفت عليه دولت اين كشور بود. اين بار تظاهرات زماني آغاز شد كه آقاي افتخار محمد چودري رئيس بركنار شده محكمه عالي پاكستان از اسلام آباد به شهرلاهور منتقل مي گرديد و طرف داران او در شهرهاي مختلف ايالت پنجاب دست به تظاهرات زدند و نسبت به بركناري وي از رياست محكمه عالي پاكستان توسط جنرال پرويز مشرف، اعتراض كردند. شمار زیادی از وکیلان و فعالان سیاسی، در طول شب گذشته، منتظر ورود آقای چودری بود ند که در پیشاپیش کاروانی از موترهای همراهش، اسلام آباد پایتخت پاکستان را به مقصد لاهور مرکز ایالت پنجاب ترک مي کردند. قرار گزارش ها در گوجرات که یکی از پایگاههای قدرت رئیس جمهور مشرف به شمار می رود، آقای چودری با اسبهای رقصان مورد استقبال قرار گرفت. او سپس در یک سخنرانی از حمایت مردم تشکر کرد. ديروز نیزهزاران نفراز مردم پاکستان با برگزاری یک راهپیمایی و تظاهرات مخالفت آميز حمایت خود را از افتخار چودری اعلام کردند. این راهپیمایی که با آتش بازی و طبل نوازی همراه بود، مخالفت شان را نسبت به تصميم اخير مشرف ابراز داشتند.

 قراراست آقاي چودري به محض رسيدن به لاهور درميان تجمع هزاران نفري از طرفداران خود سخنراني كند. وی در این سخنرانی، مشروعیت برکناری خود از سوی پرویز مشرف رئیس جمهور پاکستان را زیر سئوال خواهد برد. گفته مي شود حدود هفت هزار مامور و پوليس امنیتی، به محل برگزاری اجتماع حمایت از آقای چودری در لاهور اعزام شده اند، تا جلو هر نوع آشوب و خرابكاري را بگيرند.

 يكي ازتنش هاي جديدي كه در يك ماه اخير دامن گير پاكستان شده است، بر كناري افتخار محمد چودری از رياست محكمه عالي پاكستان است. آقاي چودري در ماه مارچ توسط حكم جنرال پرويز مشرف از مقامش بركنار گرديد. بركناري وي تنش سياسي جديدي را در محافل سياسي پاكستان بوجود آورد و موجب مخالفت هاي گسترده احزاب سياسي اين كشور از تصميم اخير پرويز مشرف، گرديد. نزديك دو ماه مي شود كه احزاب مخالف دولت پاكستان با راه پيمايي هاي گسترده در پايتخت و شهر هاي ديگر پاكستان موقعيت سياسي پرويز مشرف را متزلزل ساخته است، مخالفت ها و تظاهرات موقعيت سياسي و محبوبيت پرويز مشرف را در ميان مردم چنان متزل ساخته است كه او را مجبور كرده است تا شركاي جديدي براي تقسيم قدرت و ادامه رياست جمهوريش، پيدا كند به همين دليل جناحي از حزب مردم پاكستان به رهبري بينظيربوتو كه با مشرف همكاري دارد، در تلاش است تا زمينه ورود بينظير بوتو را به پاكستان و سهم گيري او را در قدرت هموار سازد، به همين دليل مذاكرات پشت پرده براي رسيدن به يك توافق ادامه دارد، گفته مي شود آن چه اين مذاكرات پشت پرده را با شك و ترديد مواجه ساخته است، اين است بينظيربوتو اعتماد لازم را نسبت به مشرف ندارد و در اين مذاكرات او تضمين لازم را براي حفظ امنيت و باقي ماندن او در قدرت از سوي پرويز مشرف در يافت نكرده است. حتي برخي از كارشناسان سياسي بدين باورند كه يكي از عوامل طرح ترور شيرپاو در شهر چهار سده ايالت سرحد، پادرمياني و تلاش او براي باز گرداندن خانم بوتو به پاكستان و اشتراك او در قدرت بوده است، زيرا شيرپاونيز جناحي را در درون حزب مردم  رهبري مي كند و عضو ارشد حزب مردم پاكستان مي باشد.

هر چند كه آقاي چودري يك نفراست، اما بركناري او سبب شده است از دو ناحيه بر دولت پرويز مشرف فشار وارد گردد. اولين فشاري كه دولت مشرف متحمل مي گردد مخالفت صريح احزاب و گروههاي اسلام گرا و ملي گرا( كه تحت ائتلافي به نام مجلس متحده عمل گرد آمده اند) با دولت پاكستان است. اين گروهها در گذشته حامي و طرفدار جنرال پرويز مشرف بودند اما به مرور زمان به نيروهاي مخالف دولت تغير موضع دادند، با بركناري آقاي چودري مخالفت هاي اين ائتلاف با دولت پاكستان بيشتر نيز گرديد، بيشترين تظاهرات در حمايت از چودري در شهر اسلام آباد را گروههاي ائتلافي مجلس متحده عمل راه اندازي كردند. خشونت بار ترين اين تظاهرات در روزهاي 16 و 17 مارچ بود كه نيروهاي پوليس برتظاهر كنندگان با گاز اشك آور حمله كردند و تعدادي زيادي از رهبران و سران احزاب مجلس متحده عمل را دستگيروزنداني نمودند كه در جمع دستگير شدگان قاضی حسین احمد، رهبر ائتلاف متحده مجلس عمل، حافظ حسین احمد رهبر يكي ديگر از احزاب اسلامي پاكستان و رفیق ترار رئیس جمهور سابق پاکستان، به چشم مي خورد. در همين روز دفتر تلويزيون جيو نيز توسط پوليس مورد حمله قرار گرفت و تظاهرات طي چند روز در شهرهاي مختلف پاكستان ادامه يافت.

دومين فشاري كه بر دولت مشرف از ناحيه بركناري چودري بوجودآمد، محبوبيت توده اي و استقلال راي او مي باشد. چودري به استقلال راي و صراحت لهجه در پاكستان شهرت دارد  و به خاطر تاکید بر استقلال قوه قضاییه و نادیده گرفتن ملاحظات سیاسی در قضاوت از محبوبیت قابل توجهی در میان حقوقدانان پاکستانی و تعداد زيادي از توده هاي مردم برخوردار بود. سر انجام صراحت لهجه اوبلاي جان خودش شد. افتخار محمد چودری در سال 2005 به سمت ریاست محكمه عالی پاکستان منصوب شد و از آن زمان، دوسيه هایی را مورد رسیدگی قرار داد که برای دولت آقاي مشرف چندان خوشایند نبود. به گفته مخالفان رییس جمهوری پاکستان، علت بركناري افتخار احمد چودری از سمت ریاست محكمه عالی صدور آرای و احكامي از سوي او است كه با خواست دولت آقاي مشرف مغایرت داشته است. از جمله او به لزوم اقدام دولت براي یافتن افراد ناپدید شده ای که توسط نهادهای اطلاعاتی ربوده شده  بودند، رای داد. حكم ديگري كه چندان براي دولت پاكستان خوشايند نبود واگذاری شرکت دولتی فولاد پاکستان به كساني ديگر بود. او اين واگذاري را غیرقانونی اعلام کرد. قرار بود دو دوسيه مهم ديگر نيز توسط او مورد بررسي قرار مي گرفت كه اين فرصت را بدست نياورد و بركنار گرديد. قرار بود او موضوع تابعیت دوگانه شوکت عزیز نخست وزیرپاكستان را مورد بررسي قرار دهد و صلاحیت وی برای تصدی این سمت ارتباط مستقيم به حكم رئيس محكمه عالي اين كشور دارد. دوسيه مهمتر ديگراجازه شرکت جنرال پرویز مشرف در انتخابات ریاست جمهوری بود. بسياري بدين باورند كه مشرف بدان دليل وي را بركنار كرده است كه بيم داشت ممكن است وي برخلاف خواسته هاي شوكت عزيز و مشرف در مورد دو دوسيه اخير راي صادر كند.

محكمه عالی در پاکستان در راس قوه قضاییه این کشور قرار دارد و عالی ترین مرجع رسیدگی به اختلافات حقوقی و مسایل مربوط به قانون اساسی این کشور است. براساس قانون اساسی، محكمه عالی علاوه بر رسیدگی به مسایل قضایی، نقش نظارت بر اقدامات قوای دیگر حکومت را نیز ایفا می کند و از جمله حق دارد برخی از دستورهای رییس جمهوری و مصوبات پارلمان را که مغایر قانون اساسی تشخیص می دهد لغو کند. به همین دلیل محكمه عالی از احترام و موقعیت ویژه ای در حكومت پاكستان و نيز درمیان توده هاي مردم پاکستان برخوردار است.

به هر حال اكنون با بركناري چودري دولت آقاي مشرف تحت فشار بيشتري قرار گرفته است و گروهها تندرو كه با طالبان و القاعده پيوند دارد طي يك اعلاميه اي حتي عليه دولت مشرف حكم جهاد داده است و آقاي مشرف را متهم مي كند كه با آمريكايي ها براي نابودي نيروهاي تندرو در پاكستان تباني كرده است. با آن كه نزديك به دوماه از بركناري چودري از مقامش مي گذرد، مخالفت ها و تظاهرات به بهانه هاي مختلف در حمايت از وي همچنان ادامه دارد وادامه اين تظاهرات روز بروز از محبوبيت دولت آقاي مشرف به ميزان زيادي كاسته مي شود.

 

Mif_1967@yahoo.com

 

 


بالا
 
بازگشت