جواد

استيضاح، اولين تجربه ي كامياب در كار پارلمان

اكثريت وكلا باالآخره به وجدان شان مراجعه كردند

آقاي كرزي چرا؟ پا فشاري در حفظ كابينه ي ناكار خود دارد.

آقاي كرزي! آيا وقت آن نه رسيده كه همين حالا

وزراي بي كفايت تان در كابينه مثل وزير داخله را بركنار كنيد؟

 

                 پارلمان افغانستان كه چاروناچار صبغه ي قانوني تشكيل و حضور در جامعه را يافت پس از مدت مديدي در خود فرو رفته گي اينك گامي برداشت كه بتواند تثبيت حضور و صلاحيت نمايد.

استيضاح دو وزير كابينه كه يكي مطرح تر از ديگري بود، هر چند تجربه ي تازه در پارلمان افغانستان است اما اقدامي بود بازدارنده، آموزنده و هشدار دهنده كه مي تواند اهرم هاي ناكار قدرت در حكومت آقاي كرزي را تكان دهد.

استيضاح در لغت چي است و در سياست چي گونه؟ استيضاح در لغت معني توضيح خواستن و وضاحت خواستن و در اصطلاح توضيح خواستن يكي يا همه ي نماينده گان مجلس شوراي ملي از يكي از وزراي كابينه و دادن رأي به بقا و يا از سلب صلاحيت آن.

اما در پارلمان افغانستان چرا؟ موضوع استجواب به استيضاح تبديل شد.

شكي نيست كه مردم افغانستان در پي جنگ هاي ويران كننده و نا برابر پارچه پارچه شده، جمعي به ديار شهادت رفتند، گروهي در معلوليت و معيوبيت ، تعدادي هم در انزوا و ناچاري و شماري هم راهي ديار غربت و مهاجرت شدند كه بدترين نوع زنده گي است. بيشترينه نا هنجاري ها، ظلم و ستيز، جبر و اكراه، جيره خواري، اتلاف حقوق، زنده گي در قعر مصايب و فشار هاي جسمي و رواني از جانب ايران و پاكستان (همسايگان نا باب!!!؟) به مهاجرين افغان، تحميل شد.

هر چند اين موارد بيشتر وابسته گي به عدم درايت و كارايي حكومت هاي افغانستان به خصوص نظام موجود دارد. اما عواطف انساني، تشابه مذهبي، فرهنگي، تاريخي وغيره هم نزد دولت مردان كشور هاي همسايه ي ما مطرح نبوده به خصوص اينكه مسلمان هم هستند حسرتا به چنين مسلمان نما هايي.

اقدام اخير حكومت ايران كه در مغايرت با همه اصول و ضوابط بين المللي، اعلاميه هاي جهاني حقوق بشر، حقوق مهاجرين به خصوص مهاجرين ناشي از جنگ عليه مهاجرين افغانستان مقيم آن كشور صورت گرفت علاوه از جريحه دار ساختن احساس ملت افغانستان اهانت بزرگي را نيز به آن ها متوجه ساخت و سبب شد تا اتوريته ي ملت افغان يك بار ديگر زير سوال برود و بر بي عرضه گي سردمداران دولت خاصتاً در عرصه هاي سياست خارجي و امور مهاجرين مهر تائيد گذاشت (ناكامي هاي حكومت كرزي در عرصه ي سياست خارجي قبلاً بررسي شده است به آرشيف مراجعه شود.) اينها، كه قلب هر افغان نسبت اين بي التفاتي ايرانيان صدمه ديده بود انتظار بزرگي از وزارت هاي خارجه و امور مهاجرين شان داشتند تا بدانند كه آن ها چه ابتكاري دارند در جلوگيري از چنين فضيحت روان عليه ملت. كه هيچ كاري از آن ها ساخته نه شد.

پارلمان افغانستان هم كه نماينده گاني از تركيب مليت ها را با هم دارد با وجود انبوه مشكلات دروني نه توانست نسبت به اين موضوع بي تفاوت بماند و خواهان استجواب وزراي خارجه وامور مهاجرين در زمينه شدند. حضور يابي اين دو وزير در مجلس شوراي ملي درست بازي كردن در نقش هاي كميك را مي ماند تا آماده گي در استجواب. آنجا در خارج از مرز هاي غربي كشور افغان ها از منازل بلند ساختمان ها پرتاب مي شوند و جان مي بازند، ناموس وطن جدا از محرم وطن مي ماند، مهاجرين با انجام اعمال قصيح القلب نظاميان ايران رد مرز مي شوند، شيرازه ي خانه واده ها از هم مي باشد، اطفال، كودكان، زنان و كهن سالان زجر روزگار را مي بينند و اين جا وزراء به جواب اعضاي شوراي ملي با لبخند و تبسم بي معني كه در اصل زهر خند مرگ براي خود شان است مي پردازند. آن هم چه جواب هاي كه از طفلي هم انتظار آن را نه مي توان داشت.

و نا تواني در ارايه ي پاسخ به سوالات موجب تصميم گيري در حدي جدي و كلي آن شد تا تغير فيصله صورت گيرد و موضوع به استيضاح و پس از آن هم رأي گيري در مورد ادامه ي كار يا سلب صلاحيت وزراي مورد بحث انجام پذيرد. و نتيجه چنان شد كنون دو تن از وزراء كه با لبخند و بي عاطفه گي در مجلس حضور يافته بودند با اشك و ماتم ترك مجلس كردند كه ديگر نبايد هرگز به وظيفه بر گردند. و اگر حداقل احساس هم داشته باشند به اولاد هاي شان عبرت بدهند كه ديگر در خانه ي ملت، در ملك ملت، عليه ملت تمسخر نه كنند و ملت را گرامي دارند از جفايي كه به ملت روا ديده مي شود جفا بيبيند و از آرامش ملت آرامش. به هر حال هر آن چه بود و هر آنچه طي دو روز 21 و 22 ثور 1386 كه شايد روز هاي تاريخي در كار پارلمان باشد نقطه ي عطفي را به مشاهده نشستيم كه يك حركت جدي بازگوي صلاحيت كاري پارلمان است. تفسير ها و تعبير ها به هر شكلي كه در مور تصميم پارلمان باشند جاي خود را دارند و طبيعتاً نه مي تواند تمام تعابير و تفاسير را به گونه ي مثبت به خود داشته باشد همان گونه كه نه مي تواند عمدتاً از لحاظ ديد منفي به آن انگاشته شود. لذا نبايد پارلمان كشور كه پس از يك دوره ي ناكاره گي با سوژه ي ملي و با چنان درد ناكي در دفاع از هموطنان اش قرار گرفت از اين اقدام خود دلهره داشته باشد.

و اما؟ آقاي كرزي با وزراي بي كفايت تان در كابينه نخواهيد كه زيادتر رسوا شويد. زيرا تجربه در چندين دور كابينه سازي و  تيم سازي شما را نا مؤفق و نا كام از آب در آورد. نيم نگاهي به كار كرد هاي كابينه ي شما پس از اجراي تحليف توسط شما و آن ها بار خجلتي است كه انسان به آن نگاه مي كند. ساير عرصه ها را در طي مدت چند سال اخير كنار مي گذاريم و تنها موضوعات امنيتي را كه مانند آب و نان حياتي است بر مي شماريم: شما چي دست آوردي در اين عرصه ها داريد؟ هيچ شايد شوراي ملي دانست كه شما دست بردار از كابينه ي تان نيستيد حالا خود اش تصميم مي گيرد و حق هم دارد و روز هاي 20 و 22 ثور 1386 تعين كننده به دولت هشدار دهنده به ساير وزراي ناكار شما است كه بي كفايت تر ازين دو هستند. ملت آرزو دارد اعضاي كابينه ي شما كه شما از آن ها دل بركنده نه مي توانيد نيز مورد استيضاح و سلب اعتماد قرار گيرند به عنوان مثال وزير امور داخله كه نتوانست حداقل امنيت را تأمين نمايد علاوتاً پرسونل مربوط آن خود يك وسيله ي فشار به ملت است و مثال برجسته ي آن اعتصاب موتر هاي ترانسپورتي و اكمالاتي به دلايل مختلف از جمله باج گيري پوسته هاي امنيتي مسير شاهراه و پليس (مهربان!!!؟) شما.

ارقام نشان ميدهد كه شما در طي پنجاه روز اول سال روان چقدر در عرصه ي امنيتي و بروز حوادث جنايي بي تفاوت بوده ايد. كه حتا از وزير ناكار داخله ي تان هم دلايل بلند رفتن گراف حوادث را نه پرسيديد.

طي همين مدت بالاتر از 400 نيرو هاي دولتي و مردم بي گناه اعم از زن و مرد پير و جوان، طفل و كودك به شهادت رسيدند.

30 حمله ي انتحاري صورت گرفته كه تلفات بيشتر به مردم ملكي داشته. علماي و شخصيت هاي مختلف كه تعداد شان از ده ها تجاوز ميكند به شهادت رسيدند.

اختطاف در ابعاد مختلف و با وسعت دامنگير مملكت است. يك ولسوالي فعال نه ميشود كه چند ولسوالي ديگر سقوط مي كند مكاتب حريق مي گردد، سرقت هاي مسلحانه رو به افزايش است. به عنوان مثال سرقت پول شركت خارجي تركي، سرقت پول در ساحه ي شيرپور، سرقت پول شركت آفاق، سرقت پول از شركت در تعمير نجيب زراب در تمام موارد سرقت ها و تهديد هاي مسلحانه پوسته هاي امنيتي شما يا دخيل اند يا ناظر كه تأسف آور است.

تلفات و ضايعات مالي و جاني همه روزه در تمام مملكت توسط نيرو هاي ناتو، ائتلاف و نيرو هاي مربوط به شما رخ مي دهد و مردم به كام مرگ سپرده مي شود. و يا هم ناچاري دولت شما در تأمين امنيت چنان است كه راكت هايي از مسافات نزديك شهر عليه شهريان كابل شليك مي گردد اما وزارت داخله ي شما در آن خمي به آبرو نمي آورد. بيائيد تا دير نه شده به تحليف انجام داده ي تان فكر كنيد و كابينه ي تان را بتكانيد افراد كار فهم، آگاه، مسلكي، وطندوست و مردم دوست و مسلمان را در وزارت خانه هاي تان جا  بدهيد. تا هم در آينده سرفراز باشيد و هم تاريخ به بي كفايتي تان در امور مملكت داري شاهد نه باشد. از مصلحت هاي تنظيمي، قومي، سياسي و رفاقت هاي شخصي بگذريد مصلحت ملت، مردم، وطن و اسلام را در نظر بگيريد.

 

 


بالا
 
بازگشت