عزیزه عنایت

 

    ناامنی و تخطی از حقو ق بشر در افغانستان

 

وقتی نام افغانستان  شنیده میشود  نا امنی های روبه تزاید و مهار ناپذیر , استبداد و بیداد گری های  زما ن ماضی  واعمال نا شایست  زورگویانهء حکام توام بــــا

اختلاس ها و فساد مالی  و اداری و ده ها عمل غیر قانونی و خلاف ارزش هــا ی د موکراتیک که  ازطرف سردمداران کنونی  انجام میگردد در اذهان  تداعی مـــی

شـود .

         باآنکه از تاریخ  روی کار آمدن حکومت جدید  بعداز فرو پاشی رژیم طالبان تاکنون آزاد اندیشان , ژورنالیستان  و قلم بدستان  هزاران مقا له و نشــــــریه را درقا لب های گوناگون  از طریق رسا نه های بیرون مرزی  در مورد کاستی هــــــای اجراات حکام افغانستان  به نشر سپرده اند و راه های  معقول و بیرون رفت ازایــن نا بسامانی ها را طبق رسا لتمندی تاریخی و اجتماعی شان  نشان داده اند . اما قلـوب حکام به قبول آن آماده نشده و گوش شنوائی  این داد و فریاد  عدالت خواهانه روشن فکران و آزاد اندیشان و د موکراسی طلبان را  نشنـــــیده واین کار منــــــدان دولـت که زیر شعار  دموکرا سی  بعمل استبدادی شان ادامه میدهند به زجه و فریاد سـتـــم کشان تا هنوز توجهء شان  معطوف نگردیده است .

        اکنون سخن به آنجا رسیده است که  حتی  خلیل زاد سا بق سفیر و نماینــــــده خاص امریکا در کابل  که فعلاً بحیث سفیر امریکا در سازمان ملل متحد کار میکند از نا رسا ئی ها و نا کاره گی های حکومت فعلی افغانستان  لب به شکا یـــــــت گشوده است .

        زلمی خلیل زاد که در آغاز حکومت حامد کرزی  در افغانستان  در همکاری با تعدادی از افراد قا بل اعتماد و همفکران خود  برای ملت سازی ( نشنل بلد ینــگ) پرو گرام های را  روی دست داشت  که قبل از انجام کامل این پرو گرام از کا بـل به بغداد بحیث سفیر تبد یل گردید و پروگرام نشنل بلدینگ او از هم پا شید و تو سـط افراد نژاد پرست مقتدر در حکومت به بی راهه کشا نیده شد و پروگرام ملت سازی که بایستی با مشارکت سیاسی نخبگان و نماینده گان سر شناس تمام اقوام سا کـــــن در افغانستان  به پیش برده میشد بسوی نژاد پرستی تغیر مسیر دادوپروگرام ملــــت سازی را که خوب طرح شده بود عقیم ساخت وطبق عادت سخیف سنتی قبیلـــــــــه گرائی  با تعمیم مفکورهء سیطره طلبی نژاد پرستانه که  کاملاً جنبه های ضد ملــی و ضد دموکراسی دارد ادامه داد. رئیس جمهور کرزی نیز شا ید تحت تاثیر ایـــــن گروه قرار گرفت و آنچه لازمه ء ملت سازی و نشنل بلدینگ  در کشوری نظیــــرافغانستان  که دارای تنوع کثیرالقومی  میبا شد  نتوانست  گامی موثر بر دارد.

           امروز با وجود حضورنیروی های جامعه جهانی , امریکا و نا تــــــو, درافغانستان  سیطره طلبی غیر دموکراتیک  حکام  که با گسترش سیطره یک قـــــوم

بر تمام کشور در حال احیای کار نامه های استـــــبدادی  دوران رژیم سلطـــنتی وا مارت  طالبان اند که این عمل ایشان  جلو رشد و برومندی جامعه وکشوررامــی گیرد و راه  های رسیدن به دموکراسی و عدالت اجتماعی را سد مینماید و بــــــــه افغانستان و جامعه ءآن خصلت سنگ آسیا را میبخشد که در اثر فشار(آب یابرق  )بدور خود میچرخد ولی جای و مو قعیتش عوض نمیگردد و از این سبب عاملیـــن این عمل را  میتوان مرتجع, عقب گراو ضد ترقی و پیشرفت جامعه  و کشـــــــــور دانست و تلاش مذبوحانهء نژاد پرستی آنها را حتی  خیانت به نژاد خود شان و سایر نژاد های سا کن در افغانستان قلمداد نمود .

           این گونه افراد ضد ترقی و ضد پیشرفت جامعه و کشور میخواهند باترو یج عقب ما ندگی ذهنی که توام با تبلیغات حفظ روابط سنتی قبیله و قبیله سالاری صورت میگیرد و تمدن و حشت قلمداد میگردد و اینکه بسیاری از عقب گــرایان که تحــــــت تاثیر این نژاد پرستان قرار گرفته اند میگو یند (آخر تمدن وحشت است ) زما نیــــکه به این اعتقاد کور کورانهء آنها  عمق نگری صورت بگیرد به این افرادساده وصادق متاثر از افکار آدمهای مغرض القاح شده است  آغاز تمدن , قرارگرفتن در آستانـــهء وحشت و متمدن شدن غرق شدن به طوفان و حشت است  و این معادل است به اینکه تمام انسانهای متمدن  وحشی و جامعهء متمدن غــــــــرق در و حشت قلــــمداد گردد در حا لیکه همین انساهای متمدن در جهان  هستند که در باره  تامین عدالت اجتماعی وحقوق برابر انسانی  بین تمام جوامع بشری  کار و فعالیت مینمایند و همین جامعــهء متمدن جها نی است  که بر ضد بی عدالتی ها و نابرابریها ی موجــــو د در جوامـــع بشری مبارزه میکنند ودر جستجوی راه های بهتر رسیدن به عدالت اجتما عـــــــــی و تعمیم دموکراسی در قاره های جهان اند.

           در افغانستان که امروز مسا یل قومی و زبانی  بدتر از زمان حاکمیـــــــــت طالبان و بدتر از رژیم سلطنتی گذشته  توسط  نـــــــژاد پـــــرستان دامن زده شـــــده وتمام توجهء حکام مقتدر به چند و چون آن معطوف ساخته شده است تا مجــــــــــا ل مبارزه برای جلو گیری از کشت و تولید مواد مخدر و مبارزه علیه تروریزم کــــــه جنایت کاران  از مدتها ست که در افغانستان  با براه انـــــداختن  تـــــرورووحـــشت باعث  قتل و کشتار همو طنان ما میشوند . که حادثه ء بغلان  نیز یکی از ایـــــــــــن حوادث هولناک و خونینی در افغانستان است  که تما م مردم وطن در سوگ  ایــــــن شهیدان  نشسته و بجای اشک خون گریستند.

          باآنکه گفته میشود از طرف  جامعهء جهانی  در بانک شخصی  رئیــــــــس جمهور کرزی در داخل ارگ  بالاتر از شصت ملیون دالر بعنوان معاونت هـــــــای عاجل به آسیب دیده گان  گذاشته شده است  تا عندالضرورت بصورت  عاجل وفوری فارغ از بیروکراسی های اداری به اندازه لازم به صوابدید رئیس جمهور به آسیـــــب رسیده گان توزیع و از آنها دستگیری صورت بگیرد اما رئیس جمــــهور کـــرزی آن طورکه  گفته میشود از این مبلغ برای دستگیری از مجروحین و آسیب دیده گــــــــان جنگ و حواد ث دیگر و فا میلهای کشته شده گان  بصورت معقول استفاده نکرده و یا به هرکدام از این آسیب دیده گان مبلغ سه صد تا پنجصد دالر  تـــوزیع کرده اســــــت که این عمل  در حقیقت  به مسخره گرفتن فا میلهای کشته شده گان ومجروحین میباشد.

         برای اجرای درست و به هنگام,  در حین آسیب: رسیدگی به فا میل ها و افراد چی آسیب های نا شی از جنگ با شد و چی آسیب نا شی از حوادث طبـیـعی با شــــــد لازم است  ریا ست جمهوری  مقرراتی را  در مورد تو زیع کمک عاجل بــــه آسیـب دیده گان  ترتیب و حد اقل آنرا به شورای و زیران طرح و به تصویب بــــر سا نـــــد که در حین ضرورت  به تو زیع کمک به آسیب دیده گان  بلا اســـــتثنا و بلا معطــــل طبق حکم  مقرره و لایحه ء بدون در نظر داشت  حب و بغض عمل کــــند. وهمچنـــان برای فا میلهای شهدا و آسیب دیده گان  حواد ث طبیعی یک مبلغ  معین  تعـــین و بـــه موقعش به  آنان توزیع و کمک گردد.

         افغانستان که  از رژیم نژاد پرست عقب گرا  به حکومت حامـــد کرزی بــــــه میراث رسیده است  با و جود تلاشهای فراوان  جامعه جهانی  هنوز نسبت  مســــــلط بودن همفکران  و هواداران طا لبان  در رژیم فعلی شکست و ریخــت آن مرمــــــــت نگردیده و کا ستی های آن رفع نشده است . هنوز نژاد گرا ئی , بیکاری مزمن وفــــقر کشنده بیدادمیکند نا امنی ها و تخطی از حقوق بشر بمراتب بیشــــتر از سا لهــــــــــای 2002 و2003  شده است طبق را پور ها میزان تولید مواد مخـــــدر از 4500 تـــــــن به 6200 تن  در سا ل 2007  افزایش یا فته است .

           بتاریخ 21 نوامبر 2007  رادیو صدای امریکا از قــــول سازمان  امنیستـــی انتر نشنل  که  یک نهاد حراست  از حقوق بشری است خـــبر داد و گفت : یک گروه بین المللی حقوق بشراز ناتو  تقا ضا کرده است  از سپردن باز داشت شــــده ها بــــــه قوای امنیتی افغا نستان خودداری کنند. زیرا  گـــــزارشها  مشعر است  که  مسئولیـــن قوای امنیتی افغان آنها را شکنجه میدهند .

          بی بی سی در 14 نوامبر 2007 در مورد تخطی از حقوق بشر در افــغانستان گفت  هیت پارلمانی افغانستان پس از باز دید از زندان پلچرخی عـــدهء از مسو لیـــــن زندان را به تخطی  از حقوق بشر مخصوصاً در مقابل زنان زندانی  متـــهم کــــــــرد.

          هیئت پا رلمانی  گفته است  در نتیجهء بررسی  این حقیقت روشــــن گر دیـــــد که  شماری از مسئولین زندان  ابتداء بر زندانیان  داروی بیهـــــوش کننده مید هنــــد   و به تخطی ها آغاز میکنند و این تخطی بعضی او قات به زور و فشارصورت میگـــــیرد

          این هیئت گفته است وضعیت زندانیها در زندان  بــــد ترازآن است کـه سازما ن امنیستی انتر نشنل و سایر نهاد های حراست ازحقوق بشر گزارش داده اند .

          افشا  شدن موضوع تخطی از حقوق بشر  در زندان پلچرخی آنقـــــدر تکــــــان دهنده بوده است که  حتی خانم (لوءیس آربور) کمیسار عــــا لی سازمان ملل مـــتحد در امور حقوق بشر بتاریخ 15 نوامبر 2007 برای بررسی موضوع وارد کابل شــــــد.

           زلمی خلیل زاد سفیر امریکا در ملل متحد در 13 نوامـــــبر 2007 گفــــــــــت در حکومت کرزی فساد اداری بی مانند, رشـــــوه ستانی و ناامنی روبه افزایش قا بـــل نگرانی است و ما از ریئس جمهور کرزی  اقدامات جــــدی برای اصلاحات عمو مــی را میطلبیم  وی گفت  رشوه ستانی و فساد اداری بسطح  کشور به حــــدی رسیده اسـت که قا بل قبول نیست  مخصوصاً در منا طـــق نا آرام آفغانستان  حکومت و پولیس یــــا بسیار ضعیف است و یا غیر موثر عمل میکند ویا هم هیچ وجود ندارد .

           خلیل زاد گفت از همه مهم اینست که  با یـــــد برای حاکمیت قـــــا نون تلا ش صورت بگیرد و اجراات  حکومت اصلاح و بهتر گردد.

           همه این نوشته ها شکایات  و بررسی ها نشان مـیدهد کـــــه حکو مت فعلـــی به جای تعمیم حاکمیت قانون در افغانستان , برای تحمیل اراده ء شخصــــی  وتعمیـــل خواست خود سعی کرده اند چنانچه در ماه اکتوبر سال روان عــــدهء از و کلای ملـت تالار ولسی جرگه را بعنوان اعتراض بعمل کرد رئیس جمهور و همکاران او تــــرک دادند و گفتند که  وقتی اعضای پارلمان بحیث قوهء مقننه قا نون وضــــع میکــــــنند ومصوبه  های را صادر میکنند قوای اجرائیه و رئیس دولت  آنرا عمـــــلی نمیسا زنــد و بی اعتنائی در مقا بل فیصله های  قوهء مقننه سبب  محدود شدن حاکمیت قا نـــــو ن و افزایش عمل دیکتاتوری  تحمیل و تعمیم اراده ء فردی بر جامعه میگردد.

          این وکلای متعرض  عملی نشدن فیصله و لسی جرگه را در مورد بر کــناری وزیر خارجه افغانستان  و موضوعات دیگر را بطور نمونهء یادآور شدند .

          وقتی رئیس جمهوری کشور که خواسته با شد حاکمیت قانــــون در کــشور ش تعمیم یابد لزوماً فیصله های قوه مقننه را باید احترام بگذارد و آنــــرا عملی بســـــــازد و تمام ملت را ازهر فریق و از هر نژاد که با شد دارای حقوق مساوی بـــــداندو بـــــــه اصطلاح همه را  به یک چشم ببیند .

          گفته میشودرئیس جمهــــــــــور کرزی با دو سه سازمان سیا سی  نزدیک بــــه طرزتفکر خود متکی است  تــمام ماموریــن عالی رتبه  دولتی از همین سازمانهـــــا ی خودی اش مقرر میگردد که در بسیاری موارد نسبت  بی کــــفا یـــــت بـــــودن آنهـــــا امنیت و ثبات  بسوی بدتر شدن میرود و فا صله بین مردم و دولــــت را افزایش مید هد در حا لیکه  در جامعه اشخاص و افراد سزاوار کار در پست مهم دولتـــــی  وجود دارد واگر آنها توظیف شوند امور مربوط به ولا یت و ریا ســت  ویا وزارت را بخوبــــــــی پیش میبرند و مردم را به دفاع از دولت و رئیس جمهور میتوانند بسیج بسا زنــــــد.

             ملت افغانستان  به امید آنند که  رئیس جمـهور کرزی از این حا لت  یا س آورفعلی  بیرون آمده و  متوجه  حال و احوال  مردم و کشور گــــردد و جلو  فســـاد ادار ی ظلم و استبداد ظالمان  جامعه را بگیرد تا دست  جباران و دشـمنان  مــــردم و وطـــــــن کوته شود . وبه تعمیم عدالت اجتماعی  طبق اصول  اساسی  دمــوکراتی که قبلاً و عـــده داده بود  عملی کرده و به حکم  آیه ء( اوفوابعهدکم ) گام های  مـــــو ثر به پیـــــــــــــش بگـــــــــــذارد .

بااحترام

                   عزیزه عنا یت

                  15/ 11/ 2007

  


بالا
 
بازگشت