محمد اسحاق فياض

 

فعاليت طالبان درنوار مرزي چندين برابرشده است

 

Mif_1967@yahoo.com

 

براساس گزارش هاي اطلاعاتي كه از سوي امريكا و ناتو منتشر شده ، فعاليت هاي گروههاي تروريستي القاعده و طالبان در مناطق شمال شرق پاكستان بار ديگر به اوج خود رسيده است، طوري كه با توجه به ميزان اين فعاليت ها با لاترين آمار را نسبت به فعاليت هاي تروريستي در سال جديد دارد. گسترش ميزان درگيري هاي نظامي و عمليات هاي انتحاري نيز نشان از افزايش فعاليت هاي تروريستي در اين روزها در داخل افغانستان دارد. جنرال مارتين شويترز يكي از فرماندهان ارتش آمريكا در افغانستان مي گويد: رفت و آمد جنگجويان در ماه جاري در مرز دو كشور پاكستان و افغانستان افزايش يافته است. اوكه با تلويزيون خصوصي جيوي پاكستان مصاحبه مي كرد گفته است كه: براي مقابله با اين ترددها آمار حملات 250 برابرافزايش يافته است.اين به اين معنا است كه ميزان فعاليت هاي تروريستي اين گروه نيز به اندازه اي افزايش يافته است كه نيروهاي ناتو ناچار شده اند كه ميزان عملياتها و حملات خود را در داخل افغانستان 250 برابر افزايش بدهند. با اين كه اين جنرال امريكايي در اين مصاحبه گفته است كه: همكاري ارتش پاكستان و نيروهاي افغانستان و آمريكا درزمينه تبادله اطلاعات در مناطق مرزي دو كشور، بيشتر شده  و نيروهاي افغان و ناتو تمركز بيشتري در نوار مرزي با پاكستان يافته است. اما وي با تمام اين آمادگي ها تاكيد دارد كه: رفت و آمد جنگجويان در ماه جاري در مرز دو كشور پاكستان و افغانستان افزايش يافته است. چنانچه يكي از افراد دستگير شده طالبان به نام خلیل الله نيز اعتراف کرده است که تعلیمات نظامی را درمدرسه عثمانیه شهر پيشاور فرا گرفته و یک کورس پانزده روزه نظامی را به کمک مسئوولین همین مدرسه تعقیب نموده و در چوکات افراد قوماندان بختیار که یکتن از قوماندانان گروه طالبان در کنراست تنظیم گردیده و به فعالیت های تخریبکارانه علیه افغانستان پرداخته است.

امروزها ولايات همجوار با كابل به صحنه هاي آشوب و نا امني تبديل گرديده است و طالبان سعي دارند تا عرصه را بر دولت مردان كابل تنگ نمايند. هر چند كه مقامات دولتي و ناتو سعي دارد برتري خود را بر نيروهاي طالبان نشان دهند و ادعا دارند كه آرزوهاي طالبان را در سال جديد به خاك سياه نشانده اند، اما اعتراف دارند كه دامنه شورشها و گستردگي عمليات هاي طالبان چندين برابر نسبت به گذشته افزايش يافته است، تاپيش از يك ماه و نيم تمام تلاش هاي ناتو در ولايات جنوبي چون هلمند و قندهار و ارزگان متمركز بود اما الان ناچارند كه ولايات غزني، لوگر، ميدان وردك و چندين ولايت ديگر را نيز در برنامه عملياتهاي تصفيه اي خود قرار بدهند.

وزارت دفاع افغانستان و ناتوپنج عمليات جديدي را به نام هاي شاهین، آهو، کبری ، تندر و مرغابی روي دست گرفته اند، اين عمليات ها در راستاي پاكسازي مناطق از چنگال طالبان در نظر گرفته شده و درراستاي عمليات نوروز مي باشد.اما آنچه ضريب موفقيت اين عمليات ها را بالا مي برد اين است  كه از فعاليت هاي گسترده گروه طالبان در داخل خاك پاكستان جلو گيري شود، زيرا تجربه نشان داده است كه هر گاه فعاليت هاي گروه طالبان در داخل پاكستان افزايش يافته، حملات نظامي و عمليات هاي انتحاري گروه طالبان در داخل افغانستان چندين برابر افزايش يافته است. چندي پيش نيز مقامات امريكايي در سفري كه به پاكستان داشتند از افزايش فعاليت هاي گروهها تروريستي اظهار نگراني كرده بودند و اكنون با افزايش حملات تابستاني طالبان اين نگراني ها به واقعيت پيوسته است.آقاي آقای نگروپونته رئيس جديد اداره عمليات اطلاعاتی آمريکا(سيا)  در آغاز سال ميلادي هشدار داده بود که سران شبکه القاعده داراي پايگاه امن در پاکستان هستند که از آنجا تشکيلات خود را درسراسر خاورميانه، شمال آفريقا و اروپا گسترش می دهد. آقای نگروپونته كه به کميته مجلس سنا در واشنگتن گزارش مي داد تا كيد كرده بود كه : شبکه القاعده از درون خاک پاکستان از امکانات اجرايی و روابطی گسترده بر خوردار است و فعاليت خودرا همچنان گسترش مي دهد و شبکه فعالی است که همچنان بزرگترين خطر برای منافع آمريکا محسوب می شود.

اكنون اين فعاليت ها به اوج خود رسيده است و گروههاي القاعده و طالبان با فرارسيدن تابستان سعي دارند آخرين توان خود را طي چند ماه تابستان و پاييز به مصرف برسانند. طرح جديدي كه طالبان روي دست گرفته است تغير در شيوه هاي عملياتهاي انتحاري است. پس ازعمليات انتحاري خونين هفته پيش كه سي تن از افراد عالي رتبه پوليس كشته شدند، اين گروه رسما اعلام كرده است كه تاكتيك هاي عراق را درعمليات هاي تروريستي انتحاري دنبال خواهد كرد. تاكتيك هاي انتحاري عراق به معني آن است كه در عمليات هاي انتحاري افراد نظامي و غير نظامي و بيگناه مطرح نيست، در هر فرصت ممكن به منظور ايجاد رعب و وحشت  در ميان تراكم جمعيت عمليات هاي انتحاري را انجام خواهند داد تا حمام خون از افراد بي گناه مانند عراق دراين كشور جاري شود. ملا مجاهد سخنگوي طالبان گفته است که طالبان درحال بازسازی سیستم امنیتی خود است و اکنون توجه خود را به کابل معطوف می کند. هر چند كه مقامات دولتي افغانستان از جمله حامد كرزي رئيس جمهورافغانستان، پيروي  طالبان از تاكتيك هاي تروريستي در عراق را نشانه زبوني و سر خوردگي گروه طالبان دانست كه توان مبازره رو در رو را با نيروهاي دولتي و ناتو ندارند و به ناچار به عمليات هاي كور تروريستي انتحاري روي آورده اند اما واقعيت اين است كه حملات نظامي گروه طالبان نيز در اين اواخر چند برابر افزايش يافته است و اين نشان مي دهد تغيير تاكتيك عمليات هاي تروريستي نشانه ضعف طالبان نيست بلكه طالبان بي رحم تر از گذشته شده اند و هيچ گونه حرمتي براي خون افراد بيگناه و عادي قايل نيستند. هدف اساسي اين گروه ايجاد رعب و وحشت در ميان مردم است تا چنان بر مردم افغانستان فشار بيايد كه بر اثر ترس ووحشت بار ديگر راه مهاجرت و آوارگي را در پيش بگيرند و مانند مردم عراق كه  در اين چند سال چهار ميليون آواره گرديده اند، مردم افغانستان نيز يك بار ديگر دوران تلخ آوارگي را تجربه كنند.

به هرحال با توجه به افزايش حملات نظامي طالبان و افزايش عمليات هاي انتحاري، يكي از مهمترين راه حل براي تضعيف گروه طالبان اين است  كه پايگاههاي امن آنان در مناطق شمال شرقي پاكستان مورد حمله قرار بگيرد، حملات سال گذشته به مراكز تعليمي گروههاي طالبان و القاعده  در وزيرستان كه با همكاري ارتش پاكستان صورت گرفت، ضربه بزرگي با اين گروه وارد ساخت. اكنون نيز با توجه به افزايش فعاليت هاي سازمان يافته اين گروهها در داخل خاك پاكستان، اين ضرورت يك بار ديگر مطرح مي گردد كه از راههاي ممكن بار ديگرمراكز تعليمي و سازماندهي گروههاي تروريستي در مناطق وزيرستان و جاههاي ديگر هدف قرار بگيرد تا از فعاليت هاي اين گروه در نوار مرزي افغانستان كاسته شود. البته هنوز روشن نيست كه اردوي پاكستان تا چه ميزان با نيروهاي افغانستان و ناتو همكاري اطلاعاتي مي كنند اما به نظر اين قلم نفع پاكستان نيز در اين است كه اردوي پاكستان بايد با نيروهاي مبارزه با تروريزم همكاري لازم را انجام دهند و اجازه ندهند بيش از اين فعاليت هاي تروريستي در خاك اين كشور گسترش پيدا كند، زيرا اگر از اين فعاليت ها جلو گيري نشود ممكن است ديگر كنترول اوضاع از دست اردوي پاكستان نيز خارج شود و تروريست ها چنان يكه تاز ميدان گردند كه ديگر هيچ نيرويي توان مقابله با نيروهاي تروريست را نداشته باشند.     

 


بالا
 
بازگشت