نذ یر ظفر

تاریخ مطبو عات افغانستان

یا ضرورت ژور نا لیستان

 

( کتاب معلمی است که بدون تازیانه سبق مید هد.)

 

این جمله فوق از ز مان طفو لیت و یاد گر فتن خواندن و نو شتن در لوح ذ هنم حک شده بود و همین جمله زیبا و فلسفی بود که مشوق من در خواندن کتب شد و از همان وقت از دیدن هر کتاب نو و خواندن آن احساس خوشی میکردم تا اینکه سر نوشت مرا در مسلک ژور نا لیزم صف بندی کرد و علایق من به مطبو عات و آثار ژور نا لیستی بیشتر شد .

میگو یند هر کتاب یکبار قا بل خواندن است و هرکس یکبار و یا چند بار یک کتاب ویا چند کتاب را  مطا لعه  میکند اما هر کس کتاب نویس و مو لف نیست با وجودیکه تعداد تحصیل کرده ها الحمد الله زیاد است همه کتاب نو شته نکرده اند و مو لفین و نو یسنده گان اکثرا اشخاص پر تحرک هستند و تالیف و نو شتن کتاب هم تحرک و هم پژوهش و زحمت زیاد بکار دارد که زحمت کشی و پژو هش در سنین جوانی آسان تر است و در سنین با لا تر کمتر اشخاص و افراد قبول زحمت میکنند چون آن مو سم ؛ فصل استراحت است واستراحت را در پژو هش مبدل کردند خود عیاری فر هنگیست ؛ یکی ازین عیاران فر هنگ جناب پرو فیسور رسول رهین است که در سال 1318 ه.ش. در قریه خمزرگر ؛ ریزه کو هستان ؛ کا پیسا بد نیا آمده است .

وی دبستان را در زادگا هش و دبیر ستان را در لیسه ابن سینا و دارالمعلمین کا بل تکمیل و شنا سنامه لیسانس را از دانشکده زبان و ادبیات ؛ دانشگاه کابل و شنا سنامه ما ستری را از ایا لات متحده امر یکا و دکتورا را از انستیتوتهای فر هنگ سنت پتنبورگو دو شنبه بد ست آورده است .

وی از ابتدای فراغت در کدر علمی دانشکده زبان و ادبیات  دانشگاه کا بل مصروف خد مت بود و با آ مد آمدن طا لبان بی فر هنگ ؛ این فر هنگی مجرب ز مینه کار های فر هنگی اش را محدود و مقید دید و ما نند سا یر بلبلان این بستان رخت مها جرت بست و ترک آشیا نه نمود ودر شهر زیبای استهکهلم سو یدن متوطن گردید که از آغازین سفرش درآن محیط به پژوهش و تا لیف کتب و پیشبرد امور فر هنگی گردید ؛ اثر جدید این استاد گرانقدر کتاب تاریخ مطبو عات افغانستان از شمس النهار تا جمهوریت است که تازه از چاپ برامده و نیاز مبرم هر دست اندر کار مطبو عات است .

نا گفته پیداست که ژور نا لیستان و اهل مطبو عات مخصو صا فرهنگیان برون مرزی با دسترسی به این کتاب از تسهیلات بیشتر پژو هشی بهرمند میگردند .

کتاب تاریخ مطبو عات افغانستان از شمس النهار تا جمهوریت در 556 صفحه با قطع و صحا فت زیبا و منا سب بچاپ رسیده ؛ در پشتی کتاب عکسهای از بعضی جراید و روزنامه های مشهور کشور ما نند شمسالنهار و انیس بچشم میخورد که برای اهل مطا لعه خا طرات قبلی را بیاد میاورد و در فوق سمبول نشراتی شورای فر هنگی افغانستان شماره 12 عطف تو جه خواننده را میکند ؛ در ورق اول صفحه دوم مشخصات کتاب ؛ عنوان ؛ مو لف ؛ محل نشر؛ نا شر؛ تاریخ نشر؛ مصحح؛ صفحه آرایی ؛ وتیراژ چاب شده است که در زیر آن آدرس نا شر به زبان انگلیسی و شماره ثبت دیده میشود .

در ورق دوم این کتاب ؛ جمله یی زیبای مهیج و محرک که نمو نه از وطنپرستی و فر هنگ دوستی است نوشت گردیده که در دیگر کتب کمتر نو یسنده گان و مو لفین به آن عطف تو جه میکنند که آن این است: ( این کتاب گران سنگ را به ژور نا لیستان و فر هنگیانی اهدا میکنم که در طول مبارزات قلمی و زبا نی خود بخا طر میهن راست گفتند و راست نو شتند و راست با سر دمداران کلاه بر دار کشور مقا بله کردند)

این کتاب دارای 556 صفحه و 1000  تیراژ چاپ گردیده که شا مل 10 بخش و هر بخش شا مل چند عنوانست که در مقا بل هر عنوان صفحات آن مشخص گردیده است ؛ منا بع و ما خذ در اخیر کتاب گنجا نیده شده و در پشتی عقبی آن عکس و سوانح خلص مو لف نوشته شده است ؛ با مطا لعه این اثر گرانمایه ژور نا لیستی خواننده یکبار دیگر با تاریخ میهن ما آشنا میگردد که عاری از کسب فیض نیست .

از پروردگار عا لمیان طول عمر و سعادت و پیروزی های بیکران برای مولف آرزومندم و به امید تالیفات دیگر این استاد گرانقدر منتظریم . والسلام

 

 

 


بالا
 
بازگشت