سپهر ارسلان _ هرات

 

 

 

11هزار کودک خیابانی در شهر هرات باستان!!!

1800 تن از این کودکان معتاد اند

آیا مسوولین میدانند؟‌؟؟

 

بررسی های انجام شده از سوی نهادهای مدافع حقوق طفل در هرات نشان میدهد هم اکنون در حدود 11 هزار کودک خیابانی در خیابانهای مرکز صنعتی افغانستان ( هرات‌)‌ در پی لقمه ی نانی سرگردانند و یا به ناچار دست به هر کاری میزنند تا کمکی برای فامیلشان انجام دهند.

با وجود اینکه هم اکنون در حدود سی نهاد مسوول به صورت مستقیم و غیر مستقیم در راستای حمایت از کودکان خیابانی در هرات کار میکنند با آنهم آمار کنونی نشانگر افزایش دو برابر اطفال خیابانی  نسبت با سالهای گذشته در هرات است.

اکثر این کودکان روزانه با جمع آوری کاغذ از زبالی دانی ها و پرسه زدن در بین پارک ها بدنبال نان و نوعی در آمد سرگردان اند و بخشی دیگر نیز روزانه با انجام کارهای بسیار دشوار و طاقت فرسا به امرار معاش میپردازند.

در این میان کودکانی نیز هستند که معمولاً در پارک ها و در مناطقی که از لحاظ اخلاقی برای کودکان خطر ساز است گشت و گذار میکنند و در مواردی نیز بنا به اجبار به تن فروشی تن میدهند.

تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان میدهد که در حدود 1800 تن از این کودکان معتاد به مواد مخدر(سیگار، چرس و در مواردی تریاک ) هستند.

براساس همین گزارش تحقیقی اکثر این کودکان به دلیل معتاد بودن خانواده ها، به اعتیاد روی آورده اند و نیمی دیگر توسط باندهای حرفه ای گدای گری برای کسب در آمد معتاد شده اند.  

گفته میشود این باندها روزانه کودکان را موظف به گدای گری در نقاط مختلف شهر می سازند و شبانه آنها را جمع آوری میکنند با این حال در این میان خانواده ها نیز برای امرار معیشت فرزندانشان را به این کار وادار میسازند.

محمد صدیق میر مسوول دادخواهی و نفوذ که در راستای حمایت از کودکان خیابانی و پرورش و تربیه این کودکان فعالیت میکند می گوید:‌ فقر مزمنی که طی چند سال اخیر دامن گیر خانواده ها گردیده یک تعداد از فامیل ها را ناچار ساخته است تا جگر گوشه هایشان را به خاطر بدست آوردن چند پول سیاه روانه بازار نمایند.

آقای میر میگوید: نهادهای داخلی و خارجی در راستای حمایت و سرپرستی از این اطفال درمانده و بعضاً بی کس و کوی تلاش می کنند و به صورت ماهوار در ریاست کار و امور اجتماعی هرات تشکیل جلسه میدهند و پیرامون مشکلات و چگونگی کمک به این کودکان صحبت مینمایند.

آقای میر مسوول دادخواهی و نفوذ با هشدار از افزایش آمار کودکان خیابانی در مورد آمار و ارقام مجموعی این کودکان  در هرات گفت:‌ با این که آمار دقیق اطفال خیابانی و کارگر مستقیماً ارائه نمی گردد اما گاه گداری از شش هزار- یازده هزار و بیست هزار طفل سرگردان و خیابانی و بی کس آماری ارائه میشود، ولی با این وجود در مورد ارقام اطفال درمانده که در سطح خیابانها و پارکها هستند میتوان رقم بالاتر از یازده هزار طفل خیابانی را تأیید کرد.

با این حال نهادهای دولتی نیز در راستای گرفتاری کودکان بزهکار در هرات فعالیت و این کودکان را در  مرکز اصلاح و تربیت اطفال نگهداری میکنند و هم اکنون در حدود 70 کودک دختر و پسر در این مرکز تحت نظر هستند.

به گفته مسوولین این مرکز بیشتر این کودکان بزهکار به دلایل سرقت و ‌اعمال غیر اخلاقی در این ندامتگاه زیر نظر هستند که مسوولین این ندامتگاه شرایط آموزش و پروش آنها را در زمینه های علوم کامپیوتر، آموزش صنایع دستی،‌ نجاری و ... آماده ساخته اند.

در میان این کودکان، 14 تن دختر و 56 تن پسر هستند که پس از طی مراحل قانونی نهادهای دولتی به این مرکز معرفی شده اند.

در پهلوی این نهادها دو پرورشگاه دخترانه و پسرانه نیز به نگهداری کودکان بی سرپرست از سوی ریاست کار و امور اجتماعی فعالیت میکنند

محمد اعظم هوشمند مدیر اداری ریاست کار و امور اجتماعی در این مورد گفت: این ریاست با ایجاد دو پروشگاه از حدود 528 کودک بی سرپرست نگهداری میکنند که تمام امکانات خوراکی و پوشاکی این کودکان از سوی آن ریاست تکمیل و تهیه میگردد.

آقای هوشمند گفت: این پروشگاه ها به صورت جداگانه ایجاد شده است که در پروشگاه خواجه عبدالله انصاری 358 کودک پسر و در پروشگاه شاهد  170 کودک دختر نگهداری میشوند که برای تمام این کودکان شرایط آموزش و پرورش نیز فراهم گردیده  و لیلیه شبانه روزی برای پذیرایی و نگهداری از این کودکان فعال است.

اما با وجود فعالیت های این مراکز آگاهان امور اجتماعی افزایش این آمار را تکان دهنده عنوان میکنند و میگویند در صورتیکه مسوولین دولتی به این معضله بزرگ توجه جدی روی دست نگیرند،‌ افزایش کودکان خیابانی در آینده مشکلی بزرگ برای دولت و جامعه ایجاد خواهد کرد و با این روند باید شاهد بلند رفتن آمار جرایم جنائی و غیر اخلاقی نیز باشیم.

این کارشناسان میگویند:‌ امکانات موجود و نگهداری و حمایت محدود کودکان توسط نهادها و موسسات خارجی با توجه به آمار سرسام آور کودکان خیابانی تاثیر چندانی ندارد و انتظار میرود دولت به منظور مقابله جدی به ایجاد مراکزی بزرگتری بزرگترو سرمایه گذاری های بیشتری اقدام نماید.

 

 

41 بیمار مبتلا به ایدز در هرات

اکثر این بیماران از طریق مرز کشورهای همسایه وارد هرات شده اند.

 

نتایج یک گزارش تحقیقی در هرات نشان میدهد، تا کنون 41 مورد از مبتلایان به بیماران ایدز در این ولایت تثبیت شده اند.

براساس همین گزارش اکثر مبتلایان به این بیماری معتادین تزریقی و  مهاجران بازگشت کننده از کشورهای همسایه هستند.  

آمار مبتلایان به بیماری ایدز در سال گذشته 9 مورد اعلان شده بود که در میان آنان 2 زن و یک طفل نیز بوده است.  اما  آخرین آمار ارائه شده از سوی مسوولین در هرات تا کنون 41 مورد مبتلایان به این بیماری تثبیت و ثبت دفاتر کلینیک امراض مقاربتی (HIV) گردیده است.

داکتر محمد عارف شهرام مسوول کلینیک امراض مقاربتی (HIV)"ایدز" شفاخانه حوزوی هرات با تایید این موضوع به خبرنگار روزنامه پیمان گفت: علت افزایش بیماران ایدز در هرات هم مرز بودن هرات با دو کشور ایران و ترکمنستان است که بیشتر مبتلایان به این بیماری در بین بازگشت کننده (مهاجران) از ایران، رفت و آمدهای افراد به سایر کشور ها و معتادین تزریقی مواد مخدر دیده میشوند.

داکتر شهرام مسوول کلینیک امراض مقاربتی در مورد چگونگی تداوی بیماران گفت: تا کنون هیچ گونه امکاناتی برای تداوی و یا پیشگیری این بیماری آماده نشده است و امکان معالجه این بیماری بسیار محدود است اما با آنهم توسعه های لازم برای مبتلایان به این بیماری از سوی این کلینیک صورت میگیرد.

آقای شهرام اضافه کرد : تنها راهای جلوگیری از این بیماری کشنده ، تبلیغات وسیع توسط ملا امامان در مساجد، رسانه های گروهی و نسب پوسترها در سطح شهر است که تا کنون با توجه به امکانات موجود در این زمینه اقدامات اساسی صورت گرفته است.

داکتر شهرام گفت: به دلیل عدم (سروی) بررسی تا کنون نمیتوان در مورد افزایش این بیماری آمار دقیقی را ارائه نمود اما آمار ثبت مبتلایان به این بیماری نشان از افزایش مبتلایان به این  بیماری را دارد.

با این حال کارشناسان صحی درهرات میگویند: در صورتیکه مسوولین وزارت صحت عامه در زمینه جلوگیری و کنترول دقیق در راستای مبارزه با این بیماری کشنده اقدام اساسی روی دست نگیرند، فقر فرهنگی و اقتصادی ، بازگشت بی رویه مهاجرین و ورود خارجیان باعث افزایش مبتلایان به این بیماری گردیده و با توجه به امکانات موجود در کشور مبارزه با این بیماری مشکلات زیادی را برای دولت و ملت به بار خواهد آورد.

این کارشناسان می گویند: دولت به منظور جلوگیری از افزایش این بیماری باید در نقاط مرزی کشور اقدامات صحی را بروی مهاجرین بازگشت کننده و افرادیکه در حال رفت آمد به سایر کشورها هستند انجام دهد و برای مبارزه با انتقال این ویروس در زمینه برخورد جدی با معتادین تزریقی اقدامی اساسی و پیگیر روی دست بگیرند.

ویروس(HIV) عمدتاً از طریق مقاربت های جنسی نامشروع، تطبیق خون ملوث به ویروس، انتقال از مادر به فرزند نوزاد، استفاده از سوزن ها و سرنج های مشترک که عموماً در بین معتادین تزریقی از آن استفاده صورت میگیرد و استفاده از وسایل نظافتی مشترک مانند وسایل آرایشی که در آرایشگاه ها موجود است.

تحقیقات پزشکی در مورد این بیماری کشنده نشان میدهد : با وارد شدن ویروس (HIV) به بدن، این ویروس به سیستم محافظوی بدن حمله میکند و توانایی بدن و سیستم محافظتی بدن را در مقابله با امراض ضعیف میکند که این امر به تدریج باعث مرگ بیمار میگردد.

هم اکنون بیش از سی وسه ملیون مبتلا به این بیماری در سراسر جهان شناسائی شده اند که تا کنون و با وجود این که سالانه اضافه از یک ملیون انسان در سراسر جهان به این ویروس مبتلا میشوند با آنهم هیچ راهی برای مبارزه ی قطعی با این ویروس پیدا نشده است و درمان های کنونی تنها میتواند میزان عمر بیمار را افزایش دهد.

 

 

 


بالا
 
بازگشت