انتخابات در پاکستان با نخست وزیر شدن گیلانی

 

 

 

 

نوشته: احمد سعیدی

 

بسیاری از تحلیلگران مسایل پاکستان بر این نکته اتفاق نظر دارند که حضور گیلانی در راس قوه اجرائیه معضلات چند بعدی را که بطور قطع ثبات سیاسی، اقتصادی و امنیتی پاکستان را تحت تاثیر قرار خواهد داد؛ ایجاد خواهد کرد.

نوع رابطه مجلس ملی وحکومت گیلانی با مشرف، اختیارات مشرف در برخورد با حکومت ومجلس ملی، با احزاب موظف در مجلس، تقسیم سمت های حکومتی، مطالبات حزب مسلم لیگ، ( ن )، مسئله قضات معزول جهات سیاست خارجی به ویژه مشارکت در جنگ علیه تروریزم وهمچنین اوضاع وخیم امنیتی واقتصادی از جمله مواردی است که میتواند معضلات بالقوه جدی را برای حکومت جدید این کشور ایجاد کند. پیش از آنکه همه معضلات ومشکلات را که دامنگیر آقای گیلانی است دسته بندی کنم  بخاطر آشنائی بیشتری خواننده گان طور مختصر گیلانی را معرفی مینمایم.

مخدوم سید یوسف رضا گیلانی در نهم جون 1953 میلادی در ملتان کراچی پاکستان متولد شد و متعلق به یکی از خانواده های مذهبی ملتان – جنوب پنجاب معروف به گیلانی است که نسب آن به صوفی معروف قرن شانزده هم موسی پاک شهید میرسد. حالا بر میگردیم به اولویت های کاری آقای سید یوسف رضا گیلانی به ترتیب الفبا

الف: تقرر قضات معزول ستره محکمه:

به نظر می رسد ستراتیژی حکومت جدید پاکستان بر احیای قوای قضائیة این کشور استوار شده باشد دستور گیلانی در چهارمین نشست مجلس ملی مبنی بر آزادی قضات نشان داد که وی مصمم است موضوع احیای قضات معزول را تا انتها پیگیری نماید وحاضر نیست عقب نشینی کند هر چند پیگیری موضوع از سوی احزاب پیروز انتخابات یعنی حزب مردم بخصوص مسلم لیگ (ن) بیشتر جنبة تاکتیکی دارد تا استراتیژیک بر این مفهوم که پیگیری آزادی چودری افتخار محمد رئیس معزول ستره محکمه وسایر قضات بر کنار شده از سوی این دو حزب بیشتر جهت فشار بر پرویز مشرف انجام میشود ضمن آن که آزادی فوری این قضات به معنی باز گشت فوری آنها نیست چرا که باز گشت به مشاغل قبلی این عده از قضات مستلزم طی کردن مراحل پیچیده وتصادم با محور نظامی است مشرف نیز تا اکنون مقاومت ویا عکس العمل جدی در مقابل مواضع گیلانی واحزاب بخصوص مسلم لیگ (ن) اتخاذ نکرده است.

او همانطوریکه بار ها گفته با حکومت جدید همکاری می نماید در مجموع باید تصور کرد که هدف تاکتیکی حکومت جدید در بارة قضات تنها وتنها بخاطر تضعیف قدر مشرف بوده واست.

ب: پله های توازن قدرت در حکومت جدید:

موضوع دیگر که گیلانی به آن مواجه است ایجاد توازن در ساختار حکومت پاکستان که در 31 مارچ 2008 راه اعتماد گرفته است پرویز مشرف از سال 1999 میلادی همزمان با کودتای خویش علیه حکومت نواز شریف تغیراتی را در قانون اساسی 1973 پاکستان ایجاد کرد که اختیارات ریاست جمهوری را افزایش داد از جمله این اختیارات یکی آن است که رئیس جمههور میتواند پارلمان را منحل وانتخابات جدید اعلان نماید با در نظر داشت تعدیل که مشرف در قانون اساسی وارد نموده آقای گیلانی در شرایط موجود از چندان صلاحیتی برخوردار نیست استعلای قانون اساسی بخصوص متمم ب 2 ماده پنجاه وهشت که بر اساس آن قدرت انحلال پارلمان را به رئیس جمهور داده تا کنون نافذ بوده از اینکه با همه فشار ها توهین وتحقیر که طی اضافه تر از یکماه بر مشرف وارد گردیده از این صلاحیت خویش استفاده نکرده این است که اگر مشرف پارلمان موجود را منحل سازد مطابق قانون اساسی پاکستان باید طی سه ماه انتخابات مجدد را بر گزار نماید مشرف میداند که در انتخابات جدید نیز برنده نمی گردد واز طرف دیگر فشار جامعه جهانی مشرف را مجبور ساخته که از این صلاحیت خود استفاده نکند در تحلیل نهائی اگر مشرف به این نتیجه برسد که با کاهش اختیارات خود به عنوان ابزار در اختیار دشمنان قسم خورده خود قرار میگیرد بعید است تحمل چنین حقارت را داشته باشد و دست بعملی نزند.

نقش اردو نیز در معادلات قدرت موجود در پاکستان قابل توجه است بدنه اردوی پاکستان هم اکنون به حزب مسلم لیگ (ن) وحزب مردم گرایش بیشتر دارد.

با در نظر داشت وضع موجود که طی روز های اخیر مشرف بخاطر تصفیه اردو تغیرات آوردهچنانچه 407 صاحب منصب بلند رتبه و 1200 صاحب منصب خورد رتبه را از وظایف شان تبدیل یا سبکدوش کرده است بگو مگو های در بین اردو نیز وجود دارد که آینده آن پر مخاطره خواهد بود.

ج جنگ علیه تروریزم مطابق میل آمریکا:

حکومت ائتلافی پاکستان بخصوص حزب مسلم لیگ (ن) ومولانا فضل الرحمن ها با دستار خویش مایل اند استراتیژی جنگ علیه تروریزم را تغیر دهند اظهاراتی را که اخیراً نواز شریف حین ملاقات با نیگروپونتی معاون وزیر خارجه آمریکا نموده است میتواند ادعای ما را ثابت سازد.

آقای نواز شریف بعد از ملاقات با معاون وزیر خارجه آمریکا طی نشست خبری اعلان کرد که ما علاقه نداریم بمنظور بر قراری صلح وامنیت برای دیگران تلاش نمائیم. با اظهار کلمه دیگران تلویحاً میتوان آنرا به افغانستان ارتباط داد همچنان نواز شریف علاوه کرد ما علاقه نداریم پاکستان بخانه مرگ مبدل شود. اسناد وشواهدی انکار نا پذیری وجود دارد که حزب مردم پاکستان ومسلم لیگ (ن) آماده مذاکره با طالبان محلی هستند تا حدی که غیر مستقیم سیاست دو پهلو ومشت آهنین مشرف را درین مورد زیر سوال خواهند برد.

د: بحران اقتصادی وبیکاری مردم:

بحران فزاینده اقتصادی بطور قطع دولت گیلانی را در ادامه راه سخت آزار خواهد داد وی را با معضلات جدی تر مواجه خواهد ساخت پاکستان با بحران های اقتصادی فزایندة اعم از انرژی برق، انفلاسیون، کمبود روز افزون مواد ارتزاقی صعود قیم وبیکاری مواجه است که میتواند از افغانستان مشکلاتی کمتری نداشته باشد. این پرابلم ها به نوبه خود میتوانند ضربه های محکمی بر این حکومت ائتلافی نو پا وارد کنند.

در فرجام مخدوم سید یوسف رضا گیلانی از امید های حزب مردم برای ترتیب دادن به اوضاع سیاسی اقتصادی، امنیتی پاکستان ومعضلات که در بالا شمة کوچکی از آن را تذکر دادیم مواجه می باشد. او در تلاش است این همه نا بسامانی ها را که میراث دهة گذشته است با تهیه استراتیژی صد روزه در عرصه های سیاسی، اقتصادی وامنیتی بهبود بخشیده وتغیرات کلی را به وجود آورد. با موجودیت 11 وزیر از حزب مردم پاکستان 9 وزیر از حزب مسلم لیگ (ن)، 2 وزیر از حزب نشل عوامی پارتی، یک وزیر از مولانا فضل الرحمن ویک وزیر از مردمان قبایل که مجموع 24 نفر اند و ریاست آنرا آقای گیلانی به عهده دارد از اعضای نا همآهنک ونا متجانس که این کابینه تشکیل شده است شکننده گی را افزایش داده است پاکستان هم اکنون بیش از گذشته در ستوه بالای اهرم قدرت دچار شگاف عمیقی بوده ساختار چند قطبی موافق ومخالف مشت ویخن بودن گیلانی ومشرف از طرف دیگر مسلم لیگ (ن) حزب مردم با اندیشه وتفکر متفاوت در راه که تحقق آن فضای سیاسی پاکستان را طور دیگری خواهد کرد اقلیت حزب مسلم لیگ (ق) ومهاجر قومی در کمین گاه بخاطر عرضه اشتباه سیاسی واقتصادی حریف دیرینه خود حزب مردم پاکستان نشسته اند که با کوچک ترین اشتباه از کاه کوه بسازند ومشکل آفرینی نمایند. در همچو حالتی دشواری های نا محدودی آقای گیلانی را تهدید میکند از جانب دیگر عقده مند بودن آقای نواز شریف در مورد پرویز مشرف وعدم آگاهی وعدم دور اندیشی آقای آصف علی زرداری از سیاست وخورد وبرد ها واستفاده جوئی های قبلی آن باعث آن خواهد شد تا ضربة دیگری بر فرق گیلانی وارد گردد. انجمن فکری برشنا به این باور است که ائتلاف موجود در پاکستان وصدارت آقای یوسف رضا گیلانی تا وقتی بر جا خواهد ماند که گلیم مشرف از صحنة سیاسی برچیده شود واز قدرت یا استعفا بدهد یا با تعدیل قانون اساسی پارلمان آنرا رخصت نماید آن وقت است که آقای نواز شریف نفس براحت کشیده و قدرت را بعد از زمان اندکی با اکثریت که ایجاد میکند بدست خواهد گرفت انجمن به این باور است در بین مردم پاکستان در حالیکه آصف علی زرداری رهبر حزب مردم باشد طی یک سال انشعاب درین حزب رونما میگردد واین حزب پر قدرت به چندین دسته تقسیم خواهد شد و منفعت آن به آقای نواز شریف میرسد. از جانب دیگر باور ما اینست که حملات انتحاری وجنگ در پاکستان آهسته، آهسته فروکش مینماید اما ضربه اساسی به مردم مظلوم افغانستان خواهد رسید از دست جنگجویان که از آن طرف مرز با گرم شدن هوا بطرف افغانستان سرازیر خواهند شد. با همه اعتماد وباورمندی وخوشبینی های که دولت مردان افغانستان از انتخابات اخیر پاکستان نشان دادند ما به این باور نیستیم که قدرت مندان موجود پاکستان که بعد از انتخابات اخیر در آن کشور به قدرت رسیدند بتوانند مناطق قبایلی را از وجود تروریستان پاک نمایند وجنگها در افغانستان به همیش خاموش گردد.

 

 


بالا
 
بازگشت