سخی ارزگانی

جنایت ضد انسانی و خانمانسوز علیه زنان

(به بهانه روز جهانی محو خشونت)

دی شیخ با چراغ همی گشت گرد شهر     کز دیـو دد ملولــم و انسانــم آرزوست

«مولوی»


پدیده خشونت منشاء خیلی وسیع در تاریخ بشریت دارد که انسان از آغاز تا کنون با خشونت های  عوامل طبیعی، اقتصادی، روانی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی وغیره نیز همراه می باشد. در ساختار اجتماعی، خشونت  یک منش و کنش غیر انسانی است که از بدو تولد انسان تا لب گور با آدمیان همراه می باشد. حتا خشونت در بسا موارد بعد از مرگ نیز ادامه دارد تا عطش خشم خشونتگران را اشباع نماید. یعنی خشونت از مادرزاد نیست، از طرف خدا هم نمی باشد؛ بلکه محصول روابط غیر عادلانه نظام اجتماعی است که از سوی یک عده  انسان های زورمند و جاهل بالای انسانی مستضعف، بی دفاع و به خصوص بالای زنان و اطفال صورت می گیرد که یکی از بزرگترین «بحران حقوقی» در جوامع بشری و به خصوص در افغانستان قبیله پرست می باشد. و یا به عبارت دیگر، انسان اصلا با زیبایی و پاکی تولد می گردد و زمانی که شامل مناسبات اجتماعی ناگوار و مستبدانه می شود؛ آنگاه از جمله یا خود خشونت می کند و یا خودش مورد خشونت قرار می گیرد. پس خشونت از جمله زشتی های تباه کننده و ضد انسانی می باشد که از بافتار ظالمانه مادی، معنوی و اجتماعی جامعه ناشی گردیده که بالاخیره تلفات انسانی، خسارات مادی، تمد کشی و هزاران هزار مصائب جبران ناپذیر دیگر را در پیکره جامعه وارد کرده و بازهم با شدت می نماید.

زنان بامیانی از فقر طاقت فرسای روزگار نیز بارکشی می کنند.

خشونت یکی از معضلات حاد جوامع بشری امروزی به خصوص در کشورهای عقب نگهداشته شده و از آنهم خاصتا در جوامع اسلامی است که 25 نوامبر را به نام روز جهانی محو خشونت نام گذاری نموده تا زنان مورد خشونت مردان قرار نگیرند. و همچنان این روز همه ساله در خیلی از کشورها تجلیل می گردد تا ذهنیت های بیمارگونه و عملکردهای ضد انسانی مرد سالاری که همه هست و بود زنان را پامال نموده اند، مورد نقد عالمانه و خردمندانه قرار گیرد. اما خشونت در کشور ما دارای تاریخ بس درازدامن است که زیربنای آنرا نظام عقب نگهداشته اجتماعی، فرهنگ قرون وسطایی، ذهنیت قبیلوی و تفکر غیر انسانی مرد سالاری تشکیل می دهد که از این ناحیه صدمه بر بدنه طبقات محکوم جامعه در کل و خاصتا زیادترین جنایت بر پیکرهء نازنین زنان صلح پرور و بی دفاع صورت گرفته که تا کنون کدام راه برون رفت مؤثر از این هیولای تباه کننده و سرطان خبیثه نظام مرد سالاری حاصل نگردیده که نگردیده است.

در «افغانستان قبیلوی» ، ریشه های خشونت علیه زنان نهایت فراخ دامن و عمیق اند و آمار زنان که بیش از نصف جامعه را به خود اختصاص می دهند، قربانی خشونت های گوناگون می گردند که «شؤنیزم جنس مذکر» را به صورت میراثی به سر «قدرت فرعونی» نگهداشته است . یعی زیادتر از نصف جمعیت که زنان هستند، توسط مرد سالاران از همه حقوق انسانی، طبیعی، اسلامی، مدنی، جنسیتی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... دموکراتیک خویش محروم گردیده اند. در همین رابطه است که در کشور عقب نگهداشته ما از نیروهای بدنی و دماغی زنان به صورت حقوقی و مدنی استفاده نشده و نمی شود و این بخش از قوای سرنوشت ساز بشری کاملا فلج بوده  که یکی از مهم ترین عامل عقب افتادگی افغانستان، همین نقض حقوق زنان و عدم مشارکت عادلانه آنها در نظام اجتماعی- سیاسی و اقتصادی- فرهنگی جامعه می باشد. یعنی از نیروی زنان به خاطر تکثیر نسل و بردگی اسارتبار نسبت به تداوم حاکمیت جاهلانه مرد سالاران و جهال پرستان فرهنگ قبیلوی استفاده صورت می گیرند، نه به خاطر زایش و آفرینش تمدن ها و آبادی کشور.

زنانیکه مورد خشونت مرد سالاران قرار گرفته اند.


با توجه به استقرار و لنگر گذاری سیستم ملوک الطوایفی و حکمروایی سنت های منحط قبیلوی غم انگیز در کشور ما است که نظام اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، خانوادگی وغیره در زیر نگین سلطه فرعونی مرد سالاران قرار دارد. و حتا مرد سالاران از دین نیز به نفع تداوم نظام مستبدانه مرد سالاری، جهل ورزی و تحمیل هرگونه خشونت و جنایت علیه زنان بهره می جویند. لذا، منجمله مرد سالاران با همین گونه پشتوانه ها اند که زنان را به اسارت قرون وسطایی نگهداشته، زنان را از بهره گیری دانش محروم نموده و زنان جزء از ملکیت شخصی مردان مثل زمین، احشام و کالا به شمار می آیند.

وقتی که از اعمال خشونت علیه زنان داد سخن داریم؛ آنگاه ملاحظه می گردد که انواع خشونت ها بالای زنان چنان ناباورکردنی و عظیم اند که زبان ها از بیان و قلم ها از نوشتار آن کاملا عاجز می باشند. در این جاه با بهانه روز جهانی محو خشونت جای دارد که چند نمونه از خشونت ها و جنایات ضد بشری که توسط مرد سالاران در مورد زنان میهن ما صورت گرفته اند، تقدیم شما خوانندگان با درد و مسؤل می نمایم تا خود در زمینه داوری فرمایید.

بنا بر گزارش 27 اگست 2007 میلادی سایت پیمان ملی، بینظیر یک خانم جوان پشتونتبار از شینوار است که چهار مراتبه از سوی شوهرانش به فروش رسیده است:

«این خبر تحت عنوان " من چهار بار فروخته شدم" سرگذشت غم انگیز و دهشت بار یک زن افغان است از ولسوالی شنوار ‏ولایت ننگرهار.‏

این زن که با نام مستعار بینظیر معرفی شده است 31 ساله است. وقتی 12 ساله بود به عروسی یک مرد 24 ساله داده شد. ‏از آن زمان تا کنون بینظیر چهار بار توسط مردانی که وی تصور میکرد شوهرش هستند فروخته شده است. این کار زشت و  ‏غیر انسانی تحت یک عنعنه و رسم محلی بنام "فروش زنان" صورت میگرفته است.» ( 1 )

بینظیر چهار بار توسط شوهرانش به فروش رسیده است.


هرچند دختر فروشی به نام های «پیشکش» ، «گله» ، «ولور» ، «شیربهای مادر» ، «طویانه» و نظایر آن به صورت عادی در سراسر افغانستان رواج دارد که از سوی قبیله پرستان و مرد سالاران هیچ گناه هم شمرده نمی شود، بلکه بدان افتخار نیز می نمایند. اما شوربختانه که برعلاوه دختر فروشی در فرهنگ قبیلوی در مناطق جنوب و شرق کشور ما «فروش زن نکاحی» نیز معمول است که منشای اصلی آن همانا میکانیزم سربستهء قبیلوی و ذهنیت جاهلانه مرد سالاری می باشد که حتا زن فروشی نکاحی از جمله فرهنگ ساختاری «پشتونوالی» نیز به حساب می آید. در یک مصاحبه خانم ملالی شینواری از ورای شبکهء بی بی سی که با تعدادی از خانمان در مناطق جنوب کشور ما تهیه و نشر گردیده است؛ از قول مصاحبه شوندگان حاکی است که مرد سالاران پشتونتبار از چند زن نکاحی خود یکی و دوی آنرا در بدل پول به فروش می رسانند و بعد از پول آن یک رأس قاطر خریداری می کنند  و با قاطر روزانه بارکشی نموده و حاصل بدست می آورند.  این چنین ناموس فروشی در فرهنگ قبیلوی مرد سالاران هرگز جرم شمرده نمی شود، بلکه به آن مباهات نیز می نمایند.

دختر بامیانی در زیر بارکشی


به گزارش حیرانگیز دیگر توجه نماییم:

« در افغانستان هر نيم ساعت يك زن قرباني خشونت مي شود. بگزارش خبرنگار صدا و سيمای ايران از کابل، كميسيون مستقل حقوق بشر افغانستان اعلام كرد، در 9 ماه گذشته بيش از 1370 مورد خشونت و نقص حقوق زنان در اين كميسيون ثبت شده است. بر اساس اين گزارش مهمترين موارد نقص حقوق زنان شامل تنبيه بدني، اخراج از خانه، توهين، تحقير و طلاق است. كميسيون مستقل حقوق بشر افغانستان افزود، يكصد و يك مورد خود سوزي، 38 فقره قتل، 15 مورد خود كشي، 266مورد سقط جنين اجباري، هفتاد و نه مورد ازدواج اجباري، 71 مورد پرداخت نكردن نفقه و 462 مورد اعتياد اجباري از ديگر موارد نقص حقوق بشر در اين مدت است.» ( 2 )

این زن جوان قربانی جهالت شوهرش می باشد.


 این نهاد اطلاع رسانی می نگارد:

« پژواک : طی يک ونيم ماه گذشته ٢٤واقعه خودسوزی زنان و دختران درولايت هرات رُخ داده که  ٢٠ تن شان جان داده اند. ...

عزيزى علاوه کرد که  تنها  در يک هفته اخير پنج واقعه خودسوزى وسوختگى زنان و دختران رُخ داده است که چهار تن شان هلاک و زن پنجمى  که نود درصد وجود و سر رويش سوخته ، به حالت وخيم در شفاخانه حوزوى بسر ميبرد....

  همايون عزيزى، ولایت هرات را در سال روان داراى بلند ترین ارقام خودسوزی زنان   نسبت به سایر ولایات خوانده و گفت که  حد اوسط واقعات خودسوزی و سوختگى در هرات در هر ماه به ١٨ الی ٢٠ تن ميرسد که جمعاً طى سال جارى بيش از ٧٠ واقعه  به وقوع پيوسته که اکثريت شان تلف شده اند.

محمد ابراهيم محمدى، مسوول بخش نرسنگ سوختگى شفاخانه حوزوى هرات  از گلالى زن ٣٣ ساله  که هفته گذشته به اثر خشونتهاى فاميلى دست به خودسوزى زد و٨٥ فيصد سوخته و بعد از انتقال به شفاخانه جان داد، به حيث يکى از نمونه هاى  اين خودسوزى ها ياد نمود.

مسوولین امور زنان  ولايت هرات علت خودسوزی زنان را خشونت علیه آنان دانسته و ميگويند که علاوه بر خودسوزى اخیرا طريقه هاى  دیگری هم  دیده شده است . سیما شیرمحمدی، ريیس امور زنان هرات، گفت : (( تنها مشکلات زنان از طریق خودسوزی  انعکاس نمى يابد، بلکه راه های تازه ای بوجود آمده که طی سال روان چند تن از زنان به طور مرموز  توسط چاقو و یا انداختن به چاه آب  تلف شده اند.)) ( 3)

در این زمینه از مصاحبه این مسؤل کمیسیون مستقل  حقوق بشر افغانستان چنین اطلاع حاصل می گردد:

«همچنان داکترثريا رحيم صبحرنگ مسوول  حمايت و انکشاف حقوق زن در کميسيون مستقل حقوق بشر افغانستان  ميگويد که طى سال ٢٠٠٧ ميلادى، بيش از ١٨٠٠ قضيه خشونت عليه زنان و در  سال ٢٠٠٦  ميلادى  ١٦٥٠ واقعۀ  انواع مختلف خشونت عليه زنان در سطح کشور در کميسيون مستقل حقوق بشر ثبت و راجستر گرديده است». ( 4)

این خبرنگار از خشونت و جنایت در حق یک زن در هرات چنین گزارش می دهد:

فاطمه که يک کودک شير خوار پنج ماهه نیز دارد، گفت:" شوهرم بهانه گيرى می کرد، هفته پيشتر با مرمى بر پايم زد و حالا انگشتان پايم را بريده است". ( 5)

این مسؤل حقوقی وزارت امور زنان دولت جمهوری اسلامی افغانستان چنین می گوید:

« فوزیه امینی، رئیس حقوق وزارت امور زنان افغانستان می گوید تنها در نیمه دوم سال جاری نزدیک به سه هزار مورد خشونت علیه زنان در این کشور به ثبت رسیده است.

خانم امینی می گوید: "در ربع سوم امسال ۲۳۳۰ قضیه و در ربع چهارم ۶۷۱ قضیه (درخصوص زنان) را در مرکز و ولایات به ثبت رسانده ایم که رقم بالایی است. قضایای خشونت به انواع مختلف وجود دارد که می توان از آن جمله به لت و کوب، طلاق، خودسوزی، فسخ نامزدی، اختطاف، قتل، تجاوز جنسی و ازدواج اجباری اشاره کرد." » ( 6)

این روزنامه که یکی از پرخواننده ترین روزنامه های کشور ما می باشد، در زمینه تجاوز جنسی بر زنان  چنین نوشته می کند:

روزنامه افغانستان: کميسيون مستقل  حقوق بشر در زون شمالشرق ميگويد که تجاوزجنسی  عليه اطفال در ولايت کندز، نسبت به سال گذشته ٣٠ در صد افزايش يافته است  . ...

مظفری به قضيه دختر ٧  ساله بنام  وحيده  باشنده والسوالی  چهاردره کندز اشاره کرده افزود: (( بالای اين دختر معصوم از سوی يک مرد بی رحم تجاوز صورت گرفته وقضيه اش هنوز در محکمه است  .)) ( 7)

جنایت ضد انسانی یک مرد سالار را در این گزارش باهم می خوانیم:

« پژواک : يک مرد در ولايت بلخ  دو زن خود را توسط تيشه و با بسيار بيرحمى و قساوت به قتل رساند.

اين واقعۀ دردناک و دلخراش شب یکشنبه در منطقۀ نصرت آباد ناحيۀ  ششم شهر مزار شريف رُخ داده است.  سردار محمد سلطانى قوماندان امنيۀ ولايت بلخ به آژانس خبرى پژواک گفت که سيد خان ٤٠ ساله ، شب یکشنبه معصومه ١٨ ساله و ريزه گل ٢٥ ساله را با ضربات تيشه به قتل رسانده است سلطانى ميگويد که  معصومه نو عروس بود و ريزه گل سه اولاد داشت.....

طبق معلومات وى، چندى قبل، يک زن توسط شوهرش در منطقۀ بابه يادگار مزار شريف با ريسمان خفه شد و به زنده گىاش خاتمه داده شد.

همچنان حدود٦ ماه قبل ،  مردى خانمش را در گذر مارمل مزار شريف سوختاند که بعداً جان سپرد. ...

طبق معلومات وى، چندى قبل، يک زن توسط شوهرش در منطقۀ بابه يادگار مزار شريف با ريسمان خفه شد و به زنده گىاش خاتمه داده شد.

همچنان حدود٦ ماه قبل ،  مردى خانمش را در گذر مارمل مزار شريف سوختاند که بعداً جان سپرد. آریایی. ( 8 )

پارهء از خشونت و تجاوز جنسی را در گزارش پژواک اینگونه ملاحظه می گردد:

« محبوب الله زارع سخنگوى والى جوزجان به تاريخ ١٥ دلو به آژانس خبرى پژواک گفت که اين دختر سليتا نام داشته  ١٢ سال عمردارد و مورد تجاوز جنسى يک عسکر اردوى ملى  قرار گرفته است....

به گفتۀ وى ، اين عسکر دخترک را دوباره به منزلش انتقال داده و تهديد به مرگ نمود که جريان را به کسى نگويد  و به فاميل دختر بهانه کرد که در حادثۀ موتر، جراحت برداشته است...

انار کلی هنر یار معاون بخش انکشاف حقوق زنان کمیسیون مستقل حقوق بشرافغانستان آمار خشونت ها را از اوايل سال 2007 تا کنون چنين بيان کرد،562 زن در اثر لت و کوب مورد خشونت قرار گرفته اند. 124 زن به خود سوزی دست زده اند. 317 زن نسبت وضعیت بد خانوادگی به مواد مخدر رو آورده اند و 59 زن به قتل رسیده است ." آریایی.» (9)

یک نمونه از خود سوزی زن در این گزارش آمده است:

« آتش : یک زن جوان 28 ساله در اثر خشونت خانوادگی با استفاده از تیل پترول گفته می شود آتش زده شد که در نتیجه آن بیش از هفتاد فیصد اعضا بدن وی سوخته است.

این زن شکیلا نام دارد که قربانی خشونت خانوادگی شده است.

حبیب الله، پدر شکیلا، به آتش گفت : دخترم با عروس ام بدلی بودند، عروسم چهل روز پیش حین زایمان در شفاخانه شبرغان جان باخت، و خانواده او گمان کردند که او قربانی خشونت ما شده است، بهمین خاطر با دخترم بدرفتاری را شروع نمودند." (10)

نمای از آمار کوچکی از خشونت دردناک بر ضد زنان با گزارش خانم نجیبه حسینی سناتور برحال ولایت دایکندی :

« وقتی ما احصائیه واقعات خشونت علیه زنان راطی سه سال گذشته می بینیم  که – امسال  بدترین سال برای زنان افغانستان بوده . چنانچه در سال 2005 به تعداد 1664 واقعه خشونت علیه زنان ثبت شده  ، در سال 2006به تعداد 1545  واقعه و در سال  2007 به تعداد2374  واقعهء خشونت  به ثبت رسیده است. این واقعات در ولایات مختلف چون بدخشان, میمنه ,دایکندی , بامیان , ننگرهار , پکتیا , قندهار,قندوز , بلخ , هرات وکابل بوده . و درین واقعات شامل خشونت های چون خود سوزی , تریاک ,خوردگی ,خودکشی- دعوی حقوقی , لت وکوب- بد دادن یا بدل کردن , سقط جنین , ازدواج اجباری , عدم پرداختنفقه , ممانعت از فعالیت های اجتماعی. اخراج از منزل ,غصب ملکیت ها- فرار ازمنزل ,تجاوز جنسی ,خرید وفروش زنان,اعتیاد به مواد مخدر بوده است . درین میان زیادترین  واقعات لت وکوب بوده. مثلا دریک  سال گذشته  845 – واقعه لت وکوب به ثبت رسیده است . خشونت علیه زنان  نه تنها یک عمل ضد انسانی- بلکه یک عمل ضد اسلامی نیز می باشد.» ( 11 )

در این آمار خشونت، حد اقل جنایات ضد بشری و ضد اسلامی مرد سالاران به نمایش گذاشته می شود که هرگز مورد توجه دولت جمهوری اسلامی افغانستان قرار نگرفته است:

« تعداد خشونت علیه زنان در افغانستان در سال 2007

1- خود سوزی   165   مورد

2- تریاک خورده گی  380 مورد

3 -  اقدام به قتل 81 مورد

  4  - دعوی حقوقی 43 مورد

5-  لت وکوب 845  مورد

6- بد دادن یا بدل کردن  50 مورد

7- سقط جنین  95  مورد

8 - ازدواج اجباری  265 مورد

9 - عدم پرداخت نفقه 245 مورد

10 - ممانعت از فعالیت های اجتماعی  26 مورد

11- اخراج از منزل 29 مورد

12 -  غصب ملکیت  37 مورد

13- فرار از منزل  62 مورد

14- تجاوز جنسی 51 مورد.» ( 12)

یک نمونه از تجاوز جنسی بر یک دختر دوازده ساله را در این گزارش با هم می خوانیم:

(( منسوبین ریاست تحقیقات جنایی زون کابل اسامی فضل من الله پسر ملا امام یکی از مساجد شهر کابل رابه اتهام تجاوز جنسی بر مسمات فرشته 12 ساله ، از مربوطات حوزده دوهم پولیس دستگیر نموده است .))...

به گفته پکتیاوال روز پنج شنبه بالای مسمات پلوشه تجاوز صورت گرفته است که بعد از تجاوز دختر برای 4 ساعت بیهوش بوده بعدا دختر همراه با پدرش به حوزه مربوطه شکایت کرده اند .

بنابر اظهارات موصوف نتایج بدست امده طب عدلی نشان میدهد که تجاوز از سوی اسامی فضل من الله صورت گرفته است.» ( 13)

در این احصائیه  طلاق و خشونت که عوامل به همگان ثابت است، چنین آگاهی می دهد:

« به عقیده هنریار  در حال حاضر آمار طلاق و خشنونت ها نسبت به گذشته  بالا رفته است که ماهانه در حدود 45 الی 50 مورد خشونت ها در دفاتر کمیسیون مستقل حقوق بشر ثبت می شود.

به اساس گفته های وی ، در سال گذشته 2374 مورد خشونت در کمیسیون حقوق بشر ثبت شده، که 51 مورد تجاوز جنسی ، 62 مورد فرار از منزل، 37 مورد غضب ملکیت، 29 مورد اخراج از منزل، 26 مورد ممانعت از فعالیت های اجتماعی، 245 مورد عدم پرداخت نفقه ، 265 مورد ازدواج اجباری، 50 مورد بد دادن، 845 مورد لت و کوب، 43 مورد دعوای حقوقی، 81 مورد اتهام به قتل،  380مورد تریاک خورده گی، 165مورد خود سوزی  و 95 مورد سقط جنین میباشد.

در همین حال فوزیه  امینی  رئیس حقوق وزارت امور زنان می گوید که آمار خشنونت های فامیلی چون زنا، فرار از منزل، اختطاف، خود سوزی و فسخ نامزدی در طول سه ماه اول سال روان حدود 1000 مورد ثبت شده است.

به گفته رئیس حقوق وزارت امور زنان، امار خشونت های فامیلی  در سال قبل به 3000 مورد رسیده بود. » ( 14)

این نماینده شورای ملی افغانستان در مورد شمه ای از تجاوزات جنسی و خشونت اینگونه شرح می دهد:

« رمضان بشر دوست نماینده مردم در ولسی جرگه در زمینه میگوید : (( مهمترين علل افزايش تجاوزات جنسى بالاى اطفال عدم مجازات عاملين آن از سوى دولت ميباشد اگر عاملين اين پديده مطابق قانون جزاى افغانستان و به طور درست مجازات گردند نه تنها امار اين پديده کاهش يافته بلکه تجاوزات جنسى کاملا از بين ميرود. امروز کسانى دست به اين جنايات ميزنند کاملا مطمئن هستند که هيچگونه باز خواستى وجود ندارد و اگر احيانا دستگير هم شوند به زور پول و يا واسطه آزاد ميگردند متاسفانه دولت و مقامات دولتى ما از وزرا تا رئيس جمهور افغانستان شريک جرم هستند چرا که عدم تطبيق قانون باعث تشويق جنايتکاران باالقوه در افغانستان شده است....

به گفته موصوف اکثر قضاياي تجاوزات جنسى که در افغانستان صورت ميگيرد خود خانواده ها به دليل مسائل ننگ و ناموس نمى خواهند که به بيرون فاش شود و جرات نميکنند که به  مراکز ذيربط مراجعه نمايند اما قضايايي که ثبت ميشود حتما مورد تعقيب قرار ميگيرد. ما از طريق آگاهى دادن به مردم و آگاهى دادن آنان از حقوقشان به مردم کمک نماييم .

 در ربع اول امسال تعداد واقعات جنسى ١٣ مورد بوده که تمام قضايا تحت بررسى ميباشد در حالى که سال گذشته تعداد واقعات ١٢ مورد در تمام سال گزارش داده شده بود.» ( 15)

این نهاد آلمانی از تجاوز جنسی بر کودکان افغانستان اینگونه پرده برداری می کند:

« دويچه وله  :مقامات حکومتي افغانستان مي گويند که درچهارماه اخير اقلاً ازشش مورد تجاوز جنسي برکودکان به آنها اطلاع داده شده است.

اولين اعتراف حکومت به معضله ي بزرگي چون تجاوز جنسي برکودکان بايد آغاز يک مبارزه پيگير گردد. وزرات داخله افغانستان رسماً ازمبارزه عليه تجاوز جنسي برکودکان سخن به ميان آورده است وبه روزيک شنبه حامد کرزي رئيس جمهور افغانستان گفته است که به تجاوزکاران براطفال بايد" اشد مجازات درکشور" داده شود.» ( 16)

قربانیان تجاوز جنسی و شکنجه

از خشونت  های روز افزون در این گزارش چنین خبر می دهد:

« وخت : بیش از1000 زن در ربع اول سالجاری مورد خشونت قرار گرفته  وبه وزارت زنان مراجعه نموده ا ند که کار روی دوسیه های آنان نیز صورت گرفته است.

فوزیه امین رییس حقوقی وزارت امور زنان در یک مصاحبه خصوصی به آژانس خبری وخت گفت:

((اکثر قضایای مربوط به زنان که در وزارت رسیده  اکثرا" قضایای  خشونت،لت وکوب،ازدواج اجباری،غصب ملکیت،فرار از منزل ،ازدواج اطفال و تجاوزات می باشد .))...

وی افزود، در طول هر هفته بیش  از 30 مورد به وزارت راجستر می شود  که به 20 مورد ان مشوره حقوقی داده مشود.

  موصوف علاوه نمودکه در ربع اول سال 13 مورد  تجاوزات جنسی به این وزارت نیز  مراجعه نموده است.

بطور مثال : در هفته گذشته مادری که دختر 7 ساله اش در یک ویدیو گیم خانه مورد تجاوز قرار گرفته بود به ریاست ما مراجعه نموده که بعد از بررسی فعلا" متهم ان درزندان بسر می برد. » ( 17)

یکشنبه 27 اسد 1387 خورشيدی برابر با 17 اگست2008 ميلادی/ آلمان

قطع کردن زبان یک کشف جدید از خشونت و جنایت است که در مورد این دختر 7 ساله  عملی گردیده است:

روزنیوز: زبان يك دختر هفت ساله باشنده ولسوالي منگجيك ولايت جوزجان توسط پدر و مادر اندرش بريده شده است.

مل پاسوال عبدالخليل امين زاده، قوماندان امنيه ولايت جوزجان ضمن تایید این خبر به آژانس خبري روز گفت:

پدر و مادر این دختر روز دوشنبه زبان وی را بریده و پوليس مادر اندر اين دختر را ديروز و پدرش را كه فرار كرده بود دیروز دستگير نموده است آقای امین زاده افزود كه اين دختر در شفاخانه ملكي در شهر شبرغان بستري مي باشد و وضعيت صحي او قناعت بخش توصيف شده است.» ( 18)

خودی سوزی زنان جوان در شهر باستانی هرات بازهم افزایش یافته که در این گزارش روشن میگردد:

« در طول سال جارى ٤٧ واقعه خودسوزى در شفاخانه ويژه سوختگى هرات ثبت شده و ٤٢ واقعه منجر به فوت کسانى که خود را سوختانده اند، گرديده است.

اين وضعيت، افزايش گراف خودسوزى ها را به مقايسه سال گذشته نشان می دهد.

داکتر محمد عارف جلالى، معاون شفاخانه ويژه سوختگى در ولايت هرات به آژانس خبرى پژواک گفت که از جمله اين ٤٧ تن، ٤٣ تن را زنان و دختران و ٤ تن را مردان تشکيل می دادند.

از ٤٣ واقعه خود سوزى زنان ٣٩ واقعه و از ٤ مورد خودسوزى مردان ٣ واقعه آن منجر به مرگ شده است.

داکتر جلالى می گويد اکثر کسانى که دست به خودسوزى زده اند از ١٢ تا ٣٥ سال عمر داشته و مربوط ولايت هرات، غور، فراه، بادغيس و هلمند بودند ، اما موارد خودسوزى هرات به تناسب ساير ولايات، بيشتر بوده است.

قربانی خودسوزی


معاون شفاخانه ويژه سوختگى ولايت هرات اظهار داشت که آمار خود سوزى در مدت مشابه در سال گذشته، ٣٠ مورد بود که حدود ٩٠ درصد آنها فوت کرده اند.

قرار معلومات وى، در مجموع در طول ١١ ماه گذشته، ١٦٠٠ واقعه سوختگى ( کسانى که در حوادث طبيعى و غير قصدى سوخته اند) در شفاخانه ويژه سوختگى ثبت و راجستر شده است.» ( 19)

« رسانه ها و فعالان دفاع ازحقوق بشرمی گویند، قبايلي هاى پاكستانى ۵ زن را زنده بگور كرده اند. بنابرگزارشهای رسیده ازپاکستان، این زنان مي خواستند شوهران خود را شخص خودشان انتخاب کنند. گزارش  حاكي ازآنست که ۳ تن از زنان هنوزبه سن بلوغ نرسیده بودند۰

يكى ازاين قباييلي ها و وكيل در پارلمان محلى گفت: اين كار از جمله عنعنات چند صد ساله ماست كه با تمام قوت ازآن دفاع مي نمايم۰ » ( 20)

برپایه معلومات وزارت امور زنان در مورد تجاوز جنسی چنین آمده است:

« وخت : طی دو ربع سال روان 18 تجاوز جنسی در شعبه حقوقی وزارت آمور زنان ثبت و راجستر گردیده است است.

 اين مطلب راخانم افضلی معاون بخش حقوقی وزارت امور زنان به خبر نگار آژانس خبری وخت ضمن یک مصاحبه اختصاصی ابراز داشته علاوه نمودکه بیشترین آمار تجاوزات در ولایات شمال کشور بخصوص در ولایت بغلان صورت گرفته است .» ( 21)

آمر جنایی پولیس جریان تجاوز بر یک دختر چهار ساله اینگونه بیان می دارد:

« پکتياوال گفت، موظفین حوزه یازدهم امنیتی پولیس دیروز به اساس ورقه عرض اسامی حاجی محمد مبني براينکه يکتن از دوکاندار ساحه نامبرده بالاى دختر چهارساله شان تجاوز جنسي نموده است را بازداشت نموده اند. ...

حاجی محمد باشنده سره مینه که دخترش مورد تجاوز جنسی قرار گرفته است به آژانس خبری وخت گفت : (( هر وقت دخترم غرض خریداری سودا به دکان اسدالله نام میرفت روز گذشته زمانیکه دخترم به خاطر خریداری به دکان وی رفته بود وی جبرا" مورد تجاوز قرار داده بود.)) ( 22)

این بود شمه ای از خشونت و جنایات ضد بشری که تقریبا همه روزه در سراسر افغانستان و به خصوص در مناطق دور دست روستایی و از آنهم خاصتر در میان جامعه قبیلوی پشتون ها با شدت تمام ادامه دارد. متأسفانه در این زمینه دولت جمهوری آقای حامد کرزی و حامیان خارجی شان با تمام تعهدات بلند پروازانه خویش کدام کار چشم گیر را در این مورد انجام نداده اند.

یعنی همان طوری که ستراتیژی بانیان و تصمیم گیرندگان جامعه جهانی در کنفرانس بن آلمان در مورد حل بحران افغانستان ناقص بود و با تأسی از آن حاکمیت آقای حامد کرزی در اداره مؤقت، انتقالی و حکومت انتخابی هم از راهبرد سازنده مستقل ملی و دموکراتیک هرگز برخوردار نبوده است. از همین رهگذر است که بحران امنیت افزایش می یابد، فقر اجتماعی بیشتر می گردد، تروریزم طالبانی به طرف مراکز شهری نزدیک تر می شود، نقض حقوق زنان بازهم به صورت عریان گسترش پیدا می کند، شؤنیزم قبیلوی- تکتباری هرچه بیشتر باعث به حاشیه راندن اقوام تحت ستم در کشور می گردد و مضاف برآن قدرت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هرچه وسیع تر در انحصار میراثداران عبدالرحمن خانی و طالبانیزم قرار می گیرند.

دختران پشتاره بدوشان هزارستانی محروم از نعمت تعلیم


کوتاه کلام:

اینکه ریشه های خشونت و جنایات ضد بشری در تاریخ و مناسبات اجتماعی گذشته داشته  که جای تردیدی را باقی نمی گذارد. اما این جنایت در سطح کل کشور  و خاصتا بر زنان حاکم است که قابل تأمل عمیق می باشد؛ ولی علاوه برآن در اثر حاکمیت های میراثی قبیلوی- دودمان درانی نیز بوده که نه تنها کوچک ترین بار خشونت را از بالای زنان نکاسته، بلکه لایه های آنرا نیز هرچه بیشتر ضخیم تر نموده اند که اکنون نقض حقوق زنان تقریبا در رأس تمام بحران کشور قرار دارد. یعنی جنایات ضد بشری که بالای زنان و دختران خاصتا در روستاهای فراموش شده و دور دست کشور ما صورت می گیرند؛ از یک طرف نهادهای حقوقی و مدنی بناء بر عدم امکانات بدان دست رسی ندارند. و از طرف دیگر، خشونت و تجاوزات که در حق زنان و دختران توسط مردان صورت می گیرند، بر اساس حاکمیت سنت های خرافاتی در جامعه از انظار عامه و به خصوص از نزد مقامات دولتی پنهان می مانند.

در عصر حاکمیت دولت جمهوری اسلامی افغانستان به رهبری نارآمد و تبارگرای آقای حامد کرزی است که نه تنها آمار خشونت و جنایات ضد انسانی علیه زنان و کودکان خردسال افزایش چشمگیر نموده است، بلکه زمینه های ورود زن ستیزان، تمدن ستیزان، شؤنیستان طالبی و سایر قبیله پرستان را نیز در ارگان های دولتی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی وغیره مساعده گردیده که افغانستان را در محضر تباهی و تجزیه قرار داده اند. وقتی که باندهای قبیله اندیش و تبارگرا که تمام نهادهای دولتی و غیر دولتی را با پشتوانه حامیان خارجی خویش در انحصار خودها قرار داد، اگر بر سر عقل نیایند، از قانون مدنی و مقررات نهادهای حقوق بین المللی عملا اطاعت نکنند؛ بحران کنونی افغانستان را ازاینهم بیشتر گسترش خواهند داد. لذا، از جمله  خشونت و جنایات ضد انسانی که همه روزه در حق زنان، دختران جوان و اطفال خردسال رخ می  دهند، رفع و کاهش آن یکی از وظایف اساسی زمامداران دولت کنونی افغانستان می باشد.

خلاصه به خاطر تحقق تساوی حقوق زنان با مردان، پایه گذاری وحدت ملی، دولت سازی ملی، ملت سازی ملی و نظام مردم سالاری اند که نخست باید زنان با زیر بنای دانش، منطق و عقلانیت دموکراتیک صاحب آگاهی دورانساز سیاسی- فرهنگی و شعور اجتماعی لازم گردند؛ و درفش مبارزات سرنوشت ساز اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، روانی، اخلاقی و فرهنگی فراخ دامن را در برابر مکانیزم ملوک الطوایفی، فرهنگ واپسگرای قبیلوی و سیستم مرد سالاری برافرازند. یعنی زنان با خودسازی همه جانبه خویش و از طریق مبارزات آگاهی بخش مسالمت آمیز، تدریجی و دارازدامن قادر خواهند شد که اندیشه انسانی طرازنوین عقلانی را به مرد سالاران هدیه کنند و ذهنیت آنان را از توحش، جهالت و تاریکی عصر حجر به مدنیت پذیری، نوزایی فکری و نور معرفت دورانساز تغییر ماهئیت دهند. و در قدم دوم باید که مرد سالاران هم با خودآگاهی علمی و خودسازی خردمندانه سیاسی- فرهنگی شکوهمند برسند و نظام خودکامه مردسالاری و تمدن ستیزی را مورد نقد عالمانه قرار دهند، از جنایات ضد انسانی خودها علیه زنان عذرخواهی نمایند و همراه با زنان در جهت تحقق تساوی حقوق زنان با مردان و آفرینش ارزش های نوینی مدنی مبارزه نمایند. بدین معنا اگر زنان و مردان متحدانه با زیر بنای دانش عصر، خرد دموکراتیک و عقلانیت نخست خودها را از لحاظ فکری و فرهنگی بسازند و با مبارزات پیگیر و خستگی ناپذیر خودها در برابر تمدن ستیزی، جهل پروری، استبداد ، زن ستیزی، عقل گریزی، کل سیستم فروسوده و... دست به کار شوند؛ آنگاه تدریجا به صورت شایسته، طبیعی، تدریجی و منطقی به سرنوشت خویش حاکم خواهند شد. به قول شاعر که گفته است:

بیا تا گـل برافشانـیم و می  در سـاغر اندازیم      فلک را سقف بشکافیم و طـرح نو دراندازیم

اگر غم لشکر انگـیزد که خـون عاشقان ریزد      من و ساقی به هم سازیم و بنیادش براندازیم

و من الله توفیق

رویکردها:

( 1 )- « فروش زن در شینوار و فروشندگی زنان در مزار» / سایت کاتب هزاره ‏.

( 2 )- «تداوم خشونت علیه زنان در زیر سایه دولت و قوای خارجی در افغانستان» /نوشته: غلام سخی ارزگانی/ سایت کاتب هزاره/

( 3) پژواک

( 4)- «انگیزه های افزایش خود سوزی زنان در افغانستان»/ نویسنده: غلام سخی ارزگانی/ سایت کاتب هزاره/ روز چهار شنبه 24 دلو 1386 خورشیدی برابر با 13 فبروری 2008 میلادی/ آلمان

( 5)- سایت آریایی/ روزدوشنبه 6 حوت 1386 خورشيدی برابر با 25 فبروری 2008  ميلادی/ آلمان/ منتشره سایت کاتب هزاره

( 6)- «تحفه های خونین به پیشواز روز جهانی زن در افغانستان» / نویسنده: غلام سخی ارزگانی/ سایت کاتب هزاره/ روزچهارشنبه 15 حوت 1386 خورشيدی برابر با 5 مارچ 2008  ميلادی/آلمان

( 7)- آریایی

( 8 )- سایت کاتب هزاره/ روز دوشنبه 15 دلو 1386 خورشيدی برابر با 4 فبروری 2008  ميلادی/ آلمان

(9)- کاتب هزاره/وشنبه 28عقرب 1386خورشيدی برابربا 19نومبر2007 ميلادی/ جرمنی

(10)- «مادری - دختری - زنی قربانی خشونت خانوادگی » سایت کاتب هزاره/ دوشنبه 23 ثور 1387 خورشيدی برابر با 12 می 2008  ميلادی/  آلمان

( 11 )- متن صحبت محترمه سناتور نجیبه حسینی سناتور ولایت دایکندی درکانگرس بين المللی زنان افغانستان منعقده شهر آرنهم –  کشورهالند  بتاریخ 9 مارچ 2008میلادی/ سایت کاتب هزاره

( 12)- « درنگی برخشونت علیه زنان در سال گذشته در افغانستان» / نویسنده: غلام سخی ارزگانی/ سایت کاتب هزاره/ سه شنبه 27 حمل 1387 خورشيدی برابر با 15 اپريل 2008  ميلادی/ آلمان

( 13)- «تجاوز جنسی بالای یک دختر 12 ساله»/ سایت کاتب هزاره  يکشنبه 30 سرطان 1387 خورشيدی برابر با 20 جولای 2008 ميلادی/ آلمان

( 14)- «خشونت های فامیلی باعث افزایش آمار طلاق شده است»/ سایت کاتب هزاره چهارشنبه  9 اسد 1387 خورشيدی برابر با 30 جولای 2008 ميلادی/ آلمان

( 15)- ولایات جنوب را جنگ و ولایات شمال را اتش تجاوازات جنسی میسوزاند» سایت کابت هزاره / سه شنبه 15 اسد 1387 خورشيدی برابر با 5 اگست2008 ميلادی/ آلمان

( 16)- «تجاوز جنسي بر کودکان در افغانستان »سایت کاتب هزاره/  شنبه 26 اسد 1387 خورشيدی برابر با 16 اگست2008 ميلادی/ آلمان

( 17)- «بیش از 1000 زن  در ربع اول سال مورد خشونت قرار گرفته اند» / سایت کاتب هزاره/

( 18)- زبان يك دختر هفت ساله در ولايت جوزجان بريده شد» / کاتب هزاره / پنجشنبه 7 سنبله 1387 خورشيدی برابر با 28 اگست2008 ميلادی/ آلمان

( 19)- خودسوزى در هرات افزايش یافته است» / سایت کاتب هزاره/ يکشنبه 10 سنبله 1387 خورشيدی برابر با 31 اگست2008 ميلادی/ آلمان

( 20)- قباييلي های پاکستان ۵ دختر و زن را زنده بگور كردند» / سایت کاتب هزاره/ دوشنبه 11 سنبله 1387 خورشيدی برابر با اول سپتمبر2008 ميلادی/ آلمان

( 21)- 18 تجاوز جنسی در دو ربع سال روان در کشور صورت گرفته است» / سایت کاتب هزاره/ يکشنبه 24 سنبله 1387 خورشيدی برابر با 14 سپتمبر2008 ميلادی/ آلمان

( 22)- « درکابل دختر٤ ساله مورد تجاوز جنسی قرار گرفت» / سایت کاتب هزاره / پنجشنبه 18 ميزان 1387 خورشيدی برابر با 9 اکتوبر 2008 ميلادی/ آلمان

www.kateb-hazara.net

Email: info@kateb-hazara.net
   

سه شنبه 5 قوس 1387 خورشيدی برابر با 25 نومبر 2008 ميلادی/ آلمان

 

 


بالا
 
بازگشت