من اگر دیوانه ام زنجیر كو...

نوشته : قاسم خدري

 

بعد از ظهر روز بود، تازه از وظيفه بازگشته بودم كه شماره هشتاد و هفتم نشريه وزين ارمان (چاپ شهر ملبورن، آستراليا) را توسط دوست عزيزم بدست آورده و طبق معمول قبل ازينكه مقاله ايرا انتخاب و تحت مطالعه و خوانشش قرار دهم، خواستم مروري كنم از مطالب و مقالات نشر شده؛ ديري نگذشته بود كه تمام عناوين مقالات و مطالب را از نظر گذرانده بودم. ناگاه! متوجه شدم كه يكي از عناوين نشر شده، شديدا افكارم را بخود جلب نموده و ناخودآگاه ذهنم را بخود مجذوب نموده است.

بزودي به همان صفحه اي كه حواسم را بخودش جلب نموده بود، بازگشتم و مقاله يا تبصره اي را كه تحت عنوان (دموكراسي در پارلمان افغانستان رونما گرديد) بچاپ رسيده بود؛ بخوانش گرفته و تمام نمودم. با ختم مقاله، متوجه شدم كه هنوز خلش! و يا خوره! اي ذهني كه برايم از خواندن اين عنوان پيدا شده همچنان باقيست. ازينرو بران شدم كه اين عنوان را قدري تحت كنجكاوي قرار دهم تا باشد جوابي براي ذهنم فراهم نموده باشم. مطلبي را كه تحت مطالعه قرار ميدهيد، حاصل همان تلاش است. اميدوارم با پيهم كردن چند جمله دوستانه جوابي ارا‍یه نموده باشم براي ذهن خودم و شايد هم براي خوانندگان عزيز.

گفتيم عنوان مطلب  چنين نگاشته شده است. (دموكراسي در پارلمان افغانستان رونما گرديد).

تعريف كوتاهي از واژه "دموكراسي" چنين مطلبي را در اذهان ترسيم مينمايد: (دموكراسي كه رايج ترين اصطلاح در علم سياست است از دو كلمه Demos به معني مردم و Kratos بمعني قدرت و حكومت آمده و تركيب آندو "حكومت مردم" معني ميدهد... (1- فرهنگ جديد سياسي). اگر مطلب را قدري عاميانه به تحليل گيريم، دموكراسي، شيوه حكومتي يي را گويند كه به اساس انتخابات آزاد و قانوني بدون اعمال هيچگونه فشار و ترفند به اساس آراي آزاد مردم رويكار آمده باشد. حال اگر رژيمي را كه اكنون در افغانستان افسار قدرت را بدست گرفته است (دموكرات!) بناميم، جفاي بس بزرگيرا در حق اين واژه مرتكب نشده ايم؟! آيا جهان و بخصوص مردم آواره و بيچاره افغانستان افتزاح و استهزاي انتخاباتي سال قبل و قبل تر از آنرا بدين زودي فراموش كرده اند؟! آيا ما همه شاهد فوران انتقادات از سوي مجامع ملي و بين المللي از روند انتخاباتي و انتخاب حكومت فعلي بر اساس رشوه و ترفند، و اعمال زر و زور نبوده ايم؟ و الا چرا بايد بنويسيم (دموكراسي! در پارلمان افغانستان رونما! گرديد).

خوب! با خود گفتم، ابراز عقيده آزاد است و شايد هم باشند عده معدوديكه از موجوديت! دموكراسي! در افغانستان راضي هستند و دولت كنوني هم شايد برايشان يك حكومت آيديال!! با درنظرداشت چنين ديد، ادامه دادم به تحليل مطلب و در ادامه آن چنين احساس كردم كه گويا مطلب تهيه شده، رد شدن چند وزير پيشنهادي دولت كنوني؛ توسط پارلمان افغانستان را تحكيم! و يا توسعه! و يا حتي آغاز روند دموكراسي! در افغانستان تعريف نموده است!!

حال كه بخش (دموكراسي!) عنوان را تا حدي تحت بررسي قرار داديم، توجه نماييم به قسمت بعدي آن كه عبارت از (... در پارلمان افغانستان رونما گرديد) ميباشد.

خوانندگان عزيز اطلاع دارند كه از ختم انتخابات!! تا ايندم رهبري دولت كنوني دو بار وزيران پيشنهاديش را توسط معاونين رهبر دولت به پارلمان معرفي نموده و اين معاونين سخت كوش و با تجربه و صاحب تبحر در امور! با كلمات نسبتا متفاوت و مفهوم يگانه، نامزدان كابينه را چنين معرفي نمودند: (اساس انتخاب نامزدان وزارتخانه ها تخصص!، لياقت!، شايستگي هاي كاري!، صداقت! و پلان هاي كاري شان در امور بوده و به اين اساس به پارلمان پيشنهاد شده اند).

اينكه، آيا وزراي پيشنهادي رژيم فعلي واقعا داراي چنين صفاتي اند و يا خير مايه هفتاد من كاغذ است و از توانايي اين نوشتار بدور. اما سوال چنين مطرح ميگردد كه آيا با درنظرداشت كدامين اصل و معيار وزراي معرفي شده؛ بهترين! و شايسته ترين! افراد براي اشغال وظايف پيشنهادي نامزد گرديده اند. براي اينكه منظورم را بهتر بيان نموده باشم عين قضيه را با مثال ديگري چنين مطرح مينمايم. (احمد و محمود در مسابقه وزن برداري نسبت به ديگر رقبا وزن بيشتري را برداشته و بنابر دارا بودن اين توانايي! و يا شايستگي! با داشتن سبقت  بر حريفان منحيث برنده اي جايزه اول و دوم شناخته شدند). اگر توجه نماييم درين مثال توانايي! و شايستگي! بازيكنان با درنظرداشت مقايسه فزيكي في مابين حريفان حاصل ميگردد، نه اينكه داور به اصطلاح، نظر به قد و اندام و جسامت بازيكنان يكي و يا دويي را برنده و ديگران را ناقابل!! و ناشايسته اعلام نماييد. حال كه به اين نتيجه رسيديم، قابل توجه نخواهد بود اگر باري پرسيده شود كه از آغاز دوره كاري جنابان به اصطلاح دموكرات! تا به حال، آيا به اشخاص ديگري بجز از آنانيكه صاحبان قدرت شايسته! و متخصص! ميدانند؛ شانس احراز چنين مقامي داده شده است تا حد اقل!! براي عوام معياري وجود داشته باشد تا يكي را با ديگري به ترازوي شايسته! بودن وزن نموده و تصميم بگيرند؟! پرواضح است كه نه، تقريبا اكثريت قاطع اين ارجمندان شايسته! بر اساس زد و بند هاي سياسي و قومي! ارتباطات بين المللي و راضي نگاه داشتن صاحبان زر و زور بوده و بس...

باز هم سنجيدم كه عنوان (دموكراسي در پارلمان افغانستان رونما گرديد) شايد هنوز هم قابل تحليل باشد. چنين انگاشتم كه شايد هدف از اپوزيسيون! يا شايد نمايندگان! واقعي! مردم در پارلمان باشد؛ زيرا اين قهرمانان تاريخ ساز كشور (وكيلان!!) بر اساس خواست و انتخاب مستقيم و غير اجباري ولايات به پارلمان معرفي گرديده اند. اين جنابان ميتوانند كه از خواستها و نياز هاي مردم افغانستان، به وجه احسن نمايندگي كرده و از حق مردم بيدفاع و بيچاره كه بيشتر از سه دهه وحشت ديده و غم كشيده اند نمايندگي كنند؟! رد وزراي پيشنهاد شده توسط اين افراد بايد به عنوان عكس العمل مردمي تلقي گرديده و بايد منحيث اولين گام براي ارتقا و ترويج دموكراسي! در كشور تلقي گردد؟ آيا واقعا چنين است؟ آيا آناني كه در پارلمان افغانستان دم از نمايندگي مردم افغانستان ميزنند زبان مردم اند؟ بران شدم كه يك چند ازين نمايندگان مردمي را بشناسم و ببينم كه آيا منظور مطلب از (رونما گرديدن دموكراسي!) از همين افراد است؟ با يك مرور سرسري از لست اعضاي به اصطلاح پارلمان به وضوح ديده ميشود كه اكثريت قاطع اين مجلس را هم زورگويان سابق يا سابقه تر، آنهاييكه بنوبه خود در خونريزي هاي طولاني و سرنگوني وحدت و اخوت در كشور سهم برابر داشتند، تشكيل داده و امروز با تقليد از رهبر دموكرات!! با ظاهر شدن در انظار عام با (كلاه قرقلي، چپن شمالي و يا لنگي جنوبي – شرقي) و يا هم (دريشي و نكتايي) ميخواهند به اصطلاح دموكرات! و نماينده مردم جلوه نمايند. باز هم برخود تلقين كردم كه نه!! اين حرفها خورده گيريي بيش نيست و اعضاي پارلمان واقعا از خواسته و نيازهاي مردم افغانستان نمايندگي ميكنند و رد شدن وزاري پيشنهادي براستي قدميست مثبت در راستاي توسعه دموكراسي!؟! قريب بود اين باور به يقين تبديل گردد. لحظه اي بيش نگذشته بود كه چشمم به عكس جناب آقاي انوار الحق احدي (وزير پيشنهادي اقتصاد) كه در گوشه همين مطلب بچاپ رسيده بود افتاد، در پهلوي عكس ايشان، گلايه اي از زبان جناب وزير نامزد از وكيلان پارلمان چنين درج شده بود: (...وكيلان پارلمان با آن كه وعده داده بودند كه از او (انوار الحق احدي) براي رسيدن به كرسي وزارت حميات ميكنند، در حقش جفا كرده اند؟!) يعني چه؟؟!

يعني اينكه: رد شدن وزيران پيشنهاد شده بنا بر (رونما گرديدن دموكراسي در پارلمان) نه بلكه بنا بر جور نرفتن بر سر نرخ و قيمت وزارت خانه ها واقع گريده است، همينكه نامزدي! قيمت كرسي را بپردازد!! (وكيل صاحبان به وعده!! هايشان وفا!!؟) خواهند نمود.

حوصله ام به آخر رسيده بود و اخيرا به اين نتيجه رسيدم كه شايد در انتخاب عنوان مطلب غلطي تايپي وجود داشته و سواليه هاي كه در اخير عنوان بايد افزوده ميشد از چاپ مانده و شايد اين عنوان بايد چنين نوشته ميشد: ( آيا دموكراسي در پارلمان افغانستان رونما گرديد؟؟؟) و اگر چنين نباشد! به گفته استاد بزرگوار خليلي:

من اگر ديوانه ام زنجير كو....

 


بالا
بازگشت