عبدالحی نزهت

 

ایتالیا فرار را, بر قرار ترجیح میدهد ؟

 

مجله ایکونومیست در 17 اکتوبر 2008 راجع به پرابلم ها و چالش هائیکه ناتو در افغانستان مواجه است تحلیل مفصل از وضیعت سیاسی و نظامی به عمل آورده است . عنوان مطلب اکنومیست چنین بود " تزلزل اراده سیاسی بدتر از شکست نظامی".

 اکنومیست به ادامه نوشته بود : "آیا امکان دارد جنگ فراموش شده افغانستان کامیاب ترین اتحاد نظامی تاریخ را به شکست مواجه کند ،سال گذشته قوای تحت قومندانی ناتو در گیر مرگ بار ترین نبرد تاریخ خوددر حمایت از دولت حامد کرزی بودند "

از اکتوبر سال 2008 تا 19 سپتمبر 2009 وضیعت سیاسی و نظامی کلآ به سود قوای ناتو نبوده   تلفات و ضایعات نیرو های ناتو بیشتر از سال های قبل میباشد. خصوصا" در ولایات جنوبی امور امنیتی بحرانی تر گردیده و تلفات قوای ناتو سیر صعودی داشته است . مشکل دیگر ناتو در این جنگ تباه کن گسترش بحران و ناامنی به شمال افغانستان است. ولایت قندز و بغلان در یک هرج مرج وبی امنیتی به سر میبرند و قوای ناتو از نفوذ القاعده و طالبان در شمال نتوانستند جلوگیری کنند.  نیرو های بین المللی در سرک میدان هوایی  کابل به تاریخ  17 سپتمبر2009 به مرگبارترین حمله ی انتحاری  در شهر کابل مواجه گردید ه، البته چئد ماه قبل قوای فرانسوی در سروبی کابل نیز در کمین طالبان به چنین سرنوشت دچار گشته بودند, ،تلفات آنها بیشتر از ایتالیوی ها بود ، ولی دولت فرانسه با استواری ومتانت طی بیانیه ازسیاست  تزلزل ناپذیر دولت فرانسه در قبال مبارزه علیه تروریزم بین المللی سخن گفت . ولی ایتالویها ها با عجله و سراسیمگی بدون تعمق و بررسی دقیق از وضع موجود افغانستان,از خود واکنشی انفعالی نشان داده ، و از تمام کشور های عضو ناتو تقاضانمودند که نیرو های خویش را از افغانستان خارج سازند, صدر اعظم ایتالیا آقای" بیلیوبر لسکونی" که همیش در مصاحبه ها و اظهار نظر هایش مسایل سیاسی و دیپلوماسی را به مزاح وشوخی میگیرد, و اظهارات غیرمسولانه میمناید اینبار هم بدون تعمق ،تفکرو اندیشه, خواهان خروج تمام کشور های عضو ناتو از افغانستان گردید . این عمل در حقیقت تزلزل ارادهء سیاسی  او را نشان میدهد که با سراسیمگی تمام راه فرار میجوید. آقای صدر اعظم ایتالیا باید بداند که آنها به اثر در خواست کدام مرجع قانونی به کشور ما نیامده اند بلکه وضیعت بحرانی و وخامت اوضاع بین المللی بعد از وقوع حادثه یازدهم سیپتمبر ، ایالات متحده و ناتو راوا داشت که برای مقابله و نابودی القاعده وطالبان به افغانستان قوای خویش را اعزام نمایند ، گرچه این عمل آنها به استقبال مردم افغانستان مواجه گشت و رژیم طالبان سقوط کرد، مبارزه با تروریزم بین المللی از اهداف عمده ء این نیرو ها در افغانستان میباشد. در صورت خروج این قوا, تجربه ثابت ساخته است, آتش این نا امنی ها به واشنگتن ، پاریس ، لندن وروم نیز میتواند سرایت کند . عقب نشینی از افغانستان مشکلات و پرابلم های جدی برای امنیت بین المللی بار آورده, راه عقب گرد و فرار و جود ندارد .

به طور مثال اضلاع متحده امریکا بعد از ختم جنگ سرد و سقوط شوروی پای خود را از معرکه ی افغانستان بیرون کشید و در یازدهم سیپتمبر 2001  نتیجه این اهمال کاری خویش را با خون و آتش در نیویارک و مقر پنتاگون در واشنگتن مشاهده نمود. امریکا که با این همه فاصله ی طولانی از افغانستان در حوادث 11 سیپتمبر صدمه بزرگی را متحمل شد, و ایتالیا از نگاه جغرافیایی  کاملا" در تیر رس القاعده قرار دارد این عقب نشینی هیچگونه مصئونیت نمیتواند برای ایتالیا در قبال داشته باشد . سخن عمده این است ؛ غرب و ناتو نتوانسته است مشکلات کشور ما را ریشه یابی نمایند پرابلم ها و دشواری های زیادی را از بر خوردنادرست خود به وجود آورده ,و مثل شوروی سابق در باتلاق افغانستان فرو میروند ، و حال در فکر عقب گرد و فرار اند.

 شوروی ها با پیش کشیدن کنفرانس ژنیو در حقیقت شکست و نابودی رژیم طرفدار خویش را مشاهده مینمودند و چاره ء جز از آن هم نداشتند. ولی به عقیده تحلیل گران و ضیعت کنونی افغانستان با آن سالها تفاوت زیاد دارد . دولت شوروی از نگاه ایدیولوژیک و ساختار اجتماعی اقتصادی و سیاسی در حال اضمحلال بود و قدرت اقتصادی قوی نداشت که به مقابل مداخلات غرب از آن  استفاده نماید، ناگزیر رژیم طرفدارش سقوط مینمود, در حالیکه امریکاو غرب امکانات قوی نظامی و اقتصادی  زیاد در اختیار  دارند..

اشتباه بزرگ امریکا و متحدین ناتو در افغانستان عدم اکمال قوای مسلح افغانستان است، این اردو میتوانست به کمیت حد اقل 300 هزار نفر تشکیل و مسئولیت عملیات محاربوی را به دوش میگرفت, و با مشوره متخصصین ناتو مستقلانه عمل می نمود . تعلیم و تربیه سالم تبلیغات وطنپرستانه انظباط و دسپلین آهنین میتوانست راهگشای پرابلم های این اردو گردد. شاید بعد از تشکیل این اردومصارف امریکاو کشور های ناتو میتوانست به نصف تقلیل یابد . یک اردوی 300 هزار نفری برای افغانستان, و اکمالات لوژیستیکی این اردو توسط ناتو صورت گیرد و مسئولیت حفظ امنیت کشور را به آنها واگذار گردد و یک نیروی 50 هزار نفری ایالات متحده امریکاو ناتو میتواند بحیث قوای ریزرف در کشور وجود داشته باشد ، و در حالات استثنائی و خطر از آن استفاده گردد . در ضمن به کشور های همسایه, خصوصا پاکستان اطمینان داده شود که این اردو هیچگاه برای آنان خطر ایجاد نخواهد کرد  مشروط به اینکه پا کستان صادقانه دراین جهت همکاری نماید,در عدم همکاری پاکستان حوادث غیر پیشبینی شده ی به وقوع خواهد پیوست.  

 

                                 

 


بالا
 
بازگشت