بومان علی قاسمی

 

نشست  واشنگتن ، تعهد زرداری  و بازی سیاسی  آی اس آی

 

یکی از مسائل داغ سیاسی و منطقوی  دراین روز ها   که رسانه های جهان را به خود مشغول کرده است ،  قدرت گرفتن نیروی طالبان در پاکستان ، نزدیک شدن انها به  پایتخت  کشور ، اسلام اباد ، درمحاصره قرار گرفتن شهر پشاور مرکز ایالت سرحد  و همچنین پیش گوئی های در مورد  سقوط  حکومت مرکزی  و یا فروپاشی نظام سیاسی کشور پاکستان کنونی و پس از این مباحث، عملیات یکباره ارتش پاکستان علیه  نیروهای بنیادگرا و مراکز ترورستی در مناطق شرقی ایالت سرحد و اغاز درگیری شدید بین  ارتش و طالبان  دراین مناطق است .

بارک اوباما رئیس جمهور ایالات متحده نیز از این بگو مگو ها و شنیدن گزارشات  تند و داغ  بناچار نشستی را ترتیب داده و دران  روئسای جمهور افغانستان و پاکستان را دعوت نمود و با انان روی مسائل روز مره  و بالخصوص  موضوع  قدرت گرفتن طالبان در نوار مرزی افغانستان و پاکستان و سقوط شماری از شهرستان های  مناطق شمالی پاکستان بدست طالبان ، گفتگو نمودند .

در نتیجه اقای اوباما  اعلام داشت  که هرسه کشور یعنی  ایالات متحده امریکا ، افغانستان و پاکستان در مبارزه علیه القاعده متحد هستند .

این سخن اقای اوباما هیچ گونه تازه گی ندارد . قبل از رئیس جمهور زرداری ، پرویز مشرف رئیس جمهور نظامی پاکستان در سال 2002  این تعهد را به جورج بوش رئیس جمهور اسبق امریکا نیز داده بود ، البته نه یکبار بلکه بارها  روی اوراق گوناگون و حتی  ناخوانده امضا کرده بود که در بدل هر امضا و تهعد خون ملیارد ها دلار  را بنام مبارزه علیه ترورزم  یا همان القاعده  از کشور های  عضو  مبارزه علیه ترورزم بالخصوص ایالات متحده دریافت کرده بود. اما هیچ گاهی این متحد ، مبارزه  علیه ترورزم ، گامی به سوی  نابودی القاعده و ترورستان  برنداشت بلکه برعکس باعث قدرتمند شدن  القاعده و حامیانش درمنطقه گردید .

در دو هفته اخیر وضعیت سیاسی پاکستان به شدت جهان را نگران ساخت . وزرای خارجه و دفاع ایالات متحده و به ادامه ان  اقای هولبروک نماینده ایالات متحده در امور افغانستان و پاکستان  از وضعیت جاری در پاکستان نه تنها انتقاد نمودند بلکه  با امضای قرار داد  بین طالبان و رئیس جمهور زرداری ،  دولت  پاکستان را در دهانه سقوط و سالمیت ان کشور را  به فروپاشی نزدیک تصور کردند .

یک روز قبل از نشست واشنگتن  ، ریچارد هولبروک در صحبت هایش در کنگرهء سنای امریکا اظهار داشت که ایالات متحده باید  فشار زیادی را روی  دولت پاکستان برای مقابله علیه ترورستان و طالبان وارد سازد .

بعد از این همه گیر و دار ها  و نشست سه رئیس جمهور در واشنگتن ،  دوباره همان داستان گذشته تکرار شد و رئیس جمهور اوباما در نشست خبری اش  اعلام داشت  که ما وعده میدهیم که  برای نابودی ترورزم و شکست  القاعده ، کمک های بیشتر مالی به حکومت پاکستان نمائیم و نیروی بیشتر به افغانستان  بفرستیم .

دانسته میشود  که بازهم  ارتش پاکستان  به کمک چهارملیارد دلاری  ماه گذشته  که کشور های  منطقه و جهان برای نجات این کشور از مشکلات کنونی و پیروزی انها علیه ترورزم  وعده داده بودند،  قانع نمیباشد.

در مدت هفت سال گذشته  گاهی هم  حکومت های پاکستان که در پشت پرده  اداره  استخبارات  نظامی این کشور قرار دارد  ، به وعده هایشان در قبال مبارزه علیه طالبان و ترورزم  صداقت نشان نداده اند. ویا نتوانسته اند بدهند که دلیل مهم همان  پشتیبانی  کامل و بی دریغ  اداره آی اس آی از ترورستان و ارتباط این اداره  با القاعده و طالبان است  که در سال گذشته میلادی  این موضوع را اداره های اطلاعاتی  بریتانیا و سی آی ای امریکا  صراحتأ اظهارداشت  و وابستی  آی اس آی را با ترورستان تائید نمودند .

اداره  استخباراتی هندوستان ، بعد از حمله  ترورستی بر شهر بمبی  و تحقیق از اجمل قصاب یگانه ترورست  بازداشت شده که طبعه پاکستان است ،   نشان داد که در پشت این قضیه بزرگ ترورستی  یک حزب مذهبی  و  شماری از جنرالان پاکستانی  دست داشته اند . و همه میدانند که حزب که مربوط به مولانا مسعود اظهر میباشد  توسط آی اس آی  تاسیس شده بود .

در جریان نشستی که در واشنگتن  صورت گرفت و دران  روئسای جمهور  ایالات متحده امریکا ، افغانستان و پاکستان حضور داشتند ، یکی از موضوعاتی  که جالب به نظر میرسد ،  همراه بودن  جنرال بوپاچا رئیس  اداره استخبارات نظامی پاکستان  یعنی  آی اس آی ، با رئیس جمهور اصف علی زرداری در نشست اخیر واشنگتن است .

چون دولت  حزبی و مردمی پاکستان  باید تمام گفتگوهایش را  با مشوره و  زیر نظر این اداره انجام دهد و درغیر ان ممکن توسط یک کودتای نظامی  حکومتش را ازدست بدهد .

موضوع  مهم تر زنده شدن و به قدرت رسیدن  طالبان در مناطق مرزی و بالخصوص  شهرستان های  ایالت سرحد پاکستان است .

مولانا صوفی محمد رهبر  گروه شریعت محمدی  که بیش از هفتاد سال عمر دارد ، در سال 2000 و 2001 میلادی  پس از تبلیغ و حمایت مالی و نظامی  ارتش پاکستان  با  حدود بیش از بیست و پنج هزار نیروی مردمی  پاکستان بنام جهاد  عازم افغانستان گردید .  این مولانای پیر در حین حمله نیروهای امریکائی بر افغانستان در ولایت کندوز موقعیت داشت و بعد از شکست نیروی طالبان و کشته و اسیر شدن  نیروهایش بدست  نیروهای جبهه متحد شمال ،  مولانا  به گونه ئی خودرا از مسیر جاجی و تره منگل  به پاکستان رساند .

در بهار 2002 مولانا  در شهر کوهات  توسط نیروهای امنیتی  پاکستان بازداشت و به زندان  منتقل گردید .

از ان همه نیروی که مولانا با خود برده بود تعداد انگشت شماری به خانه و خانواده شان برگشتند و بقیه قربانی شعارهای جهادی مولانا شدند .

اما همین مولانای منزوی شده ، دوسال قبل از زندان دوباره ازاد و باردیگر  به رهبری مردم  در دره سوات گماشته شده و مسلح گردید .

از چهار سال  به این طرف  هرهفته و هرماه  نیروی طالبان و القاعده در مناطق مختلف پاکستان رشد قابل ملاحظه  نموده و گام های جدی تری را  علیه  جهان بر میدارند .

در حالیکه اداره استخبارات نظامی پاکستان  خوب میداند  که کدام شخص  و در کدام ناحیه فعالیت های ترورستی دارد ، اما گاهی حرکتی را علیه انان انجام نداده است  که  باعث  شکست کامل انان گردد .

به آتش کشیدن و سایل و تجهیزات نظامی و لوژستیکی  نیروهای  ناتو و ائتلاف بین المللی  در مناطق مرزی  ایالت سرحد و در یک شاهراه بین المللی  و به ادامه ان تهدید و بسته نمودن این راه بر روی  اکمالات ناتو و نیروهای ائتلاف بین المللی  خود  به گونه ئی  باج خواهی  بزرگ سیاسی این اداره  از جهان بود .

امروز اگر عملیات سنگینی در دره سوات و بونیر جریان دارد ، هدف نهائی اش موفقیت  اداره استخبارات نظامی  این کشور در نشست  واشنگتن است که انرا تا حدی بدست اورده است  و دیده خواهد شد که بعد از بدست اوردن  کمک های مالی وعده شده بیشتر نه عملیاتی در کار خواهد بود و نه جنگی جاری خواهد ماند  .

اگر طالبان  به رهبری مولانا صوفی محمد و فضل الله  قادر به تسخیر شهر های بزرگی  همچون منگوره ، مانسهره ، بونیر و سوات هستند ، انها میتوانستند  که  کارخانه بزرگ سلاح سازی  واه  را که در مسیر راه حسن ابدال و مانسهره قراردارد ، به تصرف خود در اوردند .  اگر طالبان هدف  تسخیر پایتخت و یا بدست اوردن سلاح را میداشتند ، بزرگترین منبع سلاح و مهمات کارخانه  سلاح سازی  واه  است  که زیر نظر ارتش پاکستان فعالیت دارد و مرکز سلاح سازی نظامی پاکستان است و طالبان با تصرف بونیر در فاصله کمی  با این کارخانه قرار داشتند .

وطالبان میتوانستند به جای  تصرف یک معدن زمرد ، با تصرف این کارخانه ، سلاح و مهمات ده ساله خودرا بدست اورند .  و اگر جنگ حقیقی در جریان باشد حتمأ  یک گروه ترورستی   که بر بنای عقیده بجنگد ،  در میان یک معدن زمرد و یک کارخانه بزرگ  سلاح سازی ، دومی را انتخاب خواهد کرد .

یکبار نظری بیندازیم بر هشت سال پیش و ببینیم که طالبان در پاکستان  چگونه رشد کرد ؟ این موضوع را  تمام اگاهان  میدانند که  نیروهای تند رو و بنیاد گرای افغانی و پاکستانی  که برای جنگیدن علیه دولت های وقت افغانستان و یا نیروهای مستقر هندی در کشمیر ، تربیه میگردیدند  تمامأ  زیر نظر سازمان استخبارات نظامی پاکستان و در مراکز تربیه گاه های نظامی این کشور  آموزش می دیدند .

بیشتر این افراد در زمانی که جنرال حمیدگل مسئولیت  این سازمان را به عهده داشت  تحت تربیه گرفته شده بود .

که این اداره توانست  نهاد ها و احزاب مهم سیاسی جهادی را در کشمیر همانند  حزب الدعوه ، حرکت الانصار، حزب المجاهدین و غیره تاسیس و برای مبارزه  با نیروهای کشمیری  در هند بفرستد .

در عصر حاکمیت طالبان در افغانستان  با تبلیغ رهبران مذهبی  پاکستان  که بیشتر رهبران احزاب  جمعیت علمای اسلام به رهبری مولانا فضل الرحمن فرزند مفتی محمود و مولانا سمیع الحق رئیس مدرسه حقانیه  که اساس گذار طالبان افغانی بودند ، شمار زیادی از جوانان و نوجوانان مناطق قبایل و شهرها وقصبات  ایالت سرحد  جذب نیروهای پشتیبانی برای طالبان افغانستانی شدند .

بعد از حمله نیروهای امریکائی به افغانستان و شکست طالبان  تا سال 2004 این خطه در امنیت کامل بود و هیچ گونه فعالیتی از طالبان ویا نیروهای شکست خورده القاعده در منطقه  وجود نداشت ، تا انکه  اداره آی اس آی  دوباره به فکر فعال ساختن  این بازار سیاسی اقتصادی شده و  بار دوم  این مناطق را  با فرزندان ناخلفش بنام طالبان بارور ساخت . 

فعالیت طالبان و القاعده در مرکز اسلام اباد در مسجد سرخ ( لال مسجد )  که کوبیدن ان توسط جنرال مشرف باعث سرنگونی حکومت او گردید همه جهان را  به حیرت انداخت . اما اداره آی اس آی   در ماه روان ، مولوی عبدالعزیز رئیس این مسجد را با جمعی از همدستانش که چندین شبانه روز علیه نیروهای انتظامی این کشور در اسلام اباد جنگیده بودند و امنیت پایتخت کشور را  به مخاطره انداخته بودند ،  بدون در نظر داشت تمام مسادل بین المللی  از قید ازاد ساخت .  در حالیکه  بزرگترین حمله ترورستی ماه اگست سال 2008 در هوتل میریت اسلام اباد  که باعث کشته شدن ده ها  مقامات  بلند پایه خارجی و داخلی دراسلام اباد شد  توسط حامیان همین افراد راه اندازی شده بود .

روی کار اوردن مولانا صوفی محمد و فضل الله  در مناطق سوات و منگوره سرحد ، نظاره کردن ارتش و مقامات پاکستان به فعالیت های بیت الله محسود و ملا عمر رهبر گروه طالبان پاکستان ، تبدیل شدن  وزیرستان های شمالی و جنوبی به مراکز بزرگ ترورستان بین المللی ، این ها تمامأ  از طرفند ها و بازی های سیاسی اداره استخبارات نظامی  پاکستان  علیه  افغانستان و نیروهای خارجی مستقر دراین کشوربحساب می اید .

در هفته گذشته  مشاور امور امنیت داخلی پاکستان  یا باصطلاح وزیر داخله دولت پاکستان اقای رحمن ملک  اظهار داشت که  طالبان پاکستان از افغانستان سلاح های مدرن دریافت میکنند  .

اقای ملک یا بی اندازه نا اگاه و بی اطلاع است و یا به گفته  بازاری های کابل خودرا در کوچه حسن چپ میزند.

مناطق قبایل خصوصأ  ایجنسیهای هفت گانه  که  دولت پاکستان برانان تسلط کامل نداشتند و اکنون کاملا ازاد هستند ، از زمان زمامداری جنرال ضیا الحق به انبار سلاح های  بزرگ جهان تبدیل شده بود .

بازار های  باجور، دره ادم خیل ، تره منگل ، میرانشاه و وانه از مراکز بزرگ تجارتی سلاح به شمار می امد که هر خریدار میتوانست  غیر از هواپیما و تانک  همه نوع سلاح بزرگ و کوچک را  خریداری نماید .

آیا اقای ملک اطلاع دارد  و میتواند بگوید که این سلاح ها  به کجا برده شده است  ؟  ایا اقای ملک آن روز را فراموش کرده است که جنرال وحید کاکر  رئیس ستاد ارتش پاکستان در دهه دوم نود میلادی  اظهار داشته بود که  مناطق مرکزی یا قبایلی پاکستان  بزرگترین  انبارسلاح های غیر مجاز دنیا بشمار می اید .

اقای رحمن ملک باید از خواب بیدار شود  و بداند که تمام سلاح های که در افغانستان و پاکستان در دسترس طالبان و ترورستان قرار دارد از همین قبایل تامین میشود و از سال 1978  تا  کنون  تمام سلاح های که علیه  دولت های افغانستان  از طریق آی اس آی  توزیع میگردید ، به همین مناطق سرازیر میشد و برعکس سلاح فروشان افغانی و  فرماندهان احزاب جهادی هفت گانه  نود درصد سلاح های  شان را در همین مناطق به فروش میرساندند.

دولت مردان  کنونی پاکستان باید بدانند که اگر میخواهند در منطقه امنیت تامین گردد و از این اتشی که اراده استخبارات نظامی این کشور،  به نیت  سوختاندن  خانه  همسایه گان درخانه خودش افروخته و اکنون شعله  و دودش جهان  را نیز به اذیت انداخته است، سالم بیرون روند .  باید قاطعانه و صداقت مندانه  مانع فعالیت ها و اتش افروزی های آی اس آی  شوند .

اگرچی که این کار از حکومت های انتخابی در پاکستان  ساخته نیست . چون جنرال مشرف با قدرت نظامی اش  نتوانست که از فعالیت های  این  اداره جلوگیری کند  بنأ  دولت اقای زرداری خود دامن بالا زده ، از نزدیکی این اداره عبور میکند که مبادا علیه حکومتش کودتای صورت بگیرد .

پس بهتر است که  کشور های  همسایه و  کشور های که درحال مبارزه علیه ترورزم هستند دیگر قربانی طرفند های سیاسی آی اس آی نشده و قبل از همه گام استوار برای  نابودی و برچیدن بساط این اداره بردارند . که با  نابودی این اداره  یک انفلونزای سمی ترورستی از منطقه  ریشه کن خواهد شد .

 

منابع

 

سایت فارسی بی بی سی

سایت  اردوی بی بی سی

سایت اخبار جنگ پاکستانی

یاد داشت های شخصی صاحب قلم

  

 


 


بالا
 
بازگشت